15. prosinec 2023

V Polsku jsou tradičně nejlevnější potraviny v EU, hlavně zásluhou výkonného zemědělského sektoru. Jejich dostupnost patří k maximám každé vlády, proto také premiér Morawiecki reagoval na nástup inflace a v únoru 2022 zrušil u potravin pětiprocentní sazbu DPH. Ceny tím neklesly, ale osvobození supermarketů od daně růst cen zpomalilo, třeba ve srovnání s Českem. O to déle však v Polsku potraviny zdražovaly, rychlý meziměsíční růst trval až do letošního května. Tříletá inflace se u potravin proto blíží ke 40 procentům, zatímco v Česku zůstala o šest procent níže.

To ještě není žádná tragédie, protože polské obchody vycházejí z výrazně nižší základny než okolní země. Šok by však mohl nastat ve chvíli, až se DPH na potraviny opět zavede. Jedním z posledních kroků Morawieckého vlády bylo prodloužení daňové výjimky do konce března 2024. Jeho nástupce Tusk tím přijde každý měsíc o miliardu zlotých plánovaných příjmů, zároveň to však od něho bude vyžadovat hodně odvahy, aby DPH znovu zavedl.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

15. prosinec 2023
 

Praha 14. prosince (ČTK) - Některé obchodní řetězce již nyní reagují na plánované změny v DPH na potraviny akcemi, které do cen promítají snížení sazby z 15 na 12 procent, které bude od ledna. Podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka zprávy o zlevnění určitého zboží jsou hlavně dílem marketérů firem a nejde o závazek, který by znamenal dlouhodobé zlevnění. Po několika týdnech mohou opět ceny růst, navíc sleva se má týkat jen určitého množství produktů, takže jiné naopak mohou zdražit, sdělil ČTK.

"Z posledního prohlášení řetězců cítím, že jsou pod tlakem. Na jedné straně se očekává zlevnění po poklesu DPH, snížení cen v obchodech, na stranu druhou však dodavatelům i obchodníkům objektivně rostou náklady, které chtěli promítnout od ledna do cen. Po posledním koordinovaném prohlášení řetězců se vzedmula vlna kritiky, kterou je nyní třeba uhasit," uvedl Tyleček.

Minulý týden oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), že od ledna by měly potraviny zdražit. Prezident svazu Tomáš Prouza poté uvedl, že důvodem je zvyšování cen dodavatelů. Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová dnes řekla, že členové komory sice jako každý rok rozesílají nové ceníky, ale nemohou řetězcům oznámit, že zdraží s tím, že obchodníci to bez výhrad přijmou. "Pokud je pustí do nějakého zdražení, tak to budou jednotky procent," uvedla. Jednání dodavatelů s obchodníky jsou podle ní velmi tvrdá. "Máme i signály o tom, že řada řetězců trvá na zlevnění," doplnila.

Řetězec Penny Market koncem listopadu oznámil, že do cen vybraných produktů promítne snížení DPH již od 1. prosince. Sleva se odečítá u pokladny držitelům zákaznické karty, kteří předloží kupon z letáku, aplikace nebo dalších médií. "Jsme rádi, že nás ostatní řetězce následují. K cenám po 1. lednu 2024, kdy dojde k úpravě cen všech produktů dle platných sazeb, pak můžeme našim zákazníkům slíbit, že i přes nejrůznější informace o zdražování v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin, a to ani v souvislosti se zdražováním energií nebo na základě rostoucích dodavatelských cen," sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti Tomáš Kubík.

Tesco minulý týden oznámilo, že od tohoto týdne u stovky potravin snižuje ceny tak, aby odpovídaly poklesu sazby DPH. "Po Novém roce budeme v této aktivitě pokračovat a chceme našim zákazníkům nižší sazbu DPH promítnout do cen dalších výrobků," uvedl produktový ředitel společnosti pro ČR Pavol Halász. Lidl dnes v tiskové zprávě uvedl, že do cen více než 1000 produktů promítne snížení DPH dvojnásobně a ceny budou od ledna na úrovni, jako kdyby sazba daně klesla o šest procent.

Podle analytiky Capitalinked Radima Dohnala jsou všechna prohlášení ohledně cen potravin hlavně pokusem o důkaz síly. "Vypadá to, že stát tentokrát vyhrál či vyhraje. Řetězce cítí silnou mediální ofenzivu proti nim, uvědomují si, jak dopadly v Maďarsku. Tak horký brambor negativní publicity raději přehrály na výrobce potravin," uvedl. Řetězcům se podle něj vyplatí podpořit klesající poptávku domácností cenou. "Výsledkem takové iniciativy může být to, že podíl nákupů ve slevách v ČR po nějaké době klesne, tedy lidé začnou méně sledovat akce. A po nějaké době, až se spotřebitelská poptávka napraví, svoje marže zvýšit," doplnil.

Stát by podle něj měl místo současného tlaku uvolnit podmínky pro obchod, a lákat tak nové řetězce. Zmínil například dobu povolování staveb nebo uvolnění pravidel pro zahraniční zaměstnance. Usnadnit vstup nových hráčů na trh by měl stát i podle Tylečka.

zaz ktp

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

15. prosinec 2023

Praha 14. prosince (ČTK) - Dodavatelé nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen. Novinářům to dnes řekla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, podle které je situace okolo potravinářství uměle vyhrocená. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) tvrdí, že za zdražováním je růst cen potravinářů. S cenami energií podle Večeřové potřebují pomoci hlavně malé a střední podniky a ne jen energeticky náročné provozy, ke kterým má směřovat vládní pomoc.

Očekávané zdražení potravin i přes pokles sazby DPH oznámil minulý týden ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) po jednání se zástupci obchodních řetězců a SOCR. Prezident SOCR Tomáš Prouza uvedl, že důvodem zdražení je zvyšování cen dodavatelů. Večeřová pak řekla, že členové Potravinářské komory sice jako každý rok rozesílají nové ceníky, ale nemohou řetězcům oznámit, že zdraží s tím, že obchodníci to bez výhrad přijmou.

"Pokud je pustí do nějakého zdražení, tak to budou jednotky procent," uvedla. Jednání dodavatelů s obchodníky jsou podle ní velmi tvrdá. "Máme i signály o tom, že řada řetězců trvá na zlevnění," doplnila.

Komora již dříve uvedla, že snížení DPH se na cenách potravin nijak neprojeví. "My jsme upozorňovali vládu, že pokud chce udělat něco s DPH, musí jít minimálně na deset, ideálně na pět procent," uvedla šéfka komory. Třeba v sousedním Polsku byla DPH ve snaze pomoci domácnostem čelit vysoké inflaci loni snížena u některých základních potravin až na nulu.

Ministr Výborný minulý týden v pondělí oznámil, že ho zástupci obchodních řetězců informovali o zdražení potravin od ledna. Potraviny budou přitom od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH 12 procent, zatímco nyní jsou v první snížené sazbě 15 procent. Prezident svazu obchodu Prouza před týdnem na tiskové konferenci uvedl, že dodavatelé potravin obchodníkům avizují zvýšení cen o pět až deset procent.

Večeřová k vládní pomoci s cenami energií řekla, že komora zatím nezná detaily. Pomoc na snížení plateb za obnovitelné zdroje za 3,5 miliardy Kč mají získat firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí. Podle Večeřové ale i malé a střední podniky, kterých se pomoc zřejmě týkat nebude, čekají velký růst nákladů. Uvedla, že pro jednu ze středně velkých firem znamená zdražení regulované složky deset až 15 milionů Kč navíc. "To opravdu nejsou částky, které by byly zanedbatelné," dodala s tím, že právě malé a střední firmy se v době energetické krize dostávají do největších problémů.

Večeřová tento týden obhájila post prezidentky Potravinářské komory na další čtyři roky. Ve volbě neměla protikandidáta. Mezi své priority v novém funkčním období řadí i uklidnění situace ohledně cen potravin v Česku.

zaz ver ktp

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

 

 

 

 

15. prosinec 2023

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová minulý týden Novinkám sdělila, že snížení DPH o tři procenta nekompenzuje nárůst nákladů potravinářů. „Zejména zvýšení regulovaných cen energií v příštím roce se dotkne celého průmyslu, nejen výroby potravin, ale i návazných oborů,“ uvedla.

Ve čtvrtek ale prohlásila, že dodavatelé nedávají ke zdražování potravin žádný důvod a řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent. „Máme i signály, že řada řetězců trvá na zlevnění,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační fioto: pixabay

13. prosinec 2023
 

Stát uvolní 3,5 miliardy korun na pomoc energeticky náročným firmám, které od příštího roku zasáhnou zvýšené ceny energií. Ve středu to na tiskové konferenci oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Pomoc bude směřována podnikům fungujícím na hladině vysokého a velmi vysokého napětí formou snížení plateb za obnovitelné zdroje energie (OZE), a to v průměru o dvě třetiny.

„Nedotujeme plošně. Plošná dotace už není potřeba, ale pomáháme těm, kteří by měli s nárůstem problém a kde by mohlo dojít k ohrožení fungování. Pomoc se týká i takových firem, které se pohybují v oblasti sklářství, železáren, potravinářské firmy atd.,“ řekl Fiala na tiskové konferenci.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

13. prosinec 2023

Začátkem roku se potraviny v Česku zdražovaly, postupně však začaly ceny klesat. Během zvyšování cen vláda nepomohla. Když už vše zlevňovalo, stát přispěchal na pomoc a chce slíznout smetanu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

Od února letošního roku zdražovala pouze jediná potravina, a to brambory, tvrdí ekonom. „Tato potravina zdražovala téměř neustále. Cena brambor nyní trošičku klesla,“ řekl Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.Celý pořad můžete shlédnout zde:
12. prosinec 2023

Dana Večeřová byla dnes znovuzvolena prezidentkou Potravinářské komory ČR na další čtyřleté funkční období. Dana Večeřová neměla protikandidáta. Mezi její priority na další volební období je uklidnit vyhrocenou situaci s cenami potravin v Česku a pomoci stabilizaci cen potravin v následujícím roce. „Vláda musí změnit negativní komunikaci o českých potravinách a proti českým zpracovatelům“, viníkem jsou stále se zvyšující ceny energií, obalů, odpadů, náklady na zaměstnance apod. Výši cen ovlivňují i jistá národní specifika například slevové akce, které Češi milují a stále vyhledávají. V okolním Polsku se prodá v akcích 36 % potravin, v Německu 25 % v České republice je to více jak 65 %. Dalším problémem je velký rozdíl mezi tzv. regálovou cenou a cenou v akcích. „Chceme více reagovat na evropská témata související s udržitelným potravinovým systémem, proteinovým plánem, denominacemi, taxonomií apod. Velmi si v této souvislosti vážím práce všech našich výborů a pracovních skupin. Hájíme zájmy potravinářského průmyslu, edukujeme spotřebitele, komunikujeme aktuální potravinářská témata a organizujeme semináře a konference“, dodala Dana Večeřová.

Potravinářská komora ČR Vás zve na tiskovou konferenci o aktuálních prioritách staronové prezidenty Dany Večeřové. TK se bude konat ve čtvrtek 14.12.2023 od 11.00 hodin v GALERII ČERNÁ LABUŤ, 8. PATRO, NA POŘÍČÍ 25, PRAHA 1. Předpokládaný konce TK ve 12.30 hodin. 

Akreditace a bližší informace na níže uvedeném mailu.

Mgr. Helena Kavanová

Ředitelka pro marketing a komunikaci / Tisková mluvčí

Potravinářská komora České republiky®

Počernická 272/96

108 03  Praha 10 - Malešice

mobil: +420 737 287 024

12. prosinec 2023
 

Praha 12. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) připraví do 15. ledna návrh změn zákona, které by mu umožnily lépe reagovat na některé situace na trhu, které mohou působit podezřele. Novinářům to po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) řekl předseda úřadu Petr Mlsna. Možné úpravy se týkají například povolování fúzí, uvedl. Výborný ke schůzce novinářům řekl, že antimonopolní úřad by měl začít aktivně využívat všechny nástroje, které má. Podle ministra by také měl dělat víc sektorových šetření.

Předseda antimonopolního úřadu o jednání s Výborným požádal poté, co se ministr minulý týden sešel se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Výborný po jednání řekl, že potraviny od ledna zdraží, přestože na ně klesne sazba DPH z 15 na 12 procent. Na tiskové konferenci uvedl, že ho o tom informovali zástupci řetězců. Prezident SOCR Tomáš Prouza poté řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům už oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent.

Mlsna řekl, že informace o schůzce chtěl proto, že v médiích se objevovaly různé informace o tom, co bylo jejím předmětem. "Pan ministr mě detailně seznámil s tím, o čem se s maloobchodními řetězci bavil, a předal mi podrobný zápis s tématy a vyjádřeními, které od jednotlivých účastníků na té schůzce padly," řekl. ÚOHS podle něj bude dokument analyzovat a poté se uvidí, jaké budou další kroky.

Podle Mlsny se s Výborným shodli na tom, že jak ÚOHS, tak ministerstvo nejsou orgány, které by tvořily ceny na trhu. Poznamenal, že podle současných pravidel nemůže antimonopolní úřad ukládat firmám žádné závazky nebo je nutit odprodat část podniku, pokud nedosáhne dominantního postavení na trhu. "Tady se nabízí velký prostor pro úpravu," doplnil. "Nabízí se úpravy v oblasti fúzí tak, aby nedocházelo k prohlubování oligopolní struktury na českém trhu, ať už potravinářském nebo maloobchodním," řekl.

Je podle něj také možné debatovat o tom, zda v situaci, kdy je zakázáno prodávat za nepřiměřeně nízké, takzvaně dumpingové ceny, by nebylo vhodné zakázat prodej i za nepřiměřeně vysoké ceny. Jako příklad uvedl, že se úřad může zaměřit na to, zda nepřiměřeně vysoké ceny neovlivňují trh jako celek. "To znamená, že nikdo není tlačen v důsledku třeba oligopolního fungování trhu k tomu nezlevňovat," uvedl.

Výborný k nepřiměřeně vysokým cenám řekl, že obchodní přirážky v řádu stovek procent jsou za hranou toho, co je přiměřené, zákon to ale nijak nepostihuje. Uvedl, že k případné úpravě zákona vytvořil vlastní skupinu expertů na soutěžní právo.

S ministrem podle Mlsny diskutovali také o slevových akcích. Podotkl, že v ČR je prakticky nereálné zjistit skutečnou hladinu cen, protože 70 procent základních potravin se prodává v akcích. "Pokud bychom statisticky porovnali ceny v těchto slevových akcích, tak bychom viděli, jaká je reálná hodnota, za kterou se základní potraviny kupují," doplnil. V některých státech podle něj regulace slevových akcí funguje, ale pro české politiky je to téma, které příliš řešit nechtějí.

Mlsna také řekl, že v příštím roce úřad bude provádět sektorové šetření namátkově i plošně u vybraných komodit. Letos prověřoval vývoj cen u mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa. Sledoval jejich vývoj od roku 2018 s ohledem na pět zlomových dat, které mohly mít na zdražování vliv, jako byl začátek energetické krize nebo začátek války na Ukrajině. Ve zvláštní analýze se věnuje vývoji ceny cukru. Mlsna dnes řekl, že výsledky cen cukru by měl úřad zveřejnit do konce roku. Podle Výborného by měl ÚOHS v tomto ohledu "výrazně přidat," protože podnět týkající se cukru podal jeho předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na konci února.

Antimonopolní úřad se už v únoru v dopise obrátil na ministerstvo zemědělství před jednou ze schůzek tehdejšího ministra Nekuly se Svazem obchodu a cestovního ruchu, Agrární komory a Potravinářské komory právě k cenám cukru. "Úřad obecně výměnu citlivých obchodních informací považuje za problematickou zejména v rámci sdružení soutěžitelů či napřímo mezi jednotlivými soutěžiteli na horizontální úrovni, neboť tato může nejpravděpodobněji vést k reálnému narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích," uvedl.

zaz snm

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

12. prosinec 2023

Drahé energie a levná polská konkurence. To jsou důvody, proč v Česku končí zpracovatelé masa. V konkurzu skončila třeba společnost Gurmán Sedlnice z Moravskoslezského kraje. Firma s historií od roku 1994.

Tržby více než 40 milionů, třicítka lidí a zisk. Tak vypadala společnost Gurmán Sedlnice na Novojičínsku ještě v roce 2020. Firma ročně zpracovala 80 tun masa a sázela na regionální uzeniny a výrobky. Jenže pak se situace náhle změnila.

Ceny energií narostly a stále více lidí zejména na severní Moravě jezdilo za nákupy do levnějšího Polska, případně nakupovali maso z Polska dovezené. Před několika týdny se tak na facebookových stránkách firmy objevila tato zpráva:

„Vážení zákazníci, s lítostí vám musíme oznámit, že firma Gurmán Sedlnice končí. Výroba masa a uzenin je energeticky nákladná. Bohužel ceny energií a to, že se kupní síla přesunula do Polska, nás donutilo ukončit činnost. Všechny nás to mrzí, protože jsme tuhle práci měli rádi a dělali to pro vás. Děkujeme vám za dlouholetou přízeň a přejeme hodně štěstí a zdraví v těchto nelehkých časech.“

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. prosinec 2023

A právě energie jsou největší problém. „V roce 2022 byly náklady o 43 procent vyšší. O rok později růst pokračoval, a náklady byly vyšší o 68 procent. Část zemědělců sice byla na spotu a měli levnější energie, ale část měla fixace a těm to nyní vyskočí,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pícha. Letos prý oproti lonskému růstu výdělků čekají zemědělci propad zisku o 60 procent.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Ilustrační foto: CNN Prima News

12. prosinec 2023

Před týdnem zazněl první výstřel. Lze tak označit komentář předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy k vyhlídce, že se DPH u potravin snižuje o tři procenta. „Obchodní řetězce přenesou každé jedno procento snížené DPH do svých cen,“ slíbil Prouza po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným. Ihned však dodal: „Pokud nám ale přitom dodavatelé zvýší cenu potravin o 10 procent, dojde k navýšení cen potravin o sedm procent.“ Nové ceníky, které začnou platit od ledna, mohou i přes snížení daní obsahovat vyšší ceny než dosud.

Proti tomu se na síti X (dříve Twitter) ozval ekonom Libor Dušek, který podezírá celý potravinářský sektor z účelových kroků. „Výslovné kartelové dohody jsou zakázané, ale posílání různých signálů, zde paradoxně při jednáních s ministrem, usnadňuje růst cen. ‚Očekáváme zdražení,‘ oznamuje šéf svazu, je to všude na titulcích novin. Proč by pak jeden každý obchodník nezdražil,“ ptá se ekonom.

Karty jsou tedy rozdány, v zásadě jde o to, jak je jednotliví hráči vynesou na stůl, tedy jak použijí připravené argumenty ve veřejné debatě.

Potravináři včetně zemědělců a obchodníků chtějí vydělat, pokud však nebudou schopni své ceny zdůvodnit, dál se zhorší jejich pověst, kterou už poškodilo zdražování uplynulých let.

Česko sice patří do skupiny 10 postkomunistických států s největším cenovým růstem potravin v rámci EU, zdražení však nedosahuje úrovně přes 40 procent jako například v Pobaltí, Maďarsku nebo na Slovensku. Tuzemské ceny tedy lze omluvit tím, že stejně jako další země na východě Evropy trpí zdejší potravinářsko-zemědělský komplex nižší efektivitou a vyšší spotřebou energií. Při energetické krizi proto mohli být producenti a obchodníci k většímu zdražení než třeba v Německu prostě donuceni objektivními důvody.

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. prosinec 2023

Letošní tradiční bilanční tisková konference Potravinářské kommory České republiky proběhne ve čtvrtek 14.14.2023 od. 11.00 hodin

v GALERII ČERNÁ LABUŤ, 8. PATRO, NA POŘÍČÍ 25, PRAHA 1. 

Předpokládaný konce TK ve 12.30 hodin. 

Občerstvení a dárkové balíčky zajištěny.

Akreditace a bližší informace na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ilustrační foto: pixabay

12. prosinec 2023

V Národním zemědělském muzeu v Praze proběhla ve středu 6.12.2023 od 9.00 hodin konference s názvem Kdy se stává plant-based imitace skutečnou alternativou? Cílem setkání výrobců potravin, státní správy, zástupců univerzit, výzkumných ústavů a dalších odborníků bylo vyzdvihnout kvalitní výrobky, které řadíme do kategorie rostlinných alternativ a současně upozornit na zásadní nedostatky, které tento segment potravin provází. V rámci programu proběhla ochutnávka plant-based výrobků od výrobců Soyka, Danone, Albert a Extrudo. Akci uspořádala Potravinářská komora ČR. 

Na půdě zemědělského muzea jsme v úvodu přivítali hlavní hygieničku ČR s postavením vrchní ředitelky MUDr. Pavlu Svrčinovou, která představila kontrolní činnosti Ministerstva zdravotnictví ČR se zaměřením na klamání spotřebitele v kategorii masa a sýrů. Adéla Paďourková ze stálého zastoupení PK ČR v Bruselu shrnula situaci a představila evropský proteinový plán a proteinový plán EU. V dalším příspěvku pokračoval dr. Jan Pivoňka v diskusi na téma udržitelného potravinového systému. Velkou výzvou je spotřebitel. Důležité je vědět, jak má skutečně alternativa vypadat nejen problematiky bezpečnosti a i kvality a označování produktů. Členské státy regulují sami, Evropská unie není schopna nabídnout celounijní legislativu,

Michal Jeřábek ze společnosti Soyka Bio ukázal, že i sójové výrobky mohou být velmi výživově kvalitní. Od roku 2018 začal vyrábět vlastní tofu a tempeh v biokvalitě a prodávat na farmářských trzích, dnes vyváží svoje produkty do Rakouska a Německa. Zajímavostí je, že většinu výrobků distribuují ve vratném zálohovém skle, vyrábí jako jediní na světě tempeh v bezobalové verzi, do sýrařského vosku.Sójový nápoj je plnotučný, aby se z nej dalo vařit. Procesem fermentace vznikají další výrobky. Michal Jeřábek apeluje na střídmost, rozmanitost stravy, není důležité, jestli to je rostlinné a živočišné, ale ať je to kvalitní.

Dr. Rudolf Ševčík z VŠHT se věnoval doporučení FAO k potravinám živočišného původu. Aktuální studie globální aliance zohledňuje nedostatky, které se objevily v původní studii, kde zapomněli zohlednit některé mikroživiny, a zvýšený příjem potravin živočišného původu tedy doplňuje nedostatek těchto nutrientů. Obecně živočišné produkty jsou pro nás zdrojem těchto zinek, vápník, B12, cholin, selen a další. Mléko, výrobky z něj, vejce a maso. ČSÚ uvádí, že každý Čech spotřebuje 80 kg masa ročně. ČSÚ to ale nedokáže oddělit, počítá všechno dohromady, tedy i nepoživatelné části masa a další průmysl, konzumace masa je tedy pod 50 kg, v konzumaci nezpracovaného masa se tedy blížíme k 25 kg na osobu a rok.

Ing. Eva Hermannová ze společnosti Albert se věnovala kvalitě mléčných a rostlinných výrobků v Albertu, přezentovala strategii umístění rostlinných výrobků v oddělených regálech, která je pro spotřebitele co nejpřehlednější. Zvyšuje se senzorická úroveň rostlinných výrobků.Nature Promis, privátní značka Albertu. 102 zakázaných látek nad rámec legislativy. Senzorické testování, je velmi důležité, poté probíhá laboratorní testování. 

Mgr. Monika Ihnátková ze společnosti Danone přiblížila přístup společnosti k vývoji a inovacím, práci na zlepšení nutričního profilu rostlinných výrobků. Jedním ze závazků Danone je do roku 2025 snížit u 65 % produktů cukr nebo vývoj výrobků pouze s přirozeně se vyskytujícím cukrem.

Proč nemůžeme využít globální data o zemědělství a živočišné výrobě v českých podmínkách vysvětlil ing. Tomáš Nejedlý ze Zemědělského svazu. Prostě proto, že porovnáváme neporovnatelné. Ing. Nejedlý například zmínil, že evropské zemědělství je velmi efektivní, kdyby bylo celosvětové zemědělství bylo stejně efektivní jako to evropské neměli bychom 30 % emisí ze zemědělství, ale pouze 10 %.

A na otázku zda máme na trhu skutečné rostlinné alternativy potravin živočišného původu nám zodpověděla doc. Ing. Šárka Horáčková, Ph.D z Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Ve své prezentaci například zmínila, že náhražky v rámci potravinářského průmyslu zcela běžně akceptujeme, např. margarín, náhražka másla. Na počátku stolení bylo zakázáno barvit margarín na žluto, aby si ho lidé nepletli s máslem.Co tedy od alternativy vlastně očekáváme? Srovnatelnou senzorickou hodnotu, nutriční hodnotu, zdravotní benefity, a kulinářské nebo technologické využití.

Následovala diskuse a ochutnávka výrobků zúčastněných výrobců rostlinných výrobků.

Foto: Helena Kavanová

11. prosinec 2023

Biofach se uskuteční ve dnech 13. až 16. února 2024

Bližší informace najdete zde: 

Jednodenní zájezd organizuje PRO-BIO LIGA ve středu 14. 2. 2024.

Více informací o veletrhu a jak se registrovat na zájezd, najdete v kalendáři na:

https://www.lovime.bio/kalendar-akci/biofach-2024/

Nebo se můžete rovnou zaregistrovat ZDE.

Kontaktní údaje: 

PRO-BIO LIGA pobočný spolek
Pernerova 17, 186 00 Praha 8 - Karlín
mob.: +420 737 852 515
email:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

11. prosinec 2023

Z jakého důvodu by v Česku měly od ledna zdražit potraviny, když mezinárodní ukazovatele naopak naznačují, že by potraviny měly zlevňovat nebo měly zůstat na stejné cenové hladině?

My se samozřejmě částečně řídíme cenami na světové burze, ale musíme se uvědomit, že tady máme specifické podmínky.

Ty bohužel znamenají velmi vysoké náklady, zejména v souvislosti s tím, co ohlásil Energetický regulační úřad, že od ledna dojde ke zvýšení regulované složky elektřiny a zároveň se na spotřebitele, na obyvatele i na firmy přenese platba za obnovitelné zdroje energie.

Samozřejmě to znamená zvýšení cen, protože s tím nikdo nepočítal. Myslím, že si všichni vzpomenou, že ještě někdy v říjnu jsme říkali, že situace se stabilizuje a že se skutečně snížení DPH třeba o tři procenta může projevit u dražších položek, protože jsou to tři koruny na stokoruně. Bohužel situace se změnila.

Rozhodně to, co říkají obchodní řetězce, že jim dodavatelé posílají ceníky se zvýšením o deset až patnáct procent, není tak úplně pravda. Pravda je, že probíhají vyjednávání. Když se to někdo snaží zvýšit, tak patnáct procent je rozhodně maximum.

Zřejmě k tomu nedojde, protože řetězce tlačí cenu dolů a po řadě dodavatelů chtějí, aby naopak zlevnili dokonce i pod letošní cenu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

(ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

11. prosinec 2023

Jak se na cenách potravin projeví snížení DPH a růst cen energií? Vyplatí se ještě nakupovat v Polsku? Jaká je kvalita potravin u nás a u sousedů v NěmeckuRakousku – stále se liší?

Hosty pořadu byli: ministr zemědělství Marek Výborný, poslankyně ANO a stínová ministryně zemědělství Margita Blaštíková, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

11. prosinec 2023

DPH bude nižší, přesto potraviny opět zdraží. Už zase budeme za jídlo platit víc. Jak je to možné? Proč to vláda nevěděla dopředu, a mohla vůbec? Mají ke zdražování obchody důvod? Téma pro hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila. Ptá se Matěj Skalický.

Firmy zmiňují i navýšení regulované složky elektřiny, zdražení mýtného, které navýší ceny dopravy, potravin. Mají se navýšit i mzdové náklady, byla tady úprava dohod o provedení práce a tak dále. Ale energie jsou asi to nejzásadnější…?
Ano, to je možné. Nemůžeme zpochybňovat něčí odhad, že to bude 5 až 10 procent. Pokud si to myslí, tak to tak klidně může být. Jenom bych připomněl, že z pohledu občana není nad čím lamentovat. Ano, konsolidační balíček pravděpodobně způsobí zvýšené náklady. Ano, to, že přesuneme distribuční náklady na energie zpátky na firmy, zvýší jejich celkové náklady. Ale jaká byla alternativa? Musel to platit daňový poplatník, například i platby za distribuce. Daňový poplatník na to neměl, protože naše příjmy se nekryjí s našimi výdaji. To znamená, že to celé šlo na státní dluh. Ve výsledku to vždycky nakonec zaplatí daňový poplatník, občan ČR. Jediný rozdíl je v tom, že se to udělá buď transparentně – náklady, které patří do výroby, se k ní zase zpátky vrátí –, anebo že to pokryje daňový poplatník. Pak se ve výsledku bude muset dříve či později splatit i s úroky, protože si na to půjčil na finančním trhu.

Celý pořad si můžete poslechnout zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Běžným a velmi často opakovaným jídlem v synovcově základní škole, je krupicová kaše. Trošku omaštěná a oslazená, nic víc. Nejde o instantní kaši, ale o klasickou vařenou krupičku. Podle průměrných cen v supermarketech s potravinami je možné snadno vypočítat, na kolik vyjde takový jeden talíř krupicové kaše. Krupice přibližně 6 korun, mléko 5,75 Kč (250 ml), špetka másla na omaštění 1,- Kč (počítám 4 g másla na porci), cukr na pocukrování (cca 5 dkg) za 1,85 Kč. Jednu běžnou porci krupicové kaše pořídíme tedy v domácnosti běžně za cca 14,60 Kč. Vejdeme se tedy do patnácti korun. Dobře vedená školní jídelna takovou porci pořídí minimálně za cenu o 25 % nižší, protože nakupuje za jiné ceny než běžný občan. Jídelna nakupuje ve velkém, má tedy nákupní ceny výrazně nižší. Cena jedné takové porce krupicové kaše se tedy bude pro školní jídelnu pohybovat někde na úrovni deseti až jedenácti korun.

K tomu má většinou synovec nějakou „vodovou polévku“, jak děti s oblibou říkají. Zkrátka vývar, ve kterém sem tam plave nějaká ta nudle, kostička mrkve, někdy třeba játrová rýže, nebo je to polévka s tzv. kapáním, nebo kvasnicová apod. Stejně jako bylo možné vypočítat cenu krupicové kaše, mohla bych spočítat i cenu takové polévky. Budu však střelec a vzhledem k tomu, že tento „vývar“ viděl nějaké maso leda ve snu a plave toho v něm opravdu minimum, dáme-li na to jídelně deset korun, tak při tom, jak obrovský kotel polévky vaří, jí dáváme ještě příliš. Jsme tedy na ceně cca 20 korun za hlavní jídlo s polévkou. Připočtěme ještě čaj, který si mohou děti natočit z kontejneru a dostaneme se kousek přes dvacku. Jak se hezky česky říká, ať nežeru, jsme na 25 korunách. Ještě se vám zdá cena takového obědu za 47 korun levná? I za třicet by byl takový oběd drahý.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Hosté pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a bývalá prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Jana Nováková diskutovali o příčinách vysokých cen potravin. 

„Všechna opatření, které vláda udělala, s výjimkou snížení DPH, v podstatě vedou ke zvýšení cen potravin. I čeští zemědělci by zvyšovali ceny, ale oni neovlivňují, za jakou cenu realizují svoji produkci. Jsou ovlivňování evropskou cenou, takže prodávají za cenu o 10 procent nižší než před rokem,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Pýcha.

Zdražuje se podle něj vinou husté sítě obchodů. „V České republice máme na jeden obchod asi 1 700 zákazníků, zatímco v Německu mají okolo 5 700 zákazníků. Zcela logicky, aby obchodníci udrželi prodejnu při životě, zaplatili lidi, energie, logistiku a obaly, potřebují mít na výrobku větší marži,“ dodal Pýcha.

Večeřová vidí důvod zdražování ve zvýšení cen energií. Původně se přitom předpokládalo, že se ceny potravin stabilizují. „Potom ale přišlo oznámení Energetického regulačního úřadu o zdražení regulované ceny energie, o čemž celý průmysl říkal, že je problém a že se zdražení energií projeví v cenách potravin. Zdraží se totiž nejen výroba potravin, ale i všechno okolo,“ vysvětlovala Večeřová.

Podle Bendla leží vina u zpracovatelů. „Zpráva Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ukázala, že v některých komoditách máme oligopolní struktury. V určitých odvětvích máme čtyři nebo pět hlavních prodejců, kteří mají výraznou pozici na trhu. Náš zákon na to navíc neumí reagovat, proto říkám, že s tím nemůžeme nic nedělat – jenom se dívat,“ uvedl exministr zemědělství.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Foto: Martin Šebesta

11. prosinec 2023

Obchodnímu řetězci Albert vzrostl loni meziročně zisk o 87 procent na 1,98 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily o 8,6 procenta na 66,75 miliardy korun. Plyne to z výroční zprávy firmy.

Mluvčí společnosti Jiří Mareček uvedl, že ziskovost je méně než 2,8 procenta z prodejů. Tvrdí také, že Albertu klesl ukazatel hrubé marže, tedy rozdíl mezi náklady na prodané zboží a výnosem z něj.

Zisk je podle něj vyšší kvůli investicím do úsporných programů a zvyšování efektivity provozu. Firmy například investovaly do technologií na úsporu energií a tepla.

Obchodní řetězce v posledních měsících čelí tvrdé kritice ohledně růstu cen potravin. Tento týden avizovaly, že ceny potravin od ledna opět zvýší, ačkoliv dříve uváděly, že do cen promítnou sníženou DPH na některé druhy potravin, která začne od ledna platit.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 
11. prosinec 2023

„Začátkem prosince jsem prodělával dvě koruny na každém litru mléka. Mlékárna si ponechá pět procent zisku, což je v pořádku, ale podle informací z trhu pak velké obchodní řetězce mají přirážku kolem šedesáti procent. Řetězce určují cenu mlékárně,“ řekl Novinkám Karel Horák z Farmy Choťovice, kde chová skot a prasata.

„Můj názor je, že by řetězcům mělo stačit dvacet procent obchodní přirážky. Kdyby dvacet procent nechaly nám prvovýrobcům, abychom byli v zisku, o dalších dvacet by mohly snížit cenu potravin, v tomto případě mléčných výrobků,“ konstatoval.

 

Řetězce si přitom podle něj nemohou stěžovat na náklady. „Vy jim to zboží dovezete do supermarketu na paletě. Oni to vezmou, dají to na krám, trochu tam svítí, mají tam pokladní, někde si už i sám namarkujete. Mají tak velmi nízké náklady,“ míní farmář.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Vy jste minulý týden taky řekl, že ministr zemědělství Výborný podle vás nebere v potaz to, že zemědělci neprodávají zeleninu přímo obchodům, ale třeba nějakému družstvu, od kterého obchody teprve zeleninu kupují a že tahle odbytová družstva nebo firmy jsou pak odpovědné za velkou část cenového rozdílu. Ministr Výborný to odmítá: „Tady si bohužel Tomáš Prouza vymýšlel, takhle to není prostě. To jsou přímé dodávky zeleniny, kde není zpracovatel, to znamená, není tam potravinář. Ale když se podíváme na potravináře, tak je to v bledě modrém to samé,“ říká Výborný.

 

 

Dále vysvětluje že, „přístup ze strany prodejců se musí opravdu změnit, protože oni si tady zvykli, že po nich nikdo nešel. Mimochodem důkazem je, že když jsme začali tento týden zveřejňovat údaje o vztazích mezi těmi malými, drobnými potravináři a těmi velkými řetězci, no i to je důsledek tlaku, který jsme tady opravdu začali vyvíjet. Protože doposavat před týdnem, před 14 dny, by nikdo nic podobného nezveřejnil z obavy, že po nich velké řetězce půjdou, vylistují je, vyřadí je z prodeje a podobně.“

„Když Tomáš Prouza hovoří o tom, jak tady vadí oligopoly, tak já se ptám, jestli ten oligopol – ten největší, není právě na straně prodejců? A dobře, když se podíváme na srovnání s Rakouskem, Německem, tak je to tam úplně stejné,“ dodává Výborný.

„Tam samozřejmě taky řetězců není víc. Ale já chci, aby dodržovali pravidla a hráli fér vůči svým dodavatelům, stejně tak, jako vůči svým zákazníkům. Prostě můžeme zlevnit a všichni na tom „pořád budou vydělávat“, včetně toho řetězce, uzavírá Výborný.

Jaká je vaše reakce pane Prouzo?
Já se přiznám, že vůbec nechápu, co tím pan ministr chce říct, protože když se podívám na čísla Českého statistického úřadu, tak české zemědělství je každý rok v zisku. Za posledních pět let, to bylo rekordních 27 miliard, čili tady nikdo nekrachuje.

 

 

Pan ministr neříkal, že zemědělství není v zisku.
Tak ale v pořádku, pokud jsou v zisku, tak to přece znamená, že jsou úspěšní podnikatelé a že jim to, co dělají, funguje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Ve srovnání s rokem 2020, tedy s obdobím, než ceny energií začaly růst, nakupují Češi elektřinu a teplo o 60 procent dráže, za uhlí platí o osmdesát procent víc, plyn dosud stojí dvojnásobek. Od letních měsíců se na tom nic nezměnilo, i když dodavatelské firmy snížení cen inzerují.

Neklesají ani ceny za služby, jejichž provozovatelé zdražení zdůvodňovali právě drahými energiemi. Konkrétně stočné je oproti roku 2021 dražší o 42,4 procenta. Vodárenské podniky přitom o nižších sazbách někdy v budoucnu ani nemluví.

 

Celý článek si můžete přečíst zde:

11. prosinec 2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zajímá o okolnosti schůzky, na níž minulé pondělí měli zástupci obchodních řetězců ze Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) avizovat zdražení potravin od ledna. V úterý se kvůli tomu sejde šéf úřadu Petr Mlsna s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

„Rád bych od pana ministra slyšel, jak schůzka proběhla, protože v mediální interpretaci se dost rozchází to, co říká pan ministr, a to, jak schůzku interpretují zástupci řetězců,“ řekl pro SZ Byznys Mlsna.

Celý článek si můžete přečíst zde:

11. prosinec 2023

Polsko se v uplynulém týdnu stalo třetí zemí Evropské Unie v letošním roce, která předložila návrh národní vyhlášky na ochranu názvů potravin živočišného původu ve snaze zabránit zneužívání těchto názvů ze strany rostlinných imitací potravin živočišného původu. První zemí byla Francie, která první návrh národních pravidel předložila už v červenci 2022, v srpnu 2023 ale provedla jeho revizi. Francouzský návrh je stále předmětem jednání. Národní pravidla na ochranu názvů potravin živočišného původu zavedla rovněž Itálie, která je schválila dne 16/11/2023 (viz Evropské zpravodajství z 19/11/2023). Polsko svůj návrh národních pravidel na ochranu názvů předložilo dne 05/12/2023. Podle návrhu by mělo být zakázáno používání pojmů jako je „šunka“, „klobása“, „salám“ „uzenina“ nebo „uzené maso“ pro označování potravin rostlinného původu. Podle polského návrhu mají spotřebitelé tyto názvy spojené s potravinami živočišného původu, návrh tak podle jeho autorů pomůže zajistit, že zájem spotřebitelů bude ochráněn a že budou schopni činit informovaná rozhodnutí o potravinách, které konzumují. Vyhláška by rovněž měla pomoci při ochraně trhu s masnými výrobky.

Polský návrh dostupný zde.

5. prosinec 2023

Od ledna klesne DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Ještě v květnu Prouza tvrdil, že se to na ceně potravin projeví. „Myslím si, že je naprosto jasné, že k prvnímu lednu všichni sníží cenu potravin o ta tři procenta,“ řekl tehdy Prouza na tiskové konferenci Hospodářské komory.

Ujištění přímo od obchodních řetězců, že se pokles DPH propíše pozitivně do cen, v září dostali také premiér Petr Fiala a Výborný na společném jednání s osmičkou největších řetězců.

Nakonec je ale všechno jinak. V pondělí po téměř dvouhodinovém jednání se zástupci obchodních řetězců Výborný oznámil, že potraviny i přes pokles DPH zdraží.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

4. prosinec 2023

Evropská komise by dne 06/12/2023 měla předložit návrh revize pravidel pro welfare zvířat během transportu, podle některých zdrojů ale není možné vyloučit mírné zpoždění do poloviny prosince. Jedná se pravděpodobně o jedinou ze čtyř původně plánovaných částí balíčku, kterou Evropská komise stihne vydat za svého současného mandátu. Zbývající tři části – welfare během porážek, označování welfare a welfare na farmách (včetně klecových chovů) – budou s největší pravděpodobností předloženy až za nové Komise na konci roku 2024 nebo v průběhu roku 2025. V uplynulém týdnu unikla pracovní verze návrhu revize pravidel pro welfare zvířat během transportu do evropských médií. Podle této pracovní verze, která se ale může od verze finální lišit, by mělo být rozlišováno mezi „krátkou cestou“, tedy cestou do 9 hodin, a „dlouhou cestou“, tedy cestou nad 9 hodin. Doba přepravy zvířat na jatka by měla být omezena na 9 hodin (měla by být tedy považována za krátkou cestu), pokud ale v Unii neexistují jatka přizpůsobená pro porážku koňovitých, skotu, ovcí, koz a prasat do devíti hodin cesty od místa odeslání, mohou příslušné orgány v místě odeslání udělit povolení pro dlouhou cestu na nejbližší jatka přizpůsobená přepravovaným druhům. Doba přepravy koňovitých, skotu, ovcí, koz a prasat po silnici za jiným účelem než je porážka nesmí překročit 21 hodin s dobou odpočinku nejméně 1 hodinu po 10 hodinách jízdy. Po 21 hodinách od začátku cesty musí být zvířata vyložena a odpočívat nejméně 24 hodin na kontrolním stanovišti. Poté může cesta pokračovat po dobu maximálně dalších 21 hodin, přičemž po 10 hodinách jízdy musí být zajištěn odpočinek v délce nejméně 1 hodiny, po kterém zvířata dorazí do místa určení. Doba přepravy neodstavených telat, jehňat, kůzlat a hříbat nesmí překročit 8 hodin. Pro drůbež, domácí ptactvo a domácí králíky musí být k dispozici vhodné krmivo a voda v přiměřeném množství. Maximální doby přepravy a teploty jsou stanoveny takto: 12 hodin včetně doby nakládky a vykládky pro cesty včetně cest na jatka nebo 24 hodin pro mláďata všech druhů, pokud je transport dokončen do 48 hodin po vylíhnutí; 24 hodin pro chovné králíky, pokud mají stálý přístup ke krmivu a tekutinám; 10 hodin pro slepice na konci snášky včetně doby nakládky a vykládky. Králíci a drůbež kromě slepic na konci snášky se nesmí přepravovat ve vozidlech bez ochrany proti větru, pokud je předpověď teploty v místě odeslání a v zařízení určení v době, kdy se očekává, že zvířata budou na těchto místech, nižší než 10 °C. Slepice na konci snášky nemohou být přepravovány, pokud nelze zajistit teplotu uvnitř vozidla alespoň 15 °C. Žádné zvíře by nemělo být přepravováno způsobem, který by mu způsoboval nebo mohl způsobovat nepřiměřené utrpení. Zvířata musí mít dostatek prostoru, musí jim být poskytnuta voda, krmivo a odpočinek. V případě doby jízdy, nároků na prostor zvířat a sledování v reálném čase, což Komise rovněž navrhuje zavést, by mělo být nastaveno přechodné období v délce 5 let. Silniční vozidla používaná k přepravě zvířat by měla být povinně vybavena systémem sledování polohy v reálném čase, přepravci budou povinni zaznamenávat polohu svých vozidel v reálném čase do systému TRACES. Nicméně, pro silniční přepravu při extrémních teplotách platí zvláštní pravidla. V případě mrazivých teplot musí být silniční vozidla zakryta a cirkulace vzduchu v prostorách musí být řízena, aby byla zvířata chráněna před působením větru. Pokud by byla předpověď s teplotami pod - 5 °C, nesmí přeprava překročit 9 hodin. Podobně i u vysokých teplot – pokud by byla předpověď počasí s teplotami mezi 25 ° a 30 °C, nesmí doba transportu mezi 10:00 – 21:00 překročit 9 hodin. Při teplotách nad 35 °C by byl transport povolen pouze mezi 21:00 – 10:00. Na cesty končící ve třetích zemích by se měly vztahovat normy EU, realizována by měla být školení a certifikace organizátorů a personálu. Zásilky živých zvířat budou moci opustit Unii pouze přes členskými státy určená výstupné místa. Nová pravidla by se měla dotknout i psů a koček, pouze s jinými limity, než jaké budou platit pro hospodářská zvířata.

Ilustrační foto: pixabay

1. prosinec 2023

Rozhovor s Karlem Pilčíkem, majitelem firmy MP Krásno a předsedou představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.

...

A odkud se tedy konkrétně maso pro šedý trh bere? Vedle nákupů v zahraničí to může být i nákup přímo od farmáře či chovatele. „Vepřové a kuřecí maso chovatel může porazit a není pod takovým dohledem jako hovězí maso,“ vysvětluje Pilčík.

Cesty se ale dají najít i u hovězího masa. I když jsou takzvané domácí porážky zákonem omezené na tři kusy ročně, kličkou může být porážka takzvané „ztracené krávy“. Tu totiž zemědělec nahlásí státu pod speciálním kódem jako ztracenou a tím ji škrtne z evidence a odepíše. V posledních deseti letech se takto ztrácelo zhruba čtyři tisíce krav ročně, loni číslo vyskočilo na 4400.

„Nahlásí se, že utekla do lesa, ale myslím si, že to jsou zvířata, která jsou poražená. Nebyl u toho veterinář, který by řekl, že maso je poživatelné, a když se takové maso dostane do veřejného stravování, tak máme problém,“ dodává Pilčík. Kdyby se opravdu jednalo o ztracená zvířata v tuzemských lesích běhá více než 40 tisíc krav, říká podnikatel.

Celý rozhovor najdete zde:

Zdroj: Seznam Zprávy

Ilustrační foto: pixabay

29. listopad 2023

Odborný seminár sa uskutoční v stredu 13. decembra 2023 od 9:00 hod. on-line, prostredníctvom MS Teams.

Organizuje Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave v spolupráci s Potravinárskou komorou Slovenska a Mgr. Samuelom Rybnikárom, PhD.

Témou odborného seminára sú rozhodnutia Súdneho dvora EÚ v oblasti označovania "plant-based" potravín. Na seminári budú prezentované jednotlivé rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré sa týkajú označovania "plant-based" potravín a vybraných potravín živočíšneho pôvodu. 

Seminár je určený pre právnikov aj neprávnikov.

Pozvánku najdete zde:

Bližší informace: 

Mgr. Samuel Rybnikár PhD.
Katedra správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva
Právnická fakulta
Trnavská univerzita v Trnave

telefón: +421335939635

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

29. listopad 2023

Jeden z těch škrtů se má týkat i velkých potravinářských podniků, souhlasíte s tím, že je na místě tyto dotace škrtat, když firmy jako Agrofert nebo Madeta navyšují svoje zisky? - Vláda právě škrtá minimálně v dotacích, ona slíbila, že bude škrtat více než 50 miliard v dotacích, nakonec to jsou stamiliony, možná nízké miliardy. (STŘIH) Já jsem pro, aby se nedotovalo, ale musíme si říct to za bé. To znamená, pokud v nějaké oblasti, třeba v zemědělství nebo kdekoliv jinde, začneme přestávat podporovat, tak si musíme uvědomit, že tuzemské subjekty vůči těm zahraničím, které ty dotace pobírají a díky tomu sem k nám exportují a díky tomu třeba ty řetězce od nich kupují a pak nakupují od těch našich, tak poté budeme čím dál tím více závislejší, takže ideální by bylo, aby skončil úplně celý dotační byznys v Evropské unii. Obávám se, že to je utopie, že to nenastane (STŘIH) - Tohle říkáte i Andreji Babišovi, že by bylo ideální, kdyby skončil celý dotační systém v Evropské unii? - On má na to podobný názor jako já.

I dnes se debatovalo zdanění tichého vína. Jaký je jasný postoj hnutí ANO v této otázce? - Není právě úplně jasný. Jsou u nás členové, kteří jsou k tomu benevolentnější, protože si uvědomují velmi složitou situaci našich vinařů, a to nikoliv proto, že by jaksi popíjeli víno, ale proto, že se k nám dováží víno. - Možná proto, že kandidují na jižní Moravě. - Třeba i proto, stejně tak jako vládní politici, ale v každém případě se sem dováží, a to je třeba objektivně říct, levné víno z ostatních zemí. Víte proč? Protože tam ho dotují, to znamená, naši vinaři budou mít vyšší daně a budou se dívat na to, jak se sem vozí víno z jižních destinací. - Zdanění tichého vína tedy ne? - To ne, někdo je pro a někdo je proti, to znamená, my to necháme volně. (…) Podle mého názoru je to v kompetenci vlády, ale můžou s tím souhlasit více či méně. To znamená, nejsme v tom celém jednotní.

Celý pořad můžete poslechnout zde:

Zdroj: Seznam Zprávy

Ilustrační foto: pixabay