18. září 2021

Specialisté na výživu a bezpečnost potravin ze Státního zdravotního ústavu a z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsou odbornými garanty mezinárodní konference Výživa a zdraví v Teplicích ve dnech 21. – 23. 9. 2021. Jako jediná obdobná akce zdravotníků a dalších odborníků svého druhu v ČR se tato třídenní konference zaměřuje především na prevenci nemocí správným stravováním. Pro veřejnost je pak na 24. 9. 2021 připraven Jarmark chutí , který nabídne široké spektrum informací o správné výživě i pestrý doprovodný program.


Konference pro odborníky ve výživě, potravináře, nutriční terapeuty i pro pracovníky z hygienické služby začíná v Lázeňském domě Beethoven v Teplicích 21. září v 10:00 hodin. Odbornými garanty jsou za SZÚ vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. a Ing. Jitka Sosnovcová vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály určené pro styk s potravinami a pro výrobky pro děti do 3 let z Centra toxikologie a zdravotní bezpečnosti.

„Zřejmě všichni víme, že bychom měli zdravě jíst a dbát na dostatek pohybu, ale ruku na srdce, kdo z nás to opravdu pravidelně a dlouhodobě dodržuje? Vnímám, že z myšlení lidí se vytrácí zodpovědnost za vlastní zdraví. Je jistě pohodlnější spoléhat na to, že nás jednou, až přijdou potíže, opraví lékaři v ordinacích, podobně jako se opravuje porouchaný stroj. Ale poškození našeho těla, pomyslného stroje, může být i vlivem dlouhodobě špatných stravovacích návyků již nevratné. Pokud jej lékaři opraví, funguje sice dál, ale často za cenu snížení kvality života, bolestí a také za cenu velké zátěže zdravotního systému. Je nesmírně důležité o tématu hovořit a snažit se dosáhnout změn k lepšímu,“ zdůrazňuje význam akce ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková, která vystoupí hned v úvodu konference.   

Také doprovodný program Jarmark chutí, který 24. 9. navazuje na setkání odborníků, je potřebnou příležitostí veřejnosti připomenout, že jedním ze základních předpokladů zdravého těla je kvalitní výživa.

Správné stravování zajistí tělu energii i optimální poměr základních živin, vitamínů a minerálů, které potřebujeme pro své zdraví. Naopak nedostatek nebo nevhodný poměr živin může vést k velkým zdravotním problémům, onemocněním srdce, cév, dlouhodobým zánětům či diabetu. Rady jak dbát o své zdraví správnou výživou naleznete také na webu Státního zdravotního ústavu. Akce v Teplicích jsou tradičně organizačně zajišťovány společností ALWAC a.s.

Zdroj: SZÚ

Link: Výživa zásadně ovlivňuje naše zdraví. Teplice hostí mezinárodní konferenci odborníků, pro veřejnost je nachystán Jarmark chutí, SZÚ (szu.cz)

17. září 2021

Snídaně pro cyklisty, veřejná doprava zdarma, komentované prohlídky, cykloservis zdarma i festivaly na náměstích. Tak bude od 16. do 22. září vypadat Evropský týden mobility. Jubilejní 20. ročník se věnuje především těm druhům dopravy, které zvyšují kvalitu života a zlepšují zdraví občanů.

Letošní motto „Cestovat zdravě, cestovat udržitelně“ podtrhuje roli aktivní dopravy, která přináší nejvíce zdravotních benefitů. Chůzi a jízdu na kole či koloběžce lze navíc dobře kombinovat s veřejnou dopravou.

Během Evropského týdne mobility si všichni zájemci mohou užít stovky setkání nebo akci, jako třeba cyklojízdu z Hradce Králové do Josefova, vyzkoušet si zdarma sdílená kola v Ostravě, v Mníšku pod Brdy se vydat pěšky do školy nebo ve Valašském Meziříčí vyměnit auta za koně.

Všechny akce najdete v Seznamu programů zapojených měst , který vytvořila organizace Partnerství pro městskou mobilitu. Ta s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá dopravní opatření.

Evropský týden mobility tradičně končí 22. září Dnem bez aut, který upozorňuje na neudržitelnost konvenční automobilové dopravy. Pořadatelé ale mají právo termín posunout tak, aby více vyhovoval návštěvníkům, tedy většinou už na sobotu či neděli.

Městské prostředí se potýká se znečištěným ovzduším, které ovlivňuje doprava produkující zdraví škodlivé látky přímo v dýchací zóně lidí. Přispívá tak ke vzniku řady závažných onemocnění. Z hlediska vlivu na lidské zdraví se jako nejproblematičtější jeví jemné prachové částice, které snadno pronikají až do plicních sklípků. Na ně se mohou vázat polycyklické aromatické uhlovodíky – zejména benzo(a)pyren, který má prokázané karcinogenní účinky. Přetížená automobilová doprava má svá negativa i po stránce ekonomické, kdy řidiči platí místo jízdy za postávání v kolonách.

Evropský týden mobility vznikl z iniciativy Evropské komise ve stovkách evropských měst a obcí od roku 2002. V letošním roce se do něj zapojilo více než 2700 měst z celé Evropy. Cílem je nabídnout obyvatelům alternativy k automobilové dopravě, která přispívá ke klimatické změně a představuje nemalé zdravotní riziko pro všechny skupiny obyvatel. Je přitom spousta způsobů, jak se pohybovat po městě levněji, spolehlivěji a zdravěji.

Od začátku se do ETM zapojují také města a obce v ČR, kterých je letos již 35 a stále přibývají další. Snaží se povzbudit své občany ke změně dopravních návyků ve prospěch udržitelné mobility. Kromě toho, že je na portálech upozorňují na celostátní akce, jako jsou zářijová Výzva Do práce na kole, říjnová Výzva 10 000 kroků (do té je stále možné se registrovat), akce pro děti Pěšky do školy nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak, přichází města právě během ETM s originálním, často velmi bohatým programem vlastních akcí a aktivit místních organizací.

Užitečné odkazy:

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/news_20210916-Cestovat-zdrave-cestovat-udrzitelne-Evropsky-tyden-mobility-zacina

17. září 2021

Na letošní v pořadí již páté výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se konala dne 15. září 2021 pod záštitou ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc. a ministra zdravotnictví  a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví PSP ČR prof. MUDr. Věry Adámkové, CSc., vystoupila celá řada uznávaných odborníků, ať už z lékařské praxe, akademické sféry, zástupců výrobců.  

Nestihli jste se účastnit výroční konference? Zhodnocení a prezentace přednášejících naleznete zde.

 

Těšíme se na vaši účast znovu příští rok v září !

17. září 2021

Nutriční označování potravin na přední straně obalů je velmi aktuální téma. Česká republika, ústy Ministerstva zemědělství ČR považuje současný stav označování nutričních údajů podle harmonizované unijní legislativy za dostačující. Z okolních evropských států k nám nicméně proudí několik systémů (např. Nutri-Score), které mají za úkol pomoci spotřebiteli jednoduše rozlišit, které výrobky jsou kvalitní a které jsou méně kvalitní. Potravinářská komora podpoří zavedení konkrétního systému označování jen v případě, že zůstane dobrovolné, tzn. na zvážení každého členského státu, současně systém nesmí být diskriminační a rozdělovat potraviny na zdravé a nezdravé.

Systém Nutri-Score je v současné době asi nejznámějším představitelem výše zmiňovaného označování. Systém převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu v podobě semaforu skládajícího se z pěti písmen A-B-C-D-E a současně pěti barev od zelené po červenou. Právě jednoduchost systému je jeho největší slabinou. V přiloženém dokumentu se odborná skupina pod vedením doc. Ing. Jiřího Bráta, CSc. Pokusila shrnout silné a slabé stránky celého systému a navrhla možná zlepšení.

Dokument vznikl v rámci odborné skupiny při České technologické platformě pro potraviny.

Komise pracovala ve složení: doc. Ing. Jiří Brát, CSc.; prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.; MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Ing. Hana Střítecká, Ph.D. a Ing. Ilona Mrhálková.

Dokument k dispozici zde.

17. září 2021

Vsetín 16. září (ČTK) - Muzeum regionu Valašsko připravilo ve vsetínském zámku výstavu nazvanou Někdo to rád sušené. Představuje historii i současnost sušení ovoce nejen na Horním Vsacku. Nechybí ani kopie tradiční valašské sušárny, sdělil ČTK mluvčí muzea Jiří Koňařík. Výstava potrvá do 30. ledna příštího roku.

Zpracování ovoce různým způsobem je pro podzimní období typické. "V uplynulých staletích se tady sice pilo kde co, ale kvalitní ovocná pálenka to rozhodně nebyla. Úroda z ovocných sadů mnohem častěji končila v sušírnách ovoce, jež byly v dávnější minulosti zcela běžnou součástí valašské krajiny. V první polovině 20. století sice začala obliba sušení ovoce z mnoha příčin razantně slábnout, nikdy však nevymizela úplně. A v současnosti se k ní lidé začínají opět vracet," uvedla historička muzea a kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.

Autoři výstavy při její přípravě vycházeli z výzkumu tradičních sušíren, kterému se muzeum věnuje od roku 2016. "Zaměřili jsme se v něm zejména na oblast Horního Vsacka. Vyjíždíme do terénu, studujeme v dobové literatuře a hledáme v archivních materiálech. Hodně nás těší i to, že některé chátrající stavby se díky naší aktivitě daří zachránit a uchovat pro další generace," uvedl kurátor výstavy a spoluautor výzkumu Lukáš Spitzer.

Výstava představí sušírny prostřednictvím dobových fotografií, návštěvníci si mohou například také prohlédnout zvenku i zevnitř zmenšenou kopii tradiční sušírny. "Součástí výstavy je i několik zajímavých doprovodných akcí. V rámci Vsetínské noci v pátek 17. září proběhnou komentované prohlídky s autorkou výstavy. V polovině října chystáme exkurze do funkční sušárny a v listopadu doplňující výstavu ovoce a tradičních krajových odrůd. Vrcholnou událostí pak bude křest recenzované monografie o hornovsackých sušárnách ovoce, která je aktuálním výstupem z našeho dosavadního výzkumu," uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek.

jmk kš

 
 
17. září 2021

Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku ve prospěch zdravého životního stylu. Buď se jedná o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace vede ke vzniku obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání prospěšných složek, jako jsou např. vlákninabílkoviny nebo některá z mikroživin. Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

 

Reformulace je významný nástroj, který usnadňuje volbu zdravých potravin. Zlepšením složení potravinářských výrobků se v roce 2016 zabývala Rada Evropské unie, která za podmínky respektování kulturních a stravovacích návyků členských zemí nasměrovala reformulace potravin hlavně do oblasti snižování energetické denzity a obsahu solinasycených mastných kyselin, přidaných cukrů a transmastných kyselin v těch státech EU, kde se stále nabízejí potraviny s jejich vysokým obsahem. Na snížení celkového objemu konzumované stravy je zaměřena strategie reformulace, která se zabývá zvýšením dostupnosti malých nebo zmenšených porcí.

  • Co pro spotřebitele znamená "Reformulace potravin a nápojů"?
  • Jak spotřebitel pozná reformulované potraviny a nápoje a kde je vyhledá?
  • Přínos reformulovaných potravin a nápojů pro spotřebitele v jeho jídelníčku
  • Jak může výrobce zařadit reformulované potraviny a nápoje do databáze?

 

Více na www.reformulace.cz

 

Informace pro výrobce

Informace pro spotřebitele

16. září 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky klimatickým vlivům a tím i pozdější zahájení prodeje této komodity. První kontrolu letos inspektoři SZPI uskutečnili 26. srpna, v plné intenzitě kontroly probíhají od první poloviny září.

Inspektoři SZPI letos dosud prověřili celkem 94 prodejních míst burčáku a ČZHM a ve 24 případech přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.

U celkem 20 kontrol inspektoři zjistili porušení právních předpisů, které se týkalo zejména označování (mj. jde o porušení povinnosti uvést výrobce, původ hroznů, případně alergen), absence průvodního dokladu, zneužití tradičního výrazu „burčák“ (produkt je vyroben v ČR, ale ze zahraničních hroznů) apod.

Výsledky laboratorně hodnocených vzorků nejsou dosud k dispozici, protože rozborované vzorky je nutné nejprve nechat přirozeně prokvasit, což je proces vyžadující až šest týdnů.

V loňské sezóně 2020 SZPI uskutečnila celkem 320 kontrol prodejních míst burčáku a ČZHM a odebrala 59 vzorků pro analýzy v laboratoři. Z těchto vzorků nevyhovělo celkem 5, a to pro neodpovídající obsah alkoholu. Dále 2 vzorky inspektoři vyhodnotili jako nevyhovující přímo v místě prodeje, v obou případech byl naměřen objem rozlévaného výrobku, který neodpovídal nabízenému množství.

Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v r. 2020 viz web Potraviny na pranýři.

Pro srovnání v sezóně 2019 SZPI provedla kontroly 290 prodejních míst burčáku a ČZHM, v 61 případech inspektoři přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři, z nichž nevyhovělo 10 vzorků. V předchozí sezóně 2018 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 44 vzorků a nevyhovělo 5 z nich, v r. 2017 bylo laboratorně hodnoceno 51 vzorků, ze kterých nevyhovělo 7 a v r. 2016 bylo laboratorně hodnoceno 69 vzorků, ze kterých nevyhověly 4.

Inspektoři kontrolují prodejce i výrobce, a to zejména ty, jejichž vzorky v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů a nové dosud neprověřené prodejce, kde převládá stánková forma prodeje. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětu spotřebitele.

Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na tzv. senzorické požadavky – inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje.

Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru (zvyšování přirozeného obsahu alkoholu v produktu dle limitu), množství přidané vody, obsah alkoholu, obsah oxidu siřičitého aj.

Burčák je národní legislativou chráněný tradiční výraz, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití tradičního výrazu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.

Zpracoval: Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí

16. 9. 2021

Zdroj: SZPI

Link: https://www.szpi.gov.cz/clanek/potravinarska-inspekce-zahajila-kontrolu-burcaku-letos-o-3-tydny-pozdeji.aspx

16. září 2021

Tématika systémů řízení bezpečnosti potravin zaznamenává stejně jako ostatních pět okruhů z celkových 36 webinářů velký zájem. Registraci byla nucena Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací uzavřít již před měsícem.

Zkušení odborníci z praxe se zaměří v tomto cyklu na udržitelnost v potravinářském řetězci a evropské strategie „Green Deal“ a „From Farm to Fork“, aktuality v problematice potravinářské legislativy, povinnosti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v potravinářském provozu, GFSI systémy řízení bezpečnosti potravin pro zpracovatele potravin, krmiv (BRC, IFS, FSSC, 22000), boj proti potravinovým podvodům v systémech jakosti a bezpečnosti potravin, nebo dodavatelské audity ve smyslu poznatků, zkušeností, doporučení.

Další termíny konání akcí v rámci této serie jsou: 19. 10. 2021, 23. 11. 2021, 18. 1. 2022, 1. 3. 2022 a 5. 4. 2022.  

V případě zájmu o účast se obraťte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Bližší informace o uskutečněných, nebo připravovaných akcích naleznete na https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021.

16. září 2021

V úterý 14. září 2021 proběhl první z celkem 36 vzdělávacích webinářů zacílený na zaměstnance tuzemských potravinářských a nápojových provozoven. Ty v horizontu příštích 14 měsíců zorganizuje Potravinářská komora ČR ve spolupráci s Centrem zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Všech 36 webinářů je rozděleno do šesti tematických okruhů přednášek. Okruhy jsou zacíleny na inovace a trendy, systémy řízení bezpečnosti potravin, označení kvality a certifikace, odpovědnost plynoucí z provozu e-shopů, povinnosti interního auditora, povinnosti plynoucí z environmentální legislativy, senzorické hodnocení potravin, autenticita potravin, spotřebitelské testy), a to vždy v reflexi na evropskou strategii „Zelená dohoda pro Evropu“ a „Od zemědělce ke spotřebiteli“.

Úterní webinář byl úvodním ze serie problematiky inovací a trendů v potravinářském průmyslu.

Další termíny konání akcí v rámci této serie jsou: 12. 10. 2021, 16. 11. 2021, 11. 1. 2022, 22. 2. 2022 a 22. 3. 2022.

Odborníci srozumitelně seznámili všechny registrované s fakty, zkušenostmi, doporučeními k inovacím v pekárenství, mlékárenství, masném průmyslu, aktuálními trendy v potravinářském průmyslu v globální perspektivě, nebo výživovými doporučeními a alternativními způsoby výživy.

Bližší informace, pozvánky, přednášky k náhledu naleznete na https://www.foodnet.cz/index.php/cs/akce/seminare/1722-2021 nebo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

16. září 2021

Tisková zpráva 15. 9. 2021 – 5. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny proběhla dnes v Praze. Akci udělil záštitu ministr zemědělství Miroslav Toman. Výroční konference tentokrát s podtitulem Role výrobců potravin v rámci zdravého životního stylu spotřebitelů se zúčastnilo více jak 150 odborníků, výrobců potravin i zástupců státní správy. Proběhla i prezentace výrobků oceněných v soutěži Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek roku.  

 

„Výrobci potravin v České republice jsou si plně vědomi své možnosti napomoci zlepšení zdraví spotřebitelů právě širokou nabídkou svých výrobků, jak těch standardních, tak těch, ve kterých došlo k vylepšení nutričního složení, vysvětluje prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

 

„Členové Potravinářské komory České republiky přistoupili k přehodnocení svých receptur a reformulují celou řadu výrobků. Výsledkem je nabídka produktů se sníženým obsahem cukru, soli nebo vylepšenou strukturou obsažených tuků“, dodává Dana Večeřová.

„Chtěli jsme vytvořit odborné fórum pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi a vzájemně sdílet zkušenosti s reformulacemi a inovacemi tak, aby se podíl výrobků s vylepšeným obsahem na českém trhu dále zvyšoval“, říká předsedkyně Výboru pro výživovou politiku / Platformy pro reformulace Hana Langrová.

V rámci konference vystoupili zástupci České asociace nutričních terapeutů, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Sekce nutričních terapeutů České asociace sester, Společnosti STOB a další.  

„Dobrou zprávou je, že spotřebitelé stále více vyhledávají zdravější varianty potravin, které nemají vysoký obsah tuků, cukrů nebo soli,“ doplňuje Ivana Pražanová, předsedkyně České asociace nutričních terapeutů a dále pokračuje, „Česká asociace nutričních terapeutů reformulace podporuje, protože jsou jedním z preventivních opatření proti rozvoji obezity, která je rizikovým faktorem vzniku neinfekčních onemocnění. Ta jsou příčinou 90 % úmrtí našich obyvatel.“

 

V rámci programu dostali příležitost i sami výrobci, zástupci společností Unilever ČR/SR, Danone, a.s. a Nestlé s.r.o., prezentovali závazky v oblasti zdravé výživy, inovace obsahu i obalu a nové trendy v potravinářství.

Platforma pro reformulace letos vyhlásila výsledky již 8. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku.  Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské společnosti, resp. jejich nové nebo významně zdokonalené výrobky, které byly uvedeny výrobcem na trh v posledních 3 letech. Ve stanoveném termínu se přihlásilo 27 společností s celkem 65 výrobky. Hodnocení proběhlo ve třech kategoriích Reformulace roku, Bezpečnost a kvalita potravin a Potraviny pro zvláštní výživu. Hodnocení proběhlo ve dvou skupinách podle velikosti podniku.

Cenu Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní výrobek získal za rok 2021 v kategorii Reformulace roku Míšánek tvaroh od společnosti UNILEVER ČR, spol. s r.o. Míšánek tvaroh je dalším v řadě výrobků značky Míša, který je vyrobený z tvarohu z České republiky. Jedná se o novou a menší dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, bez přidaných barviv a aromat, s cílem zlepšení výživových údajů oproti standardnímu výrobku na trhu Míša tvarohový 55 ml a následování kritérií EU Pledge pro kategorii dětských zmrzlin.

Mlékárna Kunín Oveska, která byla v letošním roce také oceněna v kategorii Reformulace roku za inovativní propojení celých ovesných zrn v mléce, za snížení obsahu cukrů a zároveň zvýšení obsahu vlákniny díky přídavku inulinu (obsah vlákniny 3,3 g/100 g, obsah cukrů 7,5 g/100 g).

„A jak jsme toho dosáhli? Pečlivou analýzou spotřebitelských trendů, smělým návrhem a vytrvalým směřováním k cíli“, dodává Jana Ovčáčková, ředitelka kvality společnosti Lactalis CZ.

Šunku nejvyšší jakosti od MASO UZENINY PÍSEK, a.s., hodnotící komise ocenila za snížený obsah soli ve srovnání s ostatními šunkami nejvyšší jakosti (obsah soli 1,8 g/100 g). „Průměrný obsah soli v podobných výrobcích je 2,5 g na 100 g, takto reformulovaný výrobek považujeme za velký úspěch. Nadbytek soli není žádoucí, škodí dospělým i dětem, dodává Robert Štěpán, výrobní ředitel společnosti MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

Dále byly v kategorii Reformulace roku oceněny výrobky Super dortík s malinami od společnosti Emco spol. s r.o., pečivo DÉČKO od společnosti IREKS ENZYMA s.r.o., Párky dědy Pilčíka ze společnosti Řeznictví H+H, s.r.o. a chléb Sprint od Zeelandia spol. s r.o.

________________________________________________________________________________

V kategorii Bezpečnost a kvalita potravin pro mikropodniky a malé podniky byl vyhodnocen jako nejlepší výrobek Kitl Syrob Růžový květ od společnosti Kitl s.r.o. a pro střední a velké podniky Míša tvarohový MLS od společnosti OLMA, a.s. V kategorii Potraviny pro zvláštní výživu ve skupině mikropodnik a malý podnik získal cenu za nejlepší výrobek MUFFin od výrobce ADVENI MEDICAL, spol. s r.o., ve skupině střední a velký podnik byl jako nejlepší vyhodnocen Bezlepkový Konzumák od společnosti IREKS ENZYMA s.r.o.

Kompletní výsledky soutěže Cena Potravinářské komory České republiky o nejlepší inovativní výrobek najdete na http://soutez.foodnet.cz/index.php/aktuality/85-vysledky-souteze-2021

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) byla založena 20. března 2006 na základě Stanov Potravinářské komory ČR jako její organizační složka. ČTPP vznikla v souladu s iniciativou Evropské komise ze dne 16. června 2004 týkající se vytvoření technologických platforem. ČTPP je samostatnou účetní jednotkou, na kterou se vztahují vnitřní právní normy Potravinářské komory ČR. Hlavním cílem platformy je posílení konkurenceschopnosti českého potravinářského průmyslu v rámci Společného trhu zvýšením jeho inovačních schopností, cestou lepšího stanovení cílů výzkumu a propojení mezi výzkumnými pracovišti a výrobními podniky. Dalšími prioritami je zlepšení komunikace se státní správou na jedné straně a spotřebitelskými organizacemi i spotřebitelem samotným na straně druhé. U státní správy je zájmem se více podílet na přípravě programů s dopadem na konkurenceschopnost podniků, u spotřebitele pak jeho výchova k odpovědnému výběru potravin s cílem posunu jeho preferencí k vyšší kvalitě, vhodnějším produktům z pohledu výživy a tuzemským výrobcům.

Reformulací, tedy změnou receptury se myslí změny pozitivní, tj. takové, které přinášejí spotřebiteli určité výhody, zejména s ohledem na jeho výživu. Pozitiva, která tento trend přináší, ovšem mohou představovat i určitá rizika s ohledem na stabilitu a bezpečnost výrobků.

16. září 2021

Tisková zpráva 15. 9. 2021 – Reformulace potravin jsou součástí preventivních opatření a přispívají ke zdravému životnímu stylu. Reformulované výrobky pomáhají udržet optimální hmotnost, brání rozvoji srdečně-cévních onemocnění a dalších civilizačních chorob. Motivace spotřebitelů ke zdravému životnímu stylu je v nejlepším zájmu nejen nutričních terapeutů, lékařů, ale i výrobců potravin, kteří své výrobky neustále reformulují a inovují a snaží se na ně poukázat.

 

Reformulace jako takové jsou velmi žádoucí, na druhou stranu je třeba k jakékoliv výrazné změně receptury přistupovat velmi obezřetně. Spotřebitelé bývají mnohdy velmi konzervativní a výrobce by tak mohl o své zákazníky přijít. Spotřebitele je třeba neustále informovat a vzdělávat.

„Výrobci potravin nechtějí nikoho šidit, ani šetřit na vstupních nákladech. Reformulovaný výrobek není výrobek ošizený, ale naopak pozitivně vnímané složky jsou přidávány a ty negativní snižovány nebo nahrazovány“, vysvětluje prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

„Musíme si však také uvědomit, že cukr, sůl a tuk mají nejen výživovou funkci, ale plní často roli konzervantů, nositelů chuti nebo objemu. Při jejich snižování je tedy často nutné volit náhradu, která může být vnímána kontroverzně (např. větší množství přídatných látek, tzv. éček, nahrazení cukru alternativními sladidly, apod.). Vždy je ale reformulace v souladu s legislativou“, dodává Dana Večeřová.

„Česká asociace nutričních terapeutů reformulace podporuje. Zvýšená dostupnost reformulovaných potravin totiž může díky jejich upravenému složení vést ke snížení míry rozvoje obezity a s ní spojených onemocnění. Ke snížení hmotnosti, a rizika dalších onemocnění, je však zapotřebí celková změna životního stylu u každého z nás. Zejména snížení konzumace zpracovaných potravin a hotových jídel, navýšení příjmu ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin, zvýšení pohybové aktivity a ovlivnění dalších faktorů životního stylu, jako jsou např. kouření, kvalita spánku apod.“, říká Ivana Pražanová, předsedkyně České asociace nutričních terapeutů.   

Při reformulacích však čeká na výrobce i jedno výrazné omezení. Platná evropská legislativa umožňuje informovat o snížení určitých živin až pokud konkrétní změna dosáhne 30 %. Pokud výrobce potravin sníží například obsah cukru v konkrétním výrobku o 20 % a to není málo, nemůže o této skutečnosti informovat ani na obalu produktu ani prostřednictvím dalších komunikačních kanálů, například reklamy, ale i na internetových stránkách či sociálních sítích. Toto nařízení tedy umožňuje výrobcům komunikovat snížení určitých živin až při dosažení limitu snížení 30 %. Taková úprava receptury je však v praxi velmi problematická, protože tak razantní snížení by spotřebitel velmi těžko akceptoval. Výrobci proto spíše přistupují k postupnému snižování množství živin, což však nemohou uvádět ani na obalu výrobku, ani v dalších materiálech. A to mnohdy výrobce od inovací a reformulací odrazuje. Překážek není málo, a proto je třeba výrobce dále motivovat a podporovat, aby svoje výrobky i nadále reformulovaly, tj. zlepšovali.

Platforma pro reformulace hledá cesty, kterými mohou výrobci legálně spotřebitele upozornit na vylepšené složení výrobku. Jednou z možností je právě otevřená Databáze reformulovaných potravin a nápojů. „Jsem velmi ráda, že ji dnes můžeme představit odborné i laické veřejnosti. Databáze poskytuje aktuální přehled o reformulovaných výrobcích, v databázi lze vyhledávat podle výrobce, kategorie výrobku a typu reformulace, např. snížení obsahu cukru. V databázi také najdete složení výrobku před reformulací a po reformulaci“, vysvětluje Hana Langrová, předsedkyně Výboru pro výživovou politiku / Platformy pro reformulace. Databázi naleznete na webových stránkách www.reformlace.cz.

Na závěr je třeba dodat, že Evropská komise bude hledat další příležitosti k přechodu ke zdravému stravování. Strategie od zemědělce ke spotřebiteli představuje příležitost pro zlepšení životního stylu, zdraví a životního prostředí. Pokud vytvoříme příznivé potravinové prostředí, které usnadní

volbu zdravého a udržitelného stravování, napomůže to zdraví a kvalitě života spotřebitelů a sníží se náklady na zdravotní péči v celé společnosti.

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Platforma pro reformulace (PPR) byla založena na podzim roku 2016. Jejím cílem je vytvoření odborného fóra pro diskusi nad jednotlivými reformulačními cíli a technologiemi v rámci které mohou členové PPR nastavit a komunikovat konkrétní závazky v oblasti reformulací a podpory zdravé výživy; monitorovat a reportovat dosažené výsledky; a sdílet zkušenosti s dalšími výrobci a ve spolupráci s akademickou obcí a příslušnými ministerstvy vzdělávat veřejnost.

16. září 2021

Připojte se k naší výzvě. Vyberte si jakoukoli zdraví prospěšnou pohybovou aktivitu, která Vás baví a věnujte se jí co nejčastěji během měsíce září. Aktivity můžete kombinovat dle libosti. Podle dosažených výkonů se pak můžete zařadit do jedné ze tří kategorií.


Pojďte do toho s námi!

Sledujte naši stránku, sdílejte s námi pohybovou aktivitu pod příspěvkem a inspirujte ostatní! My po 30. září vylosujeme 5 výherních komentářů, které od nás získají drobný dárek za své měsíční snažení. 

Výzva k pohybové aktivitě – Prevence je zábavnější než demence – 1. - 30. 9. 2021 Výzva k pohybové aktivitě – Prevence je zábavnější než demence – 1. - 30. 9. 2021

 

Zdroj: SZÚ

Link: Tři, dva, jedna POHYB, SZÚ (szu.cz)

15. září 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář, který bude věnován trendům prodeje potravin a jejich propagaci včetně legislativních požadavků. Pandemie koronaviru odstartovala boom e-shopů a prodeje online. Výrazně se změnilo také spotřební chování. Nakupování přes internet skokově vzrostlo a očekávat lze velký zájem této formy prodeje i nadále. Jaké povinnosti musí tedy dodržet PPP v případě prodeje potravin na dálku? Zaměříme se také na prodej ze dvora. Jakým způsobem je u nás legislativně upraven? Jaké výrobky lze prodávat a v jakém množství? Ukazuje se také, že propagace potravin je stále významnější, využívána je při ní celá řada nástrojů. Bezpochyby důležitou roli hraje také obal, který se dostává do přímého kontaktu se zákazníkem a slouží k propagaci potravin. Chcete se také dozvědět, jaké nové systémy označování potravin se dostávají do popředí zájmu? Pokud máte zájem se webináře účastnit, neváhejte a přihlaste se.

 

Datum konání: 4. listopadu 2021

Forma konání: prostřednictvím MS TEAMS

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                                                                                                    

Začátek webináře: 9:00 hodin

 

NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků do systému začíná v 8:00 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování webináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete v pozvánce v příloze.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 1. listopadu 2021!

Budeme se na Vás těšit!

 

Pozvánka s programem

15. září 2021

Praha 15. září (ČTK) - Nejlepší inovací mezi potravinami letos prošel Míšánek tvaroh od Unileveru. Jde o zmenšenou dětskou variantu výrobku bez kakaové polevy, přidaných barviva a aromat. Dnes to novinářům sdělili zástupci Potravinářské komory na tiskové konferenci, která se zabývala snahou o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách.

Ocenění získal také výrobek Oveska od Mlékárny Kunín, za inovativní propojení celých ovesných zrn v mléce, snížení obsahu cukrů a zároveň zvýšení obsahu vlákniny díky přídavku inulinu. Jana Ovčáčková, ředitelka kvality společnosti Lactalis CZ, pod kterou Kunín spadá, řekla, že snižovat obsah cukru v mléčných výrobcích není jednoduché, jen samotné mléko má pět procent cukru.

Hodnotitelská komise ocenila také Šunku nejvyšší jakosti od Maso uzeniny Písek za snížení obsahu soli na 1,8 gramu na 100 gramů výrobku. "Průměrný obsah soli v podobných výrobcích je 2,5 gramu na 100 gramů," řekl novinářům výrobní ředitel společnosti Robert Štěpán. Podle něj se podařilo udržet trvanlivost výrobku i přes snížení obsahu soli.

Další ocenění získaly Super dortík s malinami od Emco, pečivo Déčko od Ireks Enzyma, Párky dědy Pilčíka ze společnosti Řeznictví H+H a chléb Sprint od Zeelandie. V kategorii Bezpečnost a kvalita potravin pro malé podniky získal cenu Kitl Sytob Růžový květ, v kategorii pro střední a velké podniky Míša tvarohový Mls od Olmy. V kategorii Potraviny pro zvláštní výživu ve skupině mikropodnik a malý podnik získal cenu MUFFin od výrobce Adveni medical, ve skupině větších podniků Bezlepkový Konzumák od Ireks Enzyma.

Dlouhodobě jsou producenti tlačeni k tomu, aby snižovali ve svých výrobcích obsah cukru, soli či některých typů mastných kyselin. Potravináři si stěžují, že nemohou kvůli evropské legislativě informovat o malých postupných změnách, například snížení soli o dvě procenta, na obalech. O těchto pokrocích můžou psát až ve chvíli, kdy je snižování cukru nebo soli o mezi 25 a 30 procenty. Pokud se složení výrobku skokově změní, však zákazníci podle potravinářů často výrobek přestanou kupovat.

drh jw

14. září 2021

Praha 13. září (ČTK) - Systém značení Nutri-score by měl zohledňovat velikosti porce nebo způsoby přípravy polotovarů, jako je například smažení. Doporučuje to dokument odborné skupiny při České technologické platformě pro potraviny, který ČTK předali zástupci Potravinářské komory ČR. Komora proti povinnému zavádění systému již v minulosti vystupovala, odmítla jej také Agrární komora ČR. Nutri-score označuje na přední straně obalu potravin písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou.

Algoritmus výpočtu systému dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina.

Značení používají někteří výrobci. Část odborníků si od systému slibuje, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je ale i ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-score převádí nutriční hodnotu do kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Podle dokumentu potravinářů se systém hodí spíše pro porovnávání jednotlivých výrobků v rámci jedné kategorie mezi sebou. "V systému se upřednostňuje rostlinná strava. Ta má obecně méně rizikových živin, ale nebere se v úvahu přítomnost přírodních toxických a antinutričních látek a také neplnohodnotných bílkovin. Systém Nutri-score nezohledňuje průmyslové zpracování," dodává dokument. Komora již dříve uvedla, že pak při hodnocení vznikají paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie se tak dostanou třeba hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunka, sýr, olivový olej a maso z lososa jsou v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat, uvedla už dříve mluvčí komory Helena Kavanová.

drh jw

Dokument naleznete zde.

14. září 2021

V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022–2024.

Zpracovatel:

Ministerstvo zdravotnictví
Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví
Odbor ochrany veřejného zdraví

 
14. září 2021

Federální ministr zemědělství Tom Vilsack u příležitosti oslav svátku práce (Labor Day) vyhlásil podpůrný program ve výši 700 mil. USD, který míří na všechny pracovníky v sektorech zemědělství, zpracování masa a prodeje potravin. Každý legálně zaměstnaný pracovník obdrží jednorázovou částku do výše 600 USD jako úlevu na výdajích vzniklých v důsledku pandemie.

Vzhledem k tomu, že jde o profese, kde není možná práce z domova, je tato pomoc určena na úhradu přiměřených a nezbytných osobních, rodinných nebo životních nákladů jako např. náklady na osobní ochranné prostředky, péči o závislé osoby a výdaje spojené s karanténou nebo testováním. Tento program je dalším způsobem, jak plnit cíl administrativy ve smyslu oživení ekonomiky formou poskytnutí pomoci komunitám, na které se v minulých podpůrných programech nedostalo.

Vyhlášení možnosti podávat žádosti se očekává v říjnu a výplata pak v řádu měsíců. Zajímavostí je, že řešení se hledá i pro pracovníky v zemědělství zaměstnané načerno, na které se výše uvedený program z legislativních důvodů nemůže vztahovat.

Nedostatek pracovníků podstatně narušuje fungování dodavatelských řetězců

Od výroby potravin a nápojů, přes dopravu až po prodej se všichni aktéři potýkají s nezájmem o volná pracovní místa. Zaměstnavatelé se snaží na situaci reagovat růstem mezd (meziroční nárůst u výrobních a nevedoucích pozic v červenci činil 6 %), zlepšení situace ale stále není v dohledu. Přitom výdaje spotřebitelů již dosáhly úrovně před pandemií covid. Když se k tomu ještě přidají zvyšující se ceny surovin a pohonných hmot, inflační tlaky začínají nabývat na síle.

Nefunkční systém dodávek (tedy nejen v oblasti potravinářství) údajně stojí za nižším růstem americké ekonomiky, který v meziročním srovnání ve druhém kvartálu dosáhl úrovně 6,5 % oproti předpovědím na úrovni vyšší než 8 %. Podle některých dostupných informací dostávají maloobchodní prodejny s potravinami někdy jen 40 % objednaného zboží a výrobci očekávají, že tyto výpadky budou trvat až do příštího roku.

Práce z domova, silný příklon k e-commerce a nezanedbatelné obavy spotřebitelů z nejnovější mutace delta ještě ztěžují již tak komplikovanou situaci. Někteří prodejci se snaží obejít stávající distribuční systém a zajistit si zásoby přímými dodávkami od producentů nebo distribučních center. Někteří producenti naopak omezují nabídku výrobků v portfoliu na ty nejúspěšnější. Pro exportéry potravin a nápojů ze všech zemí včetně České republiky je další překážkou skokový nárůst ceny mezinárodní dopravy, která v řadě případů narostla až pětinásobně, přičemž dodací lhůty se až ztrojnásobily. Nicméně, cíl všech aktérů je jednoduchý – udržet se na trhu v množství zásob dostatečném pro rostoucí poptávku.

Zpracoval: P. Ježek
zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C.,
mob: +1 202 507-3859, mob ČR: +420 601 558 079, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/americka-vlada-vyplati-pracovnikum-v.html

14. září 2021

Praha 13. září (ČTK) - Letošní sklizeň obilovin a řepky je u konce. Dnes to uvedlo ministerstvo zemědělství. Produkce obilovin činí 7,55 milionu tun, což je více než 7,4milionová predikce Agrární komory z konce srpna i více než předpověď Českého statistického úřadu, která hovořilo o zhruba sedmi milionech tun. Letošní průměrný výnos je 6,11 tuny na hektar, o 0,06 procenta více než loni.

U nejčastěji pěstované pšenice činila výnosnost 6,72 tuny na hektar, celkem se jí sklidilo 4,77 milionu tun. "Kvalita pšenice je převážně dobrá, a to s ohledem na všechny jakostní parametry. U vzorků sklizených po deštích se častěji vyskytují porostlá zrna, mají nižší objemovou hmotnost a v některých případech nevyhovující číslo poklesu. U této později sklizené pšenice se také častěji vyskytují fuzariózní zrna," uvedlo ministerstvo. Fuzariózy jsou závažným onemocnění obilnin.

Řepku zemědělci sklidili ve všech krajích s průměrným výnosem 3,11 tuny na hektar, což bylo o 0,31 procenta méně než loni. Celkově její produkce dosáhla 1,06 milionu tun.

Letos byly žně opožděné o několik týdnů, loni bylo sklizeno na začátku září. Letošní sklizeň obilovin komplikovaly deště, pole byla podle vyjádření Agrární komory ČR na začátku srpna podmáčená, lokálně se tvořily až močály. Zemědělci tak nemohli vyjet na některá pole s technikou.

I nyní, když už za celou ČR je sklizeno v průměru 100 procent, zůstává nesklizeno několik procent polí v Karlovarském a Libereckém kraji.

drh jw

13. září 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na webinář, který bude věnován trendům prodeje potravin a jejich propagaci včetně legislativních požadavků. Pandemie koronaviru odstartovala boom e-shopů a prodeje online. Výrazně se změnilo také spotřební chování. Nakupování přes internet skokově vzrostlo a očekávat lze velký zájem této formy prodeje i nadále. Jaké povinnosti musí tedy dodržet PPP v případě prodeje potravin na dálku? Zaměříme se také na prodej ze dvora. Jakým způsobem je u nás legislativně upraven? Jaké výrobky lze prodávat a v jakém množství? Ukazuje se také, že propagace potravin je stále významnější, využívána je při ní celá řada nástrojů. Bezpochyby důležitou roli hraje také obal, který se dostává do přímého kontaktu se zákazníkem a slouží k propagaci potravin. Chcete se také dozvědět, jaké nové systémy označování potravin se dostávají do popředí zájmu? Pokud máte zájem se webináře účastnit, neváhejte a přihlaste se.

 

Datum konání: 4. listopadu 2021

Forma konání: prostřednictvím MS TEAMS

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                                                                                                    

Začátek webináře: 9:00 hodin

 

NA WEBINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Přihlašování účastníků do systému začíná v 8:00 hod., předpokládaný konec 15:00 hod.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování webináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete v pozvánce v příloze.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 1. listopadu 2021!

Budeme se na Vás těšit!

 

Pozvánka s programem

13. září 2021

Evropská komise v uplynulém týdnu potvrdila termín konání konference k Farm to Fork, konference proběhne v Bruselu v termínu 14-15/10/2021. Konference by se měla zaměřit na dosud dosažený pokrok v oblasti cílů a iniciativ, které byly definovány ve strategii Farm to Fork v květnu 2020. Konference bude probíhat v hybridním modelu – účast by tedy měla být možná jak prezenční, tak online. Většina účastníků by ale podle vyjádření Komise měla i nadále být připojena přednostně online.

Více informací zde.

13. září 2021

Praha 11. září (ČTK) - Kvalita podzemních vod se loni mírně zlepšila. Limity alespoň v jednom z ukazatelů byly překročené v 82,4 procenta případů, což bylo o 1,7 procentního bodu méně než předloni. Horší je situace u mělkých vrtů, kde byly limity překročené v 95,5 procenta případů, což bylo meziroční zlepšení o půl procentního bodu. Uvádí to zpráva o stavu vodního hospodářství (tzv. Modrá zpráva), kterou dostane v pondělí pro informaci vláda.

Stát loni sledoval 366 jakostních parametrů u 695 objektů, kde byly zastoupené prameny, mělké a hluboké vrty. Nejvýrazněji překračují hodnoty hlavně pesticidy. "A to zejména metabolity herbicidů používaných zejména pro ošetření plodin, jako jsou řepa, řepka a kukuřice," uvádí ministerstva životního prostředí a zemědělství v dokumentu. Dále pak v podzemních vodách překračovaly limity anorganické látky jako jsou amonné ionty, dusičnany a fosforečnany, organické látky nebo kovy. Výsledky za loňský rok odpovídají i předchozím měřením.

Státní podniky Povodí ve svých laboratořích sledují pesticidní látky a jejich metabolity také v povrchových vodách. Loni nalezly pesticidy ve 493 profilech z 525 měřených, tedy v 93,9 procenta. I zde jde nejčastěji o metabolity herbicidů používaných pro ošetření řepky, ale také již zakázaných přípravků jako alachlor nebo acetochlor.

Kvalitu vod kritizoval letos v létě také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Stát dal v letech 2013 až 2020 z evropských peněz a ze státního rozpočtu 2,7 miliardy korun na monitoring kvality vody a modernizaci technologií v úpravnách vody, přesto se kvalita povrchových ani podzemních vod podle NKÚ nezlepšila. Někde se i zvýšil výskyt pesticidních a dusíkatých látek, což se promítlo do kvality zdrojů pitné vody. Ministerstvo zemědělství se závěry NKÚ nesouhlasí, podle něj jsou zkreslené a kvalita pitné vody v ČR je na vysoké úrovni a pro zdraví lidí bezpečná, sdělil tehdy ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

"Je třeba odmítnout, že se kvalita povrchových a podzemních vod v ČR zhoršovala a zvyšovalo se množství pesticidů ve vodě. Jde o hrubé nepochopení a dezinterpretaci údajů o výskytu těchto látek ve vodách, kdy nelze sledovat pouze absolutní hodnoty o jejich výskytu," reagovalo na zjištění NKÚ ministerstvo zemědělství. Podle něj je situace z hlediska výskytu pesticidů nejméně od roku 2010 stabilní. V důsledku rozšířeného sledování těchto látek se jen prohloubily znalosti o jejich výskytu v povrchových a podzemních vodách, zdůraznil mluvčí.

Ministerstvo nesouhlasí ani s tím, že neřeší příčiny znečištění vod a dostatečně nemotivuje zemědělce snižovat používané množství pesticidů a hnojiv. Podle Bílého ale jen za posledních deset let klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin o více než 30 procent.

drh mha

10. září 2021

Národní plán obnovy (NPO) je východiskem pro čerpání podpory z nového Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Na základě předloženého NPO požádala ČR o finanční příspěvek z RRF ve výši přibližně 179 mld. Kč ve formě grantů.

Parametry fungování RRF jsou jedním z výsledků dohody, které dosáhli členové Evropské rady na svém mimořádném zasedání ve dnech 17. až 21. července 2020 o víceletém finančním rámci EU a Next Generation EU na období let 2021–2027. Podporu z RRF mohou členské státy čerpat do roku 2026. Tento nástroj má pomoci zemím EU zotavit se z následků pandemie a podpořit investice a reformy do zelené a digitální transformace evropské ekonomiky. Kromě grantové podpory lze žádat o zvýhodněné půjčky (až do výše 6,8 % HND 2019 v běžných cenách), a to do srpna 2023.

NPO je složen z více než dvou desítek komponent, vytvářejících šest tematických okruhů, tzv. pilířů (Digitální transformace; Fyzická infrastruktura a zelená tranzice; Vzdělávání a trh práce; Instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na COVID-19; Výzkum, vývoj a inovace a Zdraví a odolnost obyvatel).

Vláda ČR schválila NPO na svém jednání dne 17. května 2021 a následně byl plán oficiálně odevzdán 1. června 2021 Evropské komisi (dále Komise nebo EK) k jejímu posouzení. Po vypořádání připomínek publikovala Komise 19. července 2021 dokument "Návrh prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení plánu pro oživení a odolnost Česka", který představila v týž den v Praze její předsedkyně Ursula von der Leyen na setkání s předsedou vlády Andrejem Babišem.

 

Zdroj: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-plan-obnovy/

10. září 2021

Významný čin, zásluhy nebo celoživotní práce. Právě za ty se udělují tradiční medaile ministra průmyslu a obchodu. Čtrnácti osobnostem napříč sektory je udělil vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček. Slavnostní akce se vůbec poprvé v historii uskutečnila ve vstupním foyer hlavní budovy Ministerstva průmyslu a obchodu Na Františku v Praze.

 

Ocenění dvakrát souvisela s významným činem, devětkrát byla udělena za zásluhy. A tři osobnosti tuzemského průmyslu a obchodu, konkrétně Mojmír Čapka, Zdeněk Juračka a Jaroslav Seifrt, získaly medaili za celoživotní práci. Gratulace patří úplně všem.  

„Z oceněných, které vybral nominační výbor, mám velkou radost. Bylo mi velkou ctí jim medaile osobně předat. Jde o úžasné lidi z různých profesí a oblastí napříč průmyslem a obchodem,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Věřím, že se tito lidé stanou inspirací po ostatní, budou motivovat firmy rozvoji, podpoří zájem o průmysl a obchod, význam celé oblasti a také, úplně obyčejně, že je medaile potěší. Jsou to výjimečné osobnosti, které si zaslouží výjimečnou cenu.

Přehled oceněných

  • Za významný čin - vývoj a výroba 1. nanovlákenného respirátoru FFP3 na světě - získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jan Buk, ředitel společnost Pardam Nano4Fibers.
  • Za významný čin - operativní přebudování výroby pro zajištění dezinfekce během pandemie covid-19 - získal medaili ministra průmyslu a obchodu Pavel Drha, výkonný ředitel firmy DF Partner.
  • Za zásluhy v textilním průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Petr Bukovski, jednatel společnosti CLINITEX.
  • Za zásluhy v oblasti elektrotechniky a ICT získal medaili ministra průmyslu a obchodu Otto Daněk, předseda představenstva společnosti ATAS Elektromotory Náchod.
  • Za zásluhy v letectví a kosmickém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Josef Kašpar, generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu.
  • Za zásluhy v dřevozpracujícím průmyslu, papírenství a nábytkářství získal medaili ministra průmyslu a obchodu Ivo Klimša, bývalý generální ředitel firmy Lenzing Biocel Paskov.
  • Za zásluhy v oblasti cirkulární ekonomiky získal medaili ministra průmyslu a obchodu Zbyněk Kozel, generální ředitel společnosti EKO – KOM.  
  • Za zásluhy v těžebním průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jiří Pöpperl, člen představenstva společnosti Sokolovská uhelná, právní nástupce.
  • Za zásluhy v oblasti optiky pro průmysl, sport a obranu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Gerald Rausnitz, generální ředitel společnosti Meopta Group.
  • Za zásluhy v chemickém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Ivan Souček, ředitel Svazu chemického průmyslu.
  • Za zásluhy v oblasti zdravotnických prostředků získal medaili ministra průmyslu a obchodu Karel Volenec, vedoucí výzkumu a majitel společnosti ELLA – CS.
  • Za celoživotní práci v automobilovém průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Mojmír Čapka, generální ředitel firmy Brisk Tábor.
  • Za celoživotní práci v oblasti obchodu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Zdeněk Juračka, bývalý předseda Asociace českého tradičního obchodu.
  • Za celoživotní práci ve sklářském průmyslu získal medaili ministra průmyslu a obchodu Jaroslav Seifrt, bývalý ředitel firmy Crystal Bohemia.

Medaile ministra průmyslu a obchodu se udělují na základě usnesení vlády z roku 2016 za zásluhy, celoživotní práci nebo významný čin. Návrhy na ocenění podává nominační výbor, který letos tvořili zástupci Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Asociace malých a středních podniků a živnostníku a ČVUT v Praze. Nechyběli ani náměstci ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a průmysl. 

„Srdečně gratuluji všem oceněným, ale i těm co byli nominováni. A pro úplnost rád připomínám, že naposledy byla medaile udělena loni v září chemiku Josefu Paškovi za zásluhy v organické technologii,“ dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

„Letos jsme s ohledem na situaci s covidem při nominacích přihlíželi i k tomu, kdo pomohl při boji s pandemií - například vývojem a výrobou zdravotnických prostředků,“ vysvětluje náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Proto jsme ocenili i kategorii neobyčejný podnikatelský čin v době pandemie covid-19 či zdravotnické prostředky.“

Na MPO se od 35 oborových organizací sešlo 23 nominací. Medaili ministra průmyslu a obchodu na základě výběru nominačního výboru převzalo 14 osobností českého průmyslu a obchodu.

 

Zdroj: MPO

Link: Čtrnáct osobností českého průmyslu a obchodu převzalo medaile ministra průmyslu a obchodu | MPO

10. září 2021

Litoměřice 10. září (ČTK) - V Litoměřicích začíná 45. ročník veletrhu pro pěstitele, zahrádkáře a kutily Zahrada Čech. Každoročně se na podzimním veletrhu vystřídají během několika dnů tisíce lidí. Letos bude veletrh o tři dny kratší než v minulosti. Důvodem je méně prodejců a růst nákladů na služby a materiály.

Veletrh je první letošní akcí na litoměřickém výstavišti, v loňském roce byla Zahrada Čech jedinou uspořádanou výstavou v areálu o rozloze 6,5 hektaru. Letos se uskuteční od 10. do 15. září. Při vstupu na výstaviště není potřeba žádné potvrzení o testu, očkování či bezinfekčnosti. Všichni se tak do areálu výstaviště dostanou s platnou vstupenkou bez dalšího omezení. Návštěvníci musí dodržovat rozestupy ve frontách, v pavilonech je pak nutné mít nasazenou ochranu úst a nosu, v areálu jsou dezinfekce.

Veletrh je otevřen do 15. září denně od 09:00 do 17:00. Mezi sortimentem nechybí pokojové a venkovní rostliny, trvalky, stromy, keře, zahradní technika, osiva či nářadí.

trs gcm

9. září 2021

Brusel 9. září (ČTK) - Soudní dvůr Evropské unie dnes podpořil francouzské výrobce šampaňského, kteří bojují za větší ochranu tohoto alkoholického nápoje. Sdružení výrobců podniklo právní kroky proti španělskému termínu "champanillo", který podle něj porušuje právní ochranu názvu, jenž šampaňské odvozuje od stejnojmenného regionu. Soudní dvůr EU uvedl, že označení porušuje chráněné označení původu. Informovala o tom agentura Reuters.

Sdružení Comité interprofessionnel du vin de Champagne usiluje, aby řetězec tapas barů ve Španělsku nesměl na cedulích a sociálních sítích používat označení „champanillo", které ve španělštině znamená malé šampaňské. Označení šampaňské víno se smí používat jen u sektů vyrobených ve Francii v oblasti Champagne.

Obchodní soud v Barceloně požadavek sdružení zamítl. Cedule s nápisem "champanillo" podle něj neoznačovala alkoholický nápoj, ale vztahovala se k prostorám určeným ke stravování a k výrobkům, které nejsou právně chráněné.

Sdružení se proti rozhodnutí odvolalo k provinčnímu soudu v Barceloně, který požádal Soudní dvůr EU o pokyny, zda se známky chráněného původu, jakou má šampaňské, vztahují kromě výrobků i na služby. Podle Soudního dvora EU se k nim vztahují a byly navrženy tak, aby poskytovaly záruku kvality vzhledem k zeměpisnému původu a zabránily třetím stranám, které se snaží profitovat z pověsti těchto výrobků.

Soudní dvůr EU uvedl, že termín "champanillo" vyvolává v mysli průměrného evropského spotřebitele jasnou spojitost se šampaňským, a porušuje proto chráněné označení původu. Definitivní rozhodnutí spočívá na provinčním soudu v Barceloně.

Francouzští výrobci šampaňského v současné době bojují i proti novému ruskému zákonu, který nutí zahraniční výrobce přidávat na lahve šampaňského označení "šumivé víno". Výrobci ruského šumivého vína mohou nadále používat termín šampaňské. Výrobci proto vyzvali k zastavení vývozu nápoje do Ruska.

ban mka

9. září 2021

Brno 8. září (ČTK) - Veletrh pro živočišnou výrobu Animal Tech a Národní výstavu hospodářských zvířat, které dnes končí na brněnském výstavišti, navštívilo od neděle 20.000 lidí. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek s tím, že šlo převážně o odborníky. Šlo po roce a půl o první větší akci s návštěvností přes 10.000 lidí, poslední takovou byl Motosalon v březnu 2020, na který přišlo za čtyři dny 55.000 lidí.

Veletrh, který byl letos asi o čtvrtinu menší než před pandemií, přitom na výstavišti připravovali teprve od jara. "Ještě v květnu jsme nevěděli, zda se výstava bude konat. Přesto jsme do toho šli společně se svazy chovatelů a dalšími partnery. V relativně krátké době se podařilo připravit standardní veletrh na úrovni minulých let," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Ve dvou pavilonech brněnského výstaviště a na volných plochách mezi nimi bylo k vidění téměř 1000 kusů skotu, ale také ovcí, koz, prasat a koní. Součástí programu byly soutěžní přehlídky plemen, národní šampionáty i chovatelské přehlídky koní. Pro chovatele hospodářských zvířat i koní je osobní kontakt a možnost předvést zvířata reálně a ne pouze na videozáznamu velice důležitá.

"Jsem rád, že se konečně něco odehrálo a mohli jsme se setkat se spoustou chovatelů, se kterými jsme si dlouho spíš telefonovali , ale neviděli se osobně. Mohli jsme prezentovat naše nejlepší zvířata a porovnat je mezi sebou," uvedl Petr Zajíček, místopředseda Českého svazu chovatelů málopočetných dojných plemen.

Další velký veletrh je naplánovaný na začátek října, kdy by se měly uskutečnit bezpečnostní veletrhy Idet, Pyros a Iset přeložené z letošního jara. Také ty v minulosti navštěvovalo více než 20.000 lidí. Největší akcí ale má být listopadový Mezinárodní strojírenský veletrh, který navštěvovalo okolo 80.000 lidí a jehož minulý ročník byl zrušen.

ska sd

8. září 2021

Snahy Evropské komise reagující na tlak některých zájmových skupin i členských zemí EU „usnadnit“ orientaci spotřebitelů ve výběru potravin prostřednictvím systémů barevného označování rizikovosti potravin se podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) zatím jeví jako další ze zbytečných projektů potravinářského inženýrství, který ve svých důsledcích přinese více škody než užitku.

Není žádného důvodu pochybovat, že český i evropský spotřebitel je svéprávným jedincem, který se dokáže svobodně rozhodnout při výběru zboží, jež si chce zakoupit. Naopak lze pochybovat o tom, zda navrhované systémy barevného značení nebudou vyhovovat pouze úzkým zájmovým skupinám výrobců potravin a populistickým politikům. ASZ ČR uznává, že informace o nutričních hodnotách na obalech potravin mohou pro některé spotřebitele určité vodítko skutečně představovat, kategoricky ale nesouhlasí s plošnou povinností uvádět takové údaje na obalech všech potravin, a stejně tak nesouhlasí s barevně odlišenou kategorizací potravinářských produktů na „zdravé“ a „nezdravé“.

Podle současných kritérií by byla za „nezdravé“ považována celá řada potravin, u nichž k takové dehonestaci není žádný logický ani nutriční důvod. Navrhovaný systém by navíc degradoval mnohé farmářské produkty, které jsou často vyráběny bez použití přídatných látek (Éček), tedy způsobem, který je všeobecně považován za přirozený a pro spotřebitele vhodný, a v obecné rovině by tak diskriminoval většinu menších a malých výrobců potravin, například v podobě nákladů na rozbory prodávaných produktů či jejich obaly, nehledě na přirozené odchylky ve složení jednotlivých partií masa z jednotlivých kusů hospodářských zvířat.

Za nejnebezpečnější v celém návrhu ale ASZ ČR považuje úvahu, že každý spotřebitel v každé zemi EU má identické nutriční potřeby. Naopak je zcela zřejmé, že každý člověk má vlastní jedinečný imunitní systém a genetickou informaci, osobitý životní styl a navíc se v průběhu svého života pohybuje v odlišných podmínkách, na které musí mimo jiné reagovat strukturou svého jídelníčku a stravovacím režimem. Takové jedinečnosti nemůže v praxi žádný plošný systém označování čehokoli, a tím méně potravin, reálně postihnout. Převáží-li ale přesto lobbistické zájmy a představa o spasení lidstva nad zdravým selským rozumem, a systémy barevné kategorizace se na trhu v EU skutečně prosadí, pak jedinou přijatelnou formou je dobrovolnost takového značení.

Mgr. Ing. Jaroslav Šebek, předseda ASZ ČR

Zdroj: Pandořina skříňka povinného označování rizikovosti potravin (asz.cz)

8. září 2021

Chodouň (Berounsko) 7. září (ČTK) - Žně ve středních Čechách téměř končí, i přes komplikovanější průběh sklizně kvůli špatnému počasí jsou výnosy slušné. Především ozimy budou mít zřejmě meziročně vyšší výnosy, řekl dnes ČTK Josef Stehlík z Asociace soukromého zemědělství, který hospodaří v Chodouni na Berounsku. Řepka je v regionu sklizená kompletně, obiloviny jsou pod střechou z více než 92 procent, ještě zbývá například sklidit téměř polovinu ploch osetých ovsem, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství.

Sklizeň v tuzemsku letos postupovala oproti předchozím rokům výrazně pomaleji, důvodem byly opakované deště. Na výnosech se to ale výrazně neprojevilo. "Potvrzuje to, že porosty byly v dobrém stavu a že i průběh počasí nenapáchal takové škody," uvedl Stehlík. Kvalitní potravinářské obilí se podle něj sklízelo především zkraje žní. Nyní se sklízí spíše obilí s nižší, takzvaně krmnou kvalitou.

Ve středočeském regionu bylo letos dohromady oseto obilovinami přes 251.000 hektarů půdy, řepka rostla téměř na 81.000 hektarech. V celé ČR bylo obilovinami oseto více než 1,2 milionu hektarů půdy a řepkou přes 342.000 hektarů půdy.

Minulý rok ve Středočeském kraji sklidili zemědělci dle Českého statistického úřadu obiloviny z 258.629 hektarů půdy, sklizeň činila 1,365.527 tun a průměrný výnos 5,28 tuny na hektar. Řepka loni v regionu zabírala přibližně 88.500 hektarů ploch, zemědělci jí sklidili přes 300.000 tun s průměrným výnosem 3,42 tuny na hektar.

sbe gcm

7. září 2021

Ministerstvo zemědělství ČR, Česká technologická platforma pro potraviny,  Státní veterinární správa ČR a Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku si Vás dovolují pozvat na odborný seminář na téma

 

Výsledky kontrol zdravotního stavu ulovené volně žijící zvěře a zkušenosti ze systému práce proškolených osob, nové hrozby nákaz u volně žijící zvěře, zákon o myslivosti a legislativní novinky

který se bude konatdne 14. října 2021 v aule VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga v Písku, Lesnická 55

Program naleznete zde.

 

Při registraci účastníků semináře bude vybírán registrační poplatek ve výši 350 Kč. V ceně je zahrnuto vložné a občerstvení během celého semináře. Registrace je možná na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. .

 

Účast na semináři se bude řídit platnými protiepidemickými opatřeními.

7. září 2021

 

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny

si Vás dovolují pozvat na seminář

 „Nové trendy v potravinářství a jejich možný dopad na výživu“,

který se uskuteční 8. prosince 2021 od 9.00 hodin

     Národní zemědělské muzeum, s. p. o., velký sál,

Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7

 

 

 

 

 

PROGRAM SEMINÁŘE

Prezence 8.30 – 9.00 hod.

Dopolední blok 9.00 – 12.00 hod., moderuje: Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (PK ČR)

9.00 – 9.15                  Úvodní slovo: Ing. Dana Večeřová – prezidentka PK ČR, Ing. Miroslav Koberna, CSc., ředitel pro programování a strategii PK ČR

 

9.15 – 10.00                Jak zprostředkovat spotřebiteli doplňkové informace o potravinách: vybrané poznatky ze studie proveditelnosti - Ing. I. Bošková, Ph.D., ÚZEI

10.00 – 10.30               Výživová doporučení v praxi – teorie vs. realita– Mgr. Aneta Sadílková, Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

10.30 – 11.15               Průmyslově zpracované potraviny a lidské zdraví - prof. MUDr Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., MUDr. Tomáš Hrnčíř, PhD, Mikrobiologický ústav AVČR   

 

11.15 – 12.00               Přehled trendů v cereální technologii (shrnutí poznatků o obilovinách a cereálních výrobcích z pohledu výživy a technologie; pohled současnosti a budoucnosti) - doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., VŠCHT

 

Oběd 12.00 - 12.30 hod.

 

Odpolední blok 12.30 – 15.30 hod., moderuje: Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (VŠCHT)

12.30 – 13.15               Alternativy masa na bázi rostlinných bílkovin: módní trend, nebo nutnost pro budoucnost? (doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA, VETUNI Brno)

13.15 – 14.00               Srovnání mléčných a rostlinných alternativ z hlediska složení a výživy (doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc., VŠCHT)

14.15 – 15.00               Ovoce a zelenina a výrobky z nich - změny výživové hodnoty, vývoj technologií, trendy (doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha)

 

15.00 – 15.30               Shrnutí a závěr

 

ZPŮSOB REGISTRACE

        

Svoji účast na semináři potvrďte, prosím, u paní Lenky Vondruškové ze sekretariátu PK ČR na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., a to nejpozději do 3. prosince 2021

Pro více informací kontaktujte D.Gabrovskou na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  nebo telefonu: +420 296 411 192.

Seminář je bezplatný.

 

 

Pozvánka s programem