24. srpen 2021

Tzv. domácí výroba lihu v ČR, a to i pro vlastní potřebu, je považována za nedovolenou (nelegální), a to včetně výroby lihovin a ovocných destilátů.

V ČR není možné vyrábět doma líh, lihoviny ani ovocné destiláty bez patřičného povolení (povolení k provozování pěstitelské pálenice, které vydává Ministerstvo zemědělství podle ustanovení § 4 odst. 1 zákona č. 61/1997 Sb., o lihu, ve znění pozdějších předpisů, dále jen „zákon o lihu“) nebo bez příslušné koncese s názvem "Výroba a úprava kvasného lihu, konzumního lihu, lihovin a ostatních alkoholických nápojů (s výjimkou piva, ovocných vín, ostatních vín a medoviny a ovocných destilátů získaných pěstitelským pálením) a prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin".

Dále považujeme za vhodné upozornit na povinnosti plynoucí z ustanovení § 16 odst. 2 zákona o lihu, kde je stanovena následující oznamovací povinnost:

„Právnické nebo fyzické osoby dovážející, prodávající nebo přemisťující přístroje určené k výrobě nebo úpravě lihu jsou povinny oznámit Ministerstvu zemědělství a místně příslušnému správci spotřební daně z lihu do tří dnů jméno, příjmení a místo trvalého pobytu fyzické osoby nebo obchodní jméno a sídlo právnické osoby, kterým bylo toto zařízení prodáno, nebo místo, kam bylo zařízení přemístěno“.

Tato oznamovací povinnost platí pochopitelně i pro dovoz ze třetích zemí. Každá fyzická či právnická osoba, která bez výše uvedeného povolení/koncese např. ovocný destilát vyrobí nebo dokonce vyrábí opakovaně (i v případě splnění výše uvedené oznamovací povinnosti), může být podle ustanovení § 17 odst. 1 nebo § 17a odst. 1 písm. h) zákona o lihu sankcionována za výrobu lihu bez povolení pokutou, a to ve výši až 10 000 000,- Kč.

Ministerstvo zemědělství považuje nelegální výrobu lihu za velmi společensky závažnou činnost, která může ohrozit zdraví obyvatel, případně způsobit úmrtí a má rovněž neblahý vliv na výběr spotřební daně z lihu.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/lih-a-alkoholicke-napoje/informace-ministerstva-zemedelstvi-k.html

24. srpen 2021

(tedy v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg) a v případě jeho zpracování do výrobků (směsi olejnatých semen, pekařské směsi, pekařské výrobky atd.)

(Pozn.: uvedený postup je aplikovatelný - při zohlednění stanovených limitů v nařízení (ES) č. 396/2005 – také u ostatních potravin a potravinových surovin)

  1. Provozovatel potravinářského podniku přijal nevyhovující surovinu (sezamové semeno) a měl informaci, že se jednalo o nevyhovující surovinu, kterou následně zpracoval do finálních výrobků. V tom případě musí provozovatel potravinářského podniku zajistit stažení všech výrobkůdo kterých bylo nevyhovující sezamové semeno použito. Podle čl. 19 nařízení (ES) č. 396/2005 je zakázáno zpracovávat nebo mísit pro účely rozředění potraviny, které nesplňují MRL (Maximum Residue Levels = maximální reziduální limit) a tyto nesmí být uvedeny na trh.
     
  2. Provozovatel potravinářského podniku přijal sezamové semeno a neměl informaci o tom, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg. Toto nevyhovující sezamové semeno následně zpracoval do dalších výrobků s variabilním podílem sezamového semene, často minoritním. Teprve následně získal informaci, že se jednalo o sezamové semeno, které obsahovalo ethylenoxid v nadlimitním množství a zároveň (v ideálním případě) má informaci o obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni.

V tomto případě, kdy nevyhovující sezam provozovatel zpracoval do dalších produktů v době, kdy nevěděl, že je sezam nevyhovující, může zpracované potraviny v tržní síti ponechat nebo uvést na trh pouze tehdy, pokud jsou tyto potraviny bezpečné.

  • musí být schopen doložit SZPI důkaz o bezpečnosti předmětných výrobků.

Bezpečnost může být doložena např. na základě laboratorní analýzy a výpočtu (viz též článek 20 nařízení (ES) č. 395/2006 - MRL pro zpracované nebo složené produkty). K tomu je nutné znát detailní složení potraviny (procentické zastoupení jednotlivých složek):

  1. Obsah ethylenoxidu ve zpracovaném výrobku může provozovatel potravinářského podniku vypočítat na základě obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni, jehož obsah zná z laboratorního rozboru (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid). Druhou možností je, že zná obsah ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) již ve zpracovaném výrobku z laboratorního rozboru. Dále pak provede výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině. Porovnáním vypočtené / známé hodnoty ethylenoxidu ve zpracované potravině a vypočteného MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině dojde k závěru, zda potravina je či není bezpečná.

U složených/zpracovaných potravin je třeba zohlednit všechny složky, které byly zpracovány do potraviny. Nařízení Komise (EU), kterým se mění přílohy II, III a V nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 stanovuje např. MRL 0,02 mg/kg pro obilniny (resp. mouku); MRL 0,05 mg/kg pro skořápkové ovoce, olejnatá semena; a MRL 0,01 mg/kg pro koření. Naopak existují i složky, pro kteréMRL stanoven není, např. voda, sůl, sušené droždí.

(Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině je uveden níže.)

  1. Obsah ethylenoxidu složených (zpracovaných potravin) potravin může provozovatel potravinářského podniku doložit laboratorními analýzami obsahu ethylenoxidu (suma látek ethylenoxid a 2-chloroethanol vyjádřených jako ethylenoxid) v jednotlivých výrobcích nebo výpočtem a dále provést následující porovnání:

podle charakteru potraviny je možné provést vyhodnocení výsledků ethylenoxidu ve zpracované potravině, přičemž ve většině případů by mělo platit:

  • výsledek ≤ 0,02 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující
  • v případě výsledku analýzy > 0,02 mg/kg, zejména pokud bude výsledek v oblasti 0,02 - 0,05 mg/kg, je třeba posoudit % složení výrobku a zohlednit případně faktor zpracování
  • výsledek ≤ 0,05 mg/kg (tj. včetně hodnoty) je považován za vyhovující pro olejniny nebo směs olejnin
  • překročení limitu 0,05 mg/kg je považováno za výsledek nevyhovující

Především je také nutné konstatovat, že za bezpečnost potraviny je odpovědný provozovatel potravinářského podniku.

Postupy pro případ, že potravina není bezpečná, jsou stanoveny (mimo jiných) také v článku 19 Nařízení 178/2002 (Odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků).

Vzorový výpočet MRL pro ethylenoxid ve zpracované potravině

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo % jejich zastoupení v posuzované potravině:
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

40,0

0,4

0,02

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.
 

  1. Ve zpracované potravině je několik složek, z nichž každá má MRL a je známo jejich % zastoupení v posuzované potravině a jedna složka, u které MRL stanoven není (např. voda)
     

MRL ethylenoxid

 

% zastoupení složky

koeficient pro vynásobení MRL

MRL složky (mg/kg)

MRL pro potravinu (mg/kg)

složka 1

30,0

0,3

0,05

0,04

((0,05 x 0,3) + (0,05 x 0,3) + (0,02 x 0,4))

složka 2

30,0

0,3

0,05

složka 3

30,0

0,3

0,02

složka 4

10,0

0,1

0

 

celkem

100,0

     

V tomto případě je vypočtený MRL ethylenoxidu 0,04 mg/kg potraviny.

Následně se provede výpočet ve zpracované potravině podle skutečného obsahu ethylenoxidu v sezamovém semeni. Přepočet na základě hypotézy, že jediná složka, která vnesla ethylenoxid do výrobku, byla sezamové semeno, a ostatní složky, i když mají limit tak nebyly hypoteticky zdrojem ethylenoxidu, může být tedy uvažována 0.

Pozn.: Vzorové výpočty nezahrnují případ, kdy má složka stanovené MRL, ale byla již zpracována (např. sušené ovoce).

Zdroj: SZPI
24. srpen 2021

Tisková zpráva – České zemědělství dosáhlo podle předběžných údajů Souhrnného zemědělského účtu za rok 2020 nejvyšší hodnoty zemědělské produkce za posledních pět let, a to 147 miliard korun v základních běžných cenách. Uvádí to Zpráva o stavu zemědělství za rok 2020, kterou dnes schválila vláda.

„Srážkový a teplotní vývoj počasí spolu s dalšími faktory měl v loňském roce příznivý vliv na vývoj hektarových výnosů u většiny rostlinných komodit. Podmínky pro zemědělství však do značné míry ovlivnila koronavirová pandemie. Negativně zasáhla například do tržních vztahů mezi podniky agrárního sektoru a takzvaným sektorem HORECA, tedy hotely, restauracemi a podobně. Stejně pak do agrárního trhu práce, kdy jsme museli řešit problémy se zajišťováním sezónních pracovníků ze zahraničí,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle takzvané Zelené zprávy byl meziroční vývoj tržních podmínek pro zemědělství relativně méně příznivý než v předchozím období. Ceny zemědělských výrobců v meziročním srovnání loni klesly na 96,6 % úrovně roku 2019, zatímco celkový index vstupů do zemědělství mírně meziročně vzrostl na 100,4 %. V potravinářském průmyslu lze vývoj podle klíčových ekonomických ukazatelů hodnotit spíše pozitivně. Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly v roce 2020 na 104,5 % úrovně předchozího roku.

Celkové výdaje na podporu agrárního sektoru loni meziročně vzrostly o 8,2 % na 74,6 miliardy korun. Z celkových výdajů se podpory přímo zemědělským podnikům zvýšily o 6,1 % na 52,6 miliardy korun. Další podpory šly kromě jiného do potravinářství, rybářství a na veřejné výdaje na obecné služby (nejdou přímo zemědělským podnikům), jako například do zemědělského školství, výzkumu, poradenství, informatiky a na kontrolní činnost rezortu. Značná část uvedeného zvýšení podpor (celkem 2,4 mld. Kč) připadá na kompenzace za dopady COVID-19. Přímé podpory zemědělským podnikům dosáhly v průměru téměř 15 tisíc korun na hektar zemědělské půdy.

Ke konci roku 2020 bylo v ČR 4 665 ekologických zemědělců a 865 výrobců biopotravin a podíl ekologicky obhospodařované půdy k celkové výměře zemědělské půdy 15,3 %.

Z celkové loňské sklizňové plochy obilovin v ČR, tedy 1 344,9 tisíce hektaru zaujímaly největší podíl pšenice (59,4 % celkové plochy) a ječmen (24,7 %). Produkce sklizených obilovin dosáhla výše 8 126,7 tisíce tuny, což je oproti předchozímu roku nárůst o 6,3 %.

Zaměstnanost v zemědělství je podle Zelené zprávy prakticky stabilizovaná, v posledních dvou letech se počet pracovníků v této oblasti pohybuje mírně pod hranicí 100 tisíc. Loni činil počet pracovníků v zemědělských podnicích 98,8 tisíce, oproti roku 2019 klesl o 0,2 %. Nejvíce zastoupení jsou pracovníci ve věku 45 až 59 let (40 %), poté 30 až 44 let (31,8 %).

Záporná bilance českého agrárního zahraničního obchodu se loni vzhledem k výraznějšímu nárůstu vývozu meziročně zlepšila, a to o 10,6 miliardy korun na 36,8 miliardy. Ve vývozu nadále převažují zemědělské suroviny nad výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

24. srpen 2021

raha 23. srpna (ČTK) - Výrobci potravin z Česka se mohou opět zapojit do soutěže o značku Česká chuťovka, která jim má pomoci proniknout s jejich produkty do povědomí zákazníků. Přihlášky mohou posílat do 16. září. Ocenění, která se udělují v deseti kategoriích, mají být předána 2. listopadu v sídle Senátu, pokud to epidemická situace umožní, oznámili dnes organizátoři.

Dosud podle pořadatelů ocenění obdrželo 226 potravinářů. Označení Česká chuťovka získalo zatím 1196 výrobků, dalších 225 dosáhlo na označení Dětská chuťovka. Loni v soutěži o "značku, která si na nic nehraje", získalo ocenění 185 produktů. V souběžné soutěži o značku Dětská chuťovka, kterou hodnotí dětská porota, uspělo 35 pokrmů pro děti ve věku od šesti do 16 let.

Soutěž, která se koná třináctým rokem, především pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu, a proniknout s jejich produkty do povědomí spotřebitelů. Podle senátora KDU-ČSL a jednoho z hodnotitelů Petra Šilara je třeba ukázat českým občanů, že v přemíře zahraničních produktů si mohou vybrat kvalitní a chutnou českou potravinu.

Předseda senátní komise pro rozvoj venkova Jiří Vosecký (SLK) ocenil vizi a nadšení pořadatelů. Rád by dosáhl toho, aby regionální potraviny byly zařazeny do celostátního systému a získaly základní jednotné logo.

Hlavním kritériem soutěže je především chuť, ale i vzhled, vůně a konzistence výrobku, uvedli pořadatelé ze společnosti Sympex Group. Soutěž pořádají ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, Senátem a jeho komisí pro rozvoj venkova a Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Se soutěží bude letos propojen Jarmark chutí, který se uskuteční 24. září na kolonádě Domu kultury Teplice souběžně s konferencí o výživě a zdraví.

Od roku 2013 je hodnotící komisí každoročně udělován titul Rytíř české chuti. Je určen osobnosti, která se svou dlouholetou prací v některém z potravinářských oborů zasloužila o výbornou pověst českých potravin. Titul Rytíře české chuti za celoživotní přínos potravinám loni získal sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík a Milan Chmelař, ředitel odborných škol v Podskalské ulici v Praze.

Značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka se rozhodla založit skupina nezávislých potravinářských odborníků v 90. letech, kdy vrcholilo období honby spotřebitelů za co nejlevnějšími potravinami, čemuž se přizpůsobovali nejen prodejci, ale i výrobci potravin, aby obstáli v konkurenci levných výrobků mnohdy ze zahraničí.

Podle pravidel se soutěží například v kategorii pekařských, cukrářských, mléčných i masných výrobků. Svoji kategorii mají třeba nealkoholické nápoje, ale i piva, vína a lihoviny. Přihlášený výrobek musí splňovat vysoké senzorické parametry, zejména výrazné chuťové vlastnosti, stojí v pravidlech.

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i další označení, například logo Vím, co jím, které označuje potraviny obsahující vyvážené výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

mhm mal

23. srpen 2021

Agentura pro ochranu životního prostředí EPA zakáže používání tohoto pesticidu, který se v USA relativně hojně používá např. u ovoce a zeleniny.

Chlorpyrifos je spojován s hrozbou neurologických poškození u dětí a EPA tak zvrátí jedno z nejzávažnějších rozhodnutí Trumpovy administrativy v oblasti veřejného zdraví. Tehdejší šéf agentury Scott Pruitt v roce 2017 ponechal tento pesticid na trhu navzdory doporučení vědců této agentury omezit užívání vzhledem k jeho potenciálním rizikům.

Chlorpyrifos se několik dekád osvědčil jako účinný prostředek na ochranu sóje, mandloní nebo květáku před nejrůznějšími škůdci. Pěstitelé ho často nasazují, když žádný jiný pesticid už nedokáže splnit svoji funkci. V posledních deseti letech však řada ekologických a zdravotnických skupin požadovala postupné vyřazení tohoto pesticidu vzhledem k dopadům na zdraví, které dokladovaly některé vědecké studie. Producenti si naopak vzali na mušku klíčovou studii identifikující rizika chlorpyrifosu, kterou provedla Kolumbijská univerzita, neboť podle jejich názoru není podložena ověřitelnými vědeckými poznatky. Největší nevládní zemědělská organizace American Farm Bureau Federation je toho názoru, že chlorpyrifos je cenný nástroj na ochranu plodin, který nemá žádnou životaschopnou alternativu.

USA se tak nicméně vydávají podobnou cestou jako EU, kde EFSA v roce 2019 rozhodla o neprodloužení autorizace používání tohoto insekticidu a ta na počátku roku 2020 vypršela. V současné době bude tedy tento přípravek v USA možné používat pouze pro nepotravinářské účely – pěstování bavlny nebo golfová hřiště.

Extrémní počasí na Západě USA ohrožuje produkci mandlí

Extrémní sucho spojené s vlnou veder si v Kalifornii vybírá těžkou daň v sektoru produkce mandlí. Zde se vyprodukuje zhruba 80 % celosvětové produkce v hodnotě přes 6 mld. USD. Vzhledem k nedostatku vody nejsou pěstitelé mandlovníků schopni zajistit dostatečnou závlahu a snižují tak výměry sadů. Je to prudký zvrat v neúnavném rozšiřování mandloní v kalifornském zemědělském údolí Central Valley, kde klima podobné evropskému Středomoří ve spojení s intenzivní závlahou vytvořily ideální místo pro pěstování stále oblíbenějších ořechů.

Mandloně jsou dosti žíznivé stromy, které potřebují vodu po celý rok. V posledních 30 letech se ale americký Západ výrazně otepluje a snižují se dostupné zásoby vody. A výhled do budoucna nevěští změnu k lepšímu. Podle amerického ministerstva zemědělství USDA vzrostla produkce mandlí v Kalifornii z téměř 168 tis. t v roce 1995 na rekordních 1,4 mil. t v roce 2020. Osázená plocha se více než ztrojnásobila na cca 650 tis. ha. Pro letošní rok byl ale odhad produkce snížen na 1,2 mil. t, přestože se ještě v květnu odhadovala rekordní sklizeň na úrovni 1,5 mil. t. Mandle jsou nejvýznamnějším kalifornským zemědělským vývozním artiklem, přibližně 70 % produkce jde na export - hlavně do Evropy, Indie a dalších asijských zemí.

Svůj podíl viny na současném stavu má i rostoucí cena mandlí v řadě předchozích let, díky které pěstitelé založili sady v místech, kde chybí spolehlivé zásoby vody. Extrémní sucha vysušují vodní zdroje, některá jezera jsou naplněna pouze ze 30 %. Státní a federální úřady snižují množství vody disponibilní pro zemědělství, což nutí pěstitele nechat pole ladem nebo přejít na pěstování plodin, které spotřebují méně vody.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/usa-zakazou-pouzivani-insekticidu.html

23. srpen 2021

Export potravin za první čtvrtletí letošního roku poprvé v historii přesáhl 500 mld. jenů (100 mld. Kč).

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že japonský vývoz zemědělských a potravinářských produktů v období od ledna do června letošního roku meziročně vzrostl o 31 % na 540 mld. jenů.

Tento výrazný nárůst je způsoben velkými dodávkami hovězího masa a alkoholických nápojů do Spojených Států a Číny.  Dobře si vedl i vývoz potravinářských produktů zaměřených na lidi stravující se z důvodu pandemie doma.

Vývoz hovězího masa, pocházejí především z ostrova Kjúšú, se zdvojnásobil. Vývoz alkoholických nápojů vzrostl o 83 % v důsledku zvýšené zahraniční poptávky po saké a japonské whisky.

Do Hongkongu, nejvýznamnější exportní destinace Japonska, se export zvýšil o 17 % na 103 mld. jenů, do Číny o 34 % na 102 mld. a do USA o 43 % na 78 mld. jenů.

Vláda si klade za cíl zvýšit vývoz zemědělských a potravinářských produktů na 2 biliony jenů v roce 2025 a 5 bilionů v roce 2030 pomoci jednotlivých opatření vlády.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Export japonských potravin roste (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

23. srpen 2021

Praha 21. srpna (ČTK) - Aby měl člověk dostatek vitamínů a minerálů, měl by každý den konzumovat maso, mléko a mléčné výrobky, vejce, ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semínka. Nedostatek těchto důležitých látek hrozí lidem s některými chorobami, kuřákům, ale třeba i těm, kteří se rozhodnou pro nízkosacharidovou dietu či veganskou stravu. ČTK to řekla nutriční terapeutka Aneta Sadílková, která působí na III. interní klinice endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vitamíny, minerály a stopové prvky si tělo až na výjimky nedokáže vyrobit, je tedy potřeba přijímat je stravou či pitím. Jen díky těmto látkám přitom organismus dokáže správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž či regulovat tělesnou teplotu. Jsou důležité také pro imunitu, fungování nervové soustavy, svalů, krvetvorbu i kardiovaskulární systém.

"Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu minerálních látek, stopových prvků i vitamínů," uvedla Sadílková. Důležitý je také pitný režim, protože voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v těle.

Nedostatek vitamínů a minerálů mohou způsobit nesprávné stravovací návyky, ale také kouření, pravidelné užívání alkoholu, dlouhodobý stres. Riziko mají také dospívající, těhotné a kojící ženy, dále ženy během hormonálních změn v menopauze a lidé s onemocněními ledvin, jater a trávicího traktu. Podle Sadílkové mohou mít nedostatek těchto důležitých látek i lidé, kteří drží takzvanou nízkosacharidou dietu a výrazně omezují příjem sacharidů i ve formě pečiva, obilovin, brambor, luštěnin, ovoce či některých druhů zeleniny. "Hrozí tak nedostatečný příjem hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, vitamínu C a E. U diet omezujících příjem masa, vajec, mléka a mléčných výrobků, jako je veganství či frutariánství, hrozí zase nedostatečný příjem vápníku, železa, zinku a vitamínů skupiny B," řekla Sadílková.

Minimálně 80 procent denní stravy by měly podle nutriční terapeutky tvořit základní nezpracované potraviny. "Například když si k snídani dáme ovesné vločky s jogurtem nebo chléb se sýrem, k obědu plátek libového masa, brambory a zeleninu, k večeři pečivo s vajíčkem a zeleninou, proložíme to ovocem, tak to je ten správný jídelníček," doplnila Sadílková. Pokud toto lidé dodrží, mohou si bez obav z obezity či zdravotních komplikací dát i třeba sušenku, zmrzlinu či skleničku alkoholu.

sdv mal

 

20. srpen 2021

Dlouhodobý a pravidelný monitoring, který provádí Státní zdravotní ústav, odhalil i v pandemickém roce 2020 zásadní, chronické nedostatky ve výživě české populace. Opakovaně se projevuje nedostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu u vážné části populace žen. Mužům pak nejčastěji chybí především vápník, hořčík a draslík. Takový deficit minerálních látek se na lidském organismu podepisuje rozvojem řady neinfekčních onemocnění a chronických zánětů, varují odborníci.


Takzvaný dlouhodobý monitoring dietární expozice populace vybraným chemickým látkám je legislativně zakotvený v řadě předpisů ČR i EU. Hodnocení významných minerálních látek v obvyklé dietě české populace i v roce 2020 ukázalo, že se opakuje řada nedostatků ve výživě, zejména u žen. „Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,“ shrnuje obavy z následků zjištěného stavu Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.

Cílem hodnocení přívodu minerálních látek bylo posoudit stav pro různé skupiny populace ČR. K hodnocení byla využita data o spotřebě potravin z národní Studie individuální spotřeby potravin a aktuální analytické hodnoty obsahu minerálních látek v potravinách stanovených v rámci projektu. Detaily jsou popsány v přiložené zprávě.

Opakovaně se projevuje nedostatek minerálních látek především u žen. Například více než polovině žen mezi 18 a 59 lety chybí dostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu. U nadpoloviční většiny mužů ve stejné věkové skupině se pak projevuje nedostatek u vápníku, hořčíku a draslíku. Rozdíl je dán především tím, že u mužů jsou dávky potravin vyšší v přepočtu na kilogram tělesné hmotnosti a získávají, nebo spíše postrádají, tak jiný poměr sledovaných prvků.

Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty,“ varuje dále profesor Jiří Ruprich s tím, že životní styl vede lidi ke konzumaci velkého množství nejrůzněji výrazně dochucovaných a průmyslově zpracovaných potravin. Ty neobsahují dostatečné množství potřebných živin. Na přípravu pokrmů mnohým nezbývá čas, při vaření se málo pracuje s čerstvými surovinami. Právě ty jsou ale pro rovnováhu živin v pokrmech a naše zdraví zcela zásadní.

Svou roli v celkovém dopadu nedostatku živin na organismus samozřejmě hrají i nedostatek pohybu, stres, špatný spánek nebo konzumace alkoholu. „Bohužel, my Češi patříme z hlediska výživy mezi nejhorší v Evropské unii. O prevenci a zdravé výživě se sice hodně mluví, ale lidé se ještě nenaučili o sebe starat. Stále mnozí čekají, že je spasí akutní medicína. To je ale zcela chybný přístup. K lékaři už lidé jdou právě z důvodu poškození zdraví, kterému třeba mohli předejít,“ uvádí profesor Ruprich.

Lidé také často spoléhají na to, že situaci řeší užívání volně prodejných multivitaminů s minerály. Doplňky stravy by ale měly být pouze nouzovým řešením. Zásadní je vyvážená strava. U nemocných pak vhodnou dietu doporučí například praktický lékař, ale existují i nutriční terapeuti, kteří mohou lidem individuálně radit.

A na jaké změny stravy by se měla česká populace obecně zaměřit s ohledem na popsaný nedostatek minerálů? Nelze dát jednoduchý návod pro každého, protože naše životní styly se liší. To co čeští spotřebitelé často dělají špatně a naopak by mohli dělat lépe je popsáno v následujících bodech:

  1. Konzumujte pestrou stravu odpovídající výdeji energie – takže pohyb a zase pohyb.
  2. Podstatou stravy není maso, ale nezpracované rostlinné potraviny, především zelenina a méně ovoce a samozřejmě cereálie. Potřebujeme vlákninu, ta nás zasytí a je skvělá pro zažívací trakt.
  3. Sladké cukry (sladké na jazyku) je potřeba opravdu minimalizovat.
  4. Solení je zlozvyk Čechů, snažte se nahradit většinu soli kořením.
  5. Nezapomínat na kvalitní bílkoviny, ty nejsou jen v mase, ty jsou i v rostlinách, např. v luštěninách.
  6. Samostatnou kapitolou je konzumace tuků. V mase, mimo ryb, není příliš vhodné složení tuků pro naše tělo a hlavně ho nesmí být mnoho.
  7. Dbejte na složení nápojů. Obyčejná voda je mnohonásobně zdravější než ochucené nápoje. Ty často mají vysoký obsah cukrů.

„Tato doporučení jistě už mnozí slyšeli a předpokládám, že se někomu ani nemusí líbit, jak jsou jednoduchá. Ale fungují. Až budete mít zdravotní problémy, možná si na tato pravidla vzpomenete. Začněte se o sebe starat ihned. Tělo se Vám odmění a budete mít i lepší náladu a životní energii,“ uzavírá profesor Jiří Ruprich.

Existuje spousta kroků k nápravě. Dieta sama nemůže vše vyřešit. Vše je spojeno s životním stylem. Podrobné informace k primární a sekundární prevenci chronických zánětů lze nalézt na webu SZÚ.

Zdroj: SZÚ

Link: http://www.szu.cz/nedostatky-ve-vyzive-dlouhodobe-zhorsuji-zdravotni-stav

20. srpen 2021

Jak uvedl server „e-Kapija“, v těchto dnech se dokončuje investice do modernizace výrobního provozu společnosti Lasta v Čapljině v Bosně a Hercegovině. Tuto zkrachovalou společnost koupil koncem roku 2019 Petar Čorluka, majitel společnosti Violeta z města Gruda v Bosně a Hercegovině.

Probíhá montáž posledních strojů, které dodaly italské, německé a švýcarské společnosti, a v blízké době se očekává zahájení zkušebního provozu. Společnost Lasta tak bude opět vyrábět různé keksy a další cukrovinky, díky nimž byla známá. Opětovné zahájení výroby by tak mohlo být příležitostí i pro české dodavatele sušeného mléka, které se při výrobě těchto cukrovinek používá.

Růst výrobních cen v srbském zemědělství

V těchto dnech oznámil srbský Republikový statistický úřad, že v měsíci červnu tohoto roku v Srbsku vzrostly výrobní ceny v zemědělství a rybářství v průměru o 30,2 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Největší vliv na tento nárůst měly ceny průmyslových rostlin (například: slunečnice, řepka, cukrová řepa…), které vzrostly o 53,4 %, a cena žita, která vzrostla o 35,7 %. Vlna vysokých teplot, která postihla Srbsko v těchto dnech, má také dopad na očekávanou úrodu kukuřice. Odhaduje se, že Srbsko, které je jinak tradičním vývozcem kukuřice, nebude mít z letošní úrody kapacity na vývoz a je otázka, zda sklizené množství bude stačit alespoň pro domácí spotřebu. Tato skutečnost se pravděpodobně projeví v dalším navýšení cen nejen u kukuřice, ale i dalších plodin, které se používají do krmných směsí pro dobytek. Zvyšování nákladů na výživu zvířat spolu se zatím přetrvávajícími nízkými cenami masa může mít dopad na snižování počtu chovaného dobytka, a to se může projevit i nižšími nákupy jalovic z České republiky.

Zpracoval:
Vladimír Váňa
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě
Tel: +420 702 169 425, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/oziveni-vyroby-v-tovarne-cukrovinek.html

19. srpen 2021

Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele. Letos zjištěné podíly nevyhovujících vzorků patří k nejvyšším za posledních pět let.

V období do 15. 8. 2021 nevyhovělo celkem 48,5 % vzorků zmrzlin a téměř 65 % vzorků ledů do nápojů.

Při kontrole se inspektoři SZPI mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u uvedených potravin, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování.

V roce 2021 inspektoři SZPI dosud laboratorně hodnotili 97 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 47 z nich (48,5 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a kontaminované vstupní suroviny. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu. Jednou z charakteristických příčin problémů u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět. Mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což lze přičíst rozšířenosti této příchutě.

Při kontrolách zmrzlin v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %.

V letošní sezóně (do 15. 8. 2021) inspektoři SZPI dosud dokončili hodnocení u 34 vzorků ledů do nápojů a 22 z nich (64,7 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií, bakteriálních kolonií rostoucích při 22oC a 36oC a sledování přítomnosti živých mikroorganismů (např. bičíkovci). Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků ledu.

Při kontrolách ledů v roce 2020 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 51 % hodnocených vzorků, v roce 2019 nevyhovělo 40 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 47 % a v roce 2017 o 45 %.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a při údržbě a řádné pravidelné dezinfekci výrobních zařízení, čehož následkem je porušení hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů a potenciální ohrožení zdraví spotřebitelů.

Podíl nevyhovujících vzorků nelze zevšeobecnit pro celý trh, protože SZPI vybírá vzorky k odběru dle analýzy rizika a častěji prověřuje provozovny, kde očekává problém. I bezproblémoví provozovatelé jsou však pravidelně kontrolováni, byť s nižší frekvencí.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobník ledu, zmrzlinový stroj a související náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

19. 8. 2021

19. srpen 2021

Mnozí japonští prodejci nápojů ve snaze bojovat se znečištěním moří a oceánů přestávají používat plastové láhve a nahrazují je hliníkovými plechovkami. Výrobci nealkoholických nápojů začali preferovat hliníkové plechovky poté, co bylo zveřejněno, že míra recyklace, která umožňuje opětovné použití materiálu pro srovnatelné použití, byla u plechovek podstatně vyšší ve srovnání s plastovými lahvemi.

Podle Japan Aluminium Association a Rady pro recyklaci PET lahví je míra recyklace hliníkových plechovek 71 % ve srovnání s 24 % u plastových lahví.

Protože materiál z plastových lahví v průběhu několika cyklů recyklace slábne, často končí přetvářením do plastových tácků na potraviny. Navíc hliníkové obaly lépe brání zhoršování jejich obsahu, protože jejich neprůhlednost chrání světlo před poškozením.

Přechodem na hlinkové plechovky došlo k omezení plýtvání nápoji tím, že se prodloužila doba použitelnosti alkoholických nápojů o 90 dní na 270 dní.

Přechod k efektivní recyklaci získává na síle i v zahraničí. Minerální voda v hliníkových lahvích byla nabízena na summitu zemí G7 v červnu ve Velké Británii, také mezinárodní gigant Unilever uvedl, že na trhu v USA začne prodávat šampon v hliníkových lahvích.
 

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: Trend náhrady plastových obalů hliníkovými v Japonsku (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

19. srpen 2021

Brno 17. srpna (ČTK) - Na internetových stránkách Alkohol.cz je od pondělí možné získat v dražbě vína od jihomoravských vinařů, které na konci června postihlo tornádo. Součástí jedné aukce je vždy dražba dvou kartonu vín, celkem tedy 12 lahví. Každý karton je z jiného vinařství a jejich vyvolávací cena je 999 korun. Jednotlivá aukce trvá vždy dva dny, zhruba od 10:00 do 22:00. ČTK to řekl Marek Němčík z investiční skupiny RSBC finančníka Roberta Schönfelda, která vína nakoupila.

Každý den až do 30. srpna bude možné získat několik odlišných kartonů od různých vinařů. Cílem dražby není propagovat jednoho konkrétního vinaře, ale získat peníze, které všem pomohou s obnovou zničených vinohradů. Dohromady je v plánu 65 aukcí, při kterých se vydraží 130 kartonů vína. "Nyní řešíme řadu dalších detailů souvisejících s propagací tak, aby byla aukce lépe viditelná na webových stránkách a podařilo se získat co nejvíce peněz," uvedl Němčík.

V září bude následovat fyzická dražba vín při benefičním večeru v Praze. Na dražbě se podílí také Nadace Via, která bude mít na starost rozdělování vybraných peněz. Ve fyzické dražbě bude možné získat kvalitnější vína určená k archivaci, jejich cena bude vyšší.

Na webu se draží vína čtyř vinařství z Moravské Nové Vsi a dvou vinařství z Hrušek. Jedním z nich je Vinařství Doležal, kde tornádo poničilo sklep a přístřešek na lis. "Peníze za nákup vín jsem použil na vytvoření druhé lisovny, abych mohl udělat vinobraní. Spíš než peníze je problém sehnat stavební firmu," řekl vinař Štěpán Doležal, jehož dům živel rovněž poškodil.

klv kš

19. srpen 2021

Vzdělávací akce zaměřená na požadavky kladené na obaly, obalové materiály a suroviny pro výrobu obalů určené pro kontakt s potravinami a s kosmetikou

Platforma s tradicí setkávání výrobců potravin a kosmetiky s výrobci obalů a kontrolními orgány.

Témata jsou doplňována o aktuální problémy trhu: tlak na používání recyklátu zvyšuje riziko pro obalové materiály a obaly na potraviny a kosmetiku; zákaz plastových obalů (z melamin-formaldehydových pryskyřic) s přídavkem bambusových vláken.

Datum

21. 10. 2021 od 10:00 (ukončení cca 15:30)

Přihláška

Přihlásit se můžete zde.

Jazyk přednášek

Česky/Slovensky

Tlumočení

Tlumočení není zajištěno

Program

Témata

Prohlášení o shodě – příklady z praxe.

Novinky v předpisech.

Přehled harmonizovaných a neharmonizovaných předmětů a materiálů.

Požadavky na laky a lepidla.

Zákaz plastových obalů (z melamin-formaldehydových pryskyřic) s přídavkem bambusových vláken.

Zkušenosti se Seznamy výrobců a dovozců obalů pro potraviny.

SUP:     - značení kelímků pro hotově balené nápoje;

             - zákaz menuboxů z pěnového PS: EPS kontra XPS.

 

Přednášející

Ing. Milada Syčová, REGIONÁLNY ÚSTAV VEREJNÉHO ZDRAVIA

Ing. Jitka Sosnovcová, STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV

Ing. Vlado Volek, OBALOVÝ INSTITUT SYBA 

Místo

S ohledem na aktuální situaci vyvolanou pandemií COVID-19, je seminář plánován v on-line formátu.

Způsob připojení včetně přihlašovacích údajů bude registrovaným účastníkům včas oznámen.

Cena

EARLY BIRD - registrace do 15. 09. 2021

bezplatně - člen SYBA, SČMVD, KHS, RÚVZ

500,- Kč + DPH - člen PROKOS

3.700,- Kč + DPH - základní; (3.000,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

Standardní

500,- + DPH - člen SYBA, SČMVD, KHS, RÚVZ

1.000,- Kč + DPH - člen PROKOS

3.700,- Kč + DPH - SOCR; (3.000,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

4.500,- Kč + DPH - základní; (3.400,- Kč + DPH - každý další účastník ze stejné firmy)

Organizační informace

Webinář probíhá online pomocí platformy Zoom. Probíhá podobně jako skupinový hovor, ve kterém uvidíte obraz a prezentaci přednášejícího. Před samotným seminářem obdržíte odkaz, přes který se do webináře přihlásíte.

Co budete potřebovat

Seminářese můžete zůčastnit skrze internetový prohlížeč. Na pomalejších počítačích však vřele doporučujeme stáhnout do počítače aplikaci Zoom. Více informací zde.

Kromě internetového připojení je výhodné mít mikrofon a webkameru, skrze které můžete s přednášejícím komunikovat a přímo mu pokládat otázky či doplňující informace

Pořádá

OBALOVÝ INSTITUT SYBA ve spolupráci se SZÚ Praha a RÚVZ Poprad. 

Kontakt: Iva Werbynská   |   M +420 730 173 101   |   E Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: Obalový institut SYBA

Link: OBALOVÁ AKADEMIE - Online seminář Obaly pro potraviny a kosmetiku (obalovaakademie.cz)

18. srpen 2021

Nové nařízení Komise (EU) 2021/1297, kterým se mění příloha XVII nařízení REACH, se týká perfluorkarboxylových kyselin, které obsahují 9 až 14 atomů uhlíku v řetězci (C9-C14 PFCA), jejich solí a látek příbuzných C9-C14 PFCA.

 

V Úředním věstníku Evropské unie bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2021/1297 ze dne 4. srpna 2021, kterým se mění příloha XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006.

Nová položka 68 v příloze XVII nařízení REACH se týká perfluorkarboxylových kyselin obsahujících 9 až 14 atomů uhlíku v řetězci (C9-C14 PFCA), jejich solí a látek příbuzných C9-C14 PFCA.

Tyto látky se nesmějí se ode dne 25. února 2023 vyrábět ani uvádět na trh jako látky samotné, nesmějí se používat ani uvádět na trh jako složky jiné látky, ve směsi a v předmětu s výjimkou případů, kdy je koncentrace v látce, směsi nebo předmětu nižší než 25 ppb (25 mg/kg) pro celkové množství C9-C14 PFCA a jejich solí nebo 260 ppb pro celkové množství látek příbuzných C9-C14 PFCA.

Záznam 68 v příloze XVII nařízení (ES) č. 1907/2006, který původně stanovil omezení pro perfluoroktanovou kyselinu (PFOA) a její soli, byl dříve zrušen nařízením (EU) 2020/2096 vzhledem k tomu, že pro tuto látku jsou stanovena přísnější omezení v nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1021 o perzistentních organických znečišťujících látkách. Omezení PFOA platí od 4. 7. 2020.

Text nového nařízení v české i anglické verzi naleznete v příloze této aktuality.

Další informace:

Nařízení Komise (EU) 2021/1297

Nařízení Komise (EU) 2021/1297 - ENG

 

Zdroj:MPO

Link: https://www.mpo.cz/cz/prumysl/chemicke-latky-a-smesi/latky-svhc-povoleni-omezeni/narizeni-komise-eu-2021-1297---zmena-prilohy-xvii-narizeni-reach--262808/

18. srpen 2021

Komise se dnes rozhodla zaregistrovat evropskou občanskou iniciativu s názvem „ReturnthePlastics“ – občanskou iniciativu, která chce zavést celounijní systém zálohování za účelem recyklace plastových lahví.

Organizátoři iniciativy vyzývají Komisi, aby předložila návrh, jehož cílem bude:

  • zavést celounijní systém zálohování za účelem recyklace plastových lahví,
  • motivovat všechny členské státy EU, aby supermarkety (řetězce), které prodávají plastové lahve, instalovaly výkupní automaty na recyklaci plastových lahví po koupi a použití spotřebitelem, a
  • zajistit, aby výrobci plastových lahví platili daně z plastů za systém recyklace a zálohování těchto lahví (podle zásady „znečišťovatel platí“).

Komise došla k názoru, že tato iniciativa je právně přípustná, neboť splňuje potřebné podmínky. V této fázi Komise zatím nepřezkoumala obsah uvedené iniciativy.

Další kroky

Po dnešní registraci mohou organizátoři začít sbírat podpisy. Pokud evropskou občanskou iniciativu během jednoho roku podpoří jeden milion občanů z alespoň sedmi členských států, bude na ni muset Komise reagovat. Komise může rozhodnout, zda žádosti vyhoví, či nikoli, a bude muset uvést důvody svého rozhodnutí.

Souvislosti

Koncept evropské občanské iniciativy zavedla Lisabonská smlouva jakožto nástroj, který občanům umožňuje ovlivňovat agendu EU. Oficiálně byla zahájena v dubnu 2012.

Podle podmínek právní přípustnosti navrhovaná iniciativa 1) nesmí zjevně spadat mimo pravomoc Komise předložit návrh právního aktu, 2) nesmí být zjevně zneužívající, bezdůvodná nebo šikanózní a 3) nesmí být zjevně v rozporu s hodnotami Unie.

Komise dosud obdržela 107 žádostí o zahájení evropské občanské iniciativy, z nichž 82 bylo přípustných, a tudíž mohlo být zaregistrováno.

Další informace

ReturnthePlastics: občanská iniciativa na zavedení celounijního systému zálohování za účelem recyklace plastových lahví

Další evropské občanské iniciativy, jejichž organizátoři v současné době shromažďují podpisy

Fórum evropské občanské iniciativy

Kampaň #EUTakeTheInitiative

 

Verze pro tisk (PDF)

Kontakt pro tisk

  • Adalbert JAHNZ

    Telefon
    + 32 2 295 31 56
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Jördis FERROLI

    Telefon
    +32 2 299 27 29
    E-mail
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
     
     
    Zdroj: Evropská komise
18. srpen 2021

Evropská komise na svých stránkách zveřejňuje za účelem průzkumu tematické veřejné konzultace a iniciativy, ve kterých by ráda znala názory na právní předpisy a politiky EU, které se právě připravují. Podělte se o své nápady a názory. Pomozte utvářet zásady, rozhodnutí, předpisy a politiky. Do diskuzí a podělit se o názor mohou nejen občané, ale i podniky. Většina konzultací probíhá prostřednictvím dotazníku, který je dostupný i v českém jazyce. Jak se můžete zapojit? Organizace a podniky účastnící se veřejných konzultací jsou vyzývány k registraci v Rejstříku transparentnosti. Přihlásit se na stránkách Evropské komise. Poté již vyplnit dotazník u dané konzultace.

CmDocument (szif.cz)

 

Zdroj: SZIF

Link: CmDocument (szif.cz)

18. srpen 2021
Datum: 24.8.2021  10:00 – 16:00
Organizátor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, z.s.
Nemocniční 1852/53, 78701 Šumperk
Adresa WWW: www.pro-bio.cz
E-mailová adresa: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
ID datové schránky: fd8et8b
Tématické zaměření akce: Biopotraviny
Kategorie: Soutěž

PRO-BIO Svaz ekologického zemědělství vyhlašuje 20. ročník soutěže ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU, která podporuje tuzemské výrobce biopotravin.

Odborná porota ocení výrobky v pěti kategoriích:   

  • BIOVÍNO
  • BIOPOTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
  • BIOPOTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU
  • BIOVÝROBKY PRO GASTRONOMII, POCHUTINY A OSTATNÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY
  • STEAKOVÁ BIOMASA

...a také celkového vítěze.

V minulosti o prestižní titul bojovaly i takové produkty jako jsou lívance, sirupy, steaky, konopné sádlo či buvolí labneh.

Milí výrobci biopotravin, neváhejte a přihlaste své produkty do 13. srpna 2021, v případě biovín už do 3. srpna 2021.

Podrobnosti o soutěži najdete na www.pro-bio.cz.

Soutěži udělil záštitu ministr zemědělství Miroslav Toman a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.

17. srpen 2021

Vážená paní, vážený pane,

dovoluji si Vás pozvat na pátou výroční konferenci Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se uskuteční dne 15. září 2021 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně, Ballingův sál, Technická 2710/6, Praha 6 – Dejvice.

Záštitu nad konáním konference převzali:

ministr zemědělství,

ministr zdravotnictví,

a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR.

 

Program konference a doprovodné informace jsou součástí přílohy. *

Registrace nutná. Účast není zpoplatněna.

Svoji účast můžete potvrdit už nyní na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nejpozději do 10. září 2021.

 

 

 

*Změna programu vyhrazena. V případě nepříznivé epidemické situace proběhne konference online.

Těšíme se na Vaši účast! Uvidíme se v září…

Pozvánka

 Program

 

17. srpen 2021

Plzeň 16. srpna (ČTK) - Minipivovary, které produkují 2,5 až tři procenta piva vyrobeného v ČR, už jsou významným zaměstnavatelem. Pracuje v nich už téměř 5000 lidí. Nové projekty zatím nevznikají, čekají na to, až lidé začnou více kupovat pivo od malých výrobců. ČTK to řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

"Každý minipivovar zaměstnává průměrně deset lidí - ve výrobě, restauraci, distribuci. Když je nás 500, tak je to skoro 5000 lidí. A to ty velké pivovary nezaměstnávají," uvedl. Podle Šuráně ale minipivovary hlavně oživují cestovní ruch a život měst a vesnic. "Vzniknou tam pracovní místa, ekonomika, oživují region obrovským způsobem," řekl. Minipivovary podle něj vyhledává stále více turistů. Lidé je chtějí vidět a ochutnat, dodal.

V ČR je 480 minipivovarů, z nichž je kvůli pandemii koronaviru asi 25 zakonzervovaných. "Čekají na to, až lidé přijdou do míst, kde vaří a prodávají pivo," uvedl Šuráň. Některé výroby už jsou podle něj "zmrazené" rok, třeba minipivovar U Supa v Praze 1, který vyprodal pivo a dočasně zavřel. "Praha 1 a Praha 2 jsou mrtvé. Nápory turistů před deseti lety vyhnaly Čechy, kteří se zatím nevrátili objevovat krásu Prahy," řekl.

Další nové minipivovary se zatím nerozjíždějí. "Není komu prodávat," řekl prezident. Navíc jsou ovlivněné rostoucími cenami stavebních materiálů a prací. "Bojí se, že jim nepřijdou hosté a navíc se jim projekt zdraží o milion. Kdo začal loni stavět pivovar, tak dnes zjišťuje, že ho to teď stojí o 30 až 40 procent víc a váhá, jestli to rozjet," uvedl.

Letos zatím podle Šuráně otevřelo šest nových minipivovarů, dalších šest nebo sedm je kompletně dokončených a čekají, až začnou lidé více chodit do hospod. "Některé zanikly oficiálně a některé hibernují, ale některé už třeba rok čekají, že se to zlepší," řekl ČTK Ladislav Jakl, prezident První pivní extraligy, občanského sdružení odborných degustací a propagací kvality.

Podle Šuráně už si žádný z minipivovarů nemůže dovolit držet nižší ceny z doby covidu, kdy se snažil uvařené pivo vyprodat. "Podle mě půjdou ceny na podzim o 15 až 20 procent nahoru, až skončí léto a turisté odjedou. Vyletí v říjnu v listopadu, a to nejen od pivovarů, ale od všech, kteří trpěli opatřeními proti covidu, tedy od pekáren, dodavatelů restaurací, prádelen a dalších," uvedl.

Minipivovary zatím nepociťují nedostatek sládků a podsládků, tedy pracovníků v přímé výrobě piva. "Podskalská (střední potravinářská škola v Praze, prestižní pro výuku sládků) jede jako dráha, zájem o sládkování trvá sedm let a stále se zvyšuje. Díky minipivovarům, z nichž každý potřebuje jednoho až dva sládky, vznikla spousta pracovních míst," uvedl Šuráň. Naopak restaurace, které jsou často součástí minipivovarů, shánějí personál velmi těžko. "V Praze neseženete člověka do hospody," řekl. Podle Jakla zatím raději zůstávají v továrnách nebo skladech, protože nemají jistotu, že když se na podzim vrátí z brigád, že se hospody znovu neomezí nebo neuzavřou.

Václav Prokš kš

16. srpen 2021

V posledních letech se v Číně mohutně rozvíjel prodej zboží a služeb přes internet, což bylo možné pozorovat i v potravinářském sektoru a u rozvozu hotových jídel. Nemalý vliv na to má samozřejmě i pandemie COVID-19.

Poměr nákupů uskutečněných online se oproti nákupům fyzickým každoročně zvyšuje. Zatímco ještě v roce 2015 bylo online uskutečněno pouze 10,8 % veškerých nákupů, v roce 2020 to již bylo 24,9 %. V roce 2020 také dosáhly celkové online prodeje hodnoty 1,82 bilionu USD, o 10,9 % více než v roce 2019. Online nákupy potravin v minulém roce dosáhly hodnoty 65,5 miliard USD oproti zhruba 43 miliardám v roce 2019.

Významný je také online trh s rozvážkou hotových jídel, který byl v roce 2020 ohodnocen na 51,5 miliard USD. Významní hráči v odvětví rozvozu jídla se v poslední době dostávali pod nápor kritiky. Pro platformy propojující restaurace a spotřebitele, jako jsou Meituan Dianping a Ele.me, je klíčové zajistit rychlé doručení a udržovat nízké náklady na dopravu, což se jim dlouhou dobu dařilo. Rozvozy byly zajišťovány jednotlivci, kteří nebyli jejich přímými zaměstnanci. Jednalo se o klasický příklad zakázkové ekonomiky (gig economy). Jejich plat, který nebyl sám o sobě příliš vysoký, mohl být dále krácen, nesplnili-li dodací lhůty stanovené striktními algoritmy. Rozvozy jídel se v Číně realizují zpravidla na elektrických skútrech, které se snadněji proplétají ucpanými ulicemi velkoměst, na druhou stranu však byli jejich řidiči nuceni více riskovat, aby dostali zavčasu objednávku k zákazníkovi.

Pozornost k pracovním podmínkám těchto kurýrů letos přitáhl čínský úředník, který se rozhodl na vlastní kůži zakusit, jak vypadá jejich běžný pracovní den. Na konci téměř dvanáctihodinové směny si vydělal pouhých 6,3 USD. Čínské úřady vydaly nové předpisy, které mají zlepšit podmínky a chránit zájmy těchto pracovníků. Platformy pro rozvoz jídla musí zajistit, aby byli kurýři placeni nad úrovní minimální mzdy, měli přístup ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění a možnost sdružovat se v odborech. Má dojít také k rozvolnění dodacích lhůt a celkovému zlepšení jejich pracovních podmínek.

Akcie společnosti Meituan v reakci na nové regulace zaznamenaly na burze v Hongkongu pád o 14 %. Nedávné kroky čínských úřadů vůči technologickým gigantům nenechávají platformy pro rozvoz jídel na pochybách, že jim nezbývá nic jiného, než se plně podvolit a upravit svoje obchodní modely.

Ondřej Plaček
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu
Mobil: +420 702 176 276, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/cinske-urady-si-doslaply-na-platformy.html

16. srpen 2021

Tisková zpráva – Na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách v sobotu 14. srpna odstartuje osmý ročník projektu Poznej svého farmáře. Ten je letos zaměřený na šetrné hospodaření s respektem ke krajině a životnímu prostředí. Lidé budou moci postupně navštívit šest farem (z toho 4 ekologické) a nákupem regionálních potravin podpořit místní zemědělce, a tím i rozvoj místa, kde žijí. Jedna akce se letos koná i v rámci výstavy Země živitelka.

Letos začíná projekt Ministerstva zemědělství Poznej svého farmáře 14. srpna na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách, kde vyrábějí ovčí sýry a ostatní potraviny z produkce vlastního stáda. Další akce pro veřejnost se budou konat na hospodářstvích s chovem skotu, koz nebo na ekofarmách, kde pěstují bio zeleninu a bio ovoce. Postupně tak návštěvníci budou moci poznat Zlatou farmu na Olomoucku (21. 8.), Kurkovy bedýnky na Královéhradecku (4. 9.), Ekofarmu Bošina na Královéhradecku (11. 9.), Farmu Košík ve Středních Čechách (18. 9.) a Biozeleninu Velehrad na Zlínsku (25. 9.). Zářijové akce Poznej svého farmáře se budou konat na ekofarmách a navážou tak na tradiční kampaň Září – měsíc biopotravin a ekozemědělství. Od 26. do 31. srpna se mohou lidé seznámit s projektem Poznej svého farmáře i přímo na výstavě Země živitelka v Jihočeském kraji, který bude tentokrát zaměřený především na zábavné vzdělávací hry pro děti.

Tento ročník akce Poznej svého farmáře je omezený kvůli pandemickým opatřením, proto také začíná až v srpnu, nikoliv na jaře jako v předešlých letech. Místo návštěv farem uspořádalo v první polovině roku Ministerstvo zemědělství na pomoc drobným zemědělcům a potravinářům sedm farmářských trhů v Národním zemědělském muzeu v Praze. S těmito akcemi MZe podpoří celý projekt v letošním roce ve výši 2 miliony korun.

Cílem projektu Poznej svého farmáře je propojení spotřebitelů a farmářů, kteří hospodaří v jejich okolí. Akce informuje veřejnost o možnostech nákupu kvalitních potravin přímo na farmách, a tím zajištuje odbyt produkce malých farmářů, kteří nemají prostředky pro velké reklamní akce nebo prodej do obchodních řetězců. V rámci tradičních akcí je pro návštěvníky vždy připraven program, jako například ochutnávky produktů místních farem, jejich prohlídky a zemědělsky zaměřené soutěže a hry pro děti. Projekt Poznej svého farmáře podporuje spotřebu kvalitních a regionálních potravin a vzdělává spotřebitele v oblasti ekologické produkce a biopotravin.

Harmonogram letošního ročníku Poznej svého farmáře najdete v příloze.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství
 

Přílohy

16. srpen 2021

New York 15. srpna (ČTK/Reuters) - Mnozí milovníci alkoholu možná oslaví zmírnění pandemických omezení sklenicí piva nebo vína. Největší světové pivovary se však rozhodly, že budou zákazníky vybízet, aby vyzkoušeli nové ležáky s nulovým obsahem alkoholu. Poté, co jim podíl na trhu snížila řemeslná piva a nápoje nazývané hard seltzer, tedy alkoholické perlivé vody, největší pivovary jako Anheuser-Busch InBev a Heineken sázejí na novou generaci nealkoholických piv a doufají, že jim tato piva pomohou získat zpět ztracené pozice za využití trendů zdravého životního stylu, píše agentura Reuters.

Pandemie zrušila pracovní obědy, vyprázdnila sportovní zařízení a způsobila, že nikdo se nemusel vracet autem z večírku nebo baru. Pivovary tak přišly o hlavní místa prodeje nápojů s nulovým obsahem alkoholu. Podle výzkumné společnosti Euromonitor International celosvětový prodej nealkoholického piva loni klesl o 4,6 procenta na 11,6 miliardy USD (248,7 miliardy Kč), když v předchozích čtyřech letech rostl v průměru o devět procent ročně.

Ukončení omezení v USA a Evropě pivovarům přináší možnosti, jak přimět zákazníky k vyzkoušení nových verzí jejich nejprodávanějších značek, ale s nulovým obsahem alkoholu. Podle nich to bude zásadní pro zvýšení prodeje.

"Hlavní překážkou pro spotřebitele je očekávání, že nepředpokládají, že to bude mít dobrou chuť," uvedl viceprezident pro marketing značky Heineken v USA Borja Manso-Salinas.

Dříve se mnoho piv bez alkoholu vařilo, aby se odpařil alkohol, což kazilo chuť. Nyní pivovary často používají vakuovou komoru, takže alkohol vyprchá při nižší teplotě, a někdy se snaží zpětně přimíchat uniklé estery, které jsou zásadní pro chuť.

Heineken, který je druhým největším pivovarem na světě, v roce 2019 uvedl na trhu v USA pivo Heineken 0.0 a plánoval v loňském roce distribuci deseti milionů plechovek zdarma. Kvůli pandemii se mu jich však podařilo distribuovat méně než polovinu. Pivovar však věří, že se letos situace zlepší a bude v ochutnávkách zdarma pokračovat.

Největší světový pivovar AB InBev před rokem uvedl v USA nulovou verzi svého ležáku Budweiser. Také AB InBev souhlasí s tím, že jednou z překážek, kterou je třeba překonat, je očekávaná chuť, a je důležité, aby lidé produkt ochutnali.

Podle výzkumné společnosti inightSLICE se Evropa na celkové spotřebě nealkoholického piva podílí téměř třemi čtvrtinami. Ve Španělsku se nealkoholické pivo podílí na celkovém prodeji piva 13 procenty.

V Japonsku je téměř pět procent prodaného piva bez alkoholu. Pivovary zde uvádějí na trh nové značky a předpovídají prudký růst.

Spojené státy jsou však podle Euromonitoru téměř panenským územím, kde podíl piva s nulovým obsahem alkoholu na trhu tvoří jen 0,5 procenta. Podle společnosti IWSR zaměřené na analýzy trhu s nápoji znamenal rok 2019 zlom a po třech letech poklesu začal prodej opět růst.V prognóze na pět let do roku 2025 očekává téměř ztrojnásobení objemu prodeje nealkoholického piva v USA, což překoná i celosvětový růst o zhruba 60 procent. Pomohou k tomu nové značky a trendy v oblasti zdraví. Celkový prodej piva v USA se má ve stejném období snížit o 18 procent.

Takový vývoj by mohl být zásadní pro velké pivovary, které v posledních letech čelí bojům na dvou frontách. Jednu tvoří řemeslná piva, která mají na americkém trhu s pivem podíl zhruba 12 procent. Druhou pak nápoje hard seltzer, jejichž prodej v USA se od roku 2016 každoročně zdvojnásobuje.

U piva s nulovým alkoholem je situace jiná. Velké pivovary jsou na tomto trhu spíše průkopníky než opozdilci. Jejich nové produkty jim ale mohou pomoci získat podíl spíše na trhu s nealkoholickými nápoji než na hlavním trhu s pivem. Nealkoholické nápoje ale také obvykle nabízejí vyšší marži, protože vyšší náklady na výrobu kompenzuje nižší spotřební daň. Pivovary také zdůrazňují, že pivo má, na rozdíl od mnoha nealkoholických nápojů, "přírodní" složky.

Konzumenty nealkoholického piva již podle pivovarů nejsou jen řidiči, abstinenti nebo těhotné. Většina jeho konzumentů pije také alkohol a rozhodují se pro nealko podle příležitosti. Velký potenciál pak vidí na sportovních akcích v USA, z nichž mnohé zakazují prodej alkoholu do konce zápasu, ale hledají i nová teritoria.

Analytik společnosti Bernstein Autonomous Trevor Stirling uvedl, že pro pivovary nyní bude důležité, aby z nealkoholického piva spíše než jen náhražku alkoholického piva učinily alternativu životního stylu, kdy například jako nápoj nahradí dopolední limonádu v práci. "Je to obrovská příležitost, ale také obtížně realizovatelné. Potřebují změnit referenční rámec, aby jej spotřebitelé například nevnímali jako pivo bez alkoholu, ale jako nealkoholický nápoj, který chutná jako pivo, nealkoholický nápoj pro dospělé," uvádí.

Generální ředitel Heinekenu Dolf van den Brink věří, že nealkoholické pivo by časem mohlo mít na trhu s pivem podíl pět procent. Loni činil podle společnosti Euromonitor jeho podíl na trhu dvě procenta.

irl mka

15. srpen 2021

Brno 15. srpna (ČTK) - Zvýšený odbyt, který malé pivovary na jihu Moravy zaznamenaly po otevření restaurací s uvolňováním protiepidemických opatření, pokračuje i v průběhu léta. Ve většině pivovarů, které ČTK oslovila, sice aktuální tržby nepomohou dohnat ztráty způsobené uzavřením kvůli pandemii, i tak jsou ale jejich zástupci spokojeni.

"Letos nás naši zákazníci doslova vypili. Jejich natěšení na otevření všech gastronomických provozů po posledním lockdownu bylo obrovské," uvedla jménem majitele a vrchního sládka pivovaru Hauskrecht Petra Hauskrechta Kristýna Krakešová. Přes velký zájem ale tržby nedosahují hodnoty za stejné období v loňském roce. Ekonomický stav pivovaru bude podle ní záležet na dalším vývoji epidemické situace.

Kvůli pandemii rozšířili v pivovaru kapacitu stáčírny jednocestných obalů a zvětšili nabídku piva. Na případné další uzavření jsou připraveni. Operativně mohou zavést již připravené mechanismy a postupy a celou výrobu rychle přeměnit na stáčení do lahví a PET obalů určených k přímému prodeji přes výdejní okénka.

Podobně jsou na tom ve Slavkovském pivovaru. Podle obchodního ředitele Zdeňka Vlčka zaznamenali hned po otevření restaurací velký zájem a odbyt, některá hygienická opatření však zákazníky stále odrazují a letní sezona by mohla být ještě o něco lepší. "Změnili jsme myšlení a uvažování. Běžný standard již standardem není. Doufám, že to nejhorší máme za sebou. Jako pivovar se musíme více zaměřit na off trade trh, tedy prodej v obchodech, a na koncového zákazníka," sdělil Vlček.

V pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích vybudovali během lockdownu stabilní obchodní síť s provozy a odběrateli, z čehož těží i v aktuální letní sezoně. Změnou bylo také přesměrování výroby na maloobchodní balení. Pivovaru se díky této strategii podařilo dohnat ztráty vzniklé při uzavření, řekl ČTK vedoucí výroby a odbytu Jakub Kondei.

Nespokojeni jsou naopak v Zámeckém pivovaru Břeclav, kde sledují menší návštěvnost na akcích, koncertech i v některých restauračních provozech. Pro případné další uzavření plán nemají. "Nic speciálního nepřipravujeme. Stejně jako doposud bychom podpořili provozy čepující z okna, pokračovali v rozvozu piva domů a případně po opětovném otevření podpoříme prodej pivem grátis na rozběh," uvedl obchodní ředitel Pivovarů Koruny české Richard Moravec. Pod společnost patří kromě Zámeckého pivovaru Břeclav také Měšťanský pivovar v Kutné Hoře.

Restaurace byly kvůli pandemii covidu uzavřené od poloviny loňského října do poloviny května s krátkou pauzou před loňskými Vánoci. Otevřená mohla být pouze výdejní okénka.

brs ska jw

15. srpen 2021

Praha 15. srpna (ČTK) - Českomoravská myslivecká jednota chce, aby stát v budoucnu přispíval na takzvané bourárny, tedy zpracovny zvěře u mysliveckých spolků. Lépe by se pak dostávalo maso k veřejnosti, nemusela by se tak prodávat nestažená a nenaporcovaná. ČTK to sdělil předseda jednoty Jiří Janota. Ministerstvo zemědělství o této podpoře pro myslivce zatím neuvažuje, sdělil ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý.

Myslivci se snaží upozorňovat na to, že zvěřina je zdravá a levná, navíc ve spolupráci se známými kuchaři propagují její spotřebu. Kvůli uzavřeným gastronomickým zařízením se její cena v minulém roce při pandemii propadla na minimum. Nyní se již zvedla, ale stále kilogram divočáka přímo od myslivců stojí kolem 40 až 50 korun. Mnohé zákazníky však tato cena nepřiláká, jde totiž o cenu za kilogram tzv. v kůži, takže jde o nestažené divoké prase. Podobně se v peří prodávají bažanti. Myslivci se snaží upozornit na možná prodejní místa na webu www.prozverinu.cz.

Co by v současnosti podle předsedy myslivců pomohlo, by byly právě dotace na tzv. bourárny. Podle Janoty stojí výbava včetně nerezového stolu, na kterém by se dala zvěřina zpracovávat, kolem čtvrt milionu korun, na což řada spolků nemá zdroje.

Podle ministerstva se zatím podobná dotace nezvažuje, už loni na podzim se spouštěla podpora na nákup chladírenských zařízení pro ulovenou zvěř. "Dotace na chladicí zařízení bude proplácena v letošním roce poprvé. Příjem žádostí ještě nebyl ukončen, nelze dopředu stanovit objem finančních prostředků, který bude na tento konkrétní typ podpory vyplacen," sdělil ČTK Bílý. Ministerstvo se podle něj bude snažit proplatit všechny podané žádosti.

Podle údajů Českého statistického úřadu každý obyvatel ČR předloni v průměru snědl zhruba kilogram zvěřiny, meziročně o 9,4 procenta více. Údaje za koronavirový rok zatím statistici nezveřejnili.

drh mha

12. srpen 2021

Výsledky výzkumů všech oborů přehledně na jednom místě. To nabízí nový Portál transferu AV ČR. Web je platformou pro nabídku a podporu uplatnění výsledků výzkumu v praxi. Jednoduše řečeno ukazuje, co se děje v Akademii věd. Portál vytvořilo a spravuje Centrum transferu technologií AV ČR.

Nový web techtransfer.cas.cz, propojuje vědu s byznysem a nabízí servis pro potenciální partnery i pro jednotlivá pracoviště Akademie věd ČR.

Portál transferu propojuje vědu s byznysem, hledá pro úspěšné výzkumné projekty partnery z komerčního sektoru a nabízí servis pro všechny zájemce z nejrůznějších oborů. Nejnověji otevřená Aplikační laboratoř pro zemědělský výzkum, která zpřístupňuje nejnovější výsledky a metody základního výzkumu šlechtitelům a zemědělské praxi a nabízí služby například v oblasti výzkumu dědičných informací rostlin.

Na základě jednoduchého online přihlášení se otvírá přístup ke všem nabídkám výsledků výzkumu pracovišť Akademie věd České republiky. Databáze technologií a přístrojů, hlavní součást Portálu, je výkladní skříní výsledků výzkumu vhodných k širšímu využití, pro komercializaci a transfer v různé fázi úrovně technologické připravenosti (TRL).

„Výsledky i přístroje jsou popsány formou strukturovaných produktových listů tak, aby splňovaly požadavky na prezentaci informací širším zájmovým skupinám, jako jsou investoři, zástupci byznysu i oborových organizací,“ popisuje Lenka Scholzová, vedoucí CeTTAV. „V databázi je možné výsledky filtrovat podle různých kritérií, např. oborového rejstříku,“ dodává.

Portál nabízí nejen přehled aplikovatelných výsledků výzkumu, přehled přístrojů a laboratoří k využití, nabídku konzultací a služeb pro vědce i byznys a informace z oblasti transferu znalostí. „Pro kohokoli zvenku představuje tato databáze možnost zorientovat se ve zjevně nebo potenciálně užitečných činnostech napříč ústavy a obory,“ říká Michal Filippi z Geologického ústavu AV ČR.

Informace a odbornou pomoc vám rádi poskytnou a při navázání obchodních kontaktů pomohou pracovníci CeTTAV.

Více informací:

Radka Šmídová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 737 744 605

Lenka Scholzová, vedoucí CeTTAV

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 731 547 583

Nový portál:

https://techtransfer.cas.cz/

Zdroj: AV ČR

 

12. srpen 2021

Praha 11. srpna (ČTK) - Veterináři varují před polskou zmrzlinou Milka, obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Jde o 250.000 samostatných nanuků, 15.000 balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37.000 balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Je too několikátý případ výskytu tohoto pesticidu v potravinách v posledních týdnech.

Zmrzlinu vyrobila firma Froneri Ice Cream, výrobky v ČR prodávaly různé firmy. Veterináři nařídili stažení výrobků, o jejichž možné závadnosti dostali zprávu systémem rychlého varování RASFF.

Výrobky jsou označené jako Milka mini kornout vanilka čokoláda 8x25 ml (multipack), Milka mini zmrzlina vanilka čokoláda 6x50ml (multipack), Milka čokoláda oříšek 100 ml, Milka caramel crunch 100 ml, Milka čokoláda a vanilka 100 ml a Milka zmrzlina čokoláda vanilka kelímek 480 ml. Data spotřeby u závadných šarží jsou od roku 2022 do května 2023.

Na začátku týdne oznámila společnost Lidl, že stahuje z oběhu výrobek El Tequito masové kuličky, Mexican Style s datem minimální trvanlivosti 13. srpna 2021 od německého výrobce Houdek Arzberg. Také tato potravina obsahovala etylenoxid.

V minulém týdnu nařídili veterináři stáhnout z trhu polské konzervy s filety ze sleďů v tomatové omáčce. Důvodem byl také zjištěný etylenoxid.

Etylenoxid je podle Vorlíčka velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit. V Evropské unii není povolen.

SVS na konci července varovala také před polským uzeným bokem bez kosti od Animex Foods, u kterého byl rovněž zjištěn obsah etylenoxidu. Dříve v uplynulém měsíci veterináři informovali, že stopové množství etylenoxidu obsahuje mléčný dezert Kunín Pohár od firmy Lactalis CZ. Z trhu společnost stahovala 385.000 těchto dezertů. Šlo podle ní ale o preventivní akci, zdraví spotřebitelů nebylo ohroženo, uvedla.

Zdroj: ČTK

 

 

11. srpen 2021

V zemědělství chybí pracovníci v devíti z deseti podniků, ukázal průzkum Agrární komory ČR. Na přelomu července a srpna se ho zúčastnilo 207 podniků. Většině firem chybí až pětina lidí, některým i více. Skoro tři čtvrtiny respondentů uvedly, že pociťují nedostatek pracovníků celoročně. V živočišné výrobě chybí nejvíce ošetřovatelé skotu nebo dojiči, v rostlinné pak traktoristi a obsluhovači zemědělských strojů, sdělili dnes zástupci komory.

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové pak v potravinářství chybí lidé, kteří by pracovali v dělnických profesích při zpracování masa a masných výrobků, v některých lokalitách, například kolem Prahy, pak i pekaři. „Zemědělští prvovýrobci se dlouhodobě potýkají s nedostatkem pracovníků. Lidé chybí zejména v živočišné výrobě, a to nejen na práce ve stájích, ale také na odbornější pozice vyžadující již hlubší znalosti péče o zvířata či krmivářství. Pracovníky postrádají také pěstitelé plodin, a to zejména na sezonní práce na polích, v sadech, na vinicích a chmelnicích,“ řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Podle něj proto musí podniky najímat pracovníky ze zahraničí, každoročně jde zhruba o 20 000 lidí. Podle průzkumu používá 57 procent zemědělských firem pracovníky ze zahraničí, u 39 procent firem jde o celoroční spolupráci. Nejvíce zahraničních pracovníků je z Ukrajiny, následují Bulharsko, Rumunsku, Moldavsko, Slovensko a Polsko, ojediněle pak přicházejí lidé z Maďarska, Běloruska, Litvy, Nepálu, Filipín nebo Kolumbie. Za největší problém považuje Doležal stárnutí populace současných zemědělských pracovníků, generační obměna se podle něj prakticky neděje. „Důvodem je, že zemědělství má v očích veřejnosti, a především u mladých lidí, bohužel velmi nízkou prestiž. Z našeho pohledu by bylo potřeba seznamovat děti s tím, jak vypadá současná moderní zemědělská praxe už na základních školách, a dále posílit kvalitu učňovského, středoškolského a vysokoškolského vzdělání se zaměřením do zemědělské praxe,“ doplnil. Podle něj by v tom měla pomoci součinnost ministerstev školství a zemědělství.

Zdroj: Zemědělec

Link: https://www.zemedelec.cz/v-zemedelstvi-chybi-pracovnici-v-deviti-z-deseti-podniku/

 

9. srpen 2021

Tisková zpráva

 

Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) vítá spuštění programu Obchůdek 2021+

Program Obchůdek 2021+ je zásadním krokem, který může pomoci zachránit stovky prodejen v malých obcích. Poprvé dostanou díky programu tyto obchody podporu přímo z centrální úrovně. Obecně nejde o prodejny, jejichž provozování by bylo ziskové, často je jejich provoz spíše veřejnou službou. Mnozí členové AČTO dotují obchody v malých obcích ze svých zisků, nelze však reálně očekávat, že tak budou činit dlouhodobě. 

AČTO stála u vzniku celého programu a vítá v této souvislosti, že se jej konečně po dlouhotrvajících jednáních s představiteli státní správy i samosprávy  podařilo uvést v život.  

Vesnice mají za sebou vlnu zavírání hospod a obchodů a zbylé prodejny jsou dnes často jediným centrem společenského dění a zároveň místem, kde si místní mohou kromě potravin obstarat i řadu dalších služeb, jako je třeba výběr hotovosti, platbu složenek, nákup léků či poštu. Na venkově je navíc vyšší koncentrace starších občanů, pro ty je možnost jednoduchého nákupu potravin naprosto klíčová. Význam možnosti si bez složitého cestování nakoupit potraviny podtrhla pandemie COVID-19.

Aktuálně je v rámci projektu na každý kraj s výjimkou Prahy vyčleněna ročně částka 3 miliónů korun, celkem jde v rámu pětiletého období o částku 195 milionů korun.

Samozřejmě by ideálně mělo být na projekt vyčleněno více prostředků, prodejen v obcích do 1000 obyvatel je totiž několik tisíc a program pomůže zatím jen části z nich. Na druhou stranu venkovské prodejny  podporuje bez ohledu na politické zabarvení volených zástupců i řada krajů či obcí a pokud se jednotlivé podpory zkombinují, může jíž jít o dost významnou částku. Škoda je, že myšlenka nutnosti veřejné podpory prodejen v nejmenších obcích stále ještě zdaleka nepronikla do všech krajů,“ říká ke spuštění programu Pavel Březina, předseda AČTO.

Za důležité v této souvislosti Březina považuje, že Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již nyní přislíbilo další navýšení prostředků vyčleněných na tento program v případě vyčerpání zatím stanové částky.

 Do budoucna by AČTO uvítalo, aby byl kladen ještě větší důraz na kvalitu poskytovaných služeb kterou by měly více hlídat konkrétní obce. V návaznosti na vládní podporu realizovanou v rámci  programu Obchůdek 2021+  AČTO nesouhlasí s návrhy na nepřiměřené zvyšování minimální mzdy, s nimiž přicházejí někteří koaliční politici. 

Stát absurdně na jedné straně chce obchodům v nejmenších obcích pomáhat, na stranu druhou někteří nezodpovědní koaliční politici navrhují tak vysoké zvyšování minimální mzdy, které by ty stejné obchody mohlo zlikvidovat,“ uzavírá Březina.   

 

Asociace českého tradičního obchodu je historicky první a největší konsolidovaný subjekt, který sdružuje české maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. V současnosti má AČTO 30 členů z řad českých maloobchodních sítí i českých výrobců potravin. Reprezentuje na 7 000 prodejen s 30 000 zaměstnanci, čímž představuje cca 20% podíl na trhu s potravinami. Hlavním posláním AČTO je hájit zájmy svých členů před trvale nepříznivým působením nekalé konkurence, přispívat k vytvoření rovného a spravedlivého konkurenčního prostředí a chránit české nezávislé prodejny před negativními vlivy trhu či legislativy. Projekt certifikace, spojený s udílením značky TRADIČNÍ ČESKÝ OBCHOD – CERTIFIKOVÁNO ASOCIACÍ ČESKÉHO TRADIČNÍHO OBCHODU, spustilo AČTO koncem listopadu 2016. Projekt certifikace získal podporu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a Rady kvality ČR.

Další informace:

Mgr. Ivo Čižmár, mediální zastoupení AČTO

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 602 130 450

Zdroj: AČTO 

Link: https://www.acto.cz/aktuality/asociace-ceskeho-tradicniho-obchodu-vita-spusteni-programu-obchudek-2021

6. srpen 2021

Státní veterinární správa (SVS) nařídila na základě obdrženého varování Systémem rychlého varování (RASFF) stáhnout z trhu konzervy s filety ze sleďů v tomatové omáčce od polského výrobce kvůli obsahu pesticidu etylenoxidu. Do České republiky se dostalo přes 14 600 kusů konzerv, avšak více než 12 000 balení se podařilo zachytit ve skladech, na pultech obchodu se tak objevilo necelých 2500 kusů. Výrobek se prodával v mnoha různých prodejnách napříč trhem. Spotřebitelé, kteří mají produkt doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

Identifikace výrobku:

Název: Filety ze sleďů v tomatové omáčce, rybí konzerva 170 g
Výrobce: Thai Union Poland Sp. z.o.o.
Příjemce zásilky: Orkla Foods Česko a Slovensko a.s.
Datum minimální trvanlivosti (DMT): stahují se výrobky s těmito DMT – 19. 6. 2023, 21. 6. 2023, 21. 9. 2023, 9. 3. 2024, 25. 5. 2024

Při došetřování případu SVS zjistila, že se ke koncovému zákazníkovi dostalo necelých 17 % z celkového množství. Zadržet ve skladech se podařilo většinu dodaného zboží, více než 12 000 balení. Polský výrobce použil při výrobě směs aditiv obsahujících nevyhovující přídatnou látku karubin (E 410) s obsahem etylenoxidu. Informace o zdravotně závadném výrobku byla přijala SVS jak systémem rychlého varování RASFF, tak přímo od příjemce zásilky – společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko.

Příjemci zásilky bylo veterinárními inspektory opatřením podle příslušného paragrafu veterinárního zákona uloženo okamžitě stažení výrobků a následná likvidace veškerého z trhu staženého zboží.

Etylenoxid je velmi reaktivní plynná látka s mutagenními a karcinogenními účinky. Používá se jako pesticid k ošetření některých rostlinných komodit. V EU není povolen.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS ČR

Link: https://www.svscr.cz/svs-naridila-stahnout-z-trhu-polske-filety-ze-sledu-kvuli-obsahu-pesticidu/