Česko je méně soběstačné v produkci základních potravin, než tomu bylo dříve. Za 31 let samostatné existence jeho soběstačnost klesla o šestnáct procent. Má to svá rizika, ale obecně na tom spotřebitelé vydělávají, shodují se analytici.

„Nižší soběstačnost znamená vyšší dovozy ze zahraničí a z ekonomického pohledu zápornou bilanci agroobchodu. Jednou z výhod je ale kromě možných nižších cen také širší nabídka zemědělských komodit a z nich vyráběných potravin,“ řekl Právu agrární analytik Petr Havel.

Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka by ale Česko mělo o potravinovou soběstačnost usilovat. „Přestože se pohybujeme na vnitřním trhu Evropské unie, kde si obchodníci mohou dovézt v podstatě jakékoliv zboží, vždy je výhodné si doma vyprodukovat, co lze. Přesvědčili jsme se o tom nedávno během pandemie koronaviru, když se zavřely hranice a najednou některé potraviny na pultech řetězců chyběly,“ poukázal.

Více v dnešním Právu