Aflatoxiny
EFSA zrealizoval a publikoval nové vědecké stanovisko k aflatoxinům v potravinách, ve kterém byla zohledněna nová data a nové poznatky. Byla přepočítána rizika pro rozvoj rakoviny. Největší expozice je předpokládána z jemného pečiva obsahujícího suché skořápkové plody. Nicméně i přes přepočítání rizik závěr zůstává stejný - aflatoxiny představují vážné riziko ohrožení zdraví.
V současné chvíli probíhá diskuze k úpravě stávajícího ML (v nařízení 1881/2006) pro mandle a výrobky z nich a rozšíření ML pro další koření, bylinky, ochucovadla (condiments), zmrzliny a dezerty, kakao a výrobky z něj a obilný lepek.
T-2 a HT-2 toxiny
T-2 a HT-2 toxiny se řadí mezi trichotheceny a jsou produkovány některými plísněmi rodu Fusarium sp. Jejich obsah v obilovinách a výrobcích z nich je předmětem monitorování s cílem nashromáždit potřebná data pro úřad EFSA (maximální limity zatím nebyly stanoveny). EFSA revidoval TDI pro T-2 a HT-2 toxiny – nové TDI bylo stanoveno na úrovni 0,02 µg/kg těl. hm. (snížení na pětinu), ARfD 0,3 µg/kg těl. hm., včetně modifikovaných forem. Dle odhadu dietární expozice T-2 a HT-2 toxin pravděpodobně představuje riziko pro lidské zdraví. Aktuálně platí doporučení Komise ohledně přítomnosti toxinů T-2 a HT-2 v obilovinách a výrobcích z obilovin 2013/165/EU. Podle indikativních hodnot z uvedeného doporučení jsou navrženy ML:
Potraviny (1)
|
Navrhované ML pro sumu T-2 and HT-2 toxinu(µg/kg)
|
2.7
|
T-2 A HT-2 toxin (17)
|
|
2.7.1
|
Nezpracované obiloviny(18)
- ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37)
- oves s plevami
- jiné obiloviny
|
100
1250 50
|
2.7.2
|
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele
- oves, ječmen, kukuřice a tvrdá pšenice
- jiné obiloviny
|
50 20
|
2.7.3
|
Výrobky z mletých obilovin
- obilné otruby, mleté výrobky z ovsa (včetně ovesných vloček) a mleté výrobky z kukuřice
- jiné mleté výrobky z obilovin
|
50
20
|
2.7.4
|
Snídaňové cereálie složeny nejméně z 75 % obilných otrub, mletých ovesných produktů, mletých kukuřičných produktů a/nebo celozrnného ovsa, ječmene, kukuřice a tvrdé pšenice Ovesné koláče
|
50
|
2.7.5
|
Malé běžné pečivo, těstoviny (v suchém stavu) (22), svačinky z obilovin a snídaňové cereálie jiné než ty z kategorie 2.7.4
|
20
|
2.7.6
|
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7)
|
10
|
2.7.7
|
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10)
|
10
|
Deoxynivalenol
Deoxynivalenol (DON) je mykotoxin, který je produkován zejména plísněmi rodu Fusarium, objevuje se hlavně v obilných zrnech. EFSA hodnotil riziko pro zdraví lidí i zvířat, které zahrnuje DON i jeho modifikované formy - 3-acetyl-DON, 15-acetyl-DON a DON-3-glukosid v potravinách a krmivech. Stanovil skupinový TDI pro výše zmíněné látky na 1 µg/kg těl. hm. Skupinová ARfD byla odvozena na 8 µg/kg těl. hm. Odhady akutní expozice jsou pod těmito hodnotami, nezvyšují zdravotní riziko pro člověka. Odhadovaná průměrná chronická expozice byla však nad TDI pro skupinu kojenců a dětí, vysoké expozice se objevily i u dospívajících a dospělých, což vzbuzuje obavy s ohledem na lidské zdraví. V nařízení č. 1881/2006 jsou stanoveny limity DON v obilovinách a výrobcích z nich pouze pro DON jako takový, bez modifikovaných forem.
Po diskuzi s členskými státy EK navrhla ML pouze pro DON jako takový (bez jeho modifikovaných forem, pro které není v současné chvíli dostatek dat pro stanovení ML). V budoucnu se bude jednat i o modifikovaných formách. EK tedy navrhuje ML pro samostatný DON a střední míru snížení stávajících limitů (viz tabulka níže).
Potraviny (1)
|
Navrhované ML (µg/kg)
|
2.4
|
Deoxynivalenol (17)
|
|
2.4.1
|
Nezpracované obiloviny (18) kromě potravin uvedených v 2.4.2 a 2.4.3
|
1000
|
2.4.2
|
Nezpracovaná tvrdá pšenice (18) a nezpracovaná kukuřice kromě nezpracované kukuřice určené ke zpracování mokrým mletím (37)
|
1500
|
2.4.3
|
Oves s plevami (18)
|
1750
|
2.4.4
|
Obiloviny umístěné na trh pro konečného spotřebitele, kukuřice na pražení a popkorn
|
750
|
2.4.5
|
Produkty z mletých obilovin kromě potravin uvedených v 2.4.6
|
600
|
2.4.6
|
Mleté produkty z kukuřice
- mleté produkty z kukuřice umístěné na trh pro konečného spotřebitele
- mleté produkty z kukuřice neumístěné na trh pro konečného spotřebitele
- předvařená polenta k přímé spotřebě
|
750 1000 250
|
2.4.7
|
Malé běžné pečivo, svačinky z obilovin a snídaňové cereálie
|
400
|
2.4.8
|
Těstoviny (v suchém stavu) (22)
|
600
|
2.4.9
|
Obilné příkrmy a ostatní příkrmy určené pro kojence a malé děti (3) (7)
|
150
|
2.4.10
|
Dietní potraviny pro zvláštní léčebné účely určené speciálně pro kojence a malé děti (3) (10)
|
150
|
Akrylamid
Nařízení Komise (EU) 2017/2158, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách uvádí povinnost po určité době přezkoumat stávající porovnávací hodnoty pro potraviny uvedené v příloze IV tohoto nařízení.
Zároveň toto nařízení uvádí, že by mělo být zváženo stanovení maximálních limitů (jako doplnění nař. 2017/2158) akrylamidu v určitých potravinách.
Aktuálně probíhá diskuze nad změnami porovnávacích hodnot a možné stanovení ML v potravinách z přílohy IV nařízení 2017/2158:
Potravina
|
Aktuální porovnávací hodnota (µg/kg) z nařízení 2017/2158
|
Navržená nová porovnávací hodnota (µg/kg)
|
Navržený maximální limit (µg/kg)
|
Hranolky (k přímé spotřebě)
Umístěné na trh k přímé spotřebě nebo po přípravě v laboratoři podle instrukcí na obalu (standardizovaná smažicí procedura bude stanovena).
|
500
|
500
|
850
|
Bramborové lupínky z čerstvých brambor a z bramborového těsta Bramborové krekry
Jiné bramborové výrobky z bramborového těsta (jako jsou pochutiny (savoury snacks) na bázi brambor - obsah vlhkosti < 5 %)
|
750
|
700
|
1000
|
Měkký chléb (na bázi obilovin)
a) Pšeničný chléb b) Měkký chléb, jiný než pšeničný chléb
|
50 100
|
50 75
|
75 125
|
4. Snídaňové cereálie (kromě obilné kaše, nepečených müsli, lisovaných vloček)
4a) výrobky z otrub a celozrnné cereálie, obalená zrna pufovaná v pufovacím dělu
4b) pšeničné (včetně pšenice špaldy), ječmenné a žitné výrobky (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)
4c) výrobky z kukuřice a rýže (včetně opékaných vloček)* jiné než v kategorii 4 a)
4d) neobalená zrna pufovaná v pufovacím dělu**
4e) granola (pečené křupavé müsli) jiné než v kategorii 4 a)
* jiné než celozrnné cereálie a/nebo jiné než otrubové cereálie. Obilovina přítomná v největším množství určuje kategorii.
** včetně snídaňových cereálií se zrny pufovanými v pufovacím dělu jako ingredience (v největším množství)
|
300
300
150
---
---
|
300
250
150
450
125
|
500
350
250
600
200
|
Sušenky a oplatky
Krekry s výjimkou bramborových krekrů (včetně obilných pochutin (savoury snacks))
Křupavý chléb a suchary
Perník
Ostatní jemné/trvanlivé pečivo a koláče
|
350
400
350
800
---
|
300
300
300
700
200
|
500
500
400
1000
300
|
Pufované cereální koláče
a) Pufované cereální koláče jiné než b)
b) Pufované cereální koláče na bázi pšenice, špaldy, ječmene a žita
|
|
300
450
|
500
600
|
Pražená káva
|
400
|
400
|
500
|
Instantní (rozpustná) káva
|
850
|
850
|
1000
|
Náhražky kávy
a) náhražky kávy výhradně z obilovin
b) náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky
c) náhražky kávy výhradně z čekanky
(*) Porovnávací hodnota a maximální limit, která se použije na náhražky kávy ze směsi obilovin a čekanky, zohledňuje relativní podíl těchto složek v konečném výrobku
|
500
(*)
4000
|
450
(*)
3500
|
600
(*)
4500
|
Potraviny pro malé děti, obilné příkrmy pro kojence a malé děti, kromě sušenek a sucharů
|
40
|
40
|
50
|
Sušenky a suchary pro kojence a malé děti prodávané pro kojence a malé děti
Tato kategorie zahrnuje sušenky a suchary definované v nařízení 609/2013 a další sušenky a suchary prodávané pro kojence a malé děti. Spojením "Prodávané pro kojence a malé děti" je myšleno použití marketingových nástrojů (např. kreslených obrázků, volných hraček, tvarů abecedy/zvířat, reklam atd.), které podporují prodej těchto výrobků kojencům a malým dětem.
|
150
|
100
|
125
|
Dále jsou navrhovány nové porovnávací hodnoty pro další potraviny, z nichž některé jsou uvedeny v doporučení Komise (EU) 2019/1888 o monitorování přítomnosti akrylamidu v některých potravinách, a jiné byly určeny na základě aktuálních dat o výskytu akrylamidu v potravinách.
Potravina
|
Porovnávací hodnota
|
Odpovídající zmírňující opatření Nařízení 2017/2158
|
Rösti
|
800 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib
|
Ostatní bramborové pokrmy (pečené nebo smažené) (včetně bramborových kroket)
|
300 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib
|
Hranolky z kořenové a hlíznaté zeleniny
|
500 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ib
|
Oxidované černé olivy
|
850 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I
|
Ovocné lupínky/chipsy
|
250 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia
|
Zeleninové lupínky jiné než bramborové a obilné lupínky
|
700 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia
|
Zpracovaná cibule
|
700 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, I+Ia
|
Kakaový prášek
|
450 µg/kg
|
Zmírňující opatření Příloha I, V
|
Glycidyl estery a 3-MCPD estery
Diskutuje se nad stanovením maximálních limitů (ML) pro 3-MCPD estery (3-MCPDE) a glycidyl estery (GE) u skupin potravin jiných, než jsou rostlinné oleje, rybí oleje, počáteční kojenecká a pokračovací výživa a výživa pro malé děti.
Aktuální návrh ML je uveden v tabulce:
Potravina
|
Navrhovaný ML pro glycidyl estery (µg/kg)
|
Navrhovaný ML pro sumu 3-MCPD a 3-MCPD estery (vyjádřený jako 3-MCPD) (µg/kg)
|
Margaríny a podobné produkty
|
750
|
1250
|
Instantní nudle
|
750
|
750
|
Obilné příkrmy pro kojence a malé děti (včetně sušenek a sucharů) – ML se vztahují na potraviny umístěné na trh
|
75
|
100
|
Potraviny pro děti (pokrmy pro kojence a malé děti určené k přímé spotřebě)
|
15
|
25
|
Křupavý chléb
|
150
|
250
|
Sušenky, (cookies) včetně sušenek s náplní
|
250
|
500
|
Krekry (obilné slané tyčinky)
|
150
|
500
|
Jemné pečivo a koláče
|
400
|
700
|
Majonéza/omáčky na bázi rostlinného oleje
|
300
|
500
|
Kořenící přípravky (seasoning) nebo extrakty
|
500
|
1000
|
Doplňky stravy obsahující speciální mastné kyseliny
|
400
|
750
|
Bramborové/zeleninové lupínky
|
400
|
700
|
Hranolky
|
250
|
400
|
(Čokoládové) pomazánky
|
250
|
750
|
Snídaňové cereálie
|
50
|
50
|
Kovy a jód v mořských řasách
EK požádala úřad EFSA o vypracování vědeckého stanoviska k dietární expozici kovům a jódu v mořských řasách a halofytech v EU. Na základě získaných výstupů budou EK a ČS diskutovat možné stanovení maximálních limitů.
Uhlovodíky minerálního oleje v potravinách
Na konci roku 2021 byla publikována zpráva organizace FoodWatch týkající se průzkumu obsahu uhlovodíků minerálního oleje (MOH) v potravinách. Organizace odebrala kolem 150 vzorků různých potravin v pěti zemích EU. Z výsledků je patrné, že přibližně každý osmý vzorek byl kontaminován aromatickými uhlovodíky minerálního oleje (MOAH), což je jedna z frakcí MOH, u nichž v minulosti úřadem EFSA nemohly být vyloučeny genotoxické a karcinogenní vlastnosti, což vyvolává obavy o lidské zdraví. Testovanými potravinami byly např. čokolády, margaríny, bujóny a další. Na úrovni EU prozatím neexistuje konečné vědecké stanovisko od úřadu EFSA pro MOH (včetně MOAH). ML pro MOH (a MOAH) nebyly doposud stanoveny. V roce 2020 byla EK a ČS odsouhlasena bezpečnostní hladina 1,0 mg/kg pro jednotlivé relevantní frakce MOAH v kojenecké výživě a v potravinách pro malé děti.
Dne 21. 04. 22 členské státy EU odsouhlasily harmonizovaný přístup v této věci. V prohlášení se uvádí limitní hladiny (na úrovni limitů kvantifikace), při jejichž překročení by se měly výrobky obsahující MOAH stahovat z trhu a od spotřebitelů. Na základě nejasné interpretace některých částí prohlášení se ČS a EK nedávno dohodly na změně daných částí prohlášení. Znění prohlášení lze nalézt zde (zatím se jedná o neaktualizovanou verzi prohlášení ze dne 21. 04): reg-com_toxic_20220421_sum.pdf (europa.eu)
Arsen
Podle úřadu EFSA a jeho studie týkající se chronické dietární expozice anorganickému arsenu v potravinách a v pitné vodě jsou hlavními přispěvateli k dietární expozici následující komodity - rýže a produkty obsahující rýži, obilná zrna a výrobky z nich neobsahující rýži, pitná voda, zelenina (pro dospělé), ryby (pro dospělé), ovocné a zeleninové šťávy (některé skupiny dětí a dospívající), některé rýžové nápoje. V souvislosti s možným rizikem, které plyne z dietární expozice arsenu pro některé skupiny obyvatel, je vhodné stanovit nové maximální limity (ML) pro relevantní kategorie potravin a tam, kde je to možné, tak stávající ML snížit. Na základě dostupných informací a diskuze se členské státy a Evropská komise dohodly k ustanovení nových ML pro anorganický a celkový arsen v relevantních komoditách.
Aktuální návrh:
Potraviny
|
Návrh maximálních limitů pro anorganický arsen (mg/kg čerstvé hmotnosti)
|
Anorganický arsen
|
Předpařená rýže a loupaná rýže
|
0,25
|
Nepředpařená omletá rýže (leštěná nebo bílá rýže)
|
0,15
|
Rýžové vafle, rýžové oplatky, rýžové krekry, rýžové koláčky, rýžové vločky a pražené snídaňové rýže (popped breakfast rice)
|
0,30
|
Rýžová mouka
|
0,25
|
Rýžové nápoje
|
0,03
|
Rýže určená pro výrobu potravin pro kojence a malé děti
|
0,10
|
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa a potraviny pro zvláštní léčebné účely určené pro kojence a malé děti a výživa pro malé děti
- uváděná na trh ve formě prášku
- uváděná na trhu v tekuté formě
|
0,02 0,01
|
Potraviny pro děti (baby foods)
|
0,02
|
Maso ryb:
anchovy (Engraulis species), eel (Anguilla species), halibut (Hipoglossus species), mackerel (Scomber species), plaice (Pleuronectes species), shad (Alosa species), sprat (Sprattus sprattus), shark (all species)
|
0,08
|
Maso ryb jiných než výše uvedených druhů
|
0,02
|
Korýši
Maximální limit se vztahuje na jedlé části korýšů (svalovina z koncových částí, bílá svalovina z cephalothoraxu a z břicha, kde je to relevantní)
|
0,07
|
Mlži jiní než jak je zmíněno níže
|
0,09
|
Mušle (clams) (druhy Myidae, Cardiidae, Veneridae a Arcidae) a slávka severní (horse musel) (Modiolus modiolus)
|
0,35
|
Ovocné šťávy, koncentrované ovocné šťávy po rekonstituci a ovocné nektary
|
0,02
|
Celkový arsen
|
Sůl
|
0,50
|
Nikl v potravinách
Otevřela se diskuze nad stanovením maximálních limitů (ML) pro nikl v relevantních potravinách, které zásadně přispívají v rámci dietární expozice. Navrhuje se začít s návrhem ML pro potraviny určené kojencům a malým dětem.
Některá další témata aktuálně diskutovaná na půdě Evropské komise:
- Návrh prováděcího nařízení Komise, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýz pro kontrolu mykotoxinů v potravinách, zrušující nařízení č. 401/2006. Nové nařízení bude aktualizovat nařízení 401/2006 zejména o následující body:
- Zajištění souladu s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin mykotoxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. V určitých případech navíc nejsou analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v nař. 401/2006 nejsou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků;
- Aktualizace metody vzorkování pro doplňky stravy a stanovení metody vzorkování pro sušené byliny, bylinné čaje sušené a čaje (sušené);
- Aktualizace analytických výkonnostních kritérií pro mykotoxiny;
- Poskytnutí metody analýzy pro stanovení obsahu námelových sklerocií v obilovinách.
- Návrh prováděcího nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody vzorkování a analýzy pro úřední kontrolu hladin rostlinných toxinů v potravinách a kterým se ruší nařízení (EU) 2015/705 - jsou navrženy vzorkovací postupy a analytická výkonnostní kritéria metod analýzy pro stanovení obsahu přírodních toxinů (nejen pro kyselinu erukovou, ale také např. pro pyrrolizidinové, opiové, tropanové, námelové alkaloidy) v potravinách. Nové nařízení také zajistí soulad s ustanoveními článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004, kdy by měl provozovatel potravinářského podniku při odběru vzorků ke kontrole hladin rostlinných toxinů zajistit stejnou úroveň reprezentativnosti jako je tomu u postupů odběru vzorků v rámci úřední kontroly. Navíc v určitých případech by nemusely být analytické výsledky spolehlivé, jestliže výkonnostní kritéria stanovená v tomto připravovaném nařízení nebudou použita laboratořemi provádějící analýzu vzorků odebraných provozovateli potravinářských podniků v rámci článku 4 nařízení (ES) č. 852/2004. Je proto vhodné povinně stanovit, aby výkonnostní kritéria byla použita i pro analýzu těchto vzorků.
- Návrh nařízení k přepracování nařízení č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách - jde o nové nařízení Komise, které nahradí dosavadní nařízení 1881/2006. Nové nařízení bude komplexnější, jelikož bude ke každé regulované kontaminující látce obsahovat relevantní text vysvětlující, proč je daný kontaminant právně regulován. Nové nařízení také zpřehlední to stávající (nař. 1881/2006), zejména co se týče zobrazení poznámek souvisejících s aplikací konkrétních hodnot ML uvedených v příloze nařízení č. 1881/2006. Nové nařízení bude lépe čitelné.
Příloha:
Aktualizace diskutovaných témat jsou zveřejňovány na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz:
https://bezpecnostpotravin.cz/kategorie/monitoring-cizorodych-latek.aspx