9. červen 2021

Praha 8. června (ČTK) - Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho největší slabinou, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Helena Kavanová. Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí. Nutri-score se nelíbí ani prezidentovi Agrární komory ČR Janu Doležalovi.

"Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat," vysvětlila mluvčí.

Podle Doležala by zavedení tohoto systému mělo za následek hustší informační džungli, ve které by se zákazník hůře orientoval. "Současně by mohlo dojít k prodražení obalového materiálu, jehož ceny se zvyšují už nyní o desítky procent kvůli celosvětové pandemii covidu-19. Na obalech potravin naopak nyní podle našeho názoru chybí jasná a jednoznačná informace, ve které zemi EU bylo zboží vyrobeno, a věříme, že by to uvítali i čeští zákazníci," řekl ČTK prezident komory.

Prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová pak varuje výrobce, aby se v honbě za lepším Nutri-score hodnocením nenahrazovali základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami. "Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročné pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí," dodala.

Značení již používají někteří výrobci. Někteří odborníci si od systému slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je také ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci loňského srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.

drh mal

9. červen 2021

Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na společné expozici Ministerstva zemědělství na prestižním mezinárodním veletrhu BIOFACH 2022, který se uskuteční ve dnech 15. - 18. února 2022.

S cílem podpořit české firmy v oblasti bio potravin na evropském i světovém trhu připravuje Ministerstvo zemědělství národní expozici o velikosti 216 m2 umístěnou v hale 4A na veletrhu BIOFACH na Norimberském výstavišti. Firmy ve společné expozici budou moci kromě vlastního info pultu a vitríny využít i společné zázemí a budou zařazeny v Průvodci expozicí (brožura oficiální účasti ČR).

Účast firem na tomto veletrhu je podporována v rámci dotačního podprogramu 9.H.a. Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí pod patronací Ministerstva zemědělství (částečná úhrada pronájmu výstavní plochy, úhrada registračního poplatku) dle podmínek, jež budou upravovat „Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2022“ - viz podrobné informace v přiloženém dokumentu.

Stavba expozice včetně technického zabezpečení je plně v režii Ministerstva zemědělství, firmy si objednají vlastní plochu o velikosti 8 m2 (ve společné expozici se počítá s účastí max. 17 firem).

Přihlášku k účasti ve společné expozici Ministerstva zemědělství na veletrhu BIOFACH 2022 je nutno zaslat nejpozději do 12. července 2021!

Upozorňujeme, že konečný výběr účastníků je ponechán na Ministerstvu zemědělství.

8. červen 2021

Praha 8. června (ČTK) - Potravinářská komora ČR varuje před povinným zaváděním evropského systému značení potravin pomocí tzv. systému Nutri-score. Ten potraviny označuje na přední straně obalu písmeny A až D a barvami od zelené, přes žlutou až po červenou. Jednoduchost systému je jeho největší slabinou, sdělila dnes ČTK mluvčí komory Helena Kavanová. Algoritmus výpočtu dává body za nutričně rizikové živiny, jako jsou cukry, nasycené mastné kyseliny nebo sůl, ale také protibody za žádoucí živiny jako jsou bílkoviny, procento ovoce nebo vláknina. Systém podle komory ale nezohledňuje například velikost porcí.

"Nutri-Score je vypočítán pouze ze sedmi parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl spotřebitel spíše vyhýbat," vysvětlila mluvčí.

Prezidentka komory Dana Večeřová pak varuje výrobce, aby se v honbě za lepším Nutri-score hodnocením nenahrazovali základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami. "Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročné pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí," dodala.

Značení již používají někteří výrobci. Někteří odborníci si od systému slibují, že pomůže lidem vybrat si snadno zdravější potraviny a zároveň vytvoří tlak na výrobce, aby měnili složení potravin. Proti povinnému značení je také ministerstvo zemědělství.

Evropská komise chce do konce roku 2022 vytvořit společný grafický systém hodnocení výživové hodnoty potravin povinný pro všechny členské státy. Nutri-Score převádí nutriční hodnotu do jednoduchého kódu, přičemž písmeno A v zeleném poli představuje zdravější potravinu, naopak E v červeném poli potravinu nejméně prospěšnou. Toto značení připomínající semafor zavedla před třemi lety Francie. Používá se také v Belgii či Španělsku a jeho využití od listopadu doporučilo výrobcům i Německo.

Na neformálním zasedání ministrů zemědělství EU na konci loňského srpna se o zavedení systému Nutri-Score diskutovalo. Itálie společně s Českem a dalšími pěti zeměmi jej odmítla. Řím ho považuje za diskriminační vůči některým tradičním potravinám jako je olivový olej nebo parmská šunka, které by kvůli vysokému obsahu tuku a soli byly v semaforovém označení spíše v červených barvách, tedy mezi méně zdravými potravinami.

drh mal

 
8. červen 2021

Česká republika musí propagovat své zemědělce a potravináře koncepčně. Cílené dotační programy jsou proto jedním z cílů prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové. „Musíme se zaměřit na zvyšování efektivity, snižovat byrokratickou zátěž, dělat efektivní marketingové kampaně a systematicky vzdělávat spotřebitele,“ říká v našem rozhovoru.

 

Celý rozhovor je k dispozici prostřednictvím AGRObase, str. 10.

 

 

Zdroj: AK ČR
Link: AGRObase2105.pdf (akcr.cz)

8. červen 2021
  1. Pozvánka na webinář na téma „Příležitosti exportu krmiv pro zvířata do Číny, Ruska, Srbska, SAE, USA, Kazachstánu a Ukrajiny“, který se uskuteční dne 17. června 2021 ve 13.00 hod.  Více informací zde.
  2. Pozvánka na webinář na téma „Proexportní nástroje Ministerstva zemědělství“, který se uskuteční dne 17.6.2021 v 10.30 hod. Více informací zde.
  3. Pozvánka na „Osobní konzultace českých firem se zemědělskými diplomaty ČR v Srbsku, Číně, SAE, Libanonu, USA a Japonsku“, které jsou ZDARMA a uskuteční se na Ministerstvu zemědělství ve dnech 23.-24.června 2021. Více informací zde.
8. červen 2021

Děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti. 


Lepší řešení problémů a soustředění u dětí
 
Podle výsledků studie, která byla dnes prezentována na 6. světovém kongresu dětské gastroenterologie, hepatologie a výživy, se ukázalo, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí tuk, mají v 10 letech rychlejší schopnost řešit problémy a lépe se soustředit.
 
Jedná se o první studii, která zkoumala dlouhodobý vliv suplementace rybím tukem a/nebo 5-MTHF (kyselinou listovou) u matek na fungování klidové sítě (RSN) (jedná se o "klidovou" mozkovou aktivitu, kdy se člověk nezabývá kognitivním nebo aktivním úkolem) dětí ve školním věku a byla financována Evropskou unií.
 
Děti byly hodnoceny ve věku 10 let pomocí specializovaného rs-MRI skenování mozku k měření RSN spolu s neuropsychologickým testováním. Výsledky všech skupin pak byly porovnány z hlediska rozdílů.
 
Známý pediatr, prof. Koletzko, potvrzuje vliv DHA
 
Jedním z autorů studie je profesor Dr. Berthold Koletzko, vedoucí oddělení metabolické a nutriční medicíny v dětské nemocnici Dr. von Haunera, lékařské centrum mnichovské univerzity v německu. Profesor Koletzko říká, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA, vykazovaly příznivé účinky s rychlejším zpracováním dat při řešení složitých problémů a lepšími výsledky v testech pozornosti.
 
"Výsledky ukazují, že kvalita přísunu živin matkou v období rychlého raného vývoje mozku v těhotenství, má trvalý vliv na pozdější funkci mozku ve školním věku.
Proto by ženy před těhotenstvím a během něj měly být podporovány v dosahování kvalitní stravy a měly by být poučeny o případném užívání doplňků stravy s rybím tukem."
 
Rybí tuk a lepší paměť u dětí
 
Koordinátorka studie a ředitelka Centra excelence EURISTIKOS pro pediatrický výzkum na Univerzitě v Granadě ve Španělsku, profesorka Christina Campoy, dodává: "V rámci studie jsme se zaměřili na výzkum a vývoj v oblasti rybího tuku: "Náš výzkum poskytuje důkazy o tom, že děti narozené matkám, které užívaly rybí tuk v druhé polovině těhotenství, měly lepší paměť. Suplementace rybím tukem byla spojena s menší funkční konektivitou mozkových sítí dětí, což však nesvědčilo o špatném kognitivním neurovývoji, spíše naopak."
 
Suplementace kyselinou listovou nevedla ke znatelným změnám ukazatelů mozkových funkcí.
 
Studie vědců z univerzity ve španělské Granadě sledovala 57 dětí matek z předchozího výzkumného programu, které během druhé poloviny těhotenství dostávaly 500 mg rybího oleje s kyselinou dokosahexaenovou (DHA) a 150 mg rybího oleje s kyselinou eikosapentaenovou (EPA) denně, a to buď se 400 μg 5-MTHF (kyseliny listové), nebo bez ní, nebo pouze s kyselinou listovou, nebo s placebem.
Autoři zdůraznili, že ačkoli byl vzorek malý, k posouzení jejich hypotézy bylo ve studii použito velké množství validovaných technik a údaje pocházejí z dobře zavedené kohorty (skupina, která je dlouhodobě sledována). Dodali, že výsledky by měly být interpretovány jako předběžné údaje a nelze je považovat za obecně použitelné, přičemž je nutný další výzkum.
 
Vliv na mozek se bude dále zkoumat
 
Profesor Magnus Domellöf, předseda výboru ESPGHAN pro výživu, se k výzkumu vyjádřil: "Výsledky této studie naznačují, že časná výživa během těhotenství může mít významný vliv na vývoj mozku u dětí a může zvýšit kognitivní výkonnost. Těšíme se, že výsledky této studie budou ověřeny v dalších studiích."
 
prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, Brno, 5.6.2021
 
8. červen 2021

Brno 7. června (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že informace o potravinách nesmí být zavádějící. Činí tak na základě častých podnětů spotřebitelů, kteří se v minulosti setkali s prodejem balených borůvek v objemových jednotkách, například v litrech, a po přinesení domů zjistili rozdíl v objemu. Někteří spotřebitelé po přeměření uváděli pokles objemu až o pětinu. Inspekce požaduje prodej sypkého ovoce v hmotnostních jednotkách, uvedl dnes v tiskové zprávě její mluvčí Pavel Kopřiva.

"Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory jako množství vzduchu, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy. Právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná," sdělil Kopřiva.

Inspektoři SZPI budou letos vyžadovat nabídku nebalených borůvek nebo jiného sypkého ovoce spotřebitelům v hmotnostních, nikoliv objemových jednotkách. Většina prodejců borůvek v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, SZPI proto nečeká potíže s dodržováním požadavku.

klv sd

Zdroj:ČTK

7. červen 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela během minulých sezón prodeje čerstvých nebalených borůvek vzrůstající množství podnětů spotřebitelů na praxi některých prodejců nabízejících zboží v objemových jednotkách (litry) a nikoli v hmotnostních jednotkách (kilogramy). Spotřebitelé v podnětech poukazovali na rozdíl v objemu zboží při nákupu a po přinesení domů. Někteří spotřebitelé po přeměření uváděli pokles objemu až o 20 %.

SZPI upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že dle platných právních předpisů je provozovatel povinen poskytovat informace o potravinách, které nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o množství potraviny. Dále právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná.

Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory, jako „setřesení“ borůvek, resp. „množství vzduchu“, které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy.

Inspektoři SZPI budou od letošní sezóny vyžadovat, aby nebalené borůvky, případně jiné sypké ovoce, bylo spotřebitelům nabízeno v hmotnostních, a nikoliv objemových jednotkách. Vzhledem k tomu, že většina prodejců borůvek již v minulosti upřednostnila prodej v hmotnostních jednotkách, SZPI neočekává potíže s dodržováním požadavku. Při nedodržení během letošní sezóny budou inspektoři SZPI působit zejména preventivně a edukativně, nepůjde-li o zjištění opakované.


Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
 
Zdroj: SZPI
7. červen 2021

Tisková zpráva 4. 6. 2021 – Potravinářská komora České republiky upozorňuje na možná rizika zavedení povinného jednotného systému značení výživových údajů na přední straně obalů. Veškeré výživové údaje na výrobku již jsou a jsou dostatečné. Mezi nejznámější prezentované systémy značení patří francouzský model Nutri-Score, který spotřebitelé označují jako nejjednodušší. To je současně jeho největší slabinou.

 

Hodnocení Nutri-Score je vypočítán pouze ze 7 parametrů, z nichž je ale většina součástí informace uvedené na obalech již dnes. Není brán ohled na velikost porce, nezohledňuje se vliv konzumovaného množství potraviny na zdraví. Systém nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek, vápník v mléčných výrobcích není zohledněn vůbec. Vznikají tak paradoxy, které jsou pro běžného spotřebitele těžko pochopitelné. Do zelené, nejzdravější kategorie tak spadnou hranolky, knedlíky, chipsy, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje a další potraviny. Naopak šunku, sýr, olivový olej a maso z lososa najdeme v červených kategoriích, kterým by se měl  spotřebitel spíše vyhýbat.

 

„Potravinářská komora České republiky velmi fandí všem potravinářům, kteří reformulují stávající výrobky, současně ale upozorňuje na rizika, kdy v honbě za lepším skóre mohou výrobci nahrazovat základní suroviny zpracovanými složkami nebo přídatnými látkami, měnit složení pouze u sledovaných živin a preferovat náhradní sladidla na úkor cukru. Na druhou stranu, pokud bude nutné zavést povinný systém značení nutričních údajů, preferujeme jednotný celoevropský systém, protože různé označování v různých zemích povede jen k dalším zmatků a bude nesmírně náročný pro všechny výrobce, kteří dodávají své výrobky do více zemí,“ shrnuje stanovisko komory Dana Večeřová.

 

V rámci strategie „Z farmy na vidličku“ nastavila Evropská komise řadu cílů v oblasti zajištění udržitelnosti potravinových systémů a přesun ke zdravějšímu životnímu stylu a harmonizace systému značení výživových hodnot na přední straně obalů potravin. Legislativní návrh značení chce komise předložit koncem roku 2022.

 

Cílem zavedení jednotného systému značení na přední straně obalů je zjednodušení a zrychlení orientace spotřebitele ohledně složení potravin z hlediska citlivých živin při každodenním nákupu. Stávající systém nutričního značení na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách považují výrobci i svazy z řad členů Potravinářské komory ČR za dostatečné a objektivní. Jedná se o povinné informace o výživových údajích na 100 g nebo na 100 ml výrobku. Je zde uvedena energie, tuky z toho nasycené mastné kyseliny, sacharidy z toho cukry, bílkoviny a sůl.

„Stávající systém značení na obalech výrobků považujeme za dostatečný. Návrhy na zavedení systému Nutri-Score lze naopak charakterizovat pouze jako vizuální změnu,“ upozorňuje na stanovisko Českého svazu zpracovatelů masa Radek Slanec.

 „Podle mého názoru stačí na obalu uvést tabulku výživových údajů a složení potraviny, tak jak se to uvádí již dnes. Doporučuji uvádět i obsah živin v jedné porci, ale je nutné definovat legislativně porci, v USA je toto zavedeno již desítky let. Je ale třeba edukace spotřebitelů,“ doplňuje Jana Dostálová, předsedkyně České potravinářské společnosti.

 

Tiskovou zprávu naleznete zde.

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů. PK ČR byla založena v r. 2001 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. 

 

7. červen 2021

Evropská komise dnes poskytla pokyny k pravidlům EU pro plasty na jedno použití a přijala prováděcí rozhodnutí o sledování a hlášení lovných zařízení uváděných na trh a sebraných odpadních lovných zařízení. Cílem těchto pravidel je snížit množství odpadu v mořích z plastových výrobků na jedno použití a z lovných zařízení a podpořit přechod na oběhové hospodářství s inovativními a udržitelnými obchodními modely, výrobky a materiály.

Výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu Frans Timmermans v této souvislosti uvedl: „Omezení používání plastů na jedno použití pomáhá chránit zdraví lidí a planety. Pravidla Evropské unie jsou významným úspěchem při řešení problematiky odpadu v mořích. Stimulují rovněž udržitelné obchodní modely a přibližují nás oběhovému hospodářství, kde se opětovné použití upřednostňuje před jednorázovým. Právě to je cílem Zelené dohody pro Evropu – chránit a obnovovat naše životní prostředí a zároveň vybízet podniky k inovacím.“

Komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius řekl: „Negativní dopady plastových odpadků na životní prostředí, oceány a mořské živočichy i na naše zdraví jsou globální a drastické. Plastový odpad se stále hromadí a každoročně se v EU ztratí nebo vyhodí zpět do moře 11 000 tun lovných zařízení, do nichž se neúmyslně zachycují ryby. Tato nová pravidla pro omezení znečištění plasty jsou ambiciózní reakcí na výzvy občanů k rozhodným krokům, díky níž se EU stala průkopníkem v celosvětovém boji proti znečišťování moří odpadky. Dnes učiněné kroky nás přibližují k řešení závažných dopadů plastových výrobků na jedno použití a opuštěných lovných zařízení i k intenzivnějšímu oběhovému hospodářství.

Podle pravidel EU pro plasty na jedno použití z roku 2019 musí členské státy do 3. července tohoto roku zajistit, aby na trh EU již nebyly uváděny některé plastové výrobky na jedno použití. Jedná se o vybrané výrobky, pro něž existují na trhu dostupné alternativy: plastové vatové tyčinky, příbory, tácky, brčka, míchátka, tyčky k balónkům, stejně jako některé výrobky z expandovaného polystyrenu (kelímky a nádoby na potraviny) a všechny výrobky z oxo-rozložitelných plastů. Pro ostatní plastové výrobky, jako jsou lovná zařízení, plastové tašky na jedno použití, lahve, nádoby na nápoje a potraviny určené k okamžité spotřebě, sáčky a balení, tabákové filtry, hygienické potřeby a vlhčené ubrousky, platí různá opatření. Patří mezi ně omezení jejich používání, snížení jejich spotřeby a předcházení znečišťování odpadky prostřednictvím požadavků na označování, systémů rozšířené odpovědnosti výrobce („zásada znečišťovatel platí“), informačních kampaní a požadavků na design výrobků.

Cílem pokynů je zajistit správné a jednotné uplatňování nových pravidel v celé EU. Harmonizované provedení do vnitrostátních právních předpisů je důležité pro hladké fungování vnitřního trhu s výrobky, na něž se tato pravidla vztahují. Pokyny vysvětlují klíčové definice a termíny a byly vypracovány na základě rozsáhlých konzultací s členskými státy a interakce s širokou škálou zúčastněných stran.

Prováděcí rozhodnutí o sledování a hlášení lovných zařízení uvedených na trh a sebraných odpadních lovných zařízení umožňuje členským státům plnit jejich povinnost podávat od roku 2022 o takových zařízeních zprávy. Cílem je motivovat k tomu, aby všechna lovná zařízení byla dopravena na pobřeží a zlepšilo se nakládání s nimi zapojením systémů rozšířené odpovědnosti výrobce.

Kromě toho budou muset členské státy s mořskými vodami na základě údajů do 31. prosince 2024 stanovit vnitrostátní minimální roční úroveň sběru odpadních lovných zařízení obsahujících plasty, jež jsou určeny k recyklaci, aby bylo možno pro jejich sběr stanovit závazné kvantitativní cíle Unie. Opuštěná, ztracená či odhozená lovná zařízení představují podle posouzení dopadů z roku 2018 27 % odpadků na plážích, přičemž významná část lovných zařízení uvedených na trh není sbírána, aby mohla být zpracována.

Souvislosti

Prostřednictvím směrnice o plastech na jedno použití snižuje EU množství vyprodukovaného odpadu, zabývá se 10 plastovými výrobky na jedno použití a lovnými zařízeními, které nejčastěji znečišťují evropské pláže, a podporuje přechod na oběhové hospodářské a udržitelné alternativy.

Více než 80 % odpadků v mořích tvoří plasty. Plastové výrobky na jedno použití se před vyhozením používají jednou nebo po krátkou dobu. Je proto pravděpodobnější, že skončí v našich mořích častěji než výrobky k opakovanému použití. Plasty se hromadí v mořích, oceánech a na plážích v EU i na celém světě, což představuje vážné riziko pro mořské prostředí a lidské zdraví.

I když jsou plasty pohodlným, užitečným a cenným materiálem, jakmile se z nich stanou odpadky, poškozují životní prostředí a negativně ovlivňují naše hospodářství. Mají pak škodlivý dopad na činnosti, jako je cestovní ruch, rybolov a lodní doprava, a jejich uklízení je nákladné. V rámci Zelené dohody pro Evropu usiluje EU o oběhové hospodářství, v němž se plasty používají udržitelnějším způsobem, používají se opakovaně, recyklují se a nevytvářejí odpad ani znečištění.

Více informací

Otázky a odpovědi k pokynům k uplatňování pravidel pro plasty na jedno použití

Pokyny Komise týkající se plastových výrobků na jedno použití podle směrnice

Prováděcí rozhodnutí Komise o hlášení údajů a informací o lovných zařízeních uvedených na trh a o odpadních lovných zařízeních sebraných v členských státech

 

Zdroj: Harmonizované uplatňování pravidel pro plasty na jedno použití (europa.eu)

7. červen 2021
Evropská unie by chtěla od příštího roku povinně zavést označování potravin pomocí takzvaného nutriscore. Tedy jakéhosi semaforu, který by zákazníkům pomocí písmen a výrazných barev ukázal, jak je která potravina zdravá. Záměr v současné podobě však řada zemí odmítá a zdrženlivě se k němu staví i Česko.

Stupnice NUTRI-SCORE
 

K nutriscore, které zavedla v roce 2017 Francie, se v současné době dobrovolně hlásí i Německo, Belgie, Nizozemsko a Španělsko. Na přední straně obalu vybraných potravinářských výrobků intuitivně znázorňuje výživové hodnoty pomocí barevné škály a písmen A-E. Potravina označená zeleně (A) je výživově nejhodnotnější a potravina označená červeně (E) je výživově nejméně hodnotná. Více se dočtete zde.

 

Vydáno: 5. června 2021

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/nutriscore-vyzivove-hodnoty-zdrave-potraviny-obchodni-znacky.A210601_102705_ekonomika_vebe?zdroj=ekonomikah_hp

7. červen 2021

Světový den bezpečnosti potravin se slaví 7. června.

Vzhledem k celosvětové zátěži chorobami přenášenými potravinami, vyhlásilo v roce 2018 Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) 7. červen Mezinárodním dnem bezpečnosti potravin. Světová zdravotnická organizace (WHO), společně s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) spolupracují s členskými státy a dalšími příslušnými organizacemi při zvyšování povědomí veřejnosti o této důležité problematice, současně se snahou dále celosvětově zlepšovat bezpečnost potravin snižovat zátěž způsobenou alimentárními nemocemi.

Úkolem Světového dne bezpečnosti potravin je především:

  • Seznamovat veřejnost s problematikou bezpečnosti potravin

  • Demonstrovat, jak předcházet nemocem z potravin

  • Zlepšovat spolupráci při zajištění bezpečnosti potravin napříč odvětvími, prvovýrobou, výrobou, prodejci, státními a kontrolními organizacemi a spotřebiteli

  • Hledat a podporovat nová řešení a způsoby, jak zajistit větší bezpečnost potravin


Téma pro rok 2021

Letošním tématem Světového dne bezpečnosti potravin je: „Safe food today for a healthy tomorrow („Bezpečné potraviny dnes jsou základem pro zdraví v budoucnosti“), které zdůrazňuje, že výroba a konzumace bezpečných potravin má okamžité ale i dlouhodobé výhody pro lidi, životní prostředí i ekonomiku. Poznání systémových vazeb mezi zdravím lidí, zvířat, rostlin, životním prostředím a ekonomikou nám pomůže naplnit potřeby budoucnosti.


Příručka FAO a WHO

Světové organizace FAO* a WHO** vydali při příležitosti oslav společně příručku:

 
Jídlo, které jíme, je bezpečné díky úsilí mnoha lidí, od těch, kteří pěstují užitkové rostliny či chovají užitková zvířata, po ty, kteří zemědělské produkty zpracovávají, přepravují, skladují, prodávajíaž po ty, co je připravují a podávají. Bezpečné jídlo přispívá ke zdravému životu, zdravé ekonomice, zdravé planetě a zdravé budoucnosti.

Bezpečnost potravin je naším společným úkolem. Používání správných postupů v oblasti bezpečnosti potravin doma a v každodenním životě pomáhá předcházet onemocněním z potravin.

Příručka organizací FAO a WHO má za úkol inspirovat a zapojit co nejvíce lidí a organizací do oslav Světového dne bezpečnosti potravin!

Klíčové body

  • Bez bezpečnosti potravin neexistuje zabezpečení potravinami
    Pokud jídlo není bezpečné, není to jídlo.

  • Bezpečné jídlo je nezbytné pro lidské zdraví a pohodu
    Světová zdravotnická organizace odhaduje, že více než 600 milionů lidí onemocní a 420 000 zemře každý rok na konzumaci potravin kontaminovaných bakteriemi, viry, parazity, toxiny nebo chemikáliemi. Když jídlo není bezpečné, lidé nemohou těžit z jeho nutriční hodnoty.

  • Dnešní investice do bezpečnosti potravin jsou přínosem pro budoucnost
    Osvědčené postupy v celém dodavatelském řetězci zlepšují udržitelnost, minimalizují škody na životním prostředí a množství zemědělských produktů, které musí být vyřazeno. Nebezpečné nebo kontaminované potraviny vedou k ekonomickým ztrátám a plýtvání potravinami.

  • Přístup „Jedno zdraví“ zvyšuje bezpečnost potravin
    Bezpečnost potravin vyžaduje přístup „Jedno zdraví“, který uznává souvislost mezi zdravím lidí, zvířat, rostlin a životním prostředím. Zdraví zvířat a rostlin má zásadní význam pro zemědělství, které produkuje dostatek potravin k nasycení světa. Udržování zdraví zvířat také minimalizuje riziko zoonotických patogenů (choroboplodných organismů, které mohou být přenášeny mezi zvířaty a lidmi) a antimikrobiotických rezistentních organismů.

  • Bezpečnost potravin je založena na vědě
    Pohled na jídlo nebo jeho vůně není spolehlivým způsobem, jak zjistit, zda je bezpečné, proto vědci vyvinuli spolehlivé testy a nástroje. Potravinářští vědci, mikrobiologové, veterináři, lékaři a toxikologové, pomáhají nalézt správné postupy výroby, zpracování, manipulace a přípravy potravin, které jsou nutné k udržení bezpečnosti potravin.

  • FAO a WHO podporují celosvětové úsilí o zajištění bezpečnosti potravin
    Organizace FAO se zabývá otázkami bezpečnosti potravin v celém potravinovém řetězci, zatímco WHO spolupracuje s veřejným zdravotnictvím na snižování zátěže chorob přenášených potravinami. Obě organizace mají společné programy týkající se potravinových standardů (Codex Alimentarius), poskytování vědeckého poradenství (JECFA, JEMRA, JMPR, JEMNU) a reakce na mimořádné události (INFOSAN).

  • Potravinové normy Codex Alimentarius pomáhají chránit zdraví a usnadňují obchod
    Komise FAO / WHO pro Codex Alimentarius sdružuje odborníky obou organizací a pomáhá vytvořit vědecké mezinárodní standardy, pokyny a kodexy postupů, které pomohou zajistit bezpečnost a kvalitu potravin. Řeší všechny problémy spojené s potravinami: kontaminující látky, hygienické postupy, označování, přísady, inspekce a certifikace, výživu a rezidua veterinárních léčiv a pesticidů.


Bezpečnost potravin v ČR

V České republice se tématem bezpečnosti potravin zabývá Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s dalšími partnery, především Ministerstvem zdravotnictví. V rámci Ministerstva zemědělství tuto problematiku řeší Sekce zemědělství a potravinářství - Odbor bezpečnosti potravin, který odpovídá za řadu aktivit v oblastech posuzování a komunikace o riziku. Odbor bezpečnosti potravin je mimo jiné také kontaktním místem pro komunikaci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Pro informování široké laické, ale i odborné veřejnosti o celé tématice bezpečnosti potravin slouží webové stránky bezpecnostpotravin.cz.
Na webových stránkách bezpecnostpotravin.cz můžete nalézt:


Výtvarná soutěž pro děti

Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo při příležitosti oslav Mezinárodního dne bezpečnosti potravin výtvarnou soutěž pro děti na téma Světové zdravotnické organizace „5 klíčů k bezpečnému stravování“.


Tento světový den je příležitostí připomenout, že bezpečnost potravin je záležitostí každého z nás.

Zdroj: FAO: http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/world-food-safety-day/en/,
         WHO: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2021.

*FAO - Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (Food and Agriculture Organization of the United Nations) je specializovaná agentura Organizace spojených národů (OSN) se sídlem v Římě. FAO byla založena 16. října 1945 a tento den je každoročně připomínán jako Mezinárodní den výživy. Více zde

**WHO - Světová zdravotnická organizace (World Health Organization) je agentura OSN s koordinační autoritou v mezinárodním veřejném zdraví. Její centrála sídlí v Ženevě ve Švýcarsku. Organizace byla založena Spojenými národy 7. dubna 1946. Tento den v roce se celosvětově slaví jako Světový den zdraví. Více zde

7. červen 2021

Brno 6. června (ČTK) - Letošní chladné jaro, kdy ještě v květnu padaly noční teploty pod bod mrazu, přibližně o dva týdny oddálilo kvetení révy vinné. Úrodu hroznů ale neovlivní, mrazíky keře na jihu Moravy nepoškodily. ČTK to řeklo několik dotázaných vinařů a odborníků.

"Letošní rok je, co se týče úrody vína, opožděný tak o dva až tři týdny, vlivem chladného průběhu počasí v dubnu a květnu. Jarní mrazíky révu naštěstí nepoškodily na rozdíl od ovocných stromů," uvedl Václav Osička, provozně výrobní ředitel společnosi Vinium Velké Pavlovice.

Podle Pavla Pavlouška z Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity rašila réva v takto pozdním termínu naposledy v roce 1997. "Důležité je, aby teplota v noci neklesala pod deset stupňů Celsia, další vývoj bude záležet na teplotách. Pokud se budou držet mezi 25 a 30 stupni, mohla by réva zpoždění mírně snížit," řekl ČTK Pavloušek.

Díky studenému jaru květnové mrazíky nezpůsobily ve vinohradech prakticky žádné škody, protože réva ještě nezačala rašit. Zároveň v průběhu jara bylo dost srážek a půda má nyní dostatek vláhy.

"Minulý měsíc byl srážkově nadprůměrný, což kvitujeme, protože v půdě je nyní zásoba do dalších měsíců," doplnil Josef Svoboda z Habánských sklepů Čejkovice ze skupiny Bohemia Sekt.

Generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner by kromě teplot mezi 25 a 30 stupni uvítal i mírný vítr. "Teplé pofukování dokáže vegetaci zrychlit dvakrát až třikrát. Ale nesmí být příliš teplo, to má pak i réva siestu a růst se zpomalí," dodal Vajčner.

V posledních letech se začátek vinobraní posouval do netradičních termínů, v roce 2018 začínalo dokonce už v poslední červencové dny. Uplynulé dva roky se ale vinobraní posunulo zpět do září.

ska hj

7. červen 2021

Vážení představitelé podnikatelské veřejnosti, zveme Vás k osobnímu setkání se zemědělskými diplomaty ČR v Srbsku, Číně, Libanonu, Japonsku, USA a Spojených arabských emirátech, které se bude konat ve dnech 23. 6. 2021 - 24. 6. 2021 na Ministerstvu zemědělství, místnost č. 101.

Zemědělští diplomaté jsou připraveni s Vámi prodiskutovat témata, která Vás z daného teritoria zajímají.

Vaše individuální konzultace s 1 příslušným pracovníkem má časovou dotaci 30 min. s tím, že je možno sjednat schůzky postupně se všemi šesti zástupci.

Termíny pro individuální konzultace jsou plánovány:

  • Ve středu 23. 6. 2021 od 15:00-18:00
  • Ve čtvrtek 24. 6. 2021 od 10:00-12:00, 13:00-16:00

V případě zájmu prosím napište na email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Váš preferovaný termín a časové rozmezí nebo volejte na tel. 727838805.

Váš potvrzený termín schůzky Vám sdělíme nejpozději do tří dnů od zaslání Vašeho požadavku.

Přihlaste se na setkání nejpozději do 18. 6. 2021.

Autor: MZe ČR

Link: Pozvánka k osobnímu setkání se zemědělskými diplomaty ČR (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

4. červen 2021

Kdy: 15. 6. 2021; 22. 6. 2021; 29. 6. 2021
Kde: on-line

Česká asociace oběhového hospodářství (ČAObH) připravila jedinečný cyklus webinářů Green Deal – hrozba, nebo příležitost? Co přináší a přinese GREEN DEAL českému průmyslu? A co přinese životnímu prostředí? Čistě pragmaticky se na green deal podíváme v cyklu webinářů nabitém informacemi. Cyklus sestává ze tří jedinečných on-line setkání. Potkat se můžete se zástupci klíčových ministerstev a průmyslu. Záštitu nad cyklem webinářů převzalo Ministerstvo životního prostředí ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Na webináři 15. 6. vystoupí ministr životního prostředí Richard Brabec.

Cyklus je určen především zástupcům průmyslu, ale i dalším zájemcům o téma.

GREEN DEAL, Zelená dohoda pro Evropu určuje priority Evropské komise na léta 2020-2025. Balíček opatření byl představen 11. prosince 2019. Jejich smyslem je přechod na udržitelnější, ekologičtější hospodářství. Pro dosažení cílů Dohody v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 bude potřeba přibližně 260 miliard eur dodatečných ročních investic, tedy přibližně 1,5 % hrubého domácího produktu. Jaká je realita? Jak konkrétně už se propisuje do světa průmyslu?

A jak rychle je třeba postupovat, abychom nezaspali?

Zůstaňme trpěliví, zůstaňme ještě on-line. Webináře se uskuteční v prostředí Live Streamu, které kombinuje výhody on-line a živého setkávání. Umožňuje sledovat řečníky pomocí streamu v pohodlí kanceláře nebo domova, ale zároveň lze řečníkům pokládat dotazy. Paralelně s probíhajícím webinářem se mohou účastníci blíže představit ostatním a navazovat kontakty.

Další informace a registraci najdete na zde.

4. červen 2021
Datum: 17.6.2021  10:30 – 11:15
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Máte zájem vyvážet na trhy třetích zemí? Obeznamte se s možnostmi podpory exportu, které nabízí Ministerstvo zemědělství ČR. Délka prezentace o proexportních nástrojích MZe bude trvat cca 15 minut, zbylý čas bude věnován dotazům a diskuzi.

Účast na webináři je ZDARMA.

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 14. června 2021.

Odkaz na webinář Vám bude následně zaslán na Vaši emailovou adresu.

Autor: MZe ČR

Link: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/pozvanka-na-webinar-proexportni-nastroje.html

 

4. červen 2021

Řím 3. června (ČTK) - Světové ceny potravin v květnu zaznamenaly nejprudší meziměsíční růst za více než deset let. Jejich index vzrostl už dvanáctý měsíc za sebou a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od září 2011. Ve své zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se meziměsíčně zvýšil o 4,8 procenta na 127,1 bodu. V meziročním srovnání vzrostl dokonce o 39,7 procenta.

Index cen obilovin v květnu meziměsíčně vzrostl o šest procent. FAO nicméně předpovídá, že globální produkce obilovin se v letošním roce zvýší o 1,9 procenta na téměř 2,821 miliardy tun. To by znamenalo rekord.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil o 7,8 procenta, přispělo k tomu zejména zdražování palmových, sójových a řepkových olejů. Index cen cukru stoupl o 6,8 procenta, především kvůli zpoždění při sklizni a obavám z poklesu výnosů plodin v Brazílii, která je největším vývozcem cukru na světě.

Index cen masa se v květnu zvýšil o 2,2 procenta, vzhůru ho tlačí rychlejší tempo dovozu do Číny a dalších východoasijských zemí. Cenový index pro mléčné výrobky vzrostl 1,8 procenta, uvedla FAO.

pmh spr

 
Související zprávy
3. červen 2021

Pod hlavičkou Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) se uskuteční již pátý ročník kurzu Oběhové hospodářství. Fakulta technologie ochrany prostředí (FTOP) VŠCHT ve spolupráci s předními odborníky zprostředkuje ředitelům, manažerům a dalším profesionálům ze soukromé i státní sféry aktuální poznatky a informace týkající se cirkulární ekonomiky.

Letošní ročník začíná v září 2021 a končí v květnu roku 2022. Celkem se bude konat 12 pátečních celodenních výukových bloků spolu s dvoudenní exkurzí. Během výukových bloků, které se zaměří na specifické aplikace konceptu cirkulární ekonomiky, představí odborníci na danou oblast konkrétní aktivity či překážky při zavádění tohoto moderního trendu. O své zkušenosti se podělí celá řada specialistů z byznysového i akademického prostředí.

Partnery kurzu jsou Institut cirkulární ekonomiky, z.s., SUEZ Česká republika, a.s., Veolia Česká republika, a.s., a klastr WASTEN. Stejně jako předchozí ročníky se i letošní ročník kurzu uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva práce a sociálních věcí. Další podrobnosti a přihlášku na kurz naleznete na webových stránkách kurzu Oběhového hospodářství.

Další informace najdete na webu.

Zdroj: MŽP ČR

Link: https://www.mzp.cz/cz/kurz_obehoveho_hospodarstvi

3. červen 2021

Téma očkování a vakcín dnes rezonuje celou společností. Většině z nás se pod pojmem vakcína vybaví injekční stříkačka s roztokem, jehož úkolem je ochránit nás před nebezpečnou nemocí. V blízké budoucnosti bychom však pod tímto pojmem mohli vidět např. i obyčejný banán nebo rajče, tj. účinnou látku podanou člověku při očkování v podobě tzv. jedlé vakcíny.

Tématem jedlých vakcín se podrobně zabývá naše letošní speciální číslo bulletinu Svět biotechnologií.

O jedlých vakcínách zde najdete vše podstatné – od principu jejich fungování a způsobu výroby, přes zhodnocení výhod/nevýhod oproti klasickým vakcínám a aktuální vývoj ve světě, až po konkrétní příklady jedlých vakcín.

Speciální číslo Světa biotechnologií – Jedlé vakcíny najdete ke stažení níže.

Přejeme Vám zajímavé čtení!

 

Celý dokument zde.

3. červen 2021

Zkoumáte v obchodě, odkud pocházejí jednotlivé potraviny? Kde rostou, nebo se vyrábí? A sledujete pak jejich ceny? Kdo je vůbec určuje? Proč jsou tak rozdílné? Na čem závisí? Objasníme vám, co všechno může hrát roli právě u tvorby cen výrobků.

„Vyšší cena českých výrobků může mít několik příčin. Jednou z nich může být obchodní přirážka supermarketů. Dalším důvodem bývá i vyšší dotace na danou potravinu v dovozových zemích. Proto si mohou některé zahraniční firmy dovolit nižší cenu. Nebo jsou u nás někdy k dostání přebytky, které nejdou prodat v zemi, kde se vyrábějí, chovají nebo pěstují. Pak je samozřejmě pro výrobce výhodnější dostat je na jiný trh, např. na ten náš, a prodat je za nižší cenu,“ objasňuje Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Proč dovážíme to, co máme doma?

Je jasné, že exotické ovoce je třeba dovézt. Nenapadla vás ale někdy otázka, proč se importují také např. jablka? Podle odborníků jsou jablka ovocem s nejvyšší spotřebou v ČR. Díky jejich oblíbenosti jich dovážíme více než 50 %. Máme vybírat naše jablka, nebo ta ze zahraničí? Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě tedy mírného. Optimální volbou je místní produkce. Řada odborníků na výživu totiž zastává názor, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pro náš organismus jsou právě ty z našeho klimatického pásma.

Zdroj: Akademie kvality

Link: Od čeho se odvíjí ceny potravin? | Akademie kvality

3. červen 2021

Tisková zpráva – Od 26. do 31. srpna se po loňské odmlce na Výstavišti České Budějovice letos opět uskuteční agrosalon Země živitelka, a to 47. ročník. Bude se konat za zvýšených hygienických podmínek. Od včerejška má Výstaviště nového předsedu představenstva, kterým se stal Martin Karban.

„Jsem rád, že se letošní ročník Země živitelky uskuteční a věřím, že epidemiologická situace zůstane dobrá. Samozřejmě je pro nás velmi důležitá ochrana zdraví návštěvníků. V areálu proto bude rozmístěn dostatek dezinfekcí a v případě potřeby zde budeme regulovat množství návštěvníků. Uplynulý rok jsme využili k velkým investicím na výstavišti. Věřím, že pro návštěvníky bude letošní Země živitelka zase o něco komfortnější. Současně vnímám rozhodnutí o pořádání agrosalonu jako důležitý signál pro celý obor veletrhů a výstavnictví,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Země živitelka patří k největším výstavám svého druhu se zaměřením na zemědělský sektor. Její dlouholetou tradici přerušila v minulém roce pandemie koronaviru. S ročním odkladem se proto 47. ročník uskuteční letos na konci srpna.

S ohledem na vývoj epidemické situace sice agrosalon proběhne, nicméně počet osob uvnitř areálu Výstaviště bude odpovídat a řídit se podle platných hygienických opatření, která jsou průběžně projednávána s hlavní hygieničkou České republiky a Krajskou hygienickou stanicí Jihočeského kraje. V případě potřeby omezení počtu návštěvníků pomůže jejich množství regulovat elektronický systém vstupu, který na Výstavišti funguje od roku 2019. V prostorách Výstaviště tak bude zajištěna maximální možná ochrana zdraví jak návštěvníků, tak i samotných vystavovatelů.

Od včerejška má Výstaviště znovu kompletní představenstvo. Po doporučení odborné výběrové komise, která byla složena ze zástupců Ministerstva zemědělství, Potravinářské komory České republiky, Regionální agrární komory Jihočeského kraje a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s., se jím stal Martin Karban, který byl včera zvolen i novým předsedou představenstva Výstaviště České Budějovice a.s.

„Výstaviště v uplynulých letech udělalo velký kus práce. V současnosti se zde dokončuje rekonstrukce Národního pavilonu Z, ze kterého by mělo být multifunkční konferenční centrum. Proměnou prochází také restaurace Rybářská bašta a dělají se výstavby nových výstavních ploch o rozloze cca 3500 m2. Celkové investice tak pro letošní rok dosáhnou téměř 200 milionů korun. Jsem proto velmi rád, že se mohu stát součástí projektů, které do budoucna zajistí rozvoj a fungování Výstaviště České Budějovice, a těším se na přípravu a organizaci 47. ročníku Země živitelka,“ uvedl nový předseda představenstva Martin Karban.

O konání letošní Země živitelky je velký zájem, ovšem i s ohledem na vývoj epidemiologické situace budou ve zvýšené míře využívány především venkovní prostory, tomu také bude přizpůsoben tematický program agrosalonu.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Autor: MZe ČR

Link: Země živitelka se letos uskuteční, počet návštěvníků v areálu budou pořadatelé regulovat díky elektronickému systému (eAGRI)

3. červen 2021

SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti  hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná. Za závazné informace je vždy nutné považovat platná znění předmětných právních předpisů.

 
 
3. červen 2021

Série obsahuje 72 samostatných dílů zaměřených na zdravou výživu.

„Všežralovo bistro“ je série zábavně-edukativních minipořadů (videí), tematicky zaměřených na správnou výživu, stravování a prevenci před nemocemi z potravin. Realizaci těchto výukových minipořadů finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství. Celá série obsahuje 72 samostatných videí, která jsou určena ke zhlédnutí především žákům základních škol.

Videa nejen pobaví, ale také poradí, co máme jíst, abychom byli zdraví, cítili se dobře a naše tělo správně fungovalo. Videa nás seznámí se základy správné výživy a s prevencí před nemocemi potravin. Dozvíme se také o důležitosti konzumace čerstvého ovoce a zeleniny a o kvalitních českých regionálních potravinách.

Celou sérii minipořadů „Všežralovo bistro“ vysílala Česká televize v období od 3. 8. do 12. 11. 2020 na programu ČT1 (délka trvání jednoho dílu-videa je cca 2 minuty). 

  • Seznam 72 dílů série "Všežralovo bistro" s odkazy na jednotlivá videa
  • Sérii minipořadů "Všežralovo bistro" naleznete také v kategorii VIDEA, která se nachází v levém menu hlavní strany webových stránek bezpecnostpotravin.cz:

    V kategorii VIDEA jsou ke zhlédnutí výuková videa pro žáky 1. stupně ZŠ, videa a videokomentáře pro studenty SŠ a žáky 2. stupně ZŠ, videa s ukázkami výukových hudebních představení a další videa pro spotřebitele se společnou tematikou zdravého stravování a bezpečnosti potravin.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: Internetový portál bezpečnosti potravin - Série minipořadů Všežralovo bistro - ke zhlédnutí (bezpecnostpotravin.cz)

2. červen 2021

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací potraviny Krevety vannamei celé syrové 30/40, hluboce zmrazený produkt, v balení 300 g, číslo šarže: X1692012BUXX, datum minimální trvanlivosti: 12/2021, země původu: Ekvádor, Prodejce: mrazeneryby.cz s.r.o., Jabloňová 10, 10600, Praha Záběhlice, ČR.

Laboratorní rozbor potvrdil v potravině přítomnost bakterií Vibrio paraheamolyticus, které mohou způsobit otravu projevující se velmi závažnými zažívacími potížemi. Vzhledem k uvedeným skutečnostem se jedná o potravinu nevhodnou k lidské spotřebě a inspektoři nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě.

Inspektoři vzorek potraviny odebrali v provozovně společnosti mrazeneryby.cz s.r.o., Breitcetlova 6, 198 00 Praha 14 - Černý Most. V provozovně inspektoři již dříve zjistili prodej jiné šarže mražených krevet s prošlým datem použitelnosti, kterou z tohoto důvodu na místě zakázali.  

Pro uvedená porušení právních předpisů zahájí SZPI s provozovatelem správní řízení o uložení pokuty.

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají uvedenou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

 

Zdroj: SZPI

Link: Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Potravinářská inspekce varuje před krevetami, které mohou způsobit otravu (gov.cz)

2. červen 2021

Mezinárodní soutěž probíhající ve Spojených arabských emirátech zvaná Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Water Award se blíží. Již třetí ročník velmi zajímavé akce pro inovativní podnikatele, studenty a vědce uzavírá přihlášky během několika dnů.

Cílem této akce je identifikování možností jak řešit krizi s nedostatkem pitné vody za pomoci udržitelných zdrojů. Mezi vybrané projekty a výherce bude jako předešlé roky rozdělen 1 milion dolarů, který by měl zaručit další rozpracování a dokonce i spuštění samotných projektů.

Udílení těchto cen pod záštitou UAE Water Aid Foundation (Suqia) založila Jeho Excelence Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiér Spojených arabských emirátu a vládce Dubaje. Aby se naplnilo jeho přání a zároveň zadání přihlášených projektů, musí nápady díky technologiím řešit produkci, distribuci, skladování, monitorování, odsolování anebo čistění vody. Investice do takových chytrých řešení má nadále dokazovat, že je Dubaj to správné centrum pro inovativní nápady a může fungovat jako sturt-upový inkubátor. Kromě toho jde o jednu ze strategií města jak diverzifikovat svou závislost na turismu a ropě.

S letošním ročníkem se udílení cen rozrůstá o novou kategorii. K základním třem kategoriím, které byly na předešlých ročnících, přidali organizátoři díky současné pandemii poměrně tematickou kategorii.  Letošní nová kategorie nese název: „Inovativní řešení krize“.

FAO v posledních prognózách odhaduje, že se světová spotřeba potravin do roku 2050 zvýší o 50 %. Má ale většina zemí možnost zvýšit ve stejné míře svou produkci a tím i spotřebu vody, která putuje do zemědělství? Samozřejmě, že až na výjimky, takovou možnost nemají.  To je jeden z důvodů, proč je otázka vyšší zemědělské produkce za použití nižšího množství vody a půdy nevyhnutelná. A jelikož je jednou ze strategií Spojených arabských emirátů pomoci najít taková řešení, investuje do podobných projektů vysoké částky.

Nedávno jsem psal o tom, jak v Dubaji roste světové centrum pro vývoj a aplikaci agrotechnologií. Podobné plány zveřejnili v loňském roce i v emirátu Abú Dhabí. Pokud k tomu přidáme i další mezinárodní technologické soutěže, zemědělské veletrhy, výstavy a konference, začínám jejich strategii opravdu věřit. A i když má většina investovaných peněz kvůli těžení ropy poměrně silnou uhlíkovou stopu, přeci jen se dá říct, že jsou dobře investované.

Zpracoval:
Lukáš Zamrzla
Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí
Mob.:+ 420 602 768 207, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: Zbývá pár posledních dní k registraci do soutěže o nejlepší řešení globálního nedostatku pitné vody (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)

2. červen 2021

Praha 1. června (ČTK) - Spotřeba mléka a výrobků z něj bez másla loni meziročně stoupla o 5,4 procenta na 262,5 kilogramu na osobu. ČTK to dnes sdělil předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Podle něj jde o rekordní hodnotu, ČR se tak blíží evropské spotřebě, která je zhruba 265 kg na osobu.

Pandemie podle Kopáčka loni významně zasáhla do spotřebitelského chování. Uzavření gastronomie znamenalo pro mlékárny pokles tržeb v segmentu někdy až o 80 procent.

"Naopak docházelo k posilování maloobchodního prodeje a podstatně zvýšenému vaření a přípravě jídel v domácnostech. Maloobchodní trh se zvýšil natolik, že v podstatě téměř eliminoval propad z gastronomie. Tato tendence je celosvětová a obdobné chování českého spotřebitele v podstatě nevybočuje z tohoto globálního trendu," řekl.

Nejvyšší nárůst byl zaznamenán o konzumních smetan, kterých meziročně lidé spotřebovali o 8,9 procenta více, šlo o 6,1 kilogramu na osobu. Dále vzrostla spotřeba smetanových a tvarohových krémů, sýrů a tvarohů. Naopak stagnovala spotřeba konzumního mléka (pokles o 0,2 procenta na 57,6 litru na osobu) a u jogurtu zůstala na 15,2 kilogramu na osobu. "Pro rok 2021 se očekává stabilita nebo ještě další mírný nárůst," doplnil Kopáček.

První červen je Světovým dnem mléka, poprvé byl vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací a Mezinárodní mlékařskou federací před 64 lety. Svaz při této příležitosti zveřejnil výsledky soutěže o mlékárenské výrobky, do které letos přihlásilo 19 podniků svých 73 výrobků, mezi kterými bylo 54 novinek. Absolutním vítězem v soutěži se stal Sýr na pánev klasik od jihočeské Madety, největší počet ocenění získaly Polabské mlékárny. Novinkou roku se pak stal Dip ke grilování - zakysaná smetana s příchutí papriky s jalapeňos z Polabských mlékáren.

drh jw

1. červen 2021

Konference na téma „Nová schémata podporující bezpečnost potravin a spotřebitele v Evropě: hlas z platformy FoodSafety4EU“ proběhne dne 25. června 2021.

Bližší informace s programem naleznete zde: FoodSafety4Eu.  Registrace je možná na FoodSafety4EU Interactive Workshop.

Bezpečnost potravin je hlavní prioritou Evropské komise, jejíž politiky se zaměřují na zajištění vysoké úrovně ochrany lidského života a zájmů spotřebitelů ve vztahu k potravinám, při současném zajištění účinného fungování vnitřního trhu.

Pokud však komunikace o riziku není dostatečně účinná, může to mít negativní dopad na důvěru občanů v rozhodnutí o řízení rizik. Nové nařízení o transparentnosti (2019/1381) je přímou reakcí na nedávné obavy spotřebitelů ohledně transparentnosti procesu posuzování bezpečnosti našich potravin a očekává se, že povede systém bezpečnosti potravin k účinnější komunikaci o riziku mezi Komisí, EFSA, členskými státy a dalšími stranami.  

Smyslem semináře je iniciovat diskuzi o dopadu nových ustanovení z nařízení o transparentnosti, která požaduje integrovaný rámec pro komunikaci o riziku hodnotiteli rizik a manažery rizik EU na úrovni Unie a na vnitrostátní úrovni. Panelisté v zastoupení hlavních kategorií aktérů v oblasti bezpečnosti potravin (agentury pro bezpečnost potravin, vědci v oboru potravin, provozovatelé potravinářských podniků, spotřebitelé) budou diskutovat s diváky během interaktivního kulatého stolu.

Pod hranicí nového nařízení o transparentnosti si projekt FoodSafety4EU klade za cíl navrhnout a rozvinout šíře platformu mnoha zúčastněných stran pro budoucí evropský systém bezpečnosti potravin (FSS), která jim umožní efektivní přístup ke zdrojům a datům, synchronizaci výzkumu bezpečnosti potravin, strategie, sdílení a výměnu vědeckých poznatků a přispívání k transparentní komunikaci týkající se FSS.

Výsledky diskuse budou zpřístupněny na webových stránkách FoodSafety4EU.

1. červen 2021

V roce 2020 bylo v populaci České republiky celkem 23,1 % kuřáků starších 15 ti let. V porovnání s rokem 2019 (24,9 %) zaznamenáváme pokles o 1,8 p. b. Tři čtvrtiny představovali denní kuřáci (16,6 % všech respondentů),  21,2 % mužů a 12,2 % žen. I přes izolované roční odchylky lze ve sledovaných letech 2012 - 2020 pozorovat snižování prevalence kuřáctví.


Česká populace kouří převážně klasické cigarety. Podíl jiných tabákových výrobků určených ke kouření je malý. Počet vykouřených cigaret (průmyslově vyráběných i ručně balených) stoupl z 11,2 v roce 2019 na 12,7 kusů v roce 2020. V intenzitě spotřeby jsou rozdíly mezi pohlavími, u mužů je nejčastější spotřeba 15-24 cigaret denně, zatímco u žen 5-9 cigaret denně. Muži v průměru vykouří o 2 cigarety více než ženy.

V roce 2020 užívalo elektronické cigarety 4,8 % osob, z toho 2,3 % respondentů denně, více mužů než žen (6,1 % vs. 3,5 %). V porovnání s rokem 2019 došlo k více než dvojnásobnému nárůstu podílu denních uživatelů elektronických cigaret u nejmladší věkové skupiny 15-24 let (5,8 % vs. 2,6 %). 

Poprvé byla zařazena otázka k užívání nikotinových sáčků. Z výsledků vyplývá, že je užívá 1,7 % respondentů, více muži než ženy. Nejvyšší zastoupení je v nejmladší věkové skupině 15-24 let, kde je  denně užívá 3,7 % respondentů.

Zahřívané tabákové výrobky užívá  4,1 % dotázaných. V porovnání s rokem 2019 (3,2 %) můžeme pozorovat mírný nárůst. Denně užívá zahřívané tabákové výrobky 2,1 % dotázaných. V roce 2019 byl tento údaj téměř shodný (2,2 %). V zastoupení uživatelů podle pohlaví není rozdíl. Nejvíce uživatelů spadá do věkové kategorie 25-44 let, zatímco v roce 2019 bylo nejvyšší zastoupení uživatelů v nejmladší věkové skupině 15-24 let. 

V porovnání s rokem 2019 (14,1 %) došlo v roce 2020 k nárůstu množství osob, které jsou ve svých domovech vystaveny tabákovému kouři, na 16,9 % celkově a na 10,6 % u nekuřáků. Přesto je dlouhodobý trend klesající. Nadále ovšem přetrvává skutečnost, že nejvíce je tabákovému kouři v prostředí domova vystavena nejmladší věková skupina 15-24 let, do které spadá i mládež ve věku 15-18 let.

Téměř pětina respondentů je tabákovému kouři vystavena na pracovišti, což představuje nárůst v porovnání s rokem 2019 (19,8 % vs. 16,2 %). Mezi nekuřáky je to 15,7 % oproti 13,5 % v roce 2019. Procento nekuřáků vystavených tabákovému kouři v uzavřených prostorách na pracovišti je i přes zákonem zakotvenou ochranu nezanedbatelné a vyžaduje další úsilí o nápravu.

Více než čtvrtina (26,2 %) současných kuřáků udává se v průběhu roku 2020 pokusila přestat kouřit, nejvíce jich bylo ve skupině 15–24 let. Nejvyšší snahu zanechat kouření mají respondenti s vysokoškolským vzděláním, s nižším vzděláním toto úsilí klesá. V porovnání s rokem 2019 (35,6 %) je množství osob, kterým lékař doporučil přestat kouřit, téměř shodné (34,8 %). 

Co se týká přístupu současných kuřáků ke kouření v souvislosti s tzv. protikuřáckým zákonem,  24,4 % kuřáků udává, že kouří méně, a 0,5 % kuřáků přestalo kouřit.

NAUTA 2020 NAUTA 2020
Tiskova_zprava_NAUTA_2020.pdf Tiskova_zprava_NAUTA_2020

Zdroj: Státní zdravotní ústav

Link: Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020, SZÚ (szu.cz)

1. červen 2021

Potravinářská komora ČR Vás srdečně zve na odborný seminář věnovaný novinkám v potravinovém právu, bezpečnosti potravin, novým postřehům, zkušenostem dozorových orgánů při aplikaci potravinového práva.

Akce bude věnována aktuálně diskutovaným tématům v oblasti kontaminantů v potravinách (MZe, Ing. J. Fišnar, Ph.D.), poznatkům SZPI z oblasti bezpečnosti potravin a kontroly kvality (Ústřední inspektorát SZPI, Ing. J. Pokora), zkušenostem SVS z oblasti bezpečnosti potravin (Ústřední veterinární správa SVS, MVDr. J. Váňa, MVDr. L. Sedláčková), zdravotní bezpečnosti doplňků stravy (SZÚ, Ing. D. Winklerová), novinkám z oblasti potravinářské legislativy (MZe, Ing. M. Štěpánek, Ing. D. Zima), nebo novým poznatkům z oblasti životního prostředí (MŽP, Ing. Bc. J. Maršák, Ph.D.)

Podmínkou účasti je registrace s úhradou vložného (1.000,- Kč včetně DPH) nejpozději do 5. června 2021.

Více informací zde.