03 August 2022

Celých 90% veškerého přírodního medu prodávaného v Japonsku je importováno. Globálním nedostatkem způsobené zdražování se nevyhnulo ani jemu.

Jeden kilogram medu se v období mezi lednem až květnem 2022 v průměru prodával za 433 jenů (přibližně 77 korun), což je o 10 % dráž než v loňském roce a o 20 % více než v roce 2019. Ve sledovaném období dále poklesl objem importovaného medu meziročně o 7,6 %, kdy již od loňského roku trvající globální nedostatek této potraviny ještě prohloubila válka na Ukrajině. Ukrajinský med získával díky své cenové dostupnosti v posledních letech v Japonsku na popularitě a mezi lety 2020 až 2021 vzrostl jeho importovaný objem 3,5x na 945 tun. Nicméně konflikt výrazně rozkolísal jeho dodávky. Globální oteplování a s ním spojené výkyvy v počasí pak neslibují lepší budoucnost, a lze tak očekávat, že med, nejen v Japonsku, bude nadále dražší a hůře dostupný.

Vedle Číny, Kanady a Argentiny je med do Japonska dovážen tradičně i ze zemí jihovýchodní Evropy, jako jsou Maďarsko, Rumunsko či výše zmíněná Ukrajina. Povědomí o českém medu je bohužel v zemi velmi nízké, a byť jej společně s medovinou lze nelézt v turistických průvodcích jako doporučení na vhodný dárek z cesty do Česka, ale podle dat z roku 2019 se do Japonska nedovážel. S ohledem na vyšší cenu českého medu ve srovnání se zahraniční konkurencí pak šance na jeho prosazení se na trhu není příliš vysoká.

Případnou příležitost pro české exportéry však se sebou nese jiný produkt blízký medu, a to medovina. Na trhu se sice objevuje jak od lokálních menších včelařů, tak i od zahraničních dodavatelů, svou cenou se však příliš neliší od finální ceny medoviny dostupné v Česku. Se správným marketingem (tradice, kvalitní přírodní suroviny, vánoční trhy) a schopným obchodním partnerem tak proto neexistuje důvod, proč by nemohla česká medovina na japonském trhu uspět. Pro její prezentaci se přímo nabízí každoročně pořádaný veletrh FOODEX nebo přímo naše kancelář v Tokiu může pomoci s nalezením vhodného partnera v rámci individuálních služeb.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře agentur CzechTrade a CzechInvest Japonsko.

Zdroj: Nikkei

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/s-poklesem-mnozstvi-importovaneho-medu-roste-v-japonsku-i-jeho-cena

03 August 2022

Limitovanou edici českého piva Brazilci ochutnali při kulturní události - představení divadelní hry Audience.

Generální konzul České republiky v Sao Paulu, spolu s mistrem pivovarnictví Tomášem Kinčlem, firmou Bohemia Hop a řemeslným pivovarem Tarantino představili 8. července 2022 limitovanou edici českého ležáku. Jedná se o světlé pivo podle tradiční receptury za použití českého chmele. Pivo bylo podáváno v originálních plechovkách, jejichž design zajistil umělec Pasta Oner.

Kromě točeného piva byla akce obohacena i o kulturní vložku v podobě divadelní hry bývalého prezidenta Václava Havla Audience. Událost se konala v prostorách pivovaru Tarantino v Sao Paulu, přičemž na slavnostním uvedení nechyběli hlavní představitelé ekonomické diplomacie a náš kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Brazílie.

Projekt prohloubil spolupráci českých a brazilských pivovarských firem a pomohl tak k propagaci české kultury na Latinskoamerickém kontinentu.

Zpracoval kolektiv pracovníků kanceláře CzechTrade Brazílie.
Zdroj: cervejariatarantino.com.br

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/brazilsky-pivovar-tarantino-predstavil-pivo-podle-ceske-receptury

03 August 2022

Jaký druh zeleniny se vám vybaví jako první, když se řekne léto? Jednoznačně rajčata. Šťavnaté plody hrající všemi barvami z pomyslného trůnu dokáže sesadit jen málokterá zelenina. Třeba takové papriky jsou poněkud upozaděné. A to je veliká škoda. Jak rajčata, tak i papriky jsou doslova vitaminové bomby pro naše těla. A kdy jindy než v průběhu letních měsíců si dopřát skvělou a čerstvou zeleninu?

Dalo by se jednoduše říct, že Češi čím dál více zařazují do svých jídelníčků i čerstvou zeleninu. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 1993 přibližně 7 kg, v roce 2019 ovšem již 12 kg na osobu. Co se týče paprik, tak v roce 1993 jsme snědli zhruba 2 kg na osobu za rok. V roce 2019 to už bylo přibližně 5,1 kg. Je tedy zřejmé, že obliba zeleniny je na vzestupu. A je to samozřejmě dobře. Rajčata i papriky jsou pro náš organismus jednoznačně velmi prospěšné.

Rajčata

Tento druh zeleniny se u nás pěstuje jako jednoletá rostlina. Pochází ze střední a jižní části Ameriky. Konkrétně z oblasti Peru, odkud se rostlina rozšířila do Mexika. V roce 1521 se krátce po objevení Ameriky, díky mořeplavci Hernánu Cortésovi, dostala rajčata na evropskou půdu, a jakmile rajčata pronikla na italskou půdu – asi nemusíme zdůrazňovat, co znamenají rajčata pro Italy.

Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.

Během nákupu rajčat v obchodě, případně na farmářském trhu, si dávejte pozor, jaká rajčata vybíráte. „Kvalitní rajče vypadá na první pohled svěže a má krásnou barvu v pestré škále od žluté přes oranžovou, růžovou, nejběžnější červenou až po žíhané i černé plody. Hlavní ukazatel je, jestli rajče voní. Jestli necítíte typickou vůni, byl plod sklizen nezralý a už nikdy nedosáhne kvalit plodu dozrálého na keři. Rajče by nemělo být zvadlé, nahnilé či jinak poškozené. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ,“ doplňuje Petr Hanka, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

Papriky

Zelená, červená, špičatá, sladká, pálivá, pálivá. A takto můžeme pokračovat i nadále. Druhů paprik existuje skutečně mnoho a každý si samozřejmě najde tu svoji oblíbenou. Tato lahodná zelenina pochází z Ameriky a stejně jako rajčata patří do čeledi lilkovitých.

Paprika obsahuje mnoho vitaminu a blahodárných látek. Mohou se pochlubit vysokým obsahem vitaminu C. Ale také vitaminy D, E a celé řady zástupců skupiny B. Za zmínku stojí i důležitý karoten, draslík a měď. Papriky můžeme opět pěstovat v květináči nebo v záhonku na vlastní zahrádce. Po sklizni máme tak nejen radost z vlastní vypěstované zeleniny, ale zároveň naprostou jistotu, jak byla paprika vypěstována. Pokud ovšem tuto možnost nemáme, budeme muset vyrazit do nejbližšího obchodu.

Při nákupu je opět důležité držet se několika jednoduchých kroků. Papriky, stejně jako rajčata, je dobré nekupovat v uzavřených obalech bez uvedení původu zeleniny. Paprika by měla být pevná, nikterak seschlá a scvrklá. „Stejně jako je tomu u rajčat tak i při nákupu paprik je důležité věnovat zvýšenou pozornost výběru jednotlivých paprik. Papriky by měly vypadat svěže a mít jasnou barvu. Také papriky by měly vonět a doporučuje se tedy nesoustředit se jen na vizuální dojem, ale také na čich,“ doplňuje Petr Hanka.

Tip! Během nákupu čerstvé zeleniny doporučujeme několik jednoduchých kroků. S výběrem nám kvalitní zeleniny nám mohou pomoci loga kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Důležitá je také vzdálenost, odkud je zelenina dovážená. I tak můžeme podpořit místní zemědělce.

Autor: SZIF

Vydáno: 2. srpna 2022

Zdroj: https://www.akademiekvality.cz/clanek/typicka-letni-zelenina-rajcata-a-papriky

03 August 2022

Jednání hodnotící komise 9. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 20. července 2022 od 9:30 hod. v sídle PK ČR.

Do soutěže se přihlásilo celkem 30 společností a 83 potravinářských výrobků včetně obalů. V letošním ročníku byly přihlášeny poprvé privátní značky obchodních řetězců, které vyrábí tuzemští výrobci. Přihlásily se společnosti různých velikostí od mikropodniků až po velké podniky. Hodnocení proběhlo v následujících kategoriích:


a) reformulace roku
b) bezpečnost a kvalita potravin
c) potraviny pro zvláštní výživu

Vyhodnocení naleznete zde.

02 August 2022

Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte. Platí to ale i pro měkkýše, jako jsou krevety, škeble možná extra občas i humři? Pro snadnější srovnání jsme se také rozhodli sjednotit všechna množství na 85 gramů, což je u mnoha mořských plodů malá velikost porce. Spíše je porce často 2-3x větší. 


Omega-3 mastné kyseliny a měkkýši

Pokud jíte studenovodní ryby, jako je losos, kvůli omega-3, pak korýši a měkkýši nemusí být jejich vhodnou náhradou. Krevety a škeble obsahují jen velmi málo omega-3. Kalamáři, krabi a ústřice mají asi čtvrtinový obsah omega-3 oproti lososu, tedy asi tolik jako ryby jako platýs. Středně velká porce o velikosti 170 g vám dodá asi gram omega-3, což není vůbec špatné.

Bílkoviny v jídelníčku

Pokud hledáte bílkoviny, pak si vystačíte s krevetami nebo škeblemi. V přepočtu na gramy jsou na tom skoro stejně jako losos (škeble jsou na tom trochu hůř). Pokud to ale s bílkovinami myslíte opravdu vážně, dejte si chobotnici. Má více bílkovin než 10 druhů ryb, které byly prověřeny v databázi živin (US).

Cholesterol

Nasycené tuky mají na hladinu cholesterolu v krvi větší vliv než cholesterol, který sníme. Přesto jsou někteří lidé, kteří snědí velké množství živočišného tuku a to výrazně ovlivňuje jejich hladinu cholesterolu v krvi. Problémem by mohla být častá konzumace krevet, které mají 166 mg cholesterolu a 221 mg smažených kalamárů na 85 g malou porci. Ale pozor, škeble, krabi, mušle a ústřice mohou hladinu cholesterolu trochu snížit. Částečně proto, že obsahují sloučeniny zvané steroly, které brání vstřebávání cholesterolu.

Energetická hodnota jídla - počítání kalorií

Počet kalorií se samozřejmě zvyšuje u všeho, co je obalené ve strouhance a smažené. Většina však korýšů a měkýšů je však nízkokalorická. V tabulkách si jednoduše srovnáte kalorické hodnoty (viz internet).

Zajímavosti z výživy

Mezi měkkýši se vyskytují některé nutriční zajímavosti. Ústřice jsou pravděpodobně nejlepším zdrojem zinku, který můžete v potravinách najít. Mlži obsahují velké množství železa a vitaminu B12. Korýši jsou přeborníky v dodávkách cholinu, který urychluje syntézu acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a ovládání svalů.

Pozor na toxiny

Kromě nutričních kladů a záporů mají měkkýši i další problémy. Problémem mohou být toxiny. Červenohnědé organismy zvané dinoflageláty, které vytvářejí toxin, který se hromadí v mnoha různých druzích, včetně škeblí, krabů, mušlí a hřebenatek. Pokud sníte měkkýše obsahující vysoké koncentrace toxinu, onemocníte paralytickou otravou měkkýši. Toto děsivě znějící onemocnění může být smrtelné, ale příznaky paralytické otravy měkkýši jsou obvykle mírné. Patří k nim necitlivost a brnění, které mohou být následovány bolestí hlavy, závratěmi nebo podivným pocitem vznášení. Toho se asi u nás moc nebojíme. Spíše se můžete setkat s měkkýši v zahraničích. Jiný druh dinoflagelát produkuje jiný toxin, který způsobuje stav nazývaný „neurotoxická otrava měkkýši“. A druh mikroskopické řasy zvané Pseudo-nitzschia (EN) produkuje toxin, který také způsobuje otravu měkkýši.

Informace o alergiích

Lidé mohou onemocnět i z konzumace korýšů také kvůli alergiím. Předpokládá se, že asi 2 % dospělých osob trpí potravinovými alergiemi, přičemž alergie na korýše a měkkýše patří mezi nejčastější. Reakce se liší, ale bývají spíše závažné. V lékařských časopisech se objevují zprávy o případech, kdy korýši způsobili anafylaktický šok a dokonce i malý počet úmrtí. Někteří lidé jsou alergičtí na krevety a další korýše, ale ne na měkkýše a naopak. Existuje však i značné překrývání. Z praktického hlediska se lidem, kteří jsou alergičtí na jeden druh měkkýšů, obvykle říká, aby se vyhýbali všem.

Zdroj: Harvard Medical School, 2022; Wikipedia; Wiky

prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, 2.8.2022

02 August 2022

Díky ochranářské politice pokrývají trh z 95 % místní mainstreamové značky, jako jsou Leo, Singha (Boon Rawd) a Chang (Thai Bev). Kraftová piva sice zatím zaujímají pouhých pět procent trhu, ale v posledních letech nabírají na oblibě.

Thajská legislativa požaduje v případě velkých průmyslových pivovarů roční produkci o objemu alespoň 100 000 hl a minimální investici ve výši 10 milionů bathů (přibližně 6,6 milionu korun). Druhý požadavek platí i pro restaurační minipivovary, navíc s podmínkou prodeje v místě.

Minimální roční produkce je 1000 hektolitrů. Podmínky tak v podstatě uzavírají trh pro menší výrobce, respektive menších pivovarů, které v Thajsku pivo opravdu (legálně) vyrábí, není mnoho.

V současné době se mluví o možné liberalizaci, nicméně podmínky nadále zůstávají na straně dvou velkých výrobců zmíněných výše. Přes tyto ne zcela příznivé podmínky je na thajském trhu asi 80, podle některých zdrojů až 100 značek craftových piv. Některé z nich využívají byznysový model, kdy omezení v Thajsku obcházejí výrobou v jiných zemích a následným dovozem do Thajska. Zázemím pro tento model jsou třeba Kambodža, Vietnam či Malajsie. 

Liberalizace trhu pomůže i českým producentům piva, kteří uvažují o vstupu na thajský trh. 

Zdroj: Bangkok Post

Zpracovala zahraniční kancelář CzechTrade Thajsko.

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/komplikovany-trh-piva-v-thajsku

02 August 2022

Spotřeba výrobků s pozitivním dopadem na životní prostředí se v zemi za poslední rok zvýšila o neuvěřitelných 233 procent.

V Latinské Americe v posledních měsících se stále silněji upevňuje online prodej a následná spotřeba udržitelných produktů s pozitivním dopadem na životní prostředí, uvádí nejnovější studie prodejní platformy Mercado Libre.

V loňském roce si více než 4,3 milionu lidí zakoupilo okolo 7,3 milionu udržitelných výrobků. Za poslední rok se spotřeba tohoto typu zboží v zemi zvýšila o 233 %. Zpráva prodejního portálu také hovoří o tom, že 29% růst zaznamenal i počet samotných zákazníků, kteří kupují udržitelné výrobky. V celé Latinské Americe je podle Mercado Libre okolo 63 tisíc podnikatelů a značek prodávající produtky s pozitivním dopadem z nichž přibližně 5 % je v Kolumbii.

Mezi udržitelné výrobky, které se v Kolumbii nejvíce prodávají patří do kategorie domácnost a nábytek, kosmetika a osobní péče, energeticky úsporné domácí spotřebiče a potraviny a nápoje (bio nebo veganské).

S udržitelným životem v Kolumbii souvisí i výrazné snížení používání plastových tašek. V roce 2017 byl vydán zákon, který cenu jednorázových tašek zatížil daní. Statistiky hovoří o tom, že do roku 2021 klesla spotřeba o téměř 70 %. K dnešnímu dni tvoří plastové tašky 3 % národního plastového průmyslu, což znamená, že z 1,3 milionu tun plastového materiálu se ročně použije přibližně 39 tisíc tun na výrobu tašek.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Kolumbie.
Zdroj: portafolio.co

 

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/kolumbijci-si-oblibili-udrzitelne-produkty

02 August 2022

Tisková zpráva – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) upozorňuje vývozce živých rostlin a dalších komodit do Ruska, že s ohledem na změnu nařízení (EU) č. 833/2014 o omezujících opatřeních vzhledem k činnostem Ruska destabilizujícím situaci na Ukrajině, je zakázán jejich vývoz.

ÚKZÚZ upozorňuje vývozce na nařízení Rady (EU) 2022/576, které mění nařízení (EU) č. 833/2014. Z uvedeného nařízení vyplývá, že některé zboží (níže vyjmenované), které spadá zároveň pod fytosanitární certifikaci, je v souladu s článkem 3k uvedeného nařízení (EU) zakázáno vyvážet do Ruska. 

Pokud bude ÚKZÚZ osloven s žádostí o vystavení fytosanitárních dokladů, bude vývozce upozorněn, že jím vyváženou komoditu nelze vyvážet.

Rozhodující stanovisko k zásilce vydává Celní správa v rámci vyřizování výstupních formalit pro dané zboží, včetně obchodně-politických opatření a případného vybrání vývozního cla.  

Seznam zboží, na které se uplatňuje zákaz vývozu:

Kód KN
Název zboží 
-------------

0601 10
Cibule, hlízové kořeny, drápovité kořeny a oddenky, ve vegetačním klidu 

0601 20
Cibule, hlízy, hlízovité kořeny, drápovité kořeny a oddenky, ve vegetaci nebo v květu; sazenice, rostliny a kořeny čekanky 

0602 30
Rododendrony a azalky, též roubované 

0602 40
Růže, též roubované 

0602 90
Ostatní živé rostliny (včetně jejich kořenů), řízky a rouby; podhoubí – ostatní 

0604 20
Listoví, listy, větve a jiné části rostlin, bez květů nebo poupat, a trávy, mechy a lišejníky, na kytice nebo k okrasným účelům, čerstvé, sušené, bělené, barvené, napuštěné nebo jinak upravené – čerstvé

------------- 

Podrobnější informace získáte na ÚKZÚZ, Odbor dovozu a vývozu, mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo tel. 724 247 362, 606  792 116. 


Ivana Kršková, tisková mluvčí, 737 267 642

 

Autor: ÚKZÚZ

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/ukzuz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_zakaz-vyvozu-rostlin-Rusko.html

02 August 2022

Kromě blackoutu může dojít k světovému hladomoru – a zde se bude muset z kouta vytáhnout další zakázaná technologie, totiž geneticky upravované plodiny. Z jejich omezování a zákazu si udělaly byznys nátlakové skupiny ovládající média. Tma a hlad – to jsou dva údery, které mohou západní svět vrátit k racionálnímu uvažování.“ (Neviditelný Pes, 1.6. 2022)

Omlouvám se citlivějším čtenářům za onen impresivní titulek, jenž jsem převzal z textu nedávného článku na mém oblíbeném webu. Nicméně – ten text věru nepřehání. Válka je tu a hladomory ante portas. A jedním z významných řešení mohou být právě ony „geneticky upravované plodiny“, jimž byla věnována i nedávná konference “Nové techniky šlechtění (NBT) – naděje v boji s klimatickou změnou, která proběhla v prostorách Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) dne 26. května 2022. Konferenci pořádal Biotrin, z.s. společně s VŠCHT za podpory CropLife Europe a Potravinářské komory ČR.

Na akci přišlo více než 100 účastníků širokého profesního zaměření - od šlechtitelských subjektů, přes osiváře, zástupce sektoru potravin a krmiv až po zástupce ministerstev a jejich kontrolních organizací (ČIŽP, ÚKZÚZ); zúčastnili se také vědečtí pracovníci, studenti a novináři.

Jména hlavních řečníků zůstala zachována,  z akce se, ač nerada, omluvila prof. Demnerová. Rutinně a s grácií ji zastoupila naše tajemnice Dr. Lencová. Ještě více tak vylepšila osvěžující věkový průměr řečníků. Svými zajímavými a velmi aktuálními příspěvky zaujaly publikum Dr. PečinkaDr. DebodeDr. MoravecDr. Hobza a Dr. Rakouský.

Přednášející se nevěnovali jen šlechtitelským metodám dle bruselského žargonu „novým“, NBT, ale i těm již tři desítky let úspěšně v praxi používaným pro genetické modifikace (GM). Zmíněny byly novinky v jejich typech a legislativě a souvislosti se současnou situací ve světě.

V tomto ohledu mne přímo fascinovala úvodní přednáška Dr. Pečinky, která dokázala skvěle skloubit informace vědecké s těmi legislativními a bohužel i válečnými – viz téma ukrajinské pšenice a dalších exportních plodin. Prezentovaná fakta podpořila názor řečníka, že z více důvodů je rok 2022 rokem přelomovým. Třeba proto, že nejméně tři významné světové subjekty, Čína, Velká Británie a Indie, se rozhodly zásadně pozměnit GM legislativu po „americkém vzoru“, tedy posuzovat produkt nikoliv dle metody jeho   přípravy, ale dle jeho vlastností. Jsou to nadále trochu šarády –Indie hodlá zatím tento přístup akceptovat v případě „krisprování“, právně však stíhá své farmáře pěstující „načerno“ bangladéšský GM/Bt lilek. Čína však vedle klasických GM (Bt bavlna, tabák resistentní vůči virům) již pěstuje či pěstovat hodlá i celou řadu krisprovaných odrůd pšenice a rýže. Slovní spojení „celou řadu“ se snad stane obecným pravidlem a odpovědí na obavy i našich šlechtitelů, které zazněly v diskusi k opět velmi zajímavé přenášce Dr. Hobzy, jehož zasvěcený pohled na domácí niku prolínání základního a aplikovaného výzkumu byl opět velmi impresivní svým obsahem i formou.

Mezinárodnost akce byla dána přítomností Dr. Frédérica Debode z Walloon Agricultural Research Center v Gembloux v belgickém Valonsku. Dr. Debode je vedoucím belgického projektu zaměřeného na sofistikované řešení problému, jak rozeznat, zda dotyčná odrůda vznikla „přirozenou mutagenezí“ nebo „umělou genovou editací“. V současné době už to dokáží v případě mutace ve známém lokusu. Dovolím si citovat kolegu Pečinku: “Zjistit by šly i zcela neznámé mutace, ale to je pro kontrolní orgány časově, finančně a technicky zcela mimo jejich schopnosti. Dokonce si myslím, že by šly rozlišit případy, kdy nám bude chtít Čína prodat něco upraveného CRISPRem a bude tvrdit, že byla použita klasická mutageneze. Ale opět, šlo by o měsíce práce a stovky tisíc korun.“ Cui bono?

Závěrem lze říci, že se přednášející i diskutující účastníci shodli na obrovském potenciálu NBT pro šlechtitele a pro řešení současných krizí vyvolaných mimo jiné klimatickou změnou. Zároveň se však stanou jen těžko dostupnými, pokud EU bude při jejich využití požadovat stejná pravidla jako u GMO.

Autorský komentář prof. RNDr. Zdeňka Opatrného, CSc., emeritního profesora PřF UK v Praze   

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/komentar-ke-konferenci-nbt-nadeje-v-boji-s-klimatickou-zmenou-aneb-zabrani-nbt-hladomoru/?utm_source=zpravodaj&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Koment%C3%A1%C5%99%20ke%20konferenci%20%E2%80%9ENBT%20%E2%80%93%20nad%C4%9Bje%20v%20boji%20s%20klimatickou%20zm%C4%9Bnou%E2%80%9C,%20aneb%20zabr%C3%A1n%C3%AD%20NBT%20hladomoru?

02 August 2022

Takový, jako je ten český, není nikde na světě. Je symbolem nejrůznějších oslav a silvestrovské párty si bez něho nedokážeme představit. Řeč je o obloženém
chlebíčku. Za jeho „praotce“ je považován Jan Paukert, který si v roce 1916 na Národní třídě otevřel lahůdkářství. Dnes mezi významné prodejce chlebíčků patří
Libeřské lahůdky, které loni oslavily 30 let od otevření prvního stánku s bagetami na pražském Hlavním nádraží. V současnosti provozují 17 prodejen, zaměstnávají
280 lidí a ročně vyrobí přes 5 milionů chlebíčků. Více str. 9.

Autor: Zprávy z MZe - Speciál léto 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/file/706681/Zpravy_z_MZe_SPECIAL_LETO_2022.pdf

01 August 2022

Tisková zpráva – Na vodovody veřejných sítí v ČR bylo loni připojeno 96 % obyvatel. V posledních letech se podle celostátního monitoringu zlepšuje kvalita vody z vodovodů. Údaje vycházejí z nově zpracovaného materiálu Ministerstva zemědělství (MZe) a Ministerstva zdravotnictví, který dnes projednala vláda.

„V roce 2021 bylo veřejnou vodovodní infrastrukturou zásobováno 10,076 milionu obyvatel a jejich podíl v populaci dosáhl 96 %. V porovnání s rokem 2001 se loni podíl obyvatel napojených na veřejné vodovody zvýšil o 12,6 procenta. Mírou dostupnosti nezávadné pitné vody se tak Česká republika rovná nejvyspělejším státům,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Údaje vyplývají z dokumentu Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody připravené MZe a Ministerstvem zdravotnictví. Nejvíce obyvatel napojených na vodovod žije v Praze, Karlovarském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, naopak nejméně je to ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Spotřeba vody fakturovaná v domácnostech dosáhla v roce 2020 úrovně 89,2 litru na osobu a den, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropě. Pro srovnání: v Itálii to bylo 220 litrů a v Portugalsku 204 litrů. Podobnou spotřebu jako ČR mělo například Slovensko (79 litrů na osobu a den) a Estonsko (88 litrů na osobu a den). Vloni spotřeba v ČR mírně stoupla na 93,2 litru na osobu a den. Tato hodnota je o 45,5 % nižší než v roce 1989, kdy dosahovala 171 litrů.

„V České republice je v současnosti většina obyvatelstva zásobována vodou z veřejných vodovodů, které jsou napojeny na dostatečně kapacitní vodárenské zdroje vody. Proto nebyly ani v suchých letech vážnější problémy s dodávkami pitné vody ve městech a větších obcích. Problémy se však citelně projevily v některých obcích využívajících lokální zdroje podzemních vod a studny. Budeme proto pokračovat v našich programech na výstavbu vodárenské infrastruktury i v efektivním propojování vodárenských soustav,“ řekl ministr Nekula.

Pitná voda z vodovodů v ČR je nezávadná a kvalitní. Potvrzuje to celostátní monitoring Ministerstva zdravotnictví, do kterého jsou zapojeni provozovatelé vodovodů i orgány veřejného zdraví. Z výsledků monitoringu vyplývá, že v letech 2004 až 2021 se jakost vody z vodovodů pro veřejnou potřebu postupně mírně zlepšovala. V roce 2015 se sice zastavil pokles překročení limitních hodnot, to ale bylo způsobené tím, že se začalo sledovat více látek.

Mezi lety 2011 až 2021 klesl podíl ztrát vody v trubní síti k celkovému množství vyrobené vody z 18,5 % na 14,9 %, tedy o 3,6 %. V reálných číslech se během tohoto období ztráty vody snížily o 27 698 tis. mze 114 199 tis. m3 na 86 501 tis. m3.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Přílohy

Autor: MZe ČR

Vydáno: 27. července 2022

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_jakost-pitne-vody-v-cr-se-stale-zlepsuje.html

01 August 2022

Praha 28. července 2022 – Pro spotřebitele je KLASA zárukou kvality, a to platí i při nákupu potravin pro děti. Mezi nově oceněné výrobky patří hned několik výrobků,
které zpestří jejich jídelníček – kuličky do polévky a ovocné přesnídávky. Ostatní si pak pochutnají na klobáse či specialitě – křupavých červících.

 

Více zde.

Autor: SZIF

Zdroj: https://www.szif.cz/cs/CmDocument?rid=%2Fapa_anon%2Fcs%2Fzpravy%2Fzpravy_o_fondu%2Ftiskove_zpravy%2F1658988993192.pdf

01 August 2022

Zrušení DPH na ovoce a zeleninu v roce 2024 bude stát až 1 miliardu eur, v přepočtu 24,7 miliardy korun.

Kolik bude snížení DPH stát, závisí na tom, kolik a které produkty nakonec budou spadat pod nulovou sazbu.  Nižší sazba DPH na ovoce a zeleninu je dlouhodobě přáním Poslanecké sněmovny. Koaliční dohoda VVD, D66, CDA a ChristenUnie však nešla dále než k dohodě o prozkoumání, zda by v pravý čas mohla být snížena DPH na ovoce a zeleninu ze současných 9 na 0 %. Dalším velkým kamenem úrazu je otázka, které produkty budou spadat pod nulovou sazbu a které ne. Kabinet to spolu s externí stranou prošetří. Hlavní prioritou je, zda produkt přispívá ke zdravému životnímu stylu. V každém případě nezpracovaná čerstvá zelenina a mražená zelenina (bez přidání soli nebo cukru) a nezpracované ovoce, čerstvé a zmrazené. 

Kromě snížení daně na ovoce a zeleninu kabinet uvažuje i o vyšší dani na cukr. Na nealkoholické nápoje už je daň z cukru, kabinet se dívá na zavedení diferencované sazby podle množství cukru nebo kalorií. Kromě toho se bude také řešit daň na další sladké výrobky. Výsledky by měly být k dispozici začátkem příštího roku. Na rozdíl od DPH na ovoce a zeleninu se však zatím neříká nic o tom, kdy by mohlo dojít k úpravě daně z nealkoholických nápojů nebo k zavedení širší daně z cukru.

Zdroj: www.fd.nl

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Nizozemsko.

 

Autor: CzechTrade

Zdroj: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/nizozemska-vlada-chce-do-dvou-let-zrusit-dph-na-ovoce-a-zeleninu

01 August 2022

Máme už mnoho důkazů o tom, že středomořská strava pomáhá předcházením srdečním onemocněním, infarktům a mrtvicím. Otázka ale je, co když už srdečním onemocněním trpíte?


Randomizovaná studie byla zveřejněná 14. května 2022, v časopise „The Lancet“. Zúčastnila se jí tisíc osob ve Španělsku, kteří měli koronární onemocnění tepen (nahromadění plaku v srdečních tepnách). Účastníci byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedna skupina jedla typickou  středomořskou stravu, druhá se stravovala „nízkotučně“. Obě skupiny s dietou kladly důraz na ovoce a zeleninu.

Středomořská dieta

Nicméně, středomořská dieta kladla důraz na potraviny s vysokým obsahem mono-nenasycených tuků, zejména na olivový olej a ořechy, společně s luštěninami, celozrnnými obilovinami, drůbežím masem a tučnými rybami.

Nízkotučná dieta

Nízkotučná strava zahrnovala méně mono-nenasycených tuků, pouze libové verze ryb a zeleniny, drůbeže a více kalorií denně ze sacharidů, zejména celozrnných obilovin, luštěnin a brambor.

Středomořská dieta vyhrává

Osoby v obou skupinách pravidelně konzultovali s dietologem. O sedm let později se lidé ve skupině se středomořskou stravou měli o 26 % nižší riziko srdečního infarktu nebo mrtvice ve srovnání s lidmi ze skupiny s nízkotučným obsahem tuků.

Opět vynikající studie, která dokládá výhody středomořské stravy a jejích "dobrých tuků".

Autor: prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ

Vydáno: 27.7.2022

Zdroj: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/stredomorska-strava-potvrzuje-zdravotni-vyhody-predchazi

29 July 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Výbor poslanců britského parlamentu zahájil analýzu potravinového zabezpečení ve Spojeném království

Výbor pro životní prostředí, potraviny a venkov (EFRA) se bude zabývat tím, jaké kroky může britská vláda podniknout na podporu produkce potravin a jejich zabezpečení. Potravinové dodavatelské řetězce ve Spojeném království jsou v poslední době narušovány řadou faktorů, např. dopady pandemie, ruskou agresí vůči Ukrajině, nedostatkem pracovních sil, brexitem a rostoucími cenami energií a hnojiv.

V důsledku toho rostou ve Spojeném království ceny potravin, což ovlivňuje schopnost britských spotřebitelů získat přístup ke zdravým potravinám. Zároveň se objevují otázky,
zda Spojené království produkuje dostatek vlastních potravin.

Analýza bude prověřovat současné příčiny vysokých nákladů na produkci potravin, jejich dopad na dostupnost potravin a politická řešení, která má vláda k dispozici. Bude se také zabývat tím, jak by se potravinové zabezpečení mělo odrazit v připravované strategii využití půdy a co by to mohlo znamenat pro rovnováhu priorit při využití půdy.

Dr. Neil Hudson, poslanec a člen výboru EFRA, uvedl, že pandemie a válka na Ukrajině ostře zvýraznily důležitost problematiky potravinového zabezpečení. „Zemědělci ve Spojeném království se potýkají s rostoucími náklady na pohonné hmoty, energie, hnojiva a krmiva
a po brexitu čelí výzvám v oblastech, jako je například dostupnost pracovních sil. Proto jsem chtěl, aby se náš výbor v této náročné době znovu zabýval potravinovým zabezpečením, abychom mohli vládě předložit doporučení, co můžeme udělat pro posílení naší odolnosti,
ale také jak přispět k řešení hrozící globální potravinové krize.“

Zdroj

 

Dvě třetiny zákazníků ve Velké Británii omezují výdaje za potraviny

Podle nových údajů dvě třetiny britských zákazníků omezují své měsíční výdaje na potraviny, protože inflace se vyšplhala na nejvyšší úroveň za posledních 40 let.

Průzkum společnosti Retail Economics odhalil, že společně s prudce rostoucí inflací 63,4 % britských domácností omezuje výdaje na nákup potravin kvůli rostoucím životním nákladům.

Téměř 90 % domácností se také chystá omezit své volnočasové výdaje, přičemž 74,1 % zákazníků plánuje snížit své výdaje za take-away food (jídlo s sebou). Pravděpodobně také poklesne stravování mimo domov, protože více než 70 % spotřebitelů plánuje omezit výdaje v této oblasti.

Z průzkumu také vyplynulo, že průměrná britská domácnost zaznamenala v červnu 2022
ve srovnání se stejným měsícem loňského roku pokles kupní síly na volnočasové výdaje o 12,1 %, což znamená, že za ně utratí o 135 liber méně.

Po zaplacení nezbytných položek, jako jsou potraviny a pohonné hmoty, se volná hotovost nejméně majetných domácností v červnu 2022 snížila o 15,6 % ve srovnání se stejným měsícem minulého roku.

„Typ inflace, který v současné době pozorujeme, neúměrně dopadá na ekonomicky nejzranitelnější skupiny. Podmínky se však zhoršily i pro průměrné domácnosti," uvedl generální ředitel Retail Economics Richard Lim.

Zdroj

29 July 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Hranolky v Japonsku nedostatkovým zbožím

Více než šest měsíců trvající nedostatek amerických hranolků přiměl japonské restaurace,
aby hledaly náhradu v Číně. Mnohé restaurace nyní dokonce vyřazují tuto položku z jídelníčku. 

Celkový dovoz hranolek z Číny od listopadu loňského roku prudce vzrostl. Japonsko například tento duben dovezlo 1 300 tun, což je 27krát více než před rokem. Čínské zdroje však stále představují pouze 3 % všech dovážených mražených hranolků. Ale i tento posun ukazuje,
že japonské restaurace se snaží najít náhradu.

Řetězec rodinných restaurací Royal Host v únoru ukončil prodej hranolek jako samostatné jídlo a tento měsíc nahradil hranolky v nabídce příloh těstovinami. Americký řetězec rychlého občerstvení KFC od května pozastavil v Japonsku prodej hranolek na 230 místech.

Nedostatek brambor v Japonsku se dostal do povědomí veřejnosti už v prosinci,
kdy si spotřebitelé na sociálních sítích stěžovali na malé porce hranolek v restauracích McDonald‘s. Řetězec na to tehdy zareagoval objednáním nouzového leteckého transportu mražených hranolek. Půl roku po tomto debaklu se restaurace stále snaží s tímto nedostatkem vyrovnat.

Ředitel marketingu dalšího stravovacího řetězce Mos Burger „neočekává, že by se někdy vrátila éra, kdy byly hranolky hlavní přílohou“. Společnost zvažuje, že bude více do svého jídelníčku zařazovat suroviny, které lze získat v tuzemsku za stabilní ceny. Současně představila novou přílohu složenou z místních sójových bobů edamame a kukuřice.

Nedostatek brambor je jedním z aspektů narušení globálního dodavatelského řetězce způsobeného pandemií koronaviru. Kontejnerové lodě v losangeleském přístavu koncem loňského roku stály v průměru 8 dní, v květnu se čekací doba zmírnila na 5 dní, ale i to je stále dvakrát více než před pandemií. V červnu pak objem kontejnerů prudce vzrostl poté,
co skončila výluka kvůli koronaviru v Šanghaji. V současné době zaměstnanci přístavu
na západním pobřeží USA vyjednávají o nové pracovní smlouvě. Jednání doposud nebyla uzavřena, takže situace je stále napjatá. 

Společnosti McDonald’s a Mos Food začali nakupovat americké hranolky dodávané z východního pobřeží USA. Přeprava však trvá o pět týdnů déle než cesta ze západního pobřeží a náklady jsou vyšší. Jiné společnosti se přesouvají k dodávkám hranolků z Evropy. Je však stále obtížné nahradit velké dodavatele z USA.

V letošním roce byla cena hranolků dovážených do Japonska z USA o 30–90 % vyšší
ve srovnání se stejnými měsíci roku 2019. Stoupá také cena kuchyňského oleje z důvodu války na Ukrajině. McDonald’s s Japan však ceny nezvýšil s odůvodněním, že jde o oblíbenou položku menu. To se však může změnit, pokud budou problémy v dodavatelském řetězci přetrvávat.

Zdroj: Nikkei Asia

29 July 2022

SRBSKO

Vladimír Váňa, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bělehradě

Mob.: +381 63 388931, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

SRBSKO – zcela zrušilo omezení na vývoz obilovin

Na svém jednání dne 21. 7. 2022 srbská vláda zcela zrušila omezení vývozu obilovin, které zavedla dne 10. března 2022 v souvislosti s krizi na trhu zemědělských plodin a potravin. Tímto rozhodnutím je uvolněn vývoz pšenice a kukuřice, a to až do podzimu, kdy vláda znovu vyhodnotí situaci na domácím trhu a ve světě a podle toho přijme nové rozhodnutí. Srbsko letos sklidilo kolem 3,2 miliónu tun pšenice, což je dvojnásobek roční srbské spotřeby.
Na stejném jednání vláda také uvolnila vývoz 4 000 tun nebaleného rafinovaného slunečnicového oleje, což je zajímavá informace pro české společnosti, které olej v Srbsku nakupují. Sklizeň slunečnicového semínka bude v Srbsku ukončena řádově v půlce srpna
a podle jejích výsledků bude rozhodnuto o dalším uvolnění či omezení vývozu slunečnicového oleje. 

SRBSKO – má stále potenciál pro dodavatele traktorů

Jak uvedl deník „Politika“, dovezlo Srbsko v posledních čtyřech letech, i díky dotacím srbského Ministerstva zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství, 21 000 nových traktorů. Srbsko samo bylo dříve významným výrobcem a také vývozcem zemědělské techniky, ale dnes domácí výroba, především traktorů, prakticky neexistuje. V Srbsku je registrováno kolem 450 000 traktorů, ale většina je velmi starých. Proto je zde stále potřeba jejich výměny za nové. V minulých letech srbské Ministerstvo zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství prostřednictvím fondu IPARD a také díky půjčce od Světové banky přispívalo zemědělcům
50–65 % z celkové ceny na nákup nových traktorů. Kromě nových traktorů, na které bylo možné čerpat různé dotace, se jenom v loňském roce do Srbska dovezlo také kolem 13 000 použitých traktorů. V Srbsku převažují zemědělci s malou výměrou obdělávané zemědělské půdy, kterých je 78 %. Podle srbského Statistického úřadu je v zemi 19 miliónů parcel,
na kterých hospodaří celkem 565 000 zemědělských hospodářství. Zemědělská technika, kterou disponují je amortizována z 90 %, proto je Srbsko stále trhem s potenciálem
pro dodávky české zemědělské techniky, a to nejen traktorů.  

CHORVATSKO – výroba mléka je v trvalém poklesu

Chorvatský odborný časopis „AGROglas“ ve svém článku na téma výroby mléka uvedl, že jenom v loňském roce bylo v Chorvatsku uzavřeno 630 farem mléčného skotu. Zatímco v roce 2012 bylo v Chorvatsku aktivních 13 081 farem mléčného skotu, tak na konci roku 2021 jejich počet činil jen 3 708. Z toho 500 velkých farem drží více než třetinu všeho mléčného skotu. V roce 2012 bylo v produkci mléka registrováno 180 500 krav a koncem roku 2021 již jen 102 333. Výroba mléka ve stejném období spadla ze 786 na 511 miliónů litrů. Jenom 75 % vyrobeného mléka se pak dodává do mlékárenských podniků k dalšímu zpracování.  V Chorvatsku je také nízká produktivita výroby mléka ve vztahu k jiným zemím EU. Zatímco
v Německu, Maďarsku nebo v České republice je to přes 8 500 litrů na jednu dojnici a rok, v Chorvatsku jen 4 620 litrů. Produkce mléka tak pokrývá jen 48 % chorvatské spotřeby,
a proto musí zdejší mlékárny dovážet mléko ze zahraničí. Z České republiky se v roce 2021 do Chorvatska vyvezlo 9 123 tun mléka a mléčných výrobků za více než 260 miliónů korun.
Je pravděpodobné, že se Chorvatsko bude do budoucna snažit zvýšit produktivitu výroby
na jednu dojnici a bude proto kromě jiného potřebovat obnovit genetický fond. To by mohla být příležitost pro české chovatele mléčného skotu a firmy zabývající se genetickým materiálem.

29 July 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Japonské producenty mléka zasáhl slabý jen

Podle průzkumu japonské Rady pro mléko a mléčné produkty více než 90 % chovatelů mléčného skotu uvedlo, že se potýkají s finančními problémy. Důvodem je neustále oslabující jen a klesající poptávka po mléčných výrobcích v souvislosti s pandemií.

V průzkumu 92 % respondentů uvedlo, že jejich podniky měly v uplynulém roce finanční potíže. Pokud jde o výsledky hospodaření za poslední měsíc, 65 % dotazovaných uvedlo, že jsou nyní v červených číslech.

Na otázku, jaké byly důvody horších výsledků hospodaření, téměř všichni uvedli slabý jen, ukrajinskou krizi a vysoké ceny ropy.  Výsledky průzkumu ukazují, že prudký nárůst cen krmiv a paliv v důsledku slabého jenu a situace na Ukrajině negativně ovlivnily jejich obchodní činnost. Na pokles poptávky dle respondentů měla vliv pandemie a pozastavení spotřeby mléka v rámci školních obědů. Více než polovina uvedla, že pokud se současné podnikatelské prostředí nezmění, nebudou schopni v produkci mléka pokračovat.

Pěstitelé fazolových výhonků končí výrobu

Japonští producenti mungo výhonků, jejichž cena se několik dekád nezměnila, jsou zasaženi vlnou rostoucích nákladů na suroviny. Výrobci čelí obtížné situaci, kdy nemohou žádat maloobchodníky o výrazné navýšení ceny této oblíbené a levné zeleniny kvůli jejímu přednímu postavení v japonských supermarketech. Fazolové klíčky patří k nejoblíbenějšímu artiklu v obchodech. Zákazníci je považují za vhodnou alternativu zeleniny, jejíž cena roste. Výrobci, kteří prodávají se ztrátou nyní tvrdí, že dosáhli svých limitů a řada z nich ukončuje činnost. Krach zdůvodňují stejně jako ostatní zemědělci a výrobci potravin kombinací rostoucí ceny surovin, ropy a slabého jenu.

Pěstitelů mungo fazolí během posledních tří dekád ubylo o 80 %. Mungo fazole se do Japonska vozí převážně z Číny, ale tamní zemědělci se nyní přeorientovávají na výnosnější kukuřici a úroda mungo fazolí klesá.

Zdroj: The Japan News

29 July 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,

Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Stabilizace dodavatelských řetězců až v roce 2024

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SupplyChainBrain (významného informačního hubu z oblasti logistiky) více než polovina manažerů ze společností z oblasti logistiky neočekává "návrat k normálu" dříve než v první polovině roku 2024, případně ještě později.

Podle výsledků lze očekávat přetrvávající výpadky dodávek až do druhé poloviny roku 2023, kdy se svět bude ještě vzpamatovávat z masivního dopadu pandemie covid-19. Dalšími důležitými faktory, které brání návratu stabilního prostředí do oblasti dodávek zboží, jsou ozbrojený konflikt na Ukrajině a nedostatek pracovních sil.

V takovém prostředí je proto pro společnosti zásadní věnovat zvláštní pozornost úrovni zásob a být schopen velmi rychle reagovat na vývoj na trhu.

Na základě výstupů z průzkumu 75 % manažerů v logistice uvedlo, že příjmy jejich společnosti byly v uplynulém roce negativně nebo velmi negativně ovlivněny problémy v dodavatelském řetězci. Zdaleka nejčastěji byla zmíněna námořní doprava jako problematický způsob, a to v 68 %. Téměř 80 % respondentů uvedlo, že náklady na logistiku vzrostly v období od prosince 2020 do prosince 2022 o 20 - 60 %.

Pokud jde o budoucnost, více než dvě třetiny dotázaných zmínily obavy, že se americká ekonomika v příštích 12 měsících překlopí do recese v důsledku rostoucích úrokových sazeb, vysoké inflace a geopolitické nejistoty a následného poklesu spotřebitelské důvěry.

Dochází rostlinným alternativám masných produktů dech?

Začínají se již ozývat hlasy, že tomu tak je. Po prudkém nárůstu v roce 2020 se prodej plant-based masa v supermarketech v roce 2021 a první polovině 2022 víceméně ustálil. Spotřebitelé údajně více zpochybňují tvrzení o zdravotní nezávadnosti vysoce zpracovaných výrobků. V segmentu HORECA se navíc zdá, že nadšení kolem veganských možností se nevrátilo na úroveň před covid-19. Vzhledem k inflaci, která zvyšuje náklady na potraviny, je méně pravděpodobné, že spotřebitelé zaplatí vyšší cenu za produkt, který je možné v konečném důsledku chápat jako náhražku.

Jako praktickou ukázku problémů, se kterými se musí nový výrobek potýkat, je nenaplnění původních slibů společností Beyond Meat. Tento lídr, který úspěšně obsadil trh s rostlinnými alternativami burgerů a klobás, zatím nenavázal např. s produktem pepperoni. V originálu jde o pikantní salám z vepřového masa, který byl vyvinut v USA jako podoba pikantní salámů z jižní Itálie. Jde o nejoblíbenější přísadu na pizzu v USA, kde se točí velké peníze. Trh s mraženou, chlazenou nebo čerstvou pizzou se odhaduje v hodnotě okolo 45 mld. dolarů.

Výše uvedená společnost oznámila na počátku loňského roku partnerství s několika velkými řetězci rychlého občerstvení (Pizza Hut nebo Taco Bell), že budou v nejbližší době nabízet i rostlinné alternativy masných produktů do svých výrobků. Po několika testech ale zatím k žádnému uvedení na trh nedošlo. Obě strany spíše mlží, ale prosakují informace, že testy nedopadly dobře z hlediska chuti a struktury výsledné rostlinné alternativy. V případě pepperoni byla uváděna i výsledná cena suroviny za zatím nepřekonatelný problém pro uvedení do menu.

Mezitím se objevují informace o konkurentech (např. Hormel nebo Maple Leaf Foods), kteří ve svých partnerstvích se spíše menšími fast-foody lokální trhy dobyly. Společnost Beyond Meat je nicméně úspěšná se svými „klobásovými drobky“, které jsou údajně k nerozeznání od těch z masa. Jde rovněž o oblíbenou přísadu na vegetariánské verze pizzy. Po úspěšném testu byla tato přísada přidána do jídelníčku více než 450 pobočkách Pizza Hut v Kanadě.

Je tedy zjevné, že na cestě pro získání většího tržního podílu u rostlinných alternativ masných produktů stojí ještě řada překážek. Řada těchto produktů je stále ve fázi vývoje a blízká budoucnost tak ukáže, jestli tento segment bude růst nebo se již dostal do slepé uličky. Kritici nejvíce vyzdvihují otázku ceny, chutě a struktury produktu a nezájem širšího spektra spotřebitelů.

22 July 2022
Datum: 17.8.2022  10:00 – 16:00
Organizátor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, z.s.
Nemocniční 1852/53, 78701 Šumperk
Adresa WWW: www.pro-bio.czwww.bio-mleko.cz
E-mailová adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
ID datové schránky: fd8et8b
Tématické zaměření akce: Biopotraviny
Kategorie: Soutěž

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje 21. ročník soutěže NEJLEPŠÍ BIOPOTRAVINA ROKU, která podporuje tuzemské výrobce biopotravin.

Odborná porota ocení výrobky v pěti kategoriích:

  • BIOVÍNO
  • BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
  • BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU
  • BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY
  • STEAKOVÁ BIOMASA

...a také celkového vítěze.

V minulosti o prestižní titul bojovaly i takové produkty jako jsou lívance, sirupy, povidla, steaky, konopné sádlo či buvolí labneh.

Milí výrobci biopotravin, neváhejte a přihlaste své produkty do 4. srpna 2022, v případě biovín už do 21. července 2022.

Podrobnosti o soutěži najdete na www.pro-bio.cz.

22 July 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) vydalo mezi lety 2016 až 2021 na opatření, která omezují dopady sucha, přibližně 71,5 miliardy korun. Za pomoci dotací z MZe a EU se budují rybníky, vodovody, kanalizace i závlahy. Současná vedra zatím neohrožují půdní vláhu, která díky letošním jarním dešťům dosáhla normálu.

Současné horké počasí sice připomíná vedra z let 2015 a 2018, průběh teplot a srážek se ale liší. Po letošním jarním suchu se deficit půdní vláhy díky dešťům na konci června a začátku července vyrovnal na většině území k normálu, a zatím je situace příznivá. Počet tzv. tropických dnů s teplotou 30 oC se nyní pohybuje v jednotkách, zatímco v roce 2018 jich bylo 47 a v roce 2015 celkem 44. Vysoké teploty vzduchu jsou příznivé pro žně, které postupují rychleji než v minulých letech.

„Naše strategii pro boj se suchem je dlouhodobá. Pomáháme budovat různé typy opatření, která pomáhají zmírňovat dopady extrémních teplot a zajišťují vodu pro obyvatele i hospodářství. Například loni jsme takto podpořili výstavbu nebo obnovu 396 rybníků, přibližně stejný počet to bude i letos.  Do roku 2030 plánujeme vynaložit na tento typ podpory až 3,75 miliardy korun. Kvůli zajištění zásobování obyvatel pitnou vodou jsme do výstavby a rekonstrukcí vodovodů a kanalizací v letech 2017 až 2021 přispěli 6 miliardami korun. Programy na omezení sucha budou samozřejmě pokračovat i v příštích letech,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Zásobování obyvatelstva pitnou vodou je nyní bez problémů, protože 50 % vyráběné pitné vody zajišťuje na území České republiky 47 vodárenských nádrží, které jsou naplněny na více než 75 %. Ani u zdrojů z podzemních vod se neprojevuje závažný deficit. Průtoky ve vodních tocích jsou v různých povodích značně rozkolísané, podnormální hladina byla zaznamenána v povodí horní Berounky, Labe od Vltavy po Ohři, dolní Ohře, Ploučnice, Opavy, Osoblahy, horní Moravy, Bečvy a dolní Moravy.

Ke zlepšení klimatu a zadržování vody v krajině nepřispívají pouze opatření bezprostředně spojená s vodou, ale i s lesy. Jejich obnova podpořená i dotacemi MZe byla v minulém roce mimořádně úspěšná. Lesníci vysázeli rekordních 155,7 milionu listnáčů, zatímco jehličnanů bylo 88 milionů sazenic. Zalesněná plocha dosahovala 49 791 hektarů, tedy o 9,5 tisíc hektarů více než v roce 2020. Šlo o dosud nejvyšší hodnotu v novodobě historii České republiky

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

21 July 2022

Tisková zpráva – Zemědělci v roce 2021 spotřebovali o 2,76 % méně přípravků na ochranu rostlin než v předešlém roce. Snížení způsobil vliv počasí, celoevropský zákaz některých látek, ale také šetrnější způsoby obhospodařování zemědělské půdy. Údaje vyplývají z Výroční zprávy o plnění Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů. Materiál Ministerstva zemědělství (MZe) dnes projednala vláda.

„Naši zemědělci stále více upřednostňují udržitelné hospodaření na zemědělské půdě, to je jeden z důvodů, proč se v České republice dlouhodobě snižuje spotřeba přípravků na ochranu rostlin. Tento trend chceme podporovat i v příštích letech. Snižování spotřeby pesticidů je jednou z priorit našeho předsednictví v Evropské unii,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Loni v ČR významně poklesla spotřeba insekticidů (přípravky proti škodlivému hmyzu), a to především z důvodu zákazu dvou účinných látek (chlorpyrifos, thiakloprid), které jsou nejpoužívanějšími účinnými látkami proti hmyzím škůdcům řepky a virovým přenašečům v obilninách. Vlivem deštivého počasí byl v roce 2021 zaznamenán nárůst spotřeby moluskocidů (přípravky proti plžům). Naopak v porovnání s rokem 2020 výrazně klesla spotřeba rodenticidů (přípravky proti hlodavcům), a to o 88 %. Dostala se tak na úroveň let bez kalamitního výskytu hraboše polního.

Grafické porovnání spotřeby přípravků na ochranu rostlin v letech 2017–2021 (v kg, l)        


Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)


K ochraně půdy přispěly i zacílené dotace, jako je platba pro zemědělce dodržující postupy příznivé pro klima a životní prostředí. Jejím cílem je zachování trvalých travních porostů, diverzifikace plodin na orné půdě a vyčleňování plochy využívané v ekologickém zájmu.

MZe podporuje co nejšetrnější zacházení se zemědělskou půdou dlouhodobě. Poslanci schválili 13. července 2022 novelu zákona o rostlinolékařské péči navrženou MZe. Norma zavede povinnost označovat přípravky na ochranu rostlin dvourozměrnými čárovými kódy. Díky tomu bude možné sledovat jejich pohyb na trhu od výrobce až k zemědělci, tím se znesnadní dovoz a prodej falšovaných přípravků na ochranu rostlin. Zemědělci, kteří obhospodařují více než 200 hektarů, budou muset použití přípravků evidovat elektronicky. Zavedení této povinnosti také usnadní vodoprávním úřadům (tj. obcím s rozšířenou působností) získat aktuální data o použití přípravků na konkrétních polích. To jim poskytne informace o možném zdroji znečištění při řešení příčin kontaminace vod.

Státy EU, kterým nyní předsedá Česká republika, také v současné době jednají o pesticidech. Evropská komise představila 22. června 2022 návrh nařízení o udržitelném používání přípravků na ochranu rostlin. Cílem návrhu je nastavit nová pravidla pro bezpečné používání pesticidů a také snížit jejich spotřebu o 50 % v celé EU. Jednotlivé členské státy budou snižovat spotřebu pesticidů v rozsahu, který určí výpočet v nařízení. Zohledněn bude dosavadní pokrok každého členského státu. Hlavním úkolem českého předsednictví proto bude realistické nastavení právního rámce, aby nebylo ohroženo potravinové zabezpečení a konkurenceschopnost evropských zemědělců, a to i vzhledem k válce na Ukrajině.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

21 July 2022

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu závadné rozinky označené DR.ENSA Rozinky sušené, datum minimální trvanlivosti do 04/04/2023, šarže: E02220197C, výrobce: ENCINGER SK s.r.o, Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko.

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři v potravině potvrdil přítomnost minerálního oleje v množství 1460 miligramů na kilogram (mg/kg). Podle Nařízení (ES) č. 1333/2008 se však tato látka v potravinách vyskytovat nesmí.

Inspektoři SZPI uvedenou šarži potraviny odebrali v provozovně NATURAL PACK group s. r. o., 320, Starovice 693 01. Kontrolované osobě inspektoři nařídili, aby stáhla nevyhovující šarži z trhu.

SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají danou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Potravinářská inspekce vložila dodatečnou informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožní došetření a přijetí opatření v zemi výrobce potraviny.

21 July 2022

Podle směrnice o tabákových výrobcích 2014/40/EU a potažmo dle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a vyhlášky č. 261/2016 Sb., o tabákových výrobcích musí výrobce a dovozce splnit informační povinnost
u tabákových výrobků, které uvádí na trh v ČR. Součástí oznámení jsou rovněž informace o seznamu složek, úrovni emisí či údaje týkající se objemů prodeje tabákových výrobků. Požadované informace jsou předávány SZPI prostřednictvím elektronické vstupní brány EU-CEG.

SZPI informace poskytnuté výrobci a dovozci tabákových výrobků zveřejňuje na svých internetových stránkách s výjimkou těch, které budou výrobcem nebo dovozcem označeny jako obchodní tajemství.

Příloha: Seznam tabákových výrobků a bylinných výrobků určených ke kouření oznámených dle zákona
č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Předchozí verze:

TV_VEREJNOST_KVETEN_2022_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2022_CZ
TV_VEREJNOST_LISTOPAD_2021_CZ
TV_VEREJNOST_CERVEN_2021_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2021_CZ
TV_VEREJNOST_LISTOPAD_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_KVETEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_LEDEN_2020_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2019_CZ
TV_VEREJNOST_CERVENEC_2019_CZ
TV_VEREJNOST_UNOR_2019_CZ
TV_VEREJNOST_RIJEN_2018_CZ

 

Přílohy

 Zdroj: SZPI
21 July 2022

Jednorázové příbory, kelímky na jedno použití nebo brčka vyrobená z plastu v České republice končí. Nová legislativa, kterou ve třetím čtení schválila Sněmovna, zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst. O návrhu bude ještě rozhodovat Senát, začít fungovat by mohl na konci letošního roku.

„Vláda dnes plní další úkol, který zůstal po předchozím kabinetu. Díky zákonu o jednorázových plastech se nám podaří snížit množství odpadů, které dnes nesmyslně končí na skládkách. Výrobky, které zcela zakazujeme, mají už dnes řadu alternativ a díky tomu můžeme ročně uspořit milióny kusů plastových výrobků. Kromě toho zákon pomáhá i obcím, které budou mít díky němu nárok na příspěvek na úklid veřejných prostor,“ vypočítává ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Návrh ale především pomáhá dalšímu snižování odpadů. Řada výrobků může být používána opakovaně jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jiné se zase budou více využívat recyklované materiály.

Zákon o jednorázových plastech by měl výrobcům přinést i nové povinnosti. Z pohledu zákazníků jsou hlavní dvě. První z nich je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků. Novinkou plynoucí z návrhu zákona je také povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Návrh zákona posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Výrobci například cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů z jejich výrobků v obcích. Radnice tak získají finanční příspěvky na úklid.

Ministerstvo životního prostředí považuje za důležité rovněž finančně podporovat přechod na alternativy jednorázových plastových výrobků. Z nového programového období Operačního programu Životní prostředí 2021–2027 tak poputuje celkově na podporu přechodu na oběhové hospodářství 7,1 miliardy korun.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

20 July 2022

Současné vysoké teploty mohou negativně ovlivnit pohodu a zdraví zvířat, proto Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje chovatele, aby dodržovali důležité zásady. Chovatelé hospodářských a zájmových zvířat by měli především zajistit dostatečné napájení v chovech a také větrání a chlazení. Změna přístupu se týká také přepravy zvířat. Z preventivních důvodů se kontroly SVS v tomto období ve zvýšené míře zaměřují na plnění povinností chovatelů ve vztahu k horkému počasí.

V hospodářských budovách, kde může teplota stoupat velmi vysoko, by měla být zajištěna ventilace a rovněž náhradní zdroje energie. V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedena doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Chovatel v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech musí zajistit činnost náhradních energetických zdrojů.

V chovech hospodářských zvířat je v případě extrémních teplot vhodné zvířata chladit. Pastevně chovaná zvířata, u nás především skot, ovce a koně, musí mít na pozemku možnost úkrytu před slunečním žárem. Také u nich je nutné zajištění vhodného zdroje napájení. Pro bližší představu lze uvést množství vody, které hospodářská zvířata vyžadují na den: skot 40 l, dojnice 100 – 180 l, prase 25 l, ovce 20 l. Povinností chovatelů je sledovat vývoj počasí a včas reagovat na případné problémy.

Na dostatek vody by neměly zapomínat ani osoby cestující se psy, kočkami a jinými zájmovými zvířaty. Zejména při delší cestě by měli řidiči dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře napít a proběhnout. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit. „Občas se bohužel stává, že majitelé svá zvířata ponechají v autě. Velmi důrazně varujeme před takovým nezodpovědným jednáním, neboť teploty v autě mohou během několika minut přesáhnout i 50 °C, což může ohrozit nejen zdraví, ale dokonce i život zvířete,“ uvedl ředitel veterinární sekce Petr Šatrán.  

Pokud přeci jen dojde k přehřátí zvířete, pak je nutné poskytnout první pomoc ochlazováním vlažnou vodou, umístit zvíře do stínu, zajistit dostatečný přísun vody a vyhledat pomoc soukromého veterinárního lékaře. Pro hlavní denní venčení psů se jako nejvhodnější doba doporučuje ráno a večer, kdy jsou teploty nižší.

Obdobná pravidla platí i pro transport hospodářských zvířat. V horkých dnech se doporučuje přepravu směřovat především do brzkých ranních nebo večerních hodin. Každopádně je nutné zajistit splnění požadavků daných legislativou, především pak teplotu při přepravě, délku přepravy, zajištění napájení, krmení a odpočinek zvířat.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

19 July 2022
Veřejná konzultace EFSA. Termín pro zaslání komentářů: 3. října 2022

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu pokynů pro hodnocení rizik přípravků na ochranu rostlin pro včely, které se týkají včel medonosných, čmeláků a samotářských včel.

EFSA tak reaguje na žádost Evropské komise, aby tento pokyn, který byl poprvé zveřejněn v roce 2013, přezkoumal s ohledem na nové vědecké poznatky, které se mezitím objevily.

Připomínky se mají zasílat zejména k novým přístupům obsaženým v návrhu pokynů, které se týkají hodnocení rizik a statistické analýzy terénních studií.

Konzultace bude probíhat po dobu 12 týdnů, aby byla umožněna maximální účast zúčastněných stran. EFSA konzultoval klíčové aspekty aktualizace pokynů se zúčastněnými stranami a členskými státy v různých fázích procesu přezkumu.

Zúčastněné strany jsou vyzvány, aby předložily připomínky k návrhu dokumentu a jeho doplňujícím informacím prostřednictvím k tomu určených konzultačních stránek. Lhůta pro podání připomínek končí 3. října 2022.

Revised guidance on the risk assessment of plant protection products on bees
(Apis mellifera, Bombus spp. and solitary bees)

Zdroj: EFSA

Autor: KM EFSA

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vcely-a-pesticidy-navrh-aktualizovanych-voditek-pro-hodnoceni-rizik.aspx

19 July 2022

Dobrý den,

s potěšením Vám oznamujeme, že platforma „Industry Informative Network (IIN)“ https://iin-iccee.eu/submit-a-new-technology-demand/ byla spuštěna!

Jedná se o mezinárodní diskusní fórum pro provozovatele chladicích řetězců z potravinářského a nápojového sektoru (konkrétně ovoce a zelenina, maso, mražené potraviny), výstupního nástroje evropského projektu z programu HE, ICCEE – „Improving Cold Chain Enery Efficiency“ https://iccee.eu/.

Platforma IIN byla strukturována tak, aby usnadnila dialog mezi mezinárodními provozovateli chladicího řetězce v zemědělsko-potravinářském sektoru, přispěla k zlepšení povědomí o energetické účinnosti a překlenula propast mezi poptávkou a nabídkou.

Chcete se zapojit do interaktivního „Katalogu inovací“? Máte dvě možnosti:

(1) navrhnout řešení energetické účinnosti pro chladící řetězec v záložce „SUBMIT A NEW PROPOSAL“ Submit a new Technology Demand – Industry Informative Network (iin-iccee.eu),

(2) zakliknutím v sekci „SUBMIT A NEW TECHNOLOGY DEMAND“ získáte tipy, jak zvýšit energetickou účinnost ve vašich činnostech přijetím osvědčených postupů již ověřených Vašimi evropskými kolegy z průmyslu.

Vaše účast v katalogu inovací usnadní konstruktivní výměnu osvědčených postupů mezi odborníky v tomto odvětví a také komunikaci mezi hráči na trhu, jako jsou zákazníci a dodavatelé. Přidejte se tedy k naší interaktivní komunitě!

Pro více podrobností prosím kontaktujte našeho kolegu z italské národní potravinářské federace FEDERALIMENTARE, dr. Maurizia Notarfornso (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).

 

Prezentace

Dispoziční analýza