Kontroly výrobků ze zemí, jako je Turecko či Čína, prokázaly příliš velké množství vzorků falšovaného medu. Evropská unie proto minulý týden zpřísnila podmínky, chystají se na to i české úřady.

Nalepit cedulku „Med“ na sklenici s lákavě vypadajícím sladkým obsahem z výrobku ještě opravdový med neudělá. Podle dosavadních zkušeností kontrolorů se nebezpečí falšování skrývá zejména u toho dováženého ze zemí mimo Evropskou unii, kde nebývá zvykem, že by výrobci dodržovali přísná evropská pravidla.

Med přitom patří k potravinám, které se nejčastěji falšují. To má nyní skončit. Od pátku 29. listopadu začal platit nový předpis, podle nějž ho mohou do zemí EU dovážet pouze firmy schválené evropskými úřady.
 
Nejde přitom jen o chuť nebo obsah různých látek. „Někdy se v medu najdou zejména rezidua pesticidů, což už je velký problém. Jak moc to je, nebo není škodlivé, si netroufám hodnotit, ale jakmile je tam jen nějaká jejich stopa, tak to z pohledu legislativy nemá na evropském trhu co dělat,“ uvedl analytik České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.
 
Více v dnešním Deníku