Česko je méně soběstačné v produkci základních potravin, než tomu bylo dříve. Za 31 let samostatné existence jeho soběstačnost klesla o šestnáct procent. Více než soběstační jsme třeba u produkce mléka nebo piva, horší je to u másla, vepřového či zeleniny. Má to svá rizika, ale obecně na tom spotřebitelé vydělávají, shodují se analytici.

Podle mluvčího Potravinářské komory Marka Zemánka by ale Česko mělo o potravinovou soběstačnost usilovat. „Přestože se pohybujeme na vnitřním trhu Evropské unie, kde si obchodníci mohou dovézt v podstatě jakékoliv zboží, vždy je výhodné si doma vyprodukovat, co lze.

Čtěte tady: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cesko-je-ve-vyrobe-potravin-mene-sobestacne-lide-ale-maji-nizsi-ceny-a-vetsi-vyber-40500098