12 May 2022

Pojem uhlíkové zemědělství označuje způsoby zemědělské produkce, zaměřené na zvyšování obsahu dlouhodobě vázaného uhlíku v půdě. Součástí uhlíkového zemědělství je řízení zásob a toků uhlíku a emisí skleníkových plynů na úrovni zemědělského podniku nebo pozemku za účelem zmírňování změny klimatu. Týká se jak obdělávání půdy, tak i chovu hospodářských zvířat, veškerých zásob uhlíku v půdě, materiálech a vegetaci, a dále zahrnuje emise oxidu uhličitého (CO2), metanu (CH4) a oxidu dusného (N2O).

Uhlíkové zemědělství zahrnuje zejména tyto způsoby hospodaření na půdě:

  1. Zalesňování respektující ekologické principy (např. ochranu biodiverzity), posílení udržitelného hospodaření v lesích a adaptace lesů na změnu klimatu;
  2. Agrolesnictví a jiné způsoby kombinující pěstování dřevin s rostlinnou nebo živočišnou produkcí;
  3. Pěstování krycích plodin, víceletých plodin, šetrné zpracování půdy, zvýšená ochrana krajinných prvků, ochrana půdy snižující erozi a zvyšující obsah půdní organické hmoty v degradované orné půdě, opatření v živočišné výrobě a chovu hospodářských zvířat;
  4. Cílené zatravnění orné půdy nebo neobdělávaných půd, uvádění půdy do klidu;
  5. Obnova mokřadů, která sníží oxidaci existujících zásob uhlíku a zvýší potenciál ukládání uhlíku.

Jako prostředek k zavedení uhlíkového zemědělství vydala EK v roce 2021 Technickou příručku „Vytváření a realizace programů uhlíkového zemědělství založených na výsledcích v EU“, která shrnuje výsledky výzkumu ukládání uhlíku v zemědělství a poskytuje návod k zavádění programů uhlíkového zemědělství založených na výsledcích.

Přílohy

Autor: MZe ČR

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/uhlikove-zemedelstvi/co-je-uhlikove-zemedelstvi-a-jaky-je.html

 

12 May 2022

Tisková zpráva 12. 5. 2022: „Zajištění dostatečného množství cenově dostupných potravin je jeden z hlavních cílů, které Evropská unie nyní sleduje. Kromě pomoci Ukrajině s vývozem dochází k odkladu některé legislativy vyplývající z Green Dealu, která může mít negativní dopad na produkci potravin“, řekla dnes na tiskové konferenci Potravinářské komory poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová za ODS. Situace ve světě je v tuto chvíli velmi nejistá. Očekáváme, že dojde i k jistému přehodnocení všech nastavených cílů. Předpokládané dopady mohou být pro některé regiony velmi vyčerpávající, doplňuje Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.

 

Některé otázky nejsou vůbec dotažené, například spotřeba pesticidů se má snížit o polovinu, není však jisté, jak tato povinnost bude rozložená mezi jednotlivé státy, mezi kterými jsou v této oblasti velké rozdíly. Česká republika má spotřebu 1,8 kg pesticidů na hektar, Belgie 8 kg. Pokud se Belgie dostane na polovinu svého množství stále to bude 2x více než je současná spotřeba v Česku.

Je potřeba nastavené cíle lépe promyslet, více diskutovat a pravidla měnit chytře. Potravinářská komora ČR dlouhodobě upozorňuje na to, že stále chybí reálný plán, jak jednotlivé cíle splnit, stále zaznívají pouze jednoduché proklamace. Velmi důležité je také vědět, kolik bude celý proces stát?

Ukázalo se, že například nastavená energetická politika, kdy jsme závislí pouze na ruském plynu je velmi problematická. Budeme muset šetřit, šetřit energiemi, vodou, pohonnými hmotami, spotřebovávat méně. Jedná se ale o dobrou výchozí pozici v otázce zamezení plýtvání potravinami. V EU ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur. To je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok.

 

Evropa jako taková je potravinově soběstačná. Evropský jednotný trh umožňuje jednotlivým státům produkovat takové suroviny a výrobky, které nejlépe vyhovují klimatickým a dalším podmínkám v konkrétním regionu. Ostatní si mohou jednotlivé státy dovézt. „Problém nastává v situaci, kdy se v konkrétním státě komodita stane nedostatkovou. V tomto případě státy přestanou vyvážet a výrobky pak na trhu chybí“, vysvětluje Miroslav Koberna. Zastavení mezinárodního obchodu není pravděpodobné, ale vyloučit ho nelze. Máme tedy nějaký plán B?

Proto je dobré podporovat takové zemědělství a potravinářství, které v případě krize, zajistí pro své obyvatele základní skupinu výrobků tak, aby byly základní potraviny kvalitní a dostupné. Pokud pak na čas vypadnou některé komodity, bude plynulé zásobování zajištěno.

"Místo diskuzí o nereálné soběstačnosti České republiky v produkci potravin mluvme o její potravinové bezpečnosti, tzn. produkci základních potravin pro uživení obyvatelstva v případě vážné krize. Snahy o plnou soběstačnost nedávají ekonomický smysl a znamenaly by neefektivní využití půdy, a tedy celkově nižší produkci potravin na úrovni EU,“ dodala Vrecionová

Česko je soběstačné v obilí, cukru, hovězím mase a mléce. Nejméně produkujeme ovoce a zeleninu. Stoprocentní soběstačnost není žádoucí, znamenalo by to jistě vyšší ceny a omezený výběr. Česká republika by jistě byla schopna vyprodukovat většinu běžných potravin, ale za jakou cenu? V České republice, resp. v Evropě žádný hladomor nehrozí, může docházet k částečným výpadkům dodávek jednotlivých výrobků, ale je pravděpodobné, že současné krize energetická nebo v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině bude mít dopad na dostupnost potravin jinde ve světě.

Když se ale podíváme na soběstačnost v mléce, v roce 2020 se pohybovala na hranici 117 %. Produkce mléka je dotována, zemědělcům jsou vypláceny příplatky z národních zdrojů. Bohužel, téměř 30 % takto podporovaného mléka se jako surovina vyváží do zahraniční a zpět se na náš trh vrací ve formě zpracovaných výrobků, takže přidaná hodnota zpracování zůstává za hranicemi. „Otázkou tedy je, zda podporu produkce z národních zdrojů nezacílit pouze na surovinu, která je zpracována v České republice a nikoliv vyvážena. Domácí zpracování surovin v tuzemsku by nepochybně výrazně pomohlo zvýšení žádané soběstačnosti a snížení závislosti na dovozech“, dodala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Ať již hovoříme o potravinové soběstačnosti, potravinové bezpečnosti či snížení závislosti na dovozech, cílem musí být kvalitní a cenově dostupné potraviny. Podporujme lokálnost, vyhýbejme se vysoce zpracovaným produktům a velmi levným nekvalitním dovozům ze zahraničí.

Posilujme soběstačnost u všech možných komodit, ne ve smyslu soběstačnosti v jednotlivých položkách, ale ve smyslu zajištění potravin pro obyvatele v době krize. Podporujme nejvíce ohrožené komodity a obory formou dotací. Nesnižujme produkci tak, aby docházelo k dalšímu zdražování potravin. Potraviny musí být strategickou surovinou, chraňme svůj trh s potravinami. Nezapomínejme na nové technologie a inovace, které zlevňují zemědělskou i potravinářskou výrobu.

 

 

Tisková zpráva k dispozici zde.

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

Jednotný trh zahrnuje 27 členských států EU a několik dalších zemí má k němu přístup do určité míry. Čtyři další země, které jsou zároveň také členové Evropského sdružení volného obchodu, mají téměř kompletní přístup: Island, Lichtenštejnsko a Norsko skrze Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko skrze svoje bilaterální smlouvy s EU. Gruzie, Moldavsko a Ukrajina mají přístup k vnitřnímu trhu EU skrze Hlubokou a komplexní zónu volného obchodu, avšak bez možnosti volného pohybu pracovníků.

Evropský jednotný trh, vnitřní trh nebo společný trh v rámci Evropské unie je prostorem bez vnitřních hranic, v němž platí téměř volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu, který je definován Maastrichtskou smlouvou. Tato koncepce je východiskem dalších jednotlivých politik Evropské unie, které na společný trh navazují a mají za cíl dále naplňovat cíle čtyř svobod. Společný trh je obecně vymezen v části třetí Smlouvy o fungování Evropské unie a posléze v příslušných aktech sekundárního unijního práva a dalších pramenech.

12 May 2022

Praha 12. května (ČTK) - Sněmovna ani dnes nestihla ve vyhrazeném čase dokončit úvodní kolo debaty o vládní novele, která rozšiřuje působnost zákona o významné tržní síle i na menší podniky než dosud. Poslanci o ní poprvé začali jednat na začátku dubna, dnes se k ní vrátili, ale ve 13:00 jednání přerušili. Stejně jako předtím dnes poslanci opozičního hnutí ANO vyjadřovali své výhrady k návrhu a pochybovali o tom, zda novela zákon zlepší. Zákon má především chránit dodavatele potravinářského zboží do velkých obchodních řetězců.

Poslanec ANO Karel Tureček již minule navrhl vrátit zákon vládě k dopracování. Je to jen jiná forma zamítnutí. Již dříve řekl, že pokud novela zákona projde v navrhovaném znění, zhorší postavení firem působících v zemědělském a potravinářském řetězci. Poslanec ANO David Pražák dnes řekl, že zákon neřeší mezinárodní obchodní řetězce, kde se nekalé praktiky vyskytují.

Poslankyně a poslanci ANO dnes také vyzývali ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), aby v rozpravě vystoupil a odpověděl na jejich dotazy. Vyzvala ho k tomu třeba předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. "Mě by to hrozně zajímalo jaký máte hlas," řekla a podotkla, že to řekla na odlehčenou. "Hlas má příjemný. Proč nemluví, nevím," uvedla její stranická kolegyně Margita Balaštíková. "Pokud děláte funkci, na kterou nemáte, tak se té funkci vzdejte," doporučila mu poslankyně ANO Berenika Peštová. Předseda zemědělského výboru Michal Kučera (TOP 09) uvedl, že k tomuto tématu svolal pracovní jednání, kam pozval i poslance ANO. Podle něj ale této příležitosti nevyužili

Podle vládního návrhu, který vychází z evropské směrnice, mají mít nově významnou tržní sílu podniky s obratem od dvou milionů eur, tedy asi 50 milionů korun za poslední účetní rok. Dosud zákon předpokládal, že významnou tržní sílu má podnik s obratem nad pět miliard korun. Ze zákona v případě jeho schválení zmizí dosavadní ustanovení, které definovalo významnou tržní sílu.

Podle nynějšího znění zákona je to takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících. Významná tržní síla se nově bude posuzovat podle obratu odběratele vůči obratu dodavatele.

Vláda navrhovala, aby Sněmovna předlohu schválila zrychleně v prvním čtení. Tento postup vetovaly opoziční kluby ANO a SPD. Schillerová to zdůvodnila potřebou podrobné debaty ve výborech. Zatímco ANO navrhlo prodloužit lhůtu pro projednání zákona ve výborech o 20 dnů, zpravodaj a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ji chce naopak o 30 dní zkrátit.

Sněmovna dnes začala jednat až v 11:00 kvůli avizovaným přestávkám na porady opozičních klubů. Sněmovna poté kromě jiného v úvodním kole podpořila například smlouvu o vydávání mezi Českem a Austrálií nebo smlouvu o sociálním zabezpečení mezi Českem a Brazílií. Odpoledne jsou na programu pravidelné ústní interpelace na členy vlády. Po interpelacích je svolána mimořádná schůze k informacím vlády o růstu cen potravin.

nlm jw

12 May 2022

České Budějovice 12. května (ČTK) - Květový med, hovězí maso nebo nakuřovaný pivní speciál získají letos ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Z 60 nominovaných výrobků od 25 producentů vybrala komise osm. Ocenění se v letech před pandemií předávala na slavnostech v Holašovicích nebo českobudějovickém agrosalonu Země živitelka, letos zatím není místo ani termín ocenění daný, řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína.

Ceny dostanou hovězí maso ze Zemědělského družstva Bělčice, vepřové z Řeznictví Dědouch, selský tvaroh z farmy Struhy na Písecku, bio kefír firmy Bemagro, pagáč ze Soběslavské pekárny, rakytníkový dezert Jany Vlachové, pivní speciál soběslavského pivovaru a květový med, který vyrábí František Vostoupal na Táborsku.

"Logo Regionální potravina na našem výrobku je pro nás skvělý marketingový nástroj při propagaci naší značky. Díky ocenění se dostáváme více do povědomí lidí, protože značku Regionální potravina naši zákazníci často znají a preferují," řekla Michaela Dubová ze Statku Horní Dvorce. Cenu získal třeba v roce 2019, loni uspěl i v soutěži Farma roku. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi.

Do letošního ročníku se v kraji přihlásilo šest nových producentů, pět z nich získalo cenu. "Oproti loňsku se přihlásilo i více výrobců. Z 60 výrobků se nám nepodařilo vyhlásit kategorii Ovoce a zelenina. Produkce v této kategorii je ovlivněna sezónností a ještě vlastně nenarostlo ani neuzrálo, vzhledem k tomu nebyl přihlášený žádný výrobek," uvedl v tiskové zprávě krajský koordinátor soutěže Adolf Boháček.

Značku mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýš 250 zaměstnanců. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, podporuje malé a střední potravináře. Dosud dostalo cenu 415 výrobků od 318 firem. Značku lze zdarma využívat čtyři roky. Soutěží se ve všech krajích s výjimkou Prahy.

vkc dr

12 May 2022

Online seminář zaměřený na praktické informace, jak oslovit a získat zákazníky z různých evropských trhů, nejčastější chyby při prezentaci firmy, ale i tipy pro správnou volbu exportních trhů – ŽIVĚ.

Anotace:

  • Oslovení zahraničního klienta/obchodního partnera – úvodní komunikace (emailová, telefonická)
  • Příprava marketingových materiálů firmy
  • Důležité úpravy webových stránek (jazyková mutace apod.)
  • Prezentace firmy při obchodním jednání
  • Tipy pro popis vaší konkurenční výhody
  • Volba správného trhu / trhů pro váš výrobek či službu
  • Náklady při vstupu na zahraniční trhy
  • Účast na veletrzích 
  • A další tipy i nejčastější chyby při exportu
  • Otázky a odpovědi

Praktické příklady se budou týkat různých zahraničních trhů, např. Německa, Španělska, Rumunska, Rakouska, balkánských zemí.

Přednášejícími jsou bývalí ředitelé zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří mají bohaté zkušenosti s exportem na evropské trhy.

Možnost registrace a více informací k dispozici zde.

Autor: Svaz prumyslu a dopravy ČR

Zdroj: https://www.spcr.cz/kalendar-akci/detailudalosti/3700/seminare/online-seminar-jak-uspet-na-evropskych-trzich-prakticke-tipy-pro-export

 

12 May 2022
„Děsí mě komentáře, že jsme prohráli boj s inflací a že míříme ke stagflaci. Není to poprvé, co něco takového slyším. Proto se snažíme využít různé mechanismy, abychom alespoň nějakým způsobem ten růst zastavili. Čím dál více se ale bojím, že to dopadne právě na tu skupinu spotřebitelů, která na tom není dobře ani teď. Jsou to samoživitelky, samoživitelé, senioři nebo sociálně znevýhodněné skupiny,“ popisuje prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, která byla hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Z.
„Bojím se, že pokud to bude pokračovat, tak nebudou mít na podzim na základní potraviny. A to bych řekla, že je ve 21. století v České republice nepředstavitelné. Jsme v srdci Evropy, nejsme žádná rozvojová země. Děsí mě to,“ dodává Večeřová.

Podle ní ale není dobrý nápad, aby stát vstupoval do cen potravin. „Není to dobrá myšlenka nejen v potravinářském průmyslu. Jakékoliv vstupování do nějakých cen myslím není ku prospěchu věci. Naopak je to ke škodě a doplatí na to vždy spotřebitel,“ říká Dana Večeřová. Ta se vyjádřila také k procentuálnímu zastoupení českých výrobků v českých obchodech. „Je to 55 až 60 procent. U některých komodit je to samozřejmě víc, třeba u pečiva nebo u mléčných výrobků. Horší je to s masnými výrobky. Zhruba 10 až 20 masných výrobků by se dalo považovat za české,“ zakončuje Dana Večeřová.

Celý rozhovor moderátora Martina Kováře s prezidentkou Potravinářské komory Danou Večeřovou si poslechněte zde:

https://www.radiozet.cz/podcast/desi-me-ze-urcite-skupiny-lidi-nebudou-mit-na-podzim-na-zakladni-potraviny-rika-dana-vecerova?fbclid=IwAR3o8jV890dPbBSxF2XdXsigN2tA61qglAHSxk-K4KLUrp-q54WhHhY9vmc

Autor: Radio ZET

12 May 2022

Po osmi a půl letech Ministerstvo životního prostředí aktualizuje „Plán odpadového hospodářství České republiky (POH ČR) pro období 2015-2024 s výhledem do roku 2035“. Naplňuje tím povinnost ze zákona o odpadech, zahrnovat do POH ČR zásadní změny odpadové legislativy na české a evropské úrovni. Díky aktualizaci je nyní tento strategický materiál odpadového hospodářství v souladu s loňským balíčkem odpadové legislativy i Operačním programem Životní prostředí 2021+.

“Do POH ČR jsme potřebovali nově zakomponovat veškeré cíle novelizovaných evropských směrnic a nového zákona o odpadech, zákona o výrobcích s ukončenou životností a novely zákona o obalech. Bylo nezbytně nutné do něj zahrnout i současné cíle pro komunální odpady, obaly a další toky. Bez aktualizace Plánu odpadového hospodářství by také nebylo možné čerpat prostředky na proměnu odpadového hospodářství nového Operačního programu Životní prostředí 2021+. Tímto ale naše práce na Plánu odpadového hospodářství nekončí, již v letošním roce zahájíme přípravu nového Plánu odpadového hospodářství na období 2025–2035, který bude platit od ledna 2025,” vysvětluje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

12 May 2022

Praha 11. května (ČTK) - Do příštího jednání za týden vláda Petra Fialy (ODS) přerušila diskusi o žádosti ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) o půl miliardy korun na potraviny, které má dostat na nákupy Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) novinářům po zasedání kabinetu řekl, že příští týden vláda posoudí celkový stav státních rezerv a ministři prodiskutují nároky na další položky a případné další priority pro SSHR.

Nekula před zasedáním řekl, že chce nákupy státu zvýšit "železnou rezervu" potravin. "Tak jak navyšujeme zásoby zemního plynu a ropy, tak je potřeba podpořit oblast potravin," uvedl s tím, že výčet jednotlivých položek je tajemstvím. Nejde přitom podle něj jen o obilniny, o jejichž dostupnosti ve světě se spekuluje kvůli konfliktu na Ukrajině.

Potraviny v Česku zdražují. Dubnový meziroční růst byl vyšší než v březnu. Například mouka v dubnu meziročně zdražila o více než polovinu, maso o 11 procent, polotučné trvanlivé mléko téměř o třetinu, vejce o více než 14 procent a cukr o více než čtvrtinu. Chleba byl tak proti loňsku dražší o víc než 20 procent, cena másla stoupla o 31,6 procenta a brambor o 19,2 procenta.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše je v nejbližších měsících pravděpodobné, že inflace půjde dál vzhůru kvůli pokračujícímu zdražování energií i potravin. "V tuto chvíli vidíme její vrchol dál v červnu, a to nad 15 procenty. Odeznívání bude v tomto roce velmi pomalé a po zbytek roku bude inflace dvojciferná," uvedl v úterý.

Nekula už dříve uvedl, že velkou rozkolísanost cen vyřeší zákon o cenách, který by například limitoval slevové akce. Rovněž řekl, že si přeje rovnoměrné rozložení zisku mezi obchodníky, výrobce potravin a zemědělce.

jzf rem jw rdo

12 May 2022

Poslední šance se přihlásit. Legislativa v Česku, v Německu, na Slovensku a její aktuální stav. Co nás čeká a co nás nemine? Co se děje? Jaké problémy nás mohou potkat? Spousta otázek a správný čas spoustu odpovědí. 
 
Vzdělávací akce zaměřená na požadavky kladené obalovou environmentální legislativou. Seminář je zacílen ze­jména na aktuální situaci v Česku, v Německu a na Slovensku. Co se děje a kam směřujeme? 

Vzdělávací akce zaměřená na požadavky kladené obalovou environmentální legislativou. Seminář je zacílen ze­jména na aktuální situaci v Česku, v Německu a na Slovensku. Co se děje a kam směřujeme? 


Těšíme se na vás!

 

Image

Máte otázky? 

Neváhejte mne kontaktovat!

Iva Werbynská
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Tel.: +420 730 173 101

11 May 2022
  • Čeští spotřebitelé mají stále větší zájem o udržitelnou produkci potravin, často jim však chybí informace

     

  • Nová evropská legislativa si klade za cíl ochránit obyvatele před „zelenými dezinformacemi“

  • Na potřebě nové české legislativy a rozšiřování nabídky udržitelných potravin v obchodech se shodli účastníci odborné konference

Praha 11. května 2022 – Na potřebě spolupráce státu a hospodářských subjektů při zelené transformaci se shodli účastníci odborné konferenci nazvané „Obchod s potravinami a trvalá udržitelnost“, která se uskutečnila pod záštitou ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva životního prostředí ČR, Zastoupení Evropské komise v ČR a za podpory Rady kvality ČR.

„Udržitelná produkce potravin představuje skutečně zásadní téma a klimatická změna i současná energetická krize jasně ukazují, že změny musíme udělat co nejrychleji. Evropská unie by měla pod českým předsednictvím ve druhém pololetí dotáhnout zásadní reformu zemědělství podle strategie Farm to Fork. Musíme odmítnout snahu velkozemědělců prolobbovat další a další odklady potřebných změn, a naopak podpořit ty, kteří chtějí potraviny produkovat výrazně šetrnějším způsobem k naší přírodě,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR, a dodal: „V nákupních košících jasně vidíme, že lidé dávají přednost zdravějším a udržitelně vyrobeným potravinám a v České republice bychom měli udělat všechno pro to, aby bylo takových potravin co nejvíce z domácích zdrojů. Jsem proto rád, že dnes už existuje mnoho příkladů úspěšné spolupráce potravinářů a obchodníků na výrobě kvalitních a k životnímu prostředí šetrných potravin.“

Téma udržitelné spotřeby je důležité pro stále větší množství spotřebitelů. Lidé se začínají aktivně zajímat, co mohou oni sami udělat změnou svého chování pro ochranu klimatu. Současně jsou však ohrožováni tzv. greenwashingem, tedy obecnými a nepodloženými environmentálními tvrzeními. Před těmito dezinformacemi by je měla ochránit nová evropská legislativa, která jim zaručí lepší přístup k informacím o udržitelnosti výrobků jako takových.

„Z hlediska českého postoje k návrhu směrnice o právech spotřebitelů v zelené transformaci je pro nás i pro většinu ostatních států klíčový požadavek na srozumitelnost. Spotřebitelé potřebují pro své rozhodování dostatek informací, ale neměli by jimi být zahlceni. Důležitá je také rozumná míra povinností, nicméně bychom neměli vytvářet zbytečnou administrativu pro podnikatele,“ konstatoval Jan Strakoš, ředitel odboru živností a spotřebitelské legislativy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Jak zaznělo v diskuzi, čeští potravináři nové trendy ve výrobě potravin a s tím související modernizaci podporují. K dlouhodobým cílům potravinářského průmyslu patří zabezpečení potravinami, ochrana životního prostředí a ochrana zájmu spotřebitelů.

Podle Miroslava Koberny, ředitele pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, však výroba potravin nepatří k hlavním znečišťovatelům životního prostředí. „Celý potravinářsko-dodavatelský řetězec se na globálních emisích skleníkových plynů podílí pouze z 18 procent. Větší dopad má doprava potravin. Potřebujeme ji odglobalizovat, zkrátit transportní vzdálenosti a podporovat regionální produkci,“ podotkl M. Koberna.

Jedním z účinných nástrojů pro realizaci strategie Farm to Fork a pro snižování uhlíkové stopy je také bioprodukce. Samotná udržitelná výroba potravin však nestačí. Účastníci konference se shodli, že důležité je i omezování potravinového odpadu, a to například formou spolupráce s potravinovými bankami, dále pak zlepšování udržitelnosti v oblasti obalů a edukace spotřebitelů.

Jan Maršák, ředitel odboru odpadů Ministerstva životního prostředí ČR, přitom upozornil, že udržitelnost výroby potravin je podstatně komplexnější problém než samotná recyklovatelnost obalů, do nichž jsou baleny. Je zapotřebí vzít v úvahu, že recyklovatelnost obalů nemusí být nutně ideální, pokud by vedla k nárůstu vzniku potravinového odpadu. Při recyklaci nesmí vznikat více oxidu uhličitého, než kolik by se ušetřilo jeho energetickým využitím. Evropská komise pravděpodobně v červenci 2022, během českého předsednictví, zveřejní revizi směrnice o obalech.

„Těší mě, že dialog funguje. Na potřebě udržitelnosti se shodujeme nejen v rámci celého potravinářsko-dodavatelského řetězce, ale je zde vůle i ze strany státu a Evropské komise. V další diskuzi se musíme soustředit na odladění požadavků na regulaci tak, aby byly realistické a současně pomohly k dosažení požadovaného cíle, kterým je zajistit trvale udržitelným způsobem dostatek potravin pro české spotřebitele, uzavřel T. Prouza.

11 May 2022
Informace Mendelovy univerzity v Brně

 

Na obaly, které se dají sníst společně s potravinou, se zaměřili vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Aktuálně vyvíjí jedlé balení na bázi bílkovin, které má charakter pružné kuchyňské fólie. Variant je ale vícero. Obaly mohou být i ve spreji nebo tekuté, do kterých se potraviny namáčejí. Hlavní výhodou jedlých balení je nejenom jejich snadná výroba, ale také možnost snížit díky nim množství vyprodukovaného odpadu.


„Jedlé obaly představují jednu z cest, jak redukovat velké množství syntetických plastových obalů, které se v přírodě rozkládají až desítky let. Snížit se ale s jejich pomocí dá vyprodukovaný odpad celkově. Na výrobu jedlých obalů totiž dokážeme použít také odpadní suroviny jiných technologií," říká výzkumnice Soňa Hermanová z Ústavu technologie potravin AF MENDELU. Obalové materiály na čistě přírodní bázi navíc nepřispívají k tvorbě mikroplastů, které představují jako cizorodé částice do budoucna velkou neznámou pro všechny organismy.

Aktuálně se v laboratoři studentka Barbora Smetanová věnuje vývoji jedlých obalů na bázi bílkovin, které mají charakter pružné kuchyňské fólie. „Výroba směsi je jednoduchá a nenáročná na suroviny. Vyrobené fólie sice nejsou zcela bezbarvé a čiré, ale jejich průhlednost je dostatečná, aby bylo možné si potravinu důkladně prohlédnout. Navíc jsou obaly bez zápachu, a tak neovlivňují aroma samotné potraviny," vysvětluje Smetanová. K přípravě obalu využívá studentka mléčný protein, který vyhodnocuje pomocí tandemové UV-vis a infračervené spektroskopie a za využití speciálního biologického mikroskopu.

V dalším kroku plánují vědci do jedlých fólií zakomponovat také aktivní složky, které by měly vylepšit výživovou hodnotu i funkčnost samotného obalu. „Samozřejmě je nutné docílit přijatelných mechanických vlastností, které jsou nezbytným předpokladem při průmyslovém strojním balení potravin do fólie,“ dodávají výzkumnice. Stejně tak budou odborníci muset vyřešit ještě zvýšení odolnosti obalů vůči vodě, protože současné verze nejsou pro potraviny s vysokým obsahem vody vhodné. Obaly budou vědci testovat v laboratoři docentky Nedomové, která se zabývá studiem texturních vlastností potravinářských výrobků.

Kontakt pro bližší informace: doc. Mgr. Soňa Hermanová, Ph.D., e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; Bc. Barbora Smetanová, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; obě Ústav technologie potravin AF MENDELU

Autor: Mendelu

Zdroj: https://www.bezpecnostpotravin.cz/vedci-vyviji-jedle-obaly-na-potraviny.aspx

11 May 2022

Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2022 již devátý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých potravin a jejich výrobců a především vyzvednutí českých inovativních potravinářských výrobků. Prostřednictvím této soutěže bychom zároveň rádi inspirovali ostatní potravinářské společnosti k inovativnímu přístupu k práci. Inovace jsou rozděleny do následujících kategorií: a) Bezpečnost a kvalita potravin; b) Reformulace roku; c) Potraviny pro zvláštní výživu. Hodnocení probíhá ve dvou skupinách podle velikosti podniku přihlašovatele: a. mikro nebo malý podnik; b. střední a velký podnik. Přihlášení výrobků do soutěže bude probíhat od 31. 3. do 30. 6. 2022. Podrobné informace o soutěži najdou zájemci na stránkách Potravinářské komory České republiky. Pravidla soutěže, vodítka pro zařazení do jednotlivých kategorií zůstávají stejná jako v roce 2021, k upřesnění došlo v článku "Podmínky soutěže", odstavci 3, kam byla doplněna věta "V rámci jedné přihlášky lze přihlásit výrobkové řady se stejnou charakteristikou".

Zdroj: http://soutez.foodnet.cz/index.php/aktuality/86-vyhlaseni-9-rocniku-souteze-cena-potravinarske-komory-cr-o-nejlepsi-inovativni-potravinarsky-vyrobek-brezen-2022

11 May 2022

Praha 10. května (ČTK) - Ekologické organizace v otevřeném dopise vyzývají ministra zemědělství Zdeňka Nekulu a ministryni životního prostředí Alenu Hubáčkovou (oba KDU-ČSL), aby Česko výrazně posílilo ekologické ambice zemědělských politik. Shodují se tak s připomínkami Evropské komise (EK) k plánu dotací na období mezi lety 2023 až 2027, uvedly organizace v dnešní tiskové zprávě. Ekologové chtějí hlavně posílit ochranu půdy nebo biodiverzity.

Společnou výzvu ministrům odeslalo Hnutí Duha, Česká společnost ornitologická, organizace Čmelák, spolek Živá voda a zástupce Světového fond na ochranu přírody (WWF). Ministry a vládu vyzývají k tomu, aby i přes současnou složitou bezpečnostní, ekonomickou a polickou situaci nedošlo k potlačování environmentálních opatření. Odvolávají se také na stanovisko, které podepsalo téměř 700 vědců z mezinárodní komunity, kteří vládu také vyzývají k posílení environmentálně šetrného hospodaření a produkce potravin.

"Využijte připomínek Evropské komise, které jdou správným směrem, a proveďte změny, které pomohou připravit naši krajinu na dopady klimatických změn a zastavit úbytek biodiverzity a degradaci půdy," stojí ve společném dopise. Ekologické organizace požadují hlavně změny v nastavení takzvaných ekoschémat, která mají motivovat zemědělce k šetrnějšímu zacházení s půdou a na které má směřovat přes 30 miliard korun.

Požadují například lepší ochranu povrchových vod pomocí vegetačních pásů na orné půdě. Současný návrh pravidel nevyžaduje vyšší než třímetrové. Podle ekologů by měla ekoschémata požadovat minimálně šestimetrový zatravněný či speciálně osetý pás. Požadují také větší podíl neprodukčních ploch na orné půdě kvůli ochraně přírodních druhů a druhové rozmanitosti

"Zemědělské dotace mohou pomoci, ale mohou také škodit. To se bohužel dnes ukazuje na zoufalém stavu biodiverzity v zemědělské krajině či množství pesticidů v podzemních i povrchových vodách,” uvedl Martin Rexa z Hnutí Duha. Václav Zámečník z České společnosti ornitologické upozornil na to, že od vstupu ČR do EU v roce 2004 se o třetinu snížila početnost běžných ptačích druhů i přesto, že podpora biodiverzity je stále větší prioritou Společné zemědělské politiky EU.

Změny v nastavení zemědělských dotací požadují také Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR. Na rozdíl od ekologů ale kritizují to, že řada environmentálních požadavků EK jde přímo proti produkci potravin. Ekologické organizace, stejně jako komora i svaz, ministrovi vzkázaly, že jsou připraveni o připomínkách EK jednat. Ekologové také podporují meziresortní spolupráci mezi ministerstvem zemědělství a ministerstvem životního prostředí. Česko od EK obdrželo 33 klíčových připomínek zhruba 300 technických komentářů, se kterými se musí vypořádat.

zaz rdo

11 May 2022
10 May 2022
Datum: 19.5.2022  13:00 – 15:30
Místo konání: Online (MS Teams)
Kategorie: Vzdělávací akce (konference, kurzy, přednášky atd.)

Zemědělští diplomaté Vám přiblíží aktuální přehled v oblasti využívání e-commerce (elektronického obchodování) ve vybraných teritoriích.

Zajímá Vás, jak se vyvíjí elektronické obchodování na trzích jednotlivých teritorií? Jaký sortiment zboží se touto formou prodává a jaký způsob dopravy k zákazníkovi se nejvíce používá?

Odpovědi na tyto a další otázky Vám poskytne tento webinář organizovaný Ministerstvem zemědělství České republiky.

Webinář proběhne prostřednictvím MS Teams v českém a částečně anglickém jazyce.

Účast je zdarma.

Zájemci o účast se mohou přihlásit přes formulář do 17. května 2022. Odkaz na akci Vám bude následně zaslán na Vaši emailovou adresu. V případě, že se nelze přihlásit přímo odkazem ve formuláři, zkopírujte hypertextový odkaz rovnou do Vašeho internetového prohlížeče.

Plánovaný program:

« zobrazit celé »

ČAS

TERITORIUM

PREZENTUJE

13:00-13:05

ÚVOD

Ing. Karolína Bartošová, ředitelka odboru zahraničně obchodní spolupráce MZe

13:05-13:20

ČÍNA

Mgr. Ondřej Plaček – ZD v Pekingu

13:20-13:35

JAPONSKO

Ing. Irena Leopoldová – ZD v Tokiu

13:35-13:50

VIETNAM

Ing. Luboš Marek – MS v Ho Či Minově městě

13:50-14:05

SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁY

Lukáš Zamrzla, MIB – ZD v Abú Dhabí

14:05-14:20

LIBANON

Ing. Petr Sochor – ZD v Bejrútu

14:20–14:35

SRBSKO

Ing. Vladimír Váňa – ZD v Bělehradě

14:35–14:50

USA

Ing. Petr Ježek – ZD ve Washingtonu D.C.

14:50-15:05

KAZACHSTÁN (angličtina)

Artyom Lukashov – MS v Almaty

15:05-15:20

VELKÁ BRITÁNIE (angličtina)

Paul Wilkins – MS v Londýně

15:20-15:30

Diskuze

Účastníci

Poznámka: Účastí na webináři souhlasíte s tím, že bude nahrávaný - záznam webináře je určen pouze pro interní potřebu MZe.

Zdroj: MZe ČR

10 May 2022

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

dovolujeme si Vás upozornit, že na webových stránkách letošního 50. ročníku Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2022, který se bude konat ve dnech 23.-25. 5. 2022, byl zveřejněn Kompletní seznam a aktuální program všech typů přednášek. Již dříve anoncovaný soubor plenárních přednášek byl rozšířen o Stanovení kovových nanočástic v potravinách od prof. R. Koplíka, které bude na programu ve středu 25. 5. 2022.

 

Připomínáme rovněž, že last-minute postery je možné stále přihlašovat přes Přihlášku příspěvku, a to do 12. května 2022.

Dosud nepřihlášené zájemce si dovolujeme upozornit, že termín pro registraci účastníků je prodloužen až do 12. května 2022.

Informace o symposiu v kostce naleznete zde a podrobněji na jiných místech webové stránky www.czechfoodchem.cz.

Těšíme se na Vaši účast.

Karel Cejpek

za organizační výbor symposia

10 May 2022

Evropská komise dne 03/05/2022 publikovala data o zemědělsko-potravinářského obchodu v EU. Obchod v lednu 2022 dosáhl hodnoty 28,3 miliardy EUR, což je o 25 % více než za stejné období v roce 2021. Hodnota exportů se navýšila o 16 %, zatímco importy o 38 %. Největší navýšení vývozu bylo zaznamenáno do Velké Británie, USA a Číny, které dohromady tvoří 40 % všeho exportovaného zemědělsko-potravinářského zboží. Naopak nejvíce importů je z USA, Brazílie, Velké Británie a Ukrajiny.

Více informací zde.

Autor: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

10 May 2022

Praha 6. května (ČTK) - Podle odhadů některých zpracovatelů masa v Česku chybí v současné době až pět tisíc řezníků, důvodem je podle nich především klesající zájem mladých lidí o učňovský obor řezník-uzenář. Počty absolventů přitom nedokážou pokrýt poptávku po těchto zaměstnancích. Podle dat Národního ústavu pro vzdělávání tento obor loni absolvovalo 83 lidí, v roce 2020 bylo absolventů 59. Odhad počtu řezníků, kteří chybí v českých firmách, vychází podle výrobců z údajů Českého svazu zpracovatelů masa. Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK.

V Česku je 24 škol, které nabízí obor řezník-uzenář. Výrobci masa však upozorňují na to, že oboru zpracování masa se v současnosti nejvíce věnuje generace dnešních čtyřicátníků a nejčastěji se řemeslo drží v rodině, kde se předává mezi generacemi. "V posledních letech zájem o učňovské obory spíše klesal a ani řezníci a uzenáři nejsou výjimkou,“ řekl dnes ČTK František Kopal z firmy Maso-Profit.

Nedostatek zaměstnanců v oboru sleduje dlouhodobě i Potravinářská komora ČR. Podle mluvčí komory Heleny Kavanové firmy často nedostatek zaměstnanců řeší pomocí pracovníků ze zahraničí, ve firmách pracují například lidé z Mongolska.

Školy se snaží přilákat uchazeče zapojením do praxe ve firmách. "Každý druhý týden mají žáci prvního ročníku praxi šest hodin, druhého a třetího pak sedm hodin denně," uvedl vedoucí odborného výcviku na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Polička Lubor Havlík.

Podle mistra ze Střední odborné školy obchodu, řemesel a služeb Ústí nad Labem Jana Málka je úbytek řezníků spojený také se změnou stylu života na vesnicích. "Lidé už nemají doma na dvorku prasata a další zvířata. Dřív je měl doma prakticky každý," uvedl. Zaměstnavatelé se snaží přilákat novou generaci lidí k oboru zlepšováním podmínek zaměstnanců. "Naše firma jim nabízí dotované obědy, motivační příplatky, třináctý plat, penzijní připojištění a další benefity. Pro některé máme i podnikové ubytování," uvedla personální ředitelka společnosti MU Polička Markéta Uttendorfská.

Podle informačního systému infoabsolvent.cz bylo loni v dubnu pouze osm nezaměstnaných absolventů oboru řezník-uzenář, v roce 2020 to byli jen tři absolventi. Ze skupiny oborů potravinářství a potravinářská chemie je nejvíce absolventů v oboru cukrář, který loni absolvovalo 1078 lidí z celkem 1356 absolventů této skupiny oborů, kde je také obor pekař nebo výrobce potravin.

Subjekty, které se v tuzemsku věnují zpracování masa, eviduje Státní veterinární správa (SVS). Podle jejích posledních údajů je v Česku aktivních 1860 subjektů zpracovatelů tzv. červeného masa a 666 zpracovatelů drůbeže.

zaz mha

09 May 2022

Chtěli bychom vás požádat o laskavé vyplnění dotazníku, který se tématu udržitelnosti věnuje. Jako poděkování bychom vám následně poskytli podrobné výsledky. Díky nim získáte vhled nejen do tématu udržitelnosti jako takového, ale také zjistíte, jak daleko jsou ostatní se začleněním udržitelnosti do strategických plánů, jaká je motivace a povědomí o příslušné legislativě.

Téma udržitelnosti rezonuje naší společností čím dál častěji a hlasitěji. Přestože je samotný pojem “udržitelnost” velmi široký a často různě definovaný a vnímaný, tak už teď mění zajeté pořádky v energetice, výrobě, dopravě, službách, obchodu i investicích.

I kvůli připravovaným evropským návrhům v této oblasti (mj. směrnice CSRD a CSDD) jsme jako český byznys v situaci, kdy potřebujeme získat detailnější přehled, jak vy sami vnímáte udržitelnost ve svých firmách a provozech či investičních plánech.

Chtěli bychom vás proto požádat o laskavé vyplnění dotazníku, který se tématu udržitelnosti věnuje. Jako poděkování bychom vám následně poskytli podrobné výsledky. Díky nim získáte vhled nejen do tématu udržitelnosti jako takového, ale také zjistíte, jak daleko jsou ostatní se začleněním udržitelnosti do strategických plánů, jaká je motivace a povědomí o příslušné legislativě.

Shromážděná data pomohou také nám v SP ČR k vyhodnocení aktuálního stavu a definování problémů, se kterými se v rámci udržitelnosti potýkáte a tím i oblastí, v kterých vám můžeme pomoci. Na výsledky průzkumu také naváže náš expertní tým pro udržitelnost, který projednává a připravuje stanoviska k souvisejícím oblastem legislativy.

Dotazník naleznete zde: https://limesurvey.spcr.cz/limesurvey/index.php/243648?lang=cs 

Prosíme o vyplnění nejpozději do čtvrtka, 19. května 2022. 

V případě dotazů k tomuto průzkumu se obraťte na manažerku komunikace SP ČR Kateřinu Jungbauerovou This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

09 May 2022

Podle poslední zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) postupují členské státy poměrně pomalu v plnění sedmnácti tzv. Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) OSN. Aktuálně tak nejvyspělejší státy světa prozatím splnily nebo se blíží splnění pouze u čtvrtiny z nich. Česká republika podle této studie dosáhla 17 ze 128 hodnocených podcílů, v dalších 9 je na dobré cestě, aby je splnila do roku 2030. 

Mezi silné stránky ČR patří dle závěrů studie OECD představené minulý týden relativně nízká příjmová nerovnost a chudoba v důsledku hospodářského růstu a nízké nezaměstnanosti. Výdělky v ČR přesto zůstávají pod průměrem OECD a přibližování se k průměru OECD se zastavuje v důsledku slabého růstu produktivity práce způsobených současným krizemi. Z hlediska životního prostředí je v nejnovější studii Česká republika kladně hodnocena v oblasti vody a biologické rozmanitosti.

Česká republika by naopak dle OECD měla více usilovat o řešení nerovných příležitostí pro menšiny a problematiky rovnosti žen a mužů. Ženy jsou v ČR nedostatečně zastoupeny ve vedoucích pozicích ve veřejné i soukromé sféře i v parlamentu. Česká ekonomika patří k energeticky a uhlíkově nejnáročnějším v OECD. Dalšími výzvami jsou např. znečištění ovzduší v důsledku energeticky náročných průmyslových aktivit a rostoucí silniční dopravy, materiálová náročnost ekonomiky a spotřeba dusíkatých hnojiv, která vysoce překračuje průměr OECD. V zemích OECD je všeobecně zajištěn přístup k základním veřejným službám, včetně vzdělání a zdravotní péče. Podařilo se také vymýtit extrémní chudobu a dosáhnout nízké mateřské a kojenecké úmrtnosti. Mezi slabé stránky členských zemí v rámci plnění Agendy 2030 byly ve zprávě uvedeny nerovnosti, ztráta důvěry v instituce a vysoký tlak na životní prostředí. Zejména v oblasti změny klimatu a ztráty biologické rozmanitosti čelí země OECD urgentním výzvám, které se prozatím nedaří dostatečně efektivně řešit.

OECD ve svých zprávách nehodnotí dosavadní úspěchy, ale zaměřuje se především na vzdálenost, které jednotlivé státy dělí od globálních cílů stanovených pro rok 2030. Průměrně země dosáhly nebo mají blízko k dosažení alespoň čtvrtiny z hodnocených podcílů u 12 z celkových 17 cílů udržitelného rozvoje. U 21 podcílů, týkajících se především rovnosti mužů a žen (SDG 5), ochrany klimatu (SDG 13) a nerovností (SDG 10), se dosavadní pokrok ukazuje jako zcela nedostatečný.

Celou letošní studii naleznete na tomto odkazu
Profil ČR naleznete na tomto odkazu

Kontakt pro média:
Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Autor: MŽP ČR

Zdroj: https://www.mzp.cz/cz/news_20220506_zeme_oecd_naplnuji_pouze_ctvrtinu_globalnich_cilu_udrzitelneho_rozvoje

09 May 2022

Paříž 7. května (ČTK) - S rostoucími cenami potravin v regálech obchodů se mění spotřebitelské návyky Francouzů. Inflace je nejvyšší za posledních 14 let a téměř polovina obyvatel země proslavené svou gastronomií a módou plánuje utrácet méně. Nejznatelnější je propad u potravin v biokvalitě, ale přestaly se prodávat například i zubní kartáčky, uvádí server BFM TV.

Prodej biopotravin za letošní první čtvrtletí klesl o 6,6 procenta, zatímco u ostatních potravin klesla jejich spotřeba v průměru o 1,6 procenta. Klesá i prodej mražených jídel, ovšem s jedinou výjimkou - prodej mraženého masa vzrostl o 11,3 procenta.

Překvapivější je skutečnost, že spotřebitelé v posledních týdnech výrazně snížili výdaje za hygienické výrobky. Celé oddělení zaznamenalo na konci dubna sedmiprocentní pokles obratu. Důvodem je konec opatření proti covidu-19, lidé tak přestali nakupovat roušky, respirátory, desinfekční gely a antigenní testy. Pokles o 29 procent ale zaznamenaly také zubní kartáčky.

Nebývalý prodejní boom naopak zažívá mouka. V dubnu se jí prodalo o více než třetinu více než předchozí měsíc, a to navzdory nárůstu ceny o 11 procent.

Z regálů ve francouzských obchodech už před několika týdny zmizely také všechny druhy olejů. Například slunečnice se do Francie dováží z Ukrajiny, kde právě zuří válka. Francouzi tento druh nahradili olejem arašídovým a řepkovým. Ten ale později také došel a olivový olej na pokrytí poptávky zdaleka nestačí, přestože jeho prodej v některých regionech stoupl prakticky na dvojnásobek.

Šetřit se chystá 48 procent Francouzů, zatímco loni v červenci k tomu bylo odhodláno asi 34 procent lidí. Kvůli úsporám si nejčastěji odepřou nákupy pro radost, oblečení nebo jídlo v restauracích.

lsa spr

06 May 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  – komunikace v angličtině

Co znamená zákon o označování kalorií v Anglii pro osoby s poruchami příjmu potravy?

Nový zákon o označování kalorií v Anglii, jehož cílem je řešit obezitu, mnozí vítají. Může být ale také důvodem k obavám?

V dubnu 2022 vstoupily v Anglii v platnost nové předpisy o označování kalorií, což znamená, že mnoho potravinářských a pohostinských podniků má povinnost zákazníkům ke svým pokrmům podávat také informace o kaloriích.

Nařízení o označování kalorií v Anglii vyžaduje, aby potravinářské podniky s více než 250 zaměstnanci uváděly informace o kaloriích na fyzických jídelních lístcích, online jídelních lístcích, platformách pro rozvoz jídel a/nebo na etiketách potravin. V souladu s nařízením o označování kalorií musí podniky uvádět energetický obsah potraviny v kilokaloriích (kcal), odkazovat na velikost porce, ke které se informace o kaloriích vztahují a uvádět větu: Dospělí potřebují přibližně 2 000 kcal denně.

Legislativa je součástí vládní strategie boje proti obezitě a vztahuje se na všechny podniky v Anglii, které mají více než 250 zaměstnanců. I když je zaměřena na větší podniky, k dobrovolnému označování kalorií jsou vybízeny i menší potravinářské firmy.

Vláda Spojeného království uvádí, že cílem legislativy, která je součástí vládní strategie boje proti obezitě, je zajistit, aby se lidé mohli při konzumaci jídla v restauracích nebo při nákupu hotových jídel rozhodovat na základě jasných informací. Uvádění údajů o obsahu kalorií může také povzbudit podniky, aby svým zákazníkům nabízely méně kalorické alternativy.

Bylo zjištěno, že 28 % dospělých obyvatel Anglie je obézních a dalších 36 % má nadváhu. Cílem této nové legislativy je reagovat na tyto rostoucí počty. Mnoho restaurací a podniků uvítalo nové nařízení, jehož cílem je pomoci v boji proti obezitě.

Na druhou stranu může mít poskytování informací o kaloriích v jídle negativní dopad na osoby s poruchami příjmu potravy, kterých je v UK přes 1 milion. Podle průzkumu charitativní organizace Beat bylo zjištěno, že vysoké procento z lidí, kteří těmito poruchami trpí, se domnívá, že na ně nové nařízení bude mít negativní nebo velmi negativní dopad. Zároveň však platí, že si zákazníci budou mít možnost v restauracích vyžádat jídelní lístek bez informací o kaloriích.

Zdroj

06 May 2022

JAPONSKO

Irena Leopoldová, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Tokiu,

Mobil CZ a WhatsApp +420 773 743 880, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Japonská vláda usiluje o zvýšení vývozu ovoce po moři

Pro naplnění cíle zvýšení vývozu zemědělských komodit a potravin, který si japonská vláda předsevzala, nyní přišla s projektem podpory námořní přepravy z přístavu Hanshin, který zahrnuje přístavy Ósaka a Kóbe. Námořní doprava je sice pomalejší než letecká, její nespornou výhodou jsou však nižší náklady. V tomto období se z Japonska vyváží mandarinky a jahody v malých objemech, vláda ale doufá, že se podaří ovoce převážet lodí při zachování čerstvosti a přiměje tak vývozce k využívání námořní dopravy právě pro přepravu ovoce.

Podle údajů ministerstva zemědělství se japonský vývoz zemědělských komodit, lesnických produktů a potravin včetně ovoce v roce 2021 zvýšil oproti předchozímu roku o 25 %, přičemž ovoce a zelenina se na vývozu podílely přibližně z 5 %. Nejvíce vyváženého ovoce tvořila jablka, která se přepravují lodí, aby zůstala déle čerstvá. Z ovoce považuje ministerstvo zemědělství za klíčové vývozní položky mandarinky a khaki. S vývozem jiného ovoce, než jsou jablka, je však spojeno mnoho problémů.

Japonské ovoce je v Číně a v dalších asijských zemích oblíbené díky své vysoké kvalitě. Náklady na leteckou dopravu však zvyšují jejich maloobchodní ceny. Například pro vývoz zboží do Hongkongu se často používají letadla, protože tímto způsobem lze zboží doručit ještě tentýž den. Letecká doprava však stojí téměř 5x více než námořní a toto ovoce se kvůli své vysoké ceně prodává především jako novoroční dárky pro bohaté obyvatele.

Námořní doprava trvá déle a ovoce se tak do místa určení dostane méně čerstvé. Z tohoto důvodu je počet vývozních destinací při použití lodí omezený. Proto se ministerstvo dopravy snaží využít přístav Hanshin, který je vybaven logistickým centrem a chladícími sklady a je národním distribučním skladem pro ovoce. Od prosince 2021 úřad dvakrát provedl pokusy s námořní dopravou z Hanshinu do Hongkongu, kdy převážel malé množství sezónních mandarinek z prefektury Wakayama a khaki z prefektury Nara spolu s jablky z prefektury Aomori, které ve velkém vyváží po celý rok. Plavba běžně trvá čtyři dny, avšak narušení distribučního řetězce způsobené pandemií prodloužilo tuto dobu na týden. Kromě toho ethylen, který jablka vylučují, ovlivňuje zrání jiného ovoce. Při pokusech byly krabice s mandarinkami a khaki zabaleny do fólií, aby plody před ethylenem ochránily. Úřad takto zkoumá, zda lze zachovat čerstvost a chuť ovoce. Pokud bude úspěšný, zavede tuto metodu do praxe.

06 May 2022

Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

První emirátský řetězec se připojil k iniciativě „Jídlo pro Život“

Poměrně nová, ale o to zajímavější iniciativa – „Jídlo pro Život“ (dále jen IJŽ), začala spolupracovat s prvním obchodním řetězcem. IJŽ byla založena Ministerstvem životního prostředí a klimatických změn, emirátskou pobočkou WWF a mezinárodní asociací FAO. Jejím cílem je edukovat spotřebitele o možnostech, jakým způsobem mohou přispět k udržitelnosti potravinového řetězce. Iniciativa dosud působila především formou online, a to především prostřednictvím kampaní, kurzů a workshopů. Dík zapojení řetězce Spinneys, tak jde o první působení přímo na spotřebitele uvnitř obchodů. IJŽ bylo založeno především k podpoře emirátské strategie potravinové bezpečnosti 2051 a plánu snížit velkou část potravinového odpadu již do roku 2030.

Obchodní řetězec Spinneys je největší svého druhu, který byl založen ve Spojených arabských emirátech již v roce 1961 a stále je v místním vlastnictví. Za více než 60 let se rozrostl do 61 poboček a je velmi oblíbeným nákupním místem expatů a zahraničních návštěvníků. Jedná se především o prémiové obchody s velmi kvalitní nabídkou.

Díky spolupráci na připravených kampaních tato iniciativa spotřebitele naučit, že lepší formou nakupování, vaření a konzumování mohou jednoduše ušetřit až jednu třetinu produkovaného odpadu. V regionu Blízkého východu jde o velmi důležitý krok. Podle dostupných dat vyhodí místní obyvatele 38 % připraveného jídla každý den. Během slavností nebo například v době Ramadánu je to závratných 60 % hotového jídla, které míří do koše.

Dle slov ministryně životního prostředí HE Mariam Almheiri je potravinový systém hlavním viníkem úbytku živočichů, odlesňování, vysychání nadzemních vod, znečištění a kolabování mořské fauny. Dle jejího mínění především spotřebitelé svými činy mají možnost velmi silně ovlivnit budoucí vývoj v zemi a správným přístupem k potravinám také snížit svůj potravinový odpad.

Řetězec Spinneys svou kampaň pojmenoval „Milujte jídlo, neplýtvejte“ a ve svých obchodech například ukazuje, jakým způsobem uchovávat déle potraviny, na co se dá použít potravinový odpad, nebo jak zpracovávat potraviny včas, aby samotné obchody nevyhazovaly zboží kvůli exspiraci.

Po zrušení plastových tašek v obchodech jde o další krok místní vlády k udržitelnější budoucnosti. Lze tedy očekávat, že plány na rozvoj chytrého zemědělství a podpora udržitelných projektů obsažených ve strategii 2051 budou pomalu naplňovány.

06 May 2022

Aktualizováno 5. 5. 2022

PRO OBČANY UKRAJINY

1. POBYT

  • Všechny informace jsou dostupné v českém i ukrajinském jazyce

  • NOVĚ PŘÍCHOZÍ DO ČR: DO 3 DNŮ SE NAHLÁSIT SE NA POBOČCE KACPU

  • PRODLOUŽENÍ POBYTOVÉHO OPRÁVNĚNÍ PRO OBČANY UKRAJINY POBÝVAJÍCÍ V ČR JIŽ PŘED 24. 2. OAMP MV

  • Každý občan Ukrajiny získá po vstupu do ČR POBYTOVÉ OPRÁVNĚNÍ na území ČR, které od 22. 3. platí i na území EU (vízum dočasné ochrany).

  • Zároveň s pobytovým vízem získává občany Ukrajiny automaticky pracovní povolení a zdravotní pojištění.

  • Další informace jsou dostupné na infolince: +420 974 801 802 (provoz nonstop) nebo na e-mailové adrese: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  • Sociální pomoc komplexně na stránkách MPSV

2. PRÁCE

3. ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

  • Držitelé speciálního víza „za účelem strpění“ či „dočasné ochrany“ jsou automaticky pojištěni v plném rozsahu a pojištění za ně odvádí český stát. Kdo je již zaměstnán, je pojištěn ze zákona zaměstnavatelem.

  • Pokud občan Ukrajiny pobývá v ČR na turistické 90 denní vízum, musí si hradit pojištění sám.

4. ZDRAVOTNICTVÍ, ŠKOLSTVÍ


PRO ČESKÉ FIRMY

  • Nabídky pracovních míst směřujte na Volná pracovní místa ÚPJOBS4UA a AGROPRACE

  • Nabídky na ubytování a jiné typy pomoci mohou být zasílány na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. nebo https://www.nasiukrajinci.cz/cs/

  • Pobytové povolení zůstává stále platné i pro osoby, které obdrží povolávací rozkaz, povolení se neruší (v případě zaměstnání, má občan z tohoto důvodu právo na pracovní volno)

PRO DRŽITELE MIMOŘÁDNÉHO PRACOVNÍHO VÍZA PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY Z UKRAJINY PRACUJÍCÍ v zemědělství potravinářství nebo lesnictví:

Držitelé MPV mohou po skončení jeho platnosti na  regionálních pracovištích Ministerstva vnitra požádat o vízum za účelem strpění dle § 33/1 a) Zákona o pobytu cizinců.

Pozn.: nejedná se o dočasnou ochranu, vízum za účelem strpění nezakládá nárok na žádné příspěvky.

KONTAKTY pro dotazy k tomuto tématu na Ministerstvu zemědělství: 221812452, 221814537.

Dne 5. 5. 2022, Odbor 17120, MZe

Autor: MZe

Zdroj: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/ekonomicka-migrace/informace-ukrajina/informace-pro-obcany-ukrajiny.html

05 May 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dohodl včera večer na Radě ekonomických ministrů posílení podpory pro nejvíce ohrožená zemědělská odvětví o 540 milionů korun. Podpora bude rozdělena zejména do sektoru vepřového, drůbeže, mléka, jablek a brambor. Dalších 500 milionů korun půjde na nákup potravin a zemědělských komodit do Správy státních hmotných rezerv. Navýšení rozpočtu bude ještě muset schválit vláda.

„Podařilo se mi dojednat s ostatními ekonomickými ministry posílení podpory z evropské krizové rezervy o 540 milionů korun z národních zdrojů. Celkem tak zemědělci dostanou navíc 810 milionů korun. Rozdělíme je zejména odvětvím, která jsou ohrožená například vysokými cenami energií, hnojiv nebo současnou složitou situací na mezinárodních trzích. Příspěvky proto dostanou chovatelé prasat, drůbeže a krav na mléko. Podporu dáme také pěstitelům jablek a brambor. Více než kdy dříve si nyní stále více lidí uvědomuje, jak důležité je podporovat vlastní zemědělskou produkci a také soběstačnost.  Naším úkolem je zajistit dostatek potravin pro obyvatele,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Koncem března Evropská komise představila podpůrná opatření pro nejvíce ohrožená zemědělská odvětví. Z této mimořádné finanční pomoci EU dostala Česká republika 270 milionů korun, které mohla z vlastních zdrojů navýšit o 200 %, tedy o 540 milionů korun.

Dalších 500 milionů korun ze státního rozpočtu poslouží ke zvýšení státních hmotných rezerv, konkrétně k nákupu potravin a zemědělských komodit jako strategických zásob pro nenadálé situace.

„V nejisté době, ve které jsme se ocitli, je důležité myslet strategicky a být připraveni na všechny scénáře. Proto jsem rád, že jsme se dohodli na navýšení rozpočtu pro nákup potravin do státních hmotných rezerv,“ uvedl ministr Nekula.

K ulehčení ekonomické situace zemědělců pomůže také letošní navýšení záloh na přímé platby z 50 na 70 procent. Mají také možnost letos mimořádně využit úhory, které dosud musely povinně ležet ladem, pro produkci pícnin a bílkovinných plodin.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství