Podle posledního Indexu genderové rovnosti od European Institute for Gender Equality (EIGE) z roku 2022 získalo Česko 57,2 bodu ze 100, což pro něj znamenalo 23. příčku v Evropské unii. Bodový výsledek byl přitom o 11,4 bodu nižší než výsledek celé EU. Od roku 2010 do vydání zmíněného indexu byl pokrok v genderové rovnosti v Česku nejpomalejší ze všech členských států Unie.

Fotka premiéra a manželky z konference Česko na křižovatce se stala symbolem genderových nerovností v Česku. Podle Indexu genderové rovnosti získalo Česko 57,2 bodu ze 100, což je nižší hodnota než průměr EU. Největší prostor pro zlepšení je v oblasti práce a péče, kde ženy mají největší zátěž. Islanďanky v minulosti stávkou dosáhly uzákonění platové rovnosti. Premiér Fiala se na konferenci zaměřil spíše na jiné priority než na rovnost. Fotka s mužským zastoupením na konferenci vyvolala kritiku.

Konferenční fotka s premiérem a muži na pódiu zafungovala jako silný symbol, jako muleta na býka. A to bez ohledu na to, že pak na celodenní konferenci, prezentované jako pro český byznys klíčové, vystoupily i tři odbornice. Česko trpí zvláštním paradoxem. Podle výzkumů a statistik je to stát se zásadními genderovými nerovnostmi, které ho brzdí, ale podle mnoha veřejných deklarací to často vypadá, že nerovnosti nikdy nikdo neviděl. Alespoň rovnost mezd a platů už má určitou pozornost nebo nerovnováha v péči na rodičovské dovolené, a to i s tím, co následně pro ženy znamená v práci a důchodech.

Česko na křižovatce

Žen ve vedoucích funkcích i v Česku významně přibývá a jejich životní i pracovní zkušenosti přinášejí do jednání nový pohled, jiný náhled a možná i nová neotřelá řešení. Navíc počet žen s vysokoškolskými diplomy významně roste a pevně doufáme, že se to brzy zřetelně projeví i v byznysu, odpovídá Helena Kavanová, ředitelka pro marketing a komunikaci a tisková mluvčí Potravinářské komory ČR. Podle ní je škoda, že se na konferenci neobjevilo více žen, které by mohly oponovat nebo více reflektovat vládní návrhy. Je pravděpodobné, že pokud se tato situace nezmění, na konferenci tolikrát zmiňovaným skanzenem se můžeme stát dřív, než si myslíme, dodává.

A připomíná, že Potravinářská komory ČR je jednou z mála oborových organizací, která má ve svém čele ženu. Dana Večeřová vede komoru od roku 2019, nyní bude kandidovat na druhé volební období. Postavení žen ve vedení společností podporuje i Evropská unie. Velké firmy by měly mít od roku 2026 minimálně 40 % žen na vedoucích pozicích, například v dozorčích radách, doplňuje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Zdroj: https://www.podnikatel.cz/clanky/reaktor-nebo-rovnost-jedno-z-toho-se-do-zachrany-ceska-premierovi-neveslo/