09 June 2023

Komerční banka pořádá veřejně přístupný webinář na téma UHLÍKOVÁ STOPA V ZEMĚDĚLSTVÍ A MOŽNOSTI DEKARBONIZACE.

Ráda bych vás tímto ke sledování pozvala a zároveň nabídla pozvánku k rozeslání vašim členům.

Webinář se uskuteční v úterý 13. 6. 2023 od 13:00 do 14:00 hodin.

Na webináři se dozvíte o praktické zkušenosti s výpočtem uhlíkové stopy v zemědělství a o možnostech jejího snížení. Rovněž zjistíte, jak se z pohledu ESG dívá na klienty ze zemědělského sektoru Komerčka.

Prezentující:

  • Petr Koňata, Vedoucí projektu Carbon Footprint in Farming, CleverFarm
  • Petr Žebrák, Výrobní ředitel, AGRO Jesenice
  • Dominika Paukertová, Environmental and Social Risks Expert, Komerční banka

 

Pozvánku s aktivním prolinkem na registraci naleznete zde. Po registraci obdržíte konfirmační e-mail, kde bude také uveden odkaz na možnost vložení dotazu předem a který bude zodpovězen v průběhu vysílání.

09 June 2023

Aktuálně: Čechy zajímá udržitelnost e-shopů a opravitelnost výrobků, řeší i jejich uhlíkovou stopu

Prezentace výzkumu zde:

Praha – Udržitelnost produktů, e-shopů i dopravy zboží je pro Čechy důležitá, chtějí znát uhlíkovou stopu produktů, více než třetina hledá u e-shopů udržitelnou certifikaci a čím dál více řeší i opravitelnost. Ukázal to nejnovější celorepublikový výzkum agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti, který zkoumal aktuální trendy chování spotřebitelů v době ekonomické nestability a po dvouleté pandemii.

Češi online nakupují nejčastěji elektroniku, knihy a dárky. „Průzkum mezi českou populací nám ukázal, že nákupy oblečení a obuvi v e-shopech jsou doménou mladých, a právě pro ně se i udržitelnost e-shopů postupem času stává důležitější a častokrát rozhodující při koupi jakéhokoli nového produktu. Zároveň udržitelnost produktů, tedy i dodavatelských řetězců, podmínky pro zaměstnance ve výrobě nebo dopad na životní prostředí, bere aspoň někdy při nákupu v potaz 65 % Čechů,” vysvětluje Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Dodává, že k tomu doplňují další důležité faktory – recyklovaný nebo recyklovatelný materiál, prodej za férovou cenu a opravitelnost, udržitelnost e-commerce zajímá spíše ženy.

I do Česka se dostávají trendy ze zahraničí, rozhodující už není jen nízká cena a rychlá doprava. „Výsledky průzkumu Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti potvrzují, že i v oblasti online nakupování je udržitelnost nezpochybnitelná. Celkem 40 % Čechů uvádí, že je pro ně důležité, zda se e-shop chová udržitelně, a 33 % se aspoň někdy zajímá, zda daný e-shop získal nějaká ocenění v oblasti udržitelnosti. Proto v Heurece našim zákazníkům cestu k výběru udržitelného nákupu zjednodušujeme, díky označení obchodů ,Udržitelný e-shop’. Zároveň oceňujeme ty e‑shopy, kterým není společenská odpovědnost a udržitelnost lhostejná a zaslouží si ocenění a veřejnou podporu jejich podnikání,“ říká Tomáš Braverman, generální ředitel skupiny Heureka Group. Stále však zůstává mnoho prostoru k edukaci, protože více než pětina zákazníků se s informacemi o udržitelnosti e-shopů dosud nesetkala.

Ekologická doprava i znovu použité krabice mohou rozhodnout

Češi stále častěji nakupují od chráněných dílen nebo nemateriální dárky. „S nákupem nemateriálních dárků mají zkušenost téměř 4 z 10 Čechů a dvě třetiny obyvatel nakupují aspoň někdy produkty od sociálních podniků či chráněných dílen. Značný nárůst vidíme i na našem e-shopu s udržitelnými dárky Nakup na Dobro, kde zákazníci místo platby za dopravu kupují poslední přání seniorům, dříve třeba Nocleženky nebo obědy pro děti. Dárky balíme do již použitých papírových krabic a doprava je zcela bezemisní,” uzavírá Lucie Mádlová.

Pro doručení zboží z e-shopů volí zákazníci zdaleka nejčastěji vyzvednutí na odběrném místě, je to pohodlné, levné a rychlé. „Doručování v recyklovaných nebo dříve použitých obalech by uvítaly téměř dvě třetiny kupujících. Naopak jejich použití by vyloženě vadilo jen 6 % zákazníků. Pokud k tomuto kroku e-shop přistoupí, je důležité to správně odkomunikovat k zákazníkům – jako vědomý krok pro snížení množství odpadu. Ideálně dát zákazníkům možnost vybrat si, v jakém balení chtějí zboží dostat,“ vysvětluje Tereza Horáková, specialistka Ipsos pro výzkumy z ESG oblasti.

Velkým tématem se stává i uhlíková stopa výrobků a e-shopů jako celku. Více než třetina zákazníků by chtěla aspoň u některých kupovaných produktů znát jejich uhlíkovou stopu a 43 % zákazníků by uvítalo označování ekologické stopy produktů v obchodech. Proto se ji chystá měřit i e-shop Nakup na Dobro u vlastní produktové řady, a zároveň u nich udržovat co nejkratší dodavatelský řetězec.

Asociace společenské odpovědnosti zveřejňuje výsledky unikátního výzkumu u příležitosti Světového dne životního prostředí. Jeho hlavní myšlenkou je aktivně zapojovat veřejnost do řešení ekologických témat, a k tomu je právě udržitelnost e-shopů velmi příhodná. Společně se svými zákazníky mají možnost pečovat o planetu, hlavně prostřednictvím podpory výrobců, kteří snižují svoje dopady na životní prostředí, starají se o zaměstnance a podobně.

O výzkumu:

Výzkum realizovala výzkumná společnost Ipsos v květnu 2023 na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 18–65 let o velikosti 1 001 respondentů. Výzkum probíhal online.

Kontakt pro média:

Tereza Novosadová Ocetková, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 739 283 983

Asociace společenské odpovědnosti je největší iniciativou udržitelnosti a ESG v Česku. S jasnou vizí, aby se udržitelnost stala přirozenou součástí podnikání i fungování každé organizace v Česku, hájí zájmy více než 520 členů z řad korporátního, neziskového, vzdělávacího i veřejného sektoru. Udílí unikátní ocenění za naplňování globálních cílů – Ceny SDGs. Pod hlavičkou Giving Tuesday rozvíjí kulturu dárcovství v Česku. Stojí také za společensky odpovědným e-shopem s udržitelnými dárky Nakup na Dobro a prvním nezávislým žebříčkem udržitelných firem ESG Rating. 

Nakup na Dobro je zcela unikátní společensky odpovědný e-shop s udržitelnými produkty a dárky, které zákazníci pořídí pro dobro svoje, planety a stovky lokálních výrobců, sociálních podniků, chráněných dílen a dobročinných projektů řady neziskových organizací. E-shop nenabízí jen udržitelné dárky, ale udržitelnost naplňuje svým provozem ve všech aspektech, včetně uhlíkově neutrální dopravy zcela zdarma, což potvrzuje i ocenění ShopRoku a certifikace Udržitelný e-shop. Nakup na dobro má navíc velký smysl i pro desítku osob s hendikepem, kteří e-shop pomáhají udržet v chodu. 

 

09 June 2023

Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod, letos s podtitulem Udržitelnost v nás, si pro vás opět připravil řadu zajímavých témat. Seminář přinese zkušenosti i případové studie firem a institucí, které odpovědnost a udržitelnost úspěšně začlenily do svých aktivit. S prezentací za firemní sektor vystoupí zástupci společností Kaufland, Lidl, Tchibo či Thimm pack’n’display. Nebudou chybět téma ESG nebo pohled na vývoj chování spotřebitele.

Seminář se bude konat ve středu 14. června 2023 v prostorách Magenta Experience Center v Praze na Arkádách. Informace k programu i k registraci jsou k dispozici na www.retailnews.cz/konference/

Přihlásit se lze i prostřednictvím mailové adresy This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Program semináře

09 June 2023

Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která působí na trhu již od roku 2003 a provozuje čtrnáct designových, tradičních a apartmánových hotelů v České republice, přidala další přírůstek. Tentokrát se jedná o venkovní zahrádku u restaurace Old Armoury Prague, která se nachází v historické budově ze 17. století v nádherném prostředí Malé Strany v Praze, přímo u parku Kampa na břehu Čertovky. Zahrádka, která se nachází pod korunami stromů a nabízí výhled na malebný park Kampa, představuje idylické místo k odpočinku a posezení. S kapacitou 75 míst si zde hosté mohou vychutnat čerstvě točené pivo, vína od tuzemských vinařů, koktejly a další alkoholické i nealkoholické nápoje, spolu s grilovanými specialitami. Venkovní zahrádka je otevřená od 12:00 do 22:00 hodin, a v rámci Happy Hour od 16:00 do 17:00 hodin je možné využít nabídku 1 + 1 drinku zdarma.

„Venkovní zahrádka je snadno přístupná po můstku přímo z Kampy a nabízí jedinečnou možnost vychutnat si pivo, víno, nealko a k tomu třeba i něco dobrého z grilu s výhledem na romantický park Kampa. Rádi bychom tuto jedinečnou lokalitu s neopakovatelnou atmosférou, kterou mnozí Pražané ani neznají, otevřeli všem,“ říká Lukáš Pytloun, generální ředitel sítě PYTLOUN HOTELS, a dodává: „Během letních měsíců bychom hostům rádi nabídli také hudební produkci, a další zajímavé akce. To místo má opravdu zvláštní kouzlo, kterého by byla velká škoda nevyužít.“

 

09 June 2023

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) dne 01/06/2023 publikoval posouzení rizik prášku ze žlutých moučných červů ošetřeného UV zářením, producentem a současně žadatelem je francouzská společnost Nutri´Earth. Podle závěrů EFSA prášek nevzbuzuje žádné obavy týkající se bezpečnosti potravin a je proto možné ho zařadit na seznam nových potravin, tedy mu povolit přístup na evropský trh. Podle EFSA je prášek z hmyzu druhu Tenebrio molitor výživný a bezpečný pro použití v souladu s navrhovaným použitím ze strany Nutri´Earth, tedy do potravinářských výrobků z mouky mezi které patří koláče, pšeničný chléb, rohlíky nebo těstoviny. Podle EFSA sice nová potravina může v některých případech vyvolat alergické reakce, zejména u osob s alergií na korýše a roztoče, studie toxicity ale nevyvolaly žádné obavy týkající se bezpečnosti prášku. Jedná se již o sedmé schválení hmyzu nebo hmyzího proteinu jako nové potraviny v EU. Stanovisko EFSA nyní bude předloženo Stálému výboru pro potraviny a krmiva, v rámci kterého členské státy projednají povolení nové potraviny a podmínky použití. V případě kladného výsledku hlasování členských států EU bude na Evropské komisi, aby stanovila pravidla pro komercializaci této nové potraviny, proces může trvat až sedm měsíců.

Více informací zde.

 

09 June 2023

Největší politická frakce v Evropském parlamentu EPP se v uplynulém týdnu rozhodla odstoupit z vyjednávání o plánovaném zákonu o obnově přírody. Cílem návrhu z června 2022 je zvrátit úpadek evropské přírody, podle Komise je 81 % stanovišť ve špatném stavu a 1.677 evropským druhům živočichů hrozí vyhynutí. Evropský předseda poslaneckého klubu EPP Manfred Weber a hlavní zpravodajka EPP Christine Schneider (DE) uvedli, že návrh byl v první řadě špatný, Komisi se zatím nepodařilo rozptýlit obavy EPP týkající se potenciálních dopadů zvažovaných pravidel. Podle Webera by implementace Cílů obnovy přírody v navrhované podobě vedla ke snížení produkce potravin v Evropě, což by vedlo k dalšímu zvýšení cen potravin, k dalšímu ohrožení potravinového zabezpečení v Africe a k zablokování infrastrukturních projektů nezbytných pro klimatickou transformaci. Frakce EPP uvedla, že proto nemůže o návrhu dále vyjednávat, dokud nebude k dispozici reálné posouzení dopadů. Proti Cílům obnovy přírody dne 01/06/2023 protestovali před budovou Evropského parlamentu i zástupci evropských zemědělských organizací, včetně největší evropské zemědělské organizace Copa – Cogeca a zemědělských organizací z Finska, Rakouska, Německa, Polska, Česka, Maďarska, Belgie, Irska, Itálie nebo Španělska. Zástupci vyzvali k odmítnutí návrhu Komise. Na protestu vystoupila s podporou odmítnutí návrhu rovněž řada europoslanců, převážně z Výboru EP pro zemědělství a rozvoj venkova (COMAGRI). Výbor COMAGRI návrh Komise odmítl v rámci svého hlasování již na konci května 2023. Svou pozici ještě musí přijmout Výbor EP pro životní prostředí (COMENVI), a to pravděpodobně dne 15/06/2023 během mimořádného zasedání. Plénum Evropského parlamentu by se k návrhům mohlo vyjádřit během července 2023, Rada ministrů zemědělství by své stanovisko měla přijmout dne 20/06/2023. Poté budou moci být zahájeny trialogy Parlamentu, Rady a Komise.

Více informací zde a zde.

09 June 2023

Evropský patentový úřad spustil dne 01/06/2023 jednotný evropský patentový systém, který by měl pomoci podnikům ochránit své inovace v Evropě a těžit ze svého duševního vlastnictví. Podle vyjádření Evropské komise jednotný patentový systém posílí inovace a konkurenceschopnost EU a dokončí vytváření jednotného trhu s patenty. Zpočátku se bude vztahovat na 17 členských států EU, zbývající země se budou moci připojit v budoucnu. Mezi hlavní výhody jednotného systému by podle Evropské komise mělo patřit snížení nákladů na patentovou ochranu v Evropě, zřízení jednotného kontaktního místa pro registraci patentů, zajištění jednotné ochrany patentů ve všech zúčastněných zemích EU, zabezpečení vyšší právní jistoty při vymáhání patentů a podpora inovací, konkurenceschopnosti a hospodářského růstu.

Více informací zde.

08 June 2023

Druhý ročník internetového kurzu V rytmu zdraví je úspěšně za námi. Organizátoři projektu, Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP) a Potravinářská komora ČR (PK ČR), předali ceny vítězným třídám.  Do soutěže se letos zaregistrovalo celkem 81 tříd s 1181 žáky z celé České republiky. Úspěšně soutěž dokončilo 29 tříd, které splnily všechny zadané úkoly. Vzdělávací kurz správného životního stylu navazuje na čtrnáct ročníků projektu Hravě žij zdravě, který ČTPP a PK ČR realizovala s dalšími partnery v minulých letech. V rámci soutěže V rytmu zdraví tak bude oceněno více než 200 žákyň, žáků a učitelů, nejlepších třídních kolektivů z každého kraje. Ceny věnovali členové PK ČR, výrobci potravin a další partneři.

Bližší informace o projektu V rtmu zdraví najdete zde.

Tiskovou zprávu najdete zde.

Věcné ceny věnovaly společnosti: 

Baagl, Unilever, Danone, Emco, Dr. Oetker, Lyckeby Amylex, Boneco, efko, Orkla Foods Česko a Slovensko a Penam

08 June 2023

POZVÁNKA NA SEMINÁŘ
„Jaké jsou výhody exportu vína a dalších alkoholických nápojů do Hongkongu a ASEAN“

Hongkongská rada pro rozvoj obchodu (HKTDC) Vás spolu s Národním vinařským centrem České republiky srdečně zvou na seminář s možností získání aktuálních informací týkající se obchodních příležitostí v Hongkongu a ASEAN, tipy jak expandovat do tohoto regionu, důležité informace o možnostech exportu vína a alkoholických nápojů atd.

Datum akce: 19.6.2023
Místo: Národní Vinařské Centrum, Sobotní 1029, Valtice
Čas akce: 16:00 – 17:30

Seminář je ZDARMA, přednášky budou prezentovány v českém a anglickém jazyce (bez překladu).

Registrovat se můžete zde.

Díky omezenému počtu míst se prosím registrujte, co nejdříve.

Předběžný program naleznete zde.  případě potřeby nás kontaktujte na email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Těšíme se na Vaši účast.

Tým pražské pobočky HKTDC

08 June 2023

Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5 až 6 gramů čili zhruba menší kávová lžička. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale uvádí, že Češi solí 2,5x více, než je toto doporučení. Solíme tedy mnohem víc, než je zdrávo, což pak může vést i k vyššímu krevnímu tlaku.

Testy Potravinářské komory ČR zase ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli?

„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021 , a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, která definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuse. Žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Celý článek vyšel ve čtvrtek 8.6.2023 v deníku Právo. 

06 June 2023

Hostem pořadu televize Prima CNN News s názvem Co na to Vaše peněženka byla v pondělí 5.6.2023 prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a agrární analytik Petr Havel. 

Klíčovými otázkami pořadu byly... Kdy poleví inflace a kdo může za drahé potraviny? 
 
Ukazuje se, že vláda reagovala pozdě. K zastropování sice došlo, ale dlouho se váhalo, vládní signály v okolních zemích byly jednoznačnější, podnikatelé neměly takové nejistoty, řekl v pořadu CNN Prima NEWS Co na to vaše peněženka agrární analytik Petr Havel. Na toto pochybení Úřad vlády ČR upozorňovala prezidentka PK ČR Dana Večeřová již v loňském roce. "Pokud se veškeré vstupní náklady vrátí na úroveň před začátkem válečného konfliktu na Ukrajině, klesnou i ceny potravin", doplnila Dana Večeřová, "vysoké náklady jsou skutečně hlavní příčinou vysokých cen potravin.

Celý pořad můžete shlédnout ZDE:

Může jít o obrázek 3 lidem , newsroom a text that says 'I Co NA TO VAŠE PENEŽENKA CENA POTRAVIN KLESÁ'

06 June 2023

Výroční setkání EIT Food se bude konat 27. a 28. června v hlavním městě Lotyšska – v Rize.
Setkání je otevřeno externím zájemcům z celého zemědělsko-potravinářského systému, včetně:

průmyslu: zájemci z podniků, inovačních ekosystémů, malých a středních podniků;
podnikatelské sféry: podnikatelé, startupy, investoři;
akademické sféry,
médií: novináři;
vládních institucí: Komisaři, poslanci Evropského parlamentu, tvůrci politik, zástupci vládních úřadů;
nevládních organizací.
Máte možnost pozvat i zájemce, kteří nejsou partnery EIT Food. Jako speciální nabídku svým kontaktům můžete nabídnout vstupenku zdarma (s použitím promo kódu Freeticket). Promo kód lze uplatnit při dokončení registrace na tomto odkazu: Delegate registration – EIT Food 2023 Annual Event.

Více informací naleznete ZDE

Více informací o EIT Food a kontakty: ZDE

02 June 2023

Cena jatečných prasat se po dlouhých měsících konečně dostala nad výrobní náklady. Pro chovatele prasat je to samozřejmě velmi dobrá zpráva, ale v žádném případě to neznamená, že by byly problémy zažehnány. V průběhu loňského roku totiž chovatelé přispívali spotřebitelům na nákup každého kilogramu téměř třemi korunami a celý sektor tak prodělal skoro tři čtvrtě miliardy korun.

Tiskovou zprávu si můžete přečíst zde:

 

02 June 2023

Jubilejního 20. ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se letos zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 52 výrobků. Výrobky byly hodnoceny celkem v 10 soutěžních kategoriích:

1. Mléko a smetana
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty a skyry
4. Tvarohové krémy
5. Sýry čerstvé a tvaroh
6. Sýry měkké a plísňové
7. Sýry polotvrdé a tvrdé
8. Tavené sýry a mléčné pomazánky
9. Sýry k tepelné přípravě
10. Speciality
V rámci soutěže byly dále vyhlášeny „Novinky roku 2023“.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sýr na pánev s uzeným sýrem ze společnosti MADETA a.s., kterému porotci přidělili 97,3 bodů z celkových 100 možných.
Absolutní novinkou roku se stal Sýr na vidličku z Mlékárny Polná spol. s r.o.
Hlavní cenu médií získal Selský sýr s probiotiky ze společnosti Moravia Lacto a.s.

Kompletní výsledky najdete zde:

Tisková zpráva zde:

02 June 2023

Projekt Mléko do škol přežije i přes rozsáhlé škrty v dotacích na ministerstvu zemědělství. Státní příspěvek na projekt činí 90 milionů korun, ale potravinářská komora ČR by ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je snížení deficitu vápníku u dětské populace, zlepšení stravovacích návyků dětí, výchova budoucích spotřebitelů a zajištění odbytu mléka pro zemědělce.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla serveru Lidovky.cz mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro Lidovky.cz. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst zde:

02 June 2023

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula kritizoval obchodní řetězce za vysoké ceny potravin, ale podle Antimonopolního úřadu za to nemohou jen oni, ale všichni. Marže v maloobchodu jsou s většími rozptyly než ve zpracovatelském sektoru a oligopolní trh obchodníků má dominantní vliv na konečné ceny potravin. Řetězce nechtějí samostatně reagovat na výroky ministra a chtějí postupovat jednotně v rámci Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Martin Pýcha, Zemědělský svoz ČR
Na straně zemědělců jsou tisíce dodavatelů, tzn. je tam velká rozdrobenost. Zatímco u obchodníků je oligopolní trh, to znamená je tam deset velkých hráčů, kteří ovládají 75 % našeho trhu, a samozřejmě oni mají ten dominantní vliv na ty konečné ceny potravin nejsou to rozhodně zemědělci.


Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR
Potravináři nejsou těmi, kdo je hnacím motorem toho zdražování potravin, protože oni skutečně mají velmi úzké mantinely, ve kterých se mohou pohybovat. Na jedné straně musí zaplatit zemědělcům tu zvýšenou cenu a z druhé strany jsou tlačeny řetězci na co nejnižší cenu.


Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR
Antimonopolní úřad potvrdil, že obchody jenom reagovaly na to, jak zdražují dodavatelé, potvrdil také to, že ministr zemědělství Nekula tady už rok lidem lže, opakovaně, navážel se do obchodu a používal živé informace, manipuloval s daty.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

fg.jpg

02 June 2023

V Česku se postupně snižuje obsah soli v potravinách od devadesátých let minulého století. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale neustále snižuje doporučené limity pro obsah soli v potravinách, což může vést k matoucím informacím pro spotřebitele. Například doporučený limit soli v chlebu se snížil o třetinu, což může mít negativní dopad na stravování dětí ve školních jídelnách.

Snižování obsahu v soli v potravinách také již po řadu let podporuje Potravinářská komora ČR (PK ČR), například prostřednictvím Platformy pro reformulace, kde je jedním z cílů mimo jiné snižování obsahu soli v potravinách. PK ČR je také účastníkem projektu „Zdraví 2030“, tvořící Strategický rámec rozvoje péče o zdraví v ČR do roku 2030, a s Ministerstvem zdravotnictví podepsala „Deklaraci ke zdravému životnímu stylu“. Soli v drtivé většině tuzemských potravin tedy netřeba se bát.
SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE LIMITY SOLI STÁLE MĚNÍ ČEŠTÍ VÝROBCI PODÍL SOLI V POTRAVINÁCH SNIŽUJÍ.

Článek vyšel v časopise CZ TEST, https://www.cz-test.cz/o-nas.

02 June 2023

Výrobky z kategorie tuků a olejů si za posledních 12 měsíců zakoupila téměř každá česká domácnost a průměrně je do košíku vkládá 30krát za rok, s průměrnou cenou za nákup 85 Kč. Největší část výdajů směřuje do kategorie másel a olejů, přičemž slunečnicový olej dominuje a privátní značky tvoří více než 30 % výdajů. Olivový olej není vhodný pro vysoké teploty.

Srovnáme-li tři nejoblíbenější oleje používané v českých domácnostech, slunečnicový, olivový a řepkový, z nutričního hlediska vychází řepkový olej jako vítěz. Proč? Obsahuje totiž nižší obsah nasycených mastných kyselin než ostatní běžné oleje a tuky, a naopak jeho konzumace vede k žádoucímu zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin, které jsou v běžné stravě velmi málo dostupné. Navíc je ještě z výše uvedených olejů oxidačně nejstabilnější. Pro zajištění správné orientace spotřebitelů na trhu s potravinami je nutné analyzovat a dále prohlubovat jejich informovanost o dopadech potravin na životní styl a zdraví. Za účelem analýzy míry tohoto povědomí na poli olejů a tuků bylo spuštěno dotazníkové šetření, jehož výsledky přinesly zajímavé informace o distribuci názorů na vybrané oleje a tuky v populaci. „Z celkového počtu 674 respondentů považovalo 79 procent dotazovaných řepkový olej za vhodný pro kulinární použití. Avšak ze zbylých 21 procent, kteří měli opačný názor, značná část volila jako důvody mimo jiné tvrzení, která byla cíleně citována z dnes velmi rozšířených mýtů,“ tvrdí Helena Kavanová, tisková mluvčí Potravinářské komory ČR. Průzkum rovněž přinesl zajímavé informace o prioritách spotřebitelů při nákupu olejů a tuků a dále specifikoval četnost používání spojené s oleji a tuky při přípravě pokrmů teplé i studené kuchyně. 

Článek vyšel v časopise Zboží a prodej, https://www.zboziaprodej.cz/o-casopisu/

02 June 2023

Potravinářský zpravodaj, http://agral.cz/potravinarsky-zpravodaj/
Češi solí 2,5x více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), ale testy ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako v Evropě. Ministerstvo zdravotnictví sleduje spotřebu soli v školách a zjistilo, že 56 % polévek překračuje doporučenou denní dávku soli pro dětský oběd. Výrobci potravin v Česku pracují na snižování obsahu soli, ale musí to dělat postupně, aby neovlivnili chuť výrobku.
„Vzali jsme nejpřísnější limity na světě, prezentované WHO v roce 2021, a porovnali jsme je s vybranými výrobky testů Potravinářské komory ČR, tj. výrobků v české obchodní síti. Jedná se tedy o globálně nejnižší maxima v jednotlivých kategoriích výrobků, které definovala Světová zdravotnická organizace (WHO) na základě odborné diskuze. Z testování (kynutý chléb, celosvalové masné výrobky, měkký až středně zralý sýr, bramborové, zeleninové a obilné chipsy – pozn. red.) je jasně patrné, že žádný z výrobků nepřesahuje tuto hranici několikanásobně,“ vysvětluje Magdaléna Hrubá, výkonná ředitelka Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací (CZPVI).
V rámci vyvážené a pestré stravy je nezbytné sledovat konzumované množství, potraviny tedy nedělíme na zdravé a nezdravé, ale na zdravé a nezdravé množství. V kategorii chlebů představujeme chléb s obsahem 0,72 g soli na 100 g, výrobce BEAS a. s. – Pekárna Lično a šunku nejvyšší kvality s obsahem 1,5 g na 100 g od společnosti Maso, uzeniny Písek.

 

02 June 2023

 Zástupci Agrární a Potravinářské komory se shodují na tom, že obchodní řetězce diskriminují tuzemské zemědělce a výrobce potravin přemrštěnými obchodními přirážkami a nevýhodným umístěním zboží v regálech. Obchodníci naopak tvrdí, že zemědělci a potravináři pobírají dotace a zvyšují ceny své produkce. Nedávné šetření antimonopolního úřadu ukázalo, že žádný ze tří „podezřelých“ na drahých potravinách neprodělává.uf.jpg

02 June 2023

Aktuální díl (1.6.2023) pořadu Máte slovo s M. Jílkovou se věnoval cenám potravin, proč tedy v Česku potraviny tolik zdražily.

Hostem pořadu byla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, stínová ministryně zemědělství Margita Balaštíková (ANO), místopředseda zemědělského výboru PSP ČR Petr Bendl, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a za občany Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR. 

V česku je 33 průmyslových mlékáren a největší podíl na trhu má mlékárna s podílem 13,6 %. 

Hosté diskutovali o výsledcích analýzy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, která mapuje situaci na trhu u pěti vybraných komodid napříč celou zemědělsko-potravinářskou vertikálou včetně obchodníků.Úřad nepotvrdil žádné pochybění, žádnou kartelovou dohodu nebo zneužití dominanntího postavení. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

26 May 2023

Antimonopolní úřad zveřejnil v úterý výsledky kontrol cen potravin. Zaměřil se na mouku, mléko, máslo, vejce a kuřecí maso. Prověřoval, zda někdo ceny v celém řetězci od výrobců přes zpracovatele po prodejce nepřiměřeně navyšuje. Kompletní zpráva má 117 stran. „Šetření neukázalo selhávání hospodářské soutěže,“ shrnul úřad.

„Zkoumali jsme data od roku 2018 do února 2023 po měsíčních bázích. Vidíme trendy, kdy dochází v letech 2018, 2019, 2020 k výrazné produkci pšenice s dobrými klimatickými podmínkami a snižující se ceně, naopak na druhé straně energetickou ránu související s pádem některých dodavatelů nebo válkou na Ukrajině,“ popsal chování trhu předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna.

Nelze říci, že by za razantní zdražování mohl jeden článek řetězce,“ zhodnotil Mlsna výsledky tříměsíčního šetření.

„Trh se chová přirozeným způsobem,“ dodal. „Rozetnutí gordického uzlu visí na zkrocení inflace,“ domnívá se předseda antimonopolního úřadu.

Za růst cen mohla mimo jiné ptačí chřipka, ceny energií a hnojiv nebo krmných směsí pro kuřata. Mlsna zároveň upozornil, že třeba vyšší cenu energií zaplatí spotřebitel třikrát. Do ceny si ji promítnou výrobci, zpracovatelé i prodejci.

Celý článek si můžete přečíst zde.

26 May 2023

Kritika vládního balíčku se týká zvýšené sazby DPH na kojeneckou vodu a kávu s mlékem. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza tvrdí, že vláda trestá rodiny s dětmi a měla snížit DPH na potraviny dříve. Úředníci nyní řeší, zda káva s mlékem bude daněna jako nápoj nebo potravina.

Vládní balíček opět čelí kritice. Podle prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy vláda vyšší sazbou DPH na kojeneckou vodu trestá rodiny s dětmi. „Kojenecké vody nemají alternativu, z kohoutku nepotečou,“ souhlasila s kritikou prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Problém je také s DPH na kávu s mlékem prodávanou v obchodech. Káva totiž podléhá vyšší jedenadvacetiprocentní dani, mléko patří s 12 procenty do snížené sazby.

Celý článek si můžete přečíst zde.

 

26 May 2023

Ceny potravin stále zůstávají výrazně dražší než loni, ačkoli některé v meziměsíčním srovnání klesají. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledky svého šetření, které ukázalo, že za vyšší ceny v obchodech nikdo nemůže. Zemědělci, zpracovatelé i obchodníci se snaží zvýšené náklady do koncových cen propisovat.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zveřejnil výsledek svého šetření. Sesbíral data od 200 firem ze všech částí řetězce a víc než 10 oborových svazů. Chce tak dodat fakta k diskusi, kdo za vyšší cenovky v obchodech může.

Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii:
My jsme hlavně rádi, že ÚOHS takovou analýzu udělal. Tím se, doufám, uzavřela jedna kapitola osočování, kdo za to může. Tady je vidět, že za to v podstatě nemůže nikdo, že taková je realita trhu současného.

 

26 May 2023

Doporučujeme pořad České televize Byznys24 zde dne 23.5.2023, který se věnuje výsledkům analýzy antimonopolního úřadu k cenám potravin. 

Hosty pořadu byla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR, Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a Martin Ludvík z Agrární komory ČR. 

Celý pořad můžete shlédnout zde.

26 May 2023

Potravinářská komora ČR doplnila, že se potvrdilo její dlouhodobé tvrzení, že za vysoké ceny můžou vysoké vstupní náklady. „Vysoké ceny energií, doprava, cena práce, suroviny apod. Pokud jde o budoucí cenový vývoj, předpokládáme, že se ceny potraviny budou stabilizovat a pozvolna klesat, jako je tomu každý rok. Na pulty se dostává v tomto období české ovoce, zelenina, brambory, dochází ke snižování cen mléka a mléčných výrobků,“ řekla prezidentka komory Dana Večeřová.

Kdo by si však myslel, že tím skončilo zákopové držení pozic mezi jednotlivými aktéry, těžce by se mýlil. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vyzval lidoveckého ministra zemědělství Zdeňka Nekulu k omluvě za dřívější prohlášení, že za růstem cen stojí obchodní řetězce. A rovnou si přisadil, že zdražují hlavně agrobaroni.
Ministr odvětil, že se omlouvat nehodlá a že kartel stále může být u cukru, dále se mu nelíbí loňské zvýšení cen a očekává, že je ÚOHS dále prověří. „Na této potravině máme velmi vážné podezření, že to velmi skokové zvýšení cen nebylo jen tak náhodou. Pokud mezi sebou jednotlivé subjekty soutěží, tak nevznikají skokové nárůsty cen,“ řekl o cukru Nekula. Ve stejný okamžik si podle něj obchodníci u sladké komodity přirazili 14 korun.
U vajec, kde antimonopolní úřad hovoří o maximálně korunové přirážce ze strany obchodníků, si podle ministra řetězce ve skutečnosti přihodily hned dvě koruny. Jenže na to ÚOHS nepřišel, protože řešil jenom balení vajec po deseti kusech.
Agrární komora ČR uvedla, že úřad nebyl schopen publikovat to, co veřejnost skutečně zajímalo, tedy kdo má z vysokých cen potravin nejvyšší zisky, nikoliv za kolik se prodává zboží zbytku dodavatelského řetězce.

Článek si můžete přečíst zde.

26 May 2023

„Potravináři nejsou hnacím motorem zdražování, protože nemají velký manévrovací prostor. Musí zaplatit českým zemědělcům a z druhé strany jsou tlačeni řetězci, aby jim zboží dodávali co nejlevněji. Všechny články se snažily promítnout enormně vysoké náklady do konečných cen,“ reaguje na vysoké ceny potravin Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory.

Celý rozhovor můžete shlédnout zde.

26 May 2023

Potravinářská komora ČR navrhuje rozšířit projekt Mléko do škol na dodávky dvakrát týdně pro všechny žáky základních škol. Cílem projektu je zvýšení obsahu vápníku v dětské stravě a zajištění odbytu mléka pro zemědělce. Ředitelé některých škol však projekt neocenili a tvrdí, že děti si toho neváží a plýtva se tím.

Zatímco ještě v loňském školním roce mohli mléčné a ovocné svačiny zdarma dostávat dvakrát do měsíce všichni školou povinní žáci (kterých bylo téměř 850 tisíc), letos se jedná jen o žáky prvního stupně (asi 525 tisíc). Dostávají ho jednou měsíčně. Potravinářská komora ČR by přitom ráda projekt rozšířila na dodávky dvakrát týdně, a to opět pro všechny žáky základních škol.
Důležitý zdroj živin
„Kostra dítěte se vyvíjí do 20 let, logické by bylo realizovat tento projekt i na středních školách. Navrhujeme rozšířit nabídku i o ochucené výrobky s částečným doplatkem,“ řekla LN mluvčí komory Helena Kavanová. O změně stávajících podmínek se však podle ní aktuálně nejedná.
Kladně projekt hodnotí i nutriční terapeutka Adéla Čížková. „Věřím tomu, že ty nejchudší rodiny na mléko opravdu nemají, takže toto je pomoc. Mléko je pro děti zdrojem vápníku a vitaminu D. Důležitý je i příjem bílkovin, těch děti teď moc nemají,“ uvedla Čížková pro LN. „Když vidím, že rodiče čtyřikrát týdně namažou dětem rohlík s nugetou, jde mi z toho hlava kolem,“ dodala.
26 May 2023

Vláda představila svůj ozdravný balíček, který má snížit deficit rozpočtu o 150 miliard korun. Škrty mají být provedeny v národních dotacích ministerstev, ale konkrétní úspory nejsou zatím známy. Podnikatelské svazy kabinet kritizují za nedostatek informací.

Jan Úšela z Deníku N shrnuje současnou situaci kolem vládního konsolidačního balíčku.

„Škrty se týkají národních neinvestičních dotací, zejména pro velké podniky. Podpora pro oblast zemědělství bude nadále směřovat zejména do investic, které zajistí rozvoj a modernizaci našeho zemědělství,“ řekl Deníku N ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který tím jen zopakoval svůj dřívější status z Twitteru.
Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se měly úspory v rámci zemědělství dotknout výrobců potravin, jako jsou Agrofert, Hamé nebo Madeta. Mlékárenský podnik už proto prohlásil, že pokud přijde o dotace, nejspíše ukončí dodávky mléka do škol, na něž stát přispívá.
Samo Nekulovo ministerstvo ale dosud oficiálně nepotvrdilo, že se škrty dotknou právě Madety. „Na vládě jsme se dohodli, že dokud nebude sestaven rozpočet na rok 2024, nebudeme zveřejňovat detaily za jednotlivé rezorty,“ dodal Nekula. Minulý čtvrtek krátce po představení balíčku přitom mluvčí jeho úřadu řekl Seznam Zprávám, že kompletní přehled úspor rezort zpracuje do tohoto týdne.
Deník N obeslal všechna ministerstva s dotazy, zda se jich úspory týkají a kde přesně hodlají případně šetřit. Žádné z těch, která už zareagovala, ale nechtělo zmínit podrobnosti s poukazem na to, že detaily se vyjasní při podzimním představení rozpočtu na příští rok.
26 May 2023

Prezident Agrární komory (AK) Jan Doležal ve čtvrtek na volebním sněmu v Olomouci obhájil funkci v čele této zemědělské organizace. Byl jediným kandidátem. Doležal je prezidentem komory od roku 2020, kdy vystřídal Zdeňka Jandejska. Mezi své priority Doležal zařadil narovnání podmínek na jednotném trhu Evropské unie, snížení administrativní zátěže zemědělců či racionalizaci požadavků na zemědělské podnikatele.

Více informací najdete zde.