15. leden 2021

Praha 14. ledna (ČTK) - Veterináři při předvánočním prodeji kaprů zjistili chybu u zhruba dvou procent obchodníků, meziročně tak šlo o snížení na polovinu. Zkontrolovali přes 830 prodejních míst, nahlášených jich bylo 2600. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

"Alespoň jednu závadu veterinární inspektoři zjistili v 15 případech. Celkový počet závad dosáhl 25, což je ve srovnání s rokem 2019 pokles na méně než třetinu - v rámci jedné kontroly může být zjištěno více závad," vysvětlil mluvčí.

V sedmi případech prodejce předem nenahlásil, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat. V 11 případech pak šlo o porušení požadavků na hygienu, prodejci měli například nedostatečný přítok nebo odtok vody. V pěti případech pak byly porušené zásady welfare, tedy dobré pohody zvířat. "Rybám v kádích nezabezpečili dostatečné okysličení vody, přeplňovali kádě či nevhodně manipulovali s rybami při porážení," dodal Vorlíček.

Chybu například zjistili v pražském Karlíně. "Kromě silně znečištěného pracovního místa a nedostatečného vybavení stánku hygienickými prostředky neměly osoby prodávající kapry průkazy pracovníků v potravinářství," uvedl mluvčí. Navíc na stánku nebyly nádoby na odpad z kuchání kaprů, u stánku nebyla dezinfekce na ruce a obsluhující personál neměl roušky či respirátory. V Ostravě se pak zjistilo prodávání kaprů pod označením Třeboňský, přičemž ryby pocházely odjinud.

"Prodejcům, kteří porušili legislativu, bude uložena pokuta. V případech, kdy jsme zjistili týrání zvířat, bude předán podnět místně příslušné obci s rozšířenou působností. Na problémové prodejce se navíc přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Rybí maso je mezi Čechy v posledních letech stále oblíbenější. Spotřeba roste podle údajů Českého statistického úřadu od roku 2017. Tehdy ještě činila 5,1 kilogramu na obyvatele, loni již dosáhla šesti kilogramů, což bylo nejvíce za poslední desetiletí. Meziročně podle posledních dat předloni vzrostla o osm procent (o zhruba 400 gramů). Hlavní nákupy ryb jsou před Vánoci.

drh mal

 
14. leden 2021

Praha 13. ledna (ČTK) - Potravinářská komora ČR žádá, aby byli pracovníci potravinářských podniků upřednostněni při očkování. Například Německo a Francie umožní potravinářům očkování ihned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách, uvedla dnes komora v tiskové zprávě. Ministerstvo zdravotnictví tyto pracovníky podle prezidentky komory Dany Večeřové opomnělo.

"Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel se obávat, že nebude mít, co jíst," uvedla Večeřová.

Zařazení výrobců potravin mezi prioritní skupiny podle komory proto dává smysl, Večeřová tedy nechápe, proč se na tuto skupinu pracovníků stát nezaměřil. "K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců," dodala. O problému chce s ministerstvem jednat.

Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory. Informaci České lékařské komory dnes na tiskové konferenci po prohlídce velkokapacitního očkovacího centra v Brně potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Seniorů starších 80 let žije v Česku zhruba 440.000 a podle dat Českého statistického úřadu je v Česku 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání. Od 1. února se pak k očkování budou moci registrovat i mladší lidé.

drh mha

13. leden 2021

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář, který bude věnovaný aktuálním trendům v potravinářství nejen z pohledu legislativy. Zvyšující trend zdravého životního stylu a alternativní způsoby stravování se rozšiřují a dostávají do popředí zájmu, což se odráží také na trhu a v portfoliu výrobců potravinářského průmyslu. Jak tyto produkty z řad bio, bezlepkových, veganských a dalších označovat? Seminář se zaměří na trendy v potravinářství a jejich legislativní požadavky. Součástí programu budou také informace k nové strategii EU „Z farmy na vidličku“, která přináší řadu cílů v oblasti potravinářství, což se odrazí nejen v revizi ale také přípravě nových právních předpisů. V této souvislosti budou  představeny aktuální kroky Evropské komise.

 

Seminář proběhne vzhledem k epidemiologické situaci prostřednictvím aplikace MS TEAMS!

Místo konání: Státní zdravotní ústav, velká posluchárna v budově 11, Šrobárova 48, Praha 10

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Prezence účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod. Občerstvení zajištěno.

Počet účastníků omezen kapacitou posluchárny. Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 24. ledna 2021.

PROGRAM

13. leden 2021

Praha, 13. 1. 2021 - V souvislosti s připravovanou státní vakcinační strategií žádají potravináři s výrobními závody v České republice o zařazení zaměstnanců těchto potravinářských provozů do strategie a zajištění včasného přístupu k očkování proti nemoci covid-19 pro tyto pracovníky.

Upozorňují, že ke stejnému kroku již přistoupilo nejenom sousední Německo, ale také například Francie. Obě tyto země zaměstnance potravinářského průmyslu upřednostnily hned po pracovnících ve zdravotnictví a rizikových skupinách.

„Po celou dobu probíhající pandemie pracovníci všech českých potravinářských výroben kontinuálně pracují za velmi obtížných podmínek. I díky jejich neúnavné práci se podařilo zajistit to, že se český spotřebitel dosud nesetkal s prázdnými regály a nemusel obávat, že nebude mít, co jíst,“ říká Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory České republiky. „Zařazení pracovníků v potravinářských provozech mezi jednu z prioritních skupin proto dává smysl a nechápeme, z jakého důvodu Ministerstvo zdravotnictví tuto skupinu ve své strategii naprosto opomenulo. K očkování se podle aktuálních podkladů dostane pracovník potravinářské výroby až společně s ostatními, tedy například s lidmi z administrativy, kteří mají možnost pracovat z domova a svůj návrat do kanceláří odložit. Přitom v řadě místních továren se společně potkávají i tisícovky zaměstnanců,“ dodává Večeřová s tím, že další jednání v této věci musejí být na pořadu dne, a to co nejdříve.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

 

Ing. Miroslav Koberna, CSc.

Tel.: +420 296 411 188,  e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

13. leden 2021

Praha 12. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství prodloužilo o dva týdny příjem žádostí o podporu v programu Agricovid Potravinářství. Žádosti tak bude možné podávat až do konce ledna, sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Důvodem je drobná změna podmínek v programu, kdy se bude jinak posuzovat na základě usnesení vlády bezdlužnost žadatelů. Kdyby se program neprodloužil, měli by žadatelé na doplnění žádostí pouze několik dní. V programu se mají rozdělit až tři miliardy korun.

Nově se bude posuzovat bezdlužnost podnikatelů ke dni podání žádosti, v původním znění programu se počítalo s bezdlužností k 5. říjnu loňského roku. Změna byla připravená na základě doporučení ministerstva financí, podle mluvčího by měla pomoci některým potravinářským odvětvím, například pekařům.

Nárok na kompenzace by měli mít potravináři a zemědělci, kterým během koronavirové krize meziročně klesly tržby minimálně o čtvrtinu. Maximální sazba z programu bude podle ministerstva zemědělství 200.000 Kč na podnik a až 20.000 Kč na jednoho zaměstnance. "Podpora může dosáhnout až 75 procent celkového poklesu příjmů ve srovnání s rokem 2019, maximálně dotace může být až 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce," uvedl úřad. Dotaci naopak nedostanou potravináři, kteří již obdrželi podporu na stejný účel, tedy na zachování životaschopnosti podniku, jehož činnost je omezená kvůli pandemii koronaviru.

Zásady dotačního programu schválila vláda už v říjnu, ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun. Například u vinařů šlo loni o zhruba 185 milionů korun měsíčně v době vládních omezení, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý loňský rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč. Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.

drh mha

 

12. leden 2021

Ministerstvo zemědělství ČR  upravilo možnosti získání podpory ze stávajícího dotačního programu AGRICOVID POTRAVINÁŘSTVÍ.

Ministerstvo zemědělství v návaznosti na negativní dopad přijatých opatření proti koronaviru připravilo nový Dotační program, který by měl přispět ke stabilizaci sektoru produkce potravin a zejména eliminovat riziko ukončení činnosti potravinářských podniků, které se podílejí na zajištění základních potřeb zajištění potravin pro obyvatele České republiky.

Dotační program je určen :

a)    pro výrobce potravin podle zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, jejichž činností je výroba a uvádění na trh potravin určených pro provozovatele stravovací služby

a

b)    pro zemědělské podnikatele podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, jejichž činností je uvádění na trh vlastní produkce zemědělské výroby a potravin určených pro provozovatele stravovací služby.

Nárok na dotaci vzniká, pokud celkové příjmy klesly mezi začátkem března a koncem listopadu letošního roku nejméně o 25 % v meziročním srovnání. Sazba podpory na jeden podnik je až 200 000 Kč a dále pak až 20 000 Kč na jednoho zaměstnance. Podpora může celkově dosáhnout až 75 % celkového poklesu příjmů ve srovnání s rokem 2019, maximálně dotace může být až 800 tisíc euro (cca 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (cca 2,7 milionu korun) pro zemědělce.

Příjem žádostí o dotaci probíhá od 1. prosince 2020 nově až do 31. ledna 2021.

Dále dochází ke zpřesnění v oblasti posouzení bezdlužnosti ve vztahu k veřejnému rozpočtu nebo zdravotní pojišťovně, kdy tato skutečnost musí být ze strany žadatele splněna ke dni podání žádosti. V této souvislosti je rovněž pokryta oblast při posečkání úhrady nebo rozložení jejich úhrady na splátky vůči finančnímu úřadu nebo zdravotní pojišťovně.

Bližší informace o dotačním programu včetně postupu podání žádosti naleznete na webu MZe: http://portal.mze.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/program-agricovid-potravinarstvi/#f=hpblok případně se na nás můžete obrátit na e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo tel. číslech 22181 2128 nebo 22181 4637.

 

12. leden 2021

V souvislosti s nutností včasného získávání zahraničních pracovníků pro novou sezónu roku 2021 zpracovalo Ministerstvo zemědělství přehledný seznam možností, které v této oblasti aktuálně mají české firmy podnikající v sektorech zemědělství, potravinářství a lesnictví.

Tento přehled by měl být pomocným vodítkem pro podnikatele při jejich rozhodování o nejvhodnějším nástroji pro získání zahraničních pracovníků.

Vzhledem k předpokladu pokračujícího omezení přeshraničního pohybu i v roce 2021 doporučuje Ministerstvo zemědělství českým subjektům využívat zejména dlouhodobé pobytové tituly, zejména pak Mimořádné pracovní vízum.

Přílohy

 

 

 

Vydáno: 11.1.2021

Zdroj: MZe ČR

11. leden 2021

Semín (Pardubicko) 10. ledna (ČTK) - Spolek Gočárův Semín plánuje od příští turistické sezony otevřít veřejnosti menší část prostor historického pivovaru v Semíně na Pardubicku. Zachovaly se v něm některé původní technologie. Lidé si budou moci prohlédnout humna a náduvník předindustriální sladovny, které sloužily máčení sladu. Zachoval se i takzvaný hvozdový valach na jeho sušení, podobný je také ve známé pražské restauraci U Fleků, řekl ČTK předseda spolku Leoš Kvapil.

"Na původním místě je tento semínský a U Fleků. U Fleků je zrepasovaný, podle historiků je semínský nejstarší, pokud se někde neobjeví jiný hvozdový valach," uvedl Kvapil. Lidé se na prohlídky budou muset předem objednat.

Pivovar v Semíně je součástí památkově chráněného zámečku z 16. století. Vznikl na konci 17. století, pivo se v něm vařilo více než 200 let. Jedním ze sládků byl otec Josefa Gočára. Posledním majitelem byl Jindřich Dvořák, který neprosperující pivovar v roce 1926 zavřel. Pak objekty, jež chátraly, využíval jako sklady pardubický a chrudimský pivovar, byly v něm i byty.

Zámek s pivovarem v Semíně patří společnost Zámecký pivovar Semín, jejímž vlastníkem je firma Danup holding. Majiteli jsou investoři v pivovarnictví. V budoucnu chtějí otevřít minipivovar s restaurací, ubytovací kapacity v různých kategoriích, pivní lázně a wellness centrum. Rekonstrukce by měla začít v příštím roce a s plným provozem počítají investoři do čtyř let. Díky dotacím Pardubického kraje byla zatím opravena věžička zámečku, do které by se měl vrátit původní zvon, část historických pivovarnických zařízení a prostory pro pivovarnickou expozici.

dos kš

10. leden 2021

České Budějovice 10. ledna (ČTK) - Jihočeská agrární komora spustí on-line regionální produktovou mapu kraje, která víc propojí dodavatele a odběratele jihočeských potravin. Jedním z cílů je také zvýšit využití místních potravin ve školních a nemocničních jídelnách. V nouzovém stavu komora zviditelní podniky, které vydávají přes okénko nebo jídlo dovážejí. Komora teď oslovuje zájemce, mohlo by jich být přes sto. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

"Doufám, že to bude uživatelsky vstřícné on-line prostředí, taková tržnice, kde by se měli potkávat zájemci o nákup nebo dodávku kvalitních regionálních potravin, jak z řad zemědělských prvovýrobců, tak prodejen ze dvora, z malých kamenných prodejen, regionálních pekařů, masen i smíšených farmářských obchůdků," řekla ředitelka.

Mapa je zatím v pilotním provozu. Jedním z cílů je prosadit, aby se místní potraviny více používaly ve školních či nemocničních jídelnách, jež preferují produkty z regionu. Mapa přinese jejich seznam.

"Další novinkou bude přehled jihočeských gastronomických provozů, ale i třeba cateringů, které jsou zaměřené na lokální suroviny nebo dávají přednost jihočeským a českým receptům. V nouzovém stavu se budeme snažit, aby byly zviditelněné podniky, které vydávají jídla přes okénko nebo dovážkou," popsala Šťastná. Jihočeská agrární komora má asi 700 členů.

On-line mapa jihočeských potravinářů, restaurací napojených na dodavatele místních surovin, prodejen i zemědělských podniků prodávajících ze dvora souvisí se soutěží Chutná hezky. Jihočesky. Do ní se za 15 let přihlásilo přes 250 zpracovatelů. "Na mapě bude minimálně sto výrobců potravin," řekla ředitelka. Největší zájem o soutěž mají výrobci masných produktů a pekaři, přibývá cukrářských výrobků a lahůdek.

Součástí mapy se stane odkaz na přehled agroturistických zařízení, blog nebo kalendář akcí. Vznik mapy podpořil Jihočeský kraj. Komora letos kvůli koronavirové pandemii připraví i webináře pro školy a jiné zájemce.

vkc kš

8. leden 2021

Nový program COVID – Gastro má za cíl zmírnit negativní dopady na provozovny v souvislosti s mimořádnými opatřeními, na základě kterých byli nuceni provozovatelé svoji činnost omezit nebo úplně provozovny uzavřít. 

Program, který byl připraven a bude administrován Ministerstvem průmyslu a obchodu, byl schválen vládou 4. ledna 2021. Stát v rámci nového programu přispěje na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, jako jsou osobní náklady, náklady na materiál, splátky úvěru, odpisy, daně apod. V rámci 1. výzvy se bude brát v potaz období od 14. října 2020 do 10. ledna 2021

Výše podpory bude činit za každého zaměstnance v pracovním poměru (případně spolupracující OSVČ) 400 Kč za den, po který byla činnost na základě vládních opatření omezena. Výpočet podpory závisí na počtu dnů mezi 14. říjnem 2020 a 10. lednem 2021, kdy pro daný sektor platila omezení daná krizovými opatřeními vlády. V případě zaměstnanců na částečných či zkrácených úvazcích si žadatel započítá příslušný koeficient jako přepočet na plný pracovní úvazek. Přehled sektorů a počet uznaných dnů pro stanovení výše podpory je stanoven v Příloze č. 2 programu. 

Pro poskytnutí podpory se počítají zaměstnanci, za které bylo za říjen 2020 zaplaceno pojistné na účet příslušné správy sociálního zabezpečení. Finanční podpora je omezena vyčerpáním limitu dle bodu 3.1 Dočasného rámce Evropské komise, výše podpory na jednoho příjemce podpory (podnik) je tedy maximálně 800 tisíc eur.  

Žádosti bude možné podávat od 15. ledna 2020 a to prostřednictvím Agendového informačního systému Ministerstva průmyslu a obchodu. Pro podání žádosti bude důležitá eIdentita, jedná se o zřízení aktivní identity fyzické osoby na portále www.eIdentita.cz. To je potřebné alespoň pro jednoho uživatele žadatele. Vstup (registrace žadatele, přihlášení) do dotačního informačního systému AIS MPO je umožněn výhradně prostřednictvím prostředku pro elektronickou identifikaci (portál eIdentita), který byl zprovozněn v souladu se zákonem č. 250/2017 Sb. o elektronické identifikaci, ve znění pozdějších předpisů. Pro získání identity na portálu eIdentita může fyzická osoba využít eObčanku, NIA ID (dříve Uživatelský účet portálu eidentita.cz), čipovou kartu Starcos nebo mojeID. 

Dále je možné ověření identity pomocí kombinace „Jméno, heslo, SMS“, po vyplnění formuláře (zde: https://info.eidentita.cz/ups/UpsZalozeni.aspx) dojde k vygenerování identifikačního čísla žádosti, která je potřeba aktivovat jedním ze způsobů: 

  • Aktivace prostřednictvím portálu národního bodu
  • Ověřením prostředkem se stejnou nebo vyšší úrovní záruky (např. eObčanka)
  • Ověřením datovou schránkou fyzické osoby (NEPODNIKAJÍCÍ)
  • Aktivace prostřednictvím kontaktního místa Czech POINT
  • Poskytnutím referenčních údajů z registru obyvatel Správě základních registrů
  • Po aktivaci Vaší identity (účtu) na portálu eIdentita můžete pokračovat krokem 2. Krok REGISTRACE ŽADATELE, PŘIHLÁŠENÍ DO AIS MPO.

Bližší informace o programu COVID – Gastro naleznete na webu MPO: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/informace-o-koronavirus/program-covid-_-gastro-_-uzavrene-provozovny--258742/

 Zdroj: Právní pomoc potravinám

08. 01. 2021

Nenašli jste co hledáte? Zeptejte se nás.

ZEPTEJTE SE

 

 
7. leden 2021

Londýn 7. ledna (ČTK/BBC News) - Na začátku každého nového roku se objevují odhady expertů v mnoha oborech, kteří tipují, co bude v příštích dvanácti měsících takzvaně trendy. Ovšem přečíst si předpověď kulinárních trendů na rok 2020 je nyní téměř k smíchu. Dal si snad někdo "seacuterie", tedy obložené prkénko s mořskými plody? Sirup z lohanu tykvového (Siraitia grosvenorii), známého také jako mniší ovoce?

Jediná položka, která se vyplnila ze seznamu očekávaných trendů pro rok 2020 byly alternativní mouky. A to jen proto, že z regálů v supermarketech zmizely ty běžné, napsala Flora Druryová na serveru BBC.

Můžu vám ale zaručit, píše autorka, že nikdo na seznam nepřidal to, co já osobně pokládám za jeden z hlavních kulinárních trendů roku 2020 - karanténní jídlo, které dostávali ti z nás, co měli tu smůlu, že skončili na dva týdny uvězněni v hotelovém pokoji. Osoby, které jsme nikdy neviděli, nám ho nechávaly třikrát denně za dveřmi.

Lidé po celém světě zaplavili karanténní střediska a dostávali hromadný catering, v němž se občas objevovaly dost prapodivné a dost úžasné kombinace - některé dobré, některé jedlé a na některé bylo nejlepší rychle zapomenout.

"Byla to lepší variace jídla z letadla," řekl Henry Parham o kombinaci borůvkových muffinů, vajec a slaného koláče, které našel před svým hotelovým pokojem v australském Melbourne po návratu z USA. Já bych jídla, která jsem dostávala v karanténě v Singapuru, popsala spíš jako vlažnou školní jídelnu, dodala Druryová.

Ovšem všichni jsme se shodli, že jídlo dodávané k našim dveřím alespoň rozbilo monotónních 15 dní trávených uprostřed stejných stěn. "Pro mě to byly tři nejvíce vzrušující chvíle denně. Nikdy jsem nevěděl, co dostaneme," vzpomíná Parham.

Ani já jsem nikdy nevěděla, co dostanu a mé náhodné výběry občas končily dost zajímavými a nečekanými kombinacemi, jako byl závitek z merlíku s mačkanými brambory, plátky studeného vejce s fazolemi, a při jedné obzvlášť pamětihodné příležitosti chapadla s nudlemi páchnoucí tak hrozně, že jsem je okamžitě vyhodila ven z pokoje, uvedla Druryová.

Podobné příběhy se objevují ve vzpomínkách mnoha lidí po celém světě. Jednu Srílančanku nesmírně rozrušila kombinace čočky s nudlemi, zatímco nudle, které dostal kolega v singapurské karanténě, prý vypadaly jako červi. Jednoho z novinářů BBC zaujala jejich fotografie natolik, že podnikl malý průzkum a zjistil, že dané nudle jsou místně známé jako "krysí ocásky".

V Singapuru alespoň bylo na výběr ze tří různých kuchyní, a tak si osoby v karanténě nemohly stěžovat, že musí jíst pořád totéž. To se ovšem nedá říci o Josy Fouché Guibonové, která se BBC svěřila se zážitky z karantény v norském Bergenu.

"Dostáváme spoustu těstovin," uvedla zoufale. "Včera jsme zase měli těstoviny. Řekla jsem ne a dala je za dveře. Když dostanu kousek zeleniny nebo salát, připadám si jako v nebi," dodala. "Ale chápu, že to platí vláda, a tak je pochopitelné, že se snaží co nejvíce snížit náklady." Do Norska jela z francouzského Biarritzu za rodinou a přiznává, že čekala, že si užije "spoustu lososa". Což se jí ovšem v karanténě nevyplnilo.

Doufejme, že karanténní jídla se stanou trendem, který nepřežije rok 2020.

dk spr

Vydáno: 7. 1. 2021

Zdroj: ČTK

 
 
6. leden 2021

Valtice (Břeclavsko) 5. ledna (ČTK) - Cenu za nejlepší kolekci v Salonu vín má pro letošní rok opět Zámecké vinařství Bzenec, které je ve stovce vín zastoupeno hned desetkrát. Zvítězilo už loni. Národní vinařské centrum o tom informovalo v tiskové zprávě.

Letos o účast v Salonu vín soupeřilo 2500 vzorků. "Neustále rostoucí zájem o soutěž ze strany našich vinařů dokazuje fakt, že jsme měli opět rekordní počet přihlášených vzorků. Protiepidemická opatření ovlivnila i průběh soutěže, která tak přišla o svůj kulturní a společenský rozměr, ale samotné hodnocení zkušenými degustátory mohlo i přes platná opatření proběhnout na maximální profesionální úrovni," uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Oficiální předávání cen letos vinařské centrum zrušilo, kdy se otevře pro veřejnost samotný Salon vín, zatím není jisté. Předběžně centrum počítá se začátkem února, tedy stejně jako v minulých letech. Konkrétní datum ale bude záviset na vývoji pandemie a zejména proměnách vládních opatření proti šíření koronaviru.

V salonu vín jsou letos zastoupena vína 52 vinařství s 22 odrůdami vín. Nejvíce zastoupenými odrůdami jsou Ryzlink rýnský se 13 vzorky a Ryzlink vlašský s 11 vzorky, po sedmi vzorcích mají odrůdy Chardonnay, Merlot, Rulandské modré a Veltlínské zelené.

Nejvíce vzorků pochází z hroznů ročníku 2019, nejstarší vína jsou z roku 2015. Šampionem se letos stal Pinot blanc (Rulandské bílé), pozdní sběr, 2018 z vinařství Thaya z Hnanic. "Výběr Šampiona byl oproti minulým letům jednoznačný, kdy sedm degustátorů z devíti dalo vítězné víno na stupně vítězů a tak zvítězilo zcela přesvědčivě," uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Stejné víno zvítězilo také v kategorii suchých a polosuchých bílých vín, v kategorii polosladkých bílých vín vyhrál Ryzlink vlašský, výběr z hroznů, 2017 od Miroslava Volařík z Mikulova.

Kategorii sladkých bílých vín vyhrálo Kamil Prokeš vinařství z Velkých Němčic s Ryzlinkem vlašským, výběr z cibéb, 2017, mezi růžovými víny a klarety zabodoval Cabernet Sauvignon rosé, pozdní sběr, 2019 ze Střední vinařské školy, Valtice.

Kategorii suchých červených vín vyhrálo Rulandské modré, výběr z hroznů, 2015 ze Šlechtitelské stanice vinařské, Velké Pavlovice. Kategorii jakostních šumivých vín vyhrál Louis Girardot brut, jakostní šumivé víno, 2015 vyrobené firmou Bohemia sekt, Starý Plzenec.

ska hj

Vydáno: 5.1.2021

Zdroj: ČTK

5. leden 2021

Bratislava 5. ledna (zpravodaj ČTK) - Slovensko chce již do roku 2025 prostřednictvím zálohování zajistit, že se vysbírá nejméně 90 procent plastových lahví a plechovek. Novinářům to dnes řekl ministr životního prostřední Ján Budaj. Provoz systému, s jehož spuštěním se počítá na začátku příštího roku, zajistí konsorcium složené z domácích výrobců nealkoholických nápojů a piva, stejně jako ze zástupců maloobchodu.

"Jsem přesvědčen, že nikdo nebude zahazovat plechovku ani plastové obaly," řekl Budaj. Stávající zákon podle něj předpokládá, že plánovaného cíle u podílu vysbíraných vratných nápojových obalů bude dosaženo později, než počítá nejnovější plán.

Vratná záloha za lahve a plechovky dosáhne 15 eurocentů (zhruba čtyři koruny), zatímco původně se počítalo s nižší částkou. Zálohování budou podléhat nápojové obaly s objemem od 0,1 do tří litrů, které budou opatřeny příslušným kódem. Spotřebitelé je budou moci vrátit na 6500 místech po celé zemi, a to i prostřednictvím automatů.

Od zavedení zálohování plastových lahví a plechovek si ministerstvo slibuje méně odpadu. Kromě toho úřad plánuje zahájit kampaň za sbírání plastových lahví odhozených v přírodě.

Zmíněné konsorcium bylo jediným zájemcem o provozování systému zálohování plastových lahví a plechovek na Slovensku. Podle jeho odhadu prvotní investice správce do systému dosáhnou pět milionů eur (131 milionů Kč) a dalších 30 milionů eur (783 milionů Kč) na straně obchodu.

Na slovenský trh se ročně podle dřívějších informací dostane miliarda PET lahví, z tohoto množství končí dvě pětiny na skládkách. Systém zálohování nápojových obalů už dříve zavedla desítka evropských zemí.

Adrian Bobok spr

Zdroj: ČTK

5. leden 2021

 Potravinářská komora ČR spustila novou podobu webových stránek na staronové adrese www.foodnet.cz. Nový web má oproti starší verzi z roku 2004 ucelenější obsah a atraktivnější celkový vzhled.

Cílem bylo vytvořit přehlednější a technologicky moderní web, kde bude možné přehledně najít všechny potřebné informace. Webové stránky obsahují informace sloužící především členům, tedy provozovatelům potravinářských podniků, a to nejen k samotné činnosti, agendě, členství ale také k akcím a seminářům, které PK ČR organizuje pro výrobce, ale také pro širokou veřejnost a spotřebitele. Výrobci ocení také informace z oblasti legislativy, dotací a finančních podpor. V rámci portálu jsou denně vkládány aktuální novinky a zpravodajství z oblasti potravinářství a zemědělství.

Vedle uvedených informací web přináší přehled o aktivitách Potravinářské komory ČR, a to jak z oblasti kvality potravin, zdravého životního stylu, tak například inovací a reformulací.

Věřím, že výrobci a spotřebitelé se zpřehledněním struktury získají nejen komplexnější informace, ale také, že nový atraktivnější vzhled všechny návštěvníky webových stránek na první pohled zaujme“ dodává prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

V průběhu času budou dokumenty a informace ze starého webu vkládány a doplňovány do nových webových stránek.

Věříme, že se Vám naše nové webové stránky budou líbit a budete se v nich dobře orientovat.

4. leden 2021

Praha 3. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství zvažuje, že zřídí pozice agrárních diplomatů nebo místních zahraničních zástupců ve Vietnamu a ve Velké Británii. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). V současnosti je zřízeno sedm pozic, na nejnovější v Japonsku je od loňska Irena Leopoldová. Ministerstvo pak má také dvě pozice zahraničních zástupců na Ukrajině a v Kazachstánu, v těchto případech pracují pro ČR tamní občané.

Británie k začátku roku vystoupila z Evropské unie, z hlediska agrárního obchodu jde o osmou nejdůležitější exportní destinaci a o první zemi ze stát mimo EU. Vietnam je pak tradiční a historický partner, uvedl ministr. Podle něj tam existuje prostor pro uplatnění českého zboží a potravin.

První zástupci do Ruska, Číny a Srbska vyrazili v roce 2016, do USA pak o rok později, do Libanonu pak v roce 2018 a do Spojených arabských emirátů po změně ze Saúdské Arábie a do Japonska loni. Ministr si jejich fungování pochvaluje, protože se všemi těmito státy s výjimkou Libanonu agrární obchod v posledních letech roste.

Loňské údaje ještě statistici nezveřejnili, při porovnání roku 2019 s rokem 2018 se ale například u Ruska zvýšil vývoz z 2,7 miliardy korun na 3,6 miliardy Kč, u Číny pak z miliardy na 1,5 miliardy Kč. "Podařilo se například do Ruska obnovit dodávky násadových vajec, navýšit vývoz plemenného skotu a genetického materiálu skotu do Srbska, podpořit export pivovarnických technologií do USA nebo schválit sedm českých mlékáren čínskými úřady pro vývoz do této země," vypočítal úspěchy Toman. Do Libanonu vývoz o 23 procent klesl, je tam ale už několik let ekonomicko-politická krize.

Schodek agrárního obchodu se za loňská první tři čtvrtletí meziročně snížil o čtyři miliardy na 30,4 miliardy korun. Za celý rok tak dosáhne podle odhadu Zemědělského svazu ČR 41 miliard korun, předloni byl zatím nejvyšší, a to 47,2 miliardy korun.

drh snm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 3. ledna 2021

22. prosinec 2020

Praha 21. prosince (ČTK) - Před letošními Vánocemi mohou lidé z potravin nakoupit levněji než před rokem mléko a máslo, připlatit si naopak musejí za cukr a mouku. Nejvýrazněji ale ušetří při nákupu brambor, které jsou letos před svátky o čtvrtinu levnější než loni. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje průměrné ceny 14 druhů potravin na pultech obchodníků.

Ve srovnání s loňským prosincem je patrný zejména pokles ceny brambor na 14,59 koruny za kilogram. Před rokem tato základní složka štědrovečerního bramborového salátu stála v průměru kolem 20 Kč/kg. Cena kapra stoupla pouze nepatrně, a to z 96,80 Kč/kg na 97,30 Kč/kg.

Zlevnily rovněž některé přísady potřebné k pečení vánočního cukroví. Cena mléka klesla z loňských rekordních téměř 21 korun za litr o desetinu, letos ho zákazníci v průměru nakoupí za 18,98 koruny za litr. O dvě procenta je levnější i máslo a vejce. Čtvrtkilogramová kostka másla nyní vyjde v průměru na 46,12 koruny, zatímco loni to bylo 47 korun a například před třemi lety i více než 54 korun. Podražil naopak cukr a mouka. Cena cukru stoupla o pět procent, cena mouky o šest procent.

Z dalších potravin vychází proti loňsku levněji třeba vepřové maso a jogurty, dražší je naopak eidamský sýr, chléb a pečivo nebo pivo a jablka.

Potravina Cena v prosinci 2019 Cena v prosinci 2020
Vepřová pečeně (1 kg) 141,24 138,16
Mléko polotučné (1 l) 20,95 18,98
Eidamská cihla (1 kg) 142,96 150,95
Jogurt bílý (150 g) 9,03 8,93
Vejce slepičí (10 ks) 32,65 31,97
Máslo (1 kg) 188,35 184,49
Mouka hladká (1 kg) 11,47 12,17
Chléb konzumní (1 kg) 25,47 26,46
Pečivo bílé (1 kg) 46,05 46,23
Cukr krystalový (1 kg) 14,72 15,48
Pivo světlé lahvové (0,5 l) 12,43 12,67
Brambory (1 kg) 19,55 14,59
Jablka (1 kg) 31,98 34,99
Kapr živý (1 kg) 96,79 97,32

Zdroj: ČSÚ

gcm mal



Autor: ČTK
15. prosinec 2020

Potravinářská inspekce realizovala kontrolní akci zaměřenou na obsah bílkovin ve vysokoproteinových potravinách podle deklarace na obale.

Kontrolní akce se zaměřila na laboratorní stanovení skutečného celkového množství bílkovin ve srovnání s deklaracemi na obalech testovaných potravin, u kterých informace o složení evokovaly vysoký obsah bílkovin. K těmto potravinám náleží výrobky s deklarací vysokého obsahu proteinů – tzv. vysokoproteinové potraviny, mezi něž patří např. proteinové cereálie či proteinové tyčinky a další.

Inspektoři SZPI v průběhu kontrolní akce odebrali 16 vzorků vysokoproteinových potravin, přičemž obsah bílkovin se ve všech případech shodoval s množstvím uvedeným na obale ve výživových údajích.

Přehled všech hodnocených vzorků potravin s vysokým obsahem bílkovin, které byly součástí kontrolní akce, zveřejnila Potravinářská inspekce na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Zpracoval: Bc. Marek Bartík – referent mediální komunikace, tel.: +420 542 426 613

14. 12. 2020

19. listopad 2020

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář, který bude věnovaný aktuálním trendům v potravinářství nejen z pohledu legislativy. Zvyšující trend zdravého životního stylu a alternativní způsoby stravování se rozšiřují a dostávají do popředí zájmu, což se odráží také na trhu a v portfoliu výrobců potravinářského průmyslu. Jak tyto produkty z řad bio, bezlepkových, veganských a dalších označovat? Seminář se zaměří na trendy v potravinářství a jejich legislativní požadavky. Součástí programu budou také informace k nové strategii EU „Z farmy na vidličku“, která přináší řadu cílů v oblasti potravinářství, což se odrazí nejen v revizi ale také přípravě nových právních předpisů. V této souvislosti budou  představeny aktuální kroky Evropské komise.

 

V případě trvající zhoršené epidemiologické situace proběhne seminář prostřednictvím aplikace MS TEAMS (informace k formě konání budou včas zaslány)

Datum konání: 27. ledna 2021

Místo konání: Státní zdravotní ústav, velká posluchárna v budově 11, Šrobárova 48, Praha 10

Vložné: 1000,- Kč (včetně DPH)                                            

Začátek semináře: 9:00 hodin

 

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Prezence účastníků začíná v 8:30 hod., předpokládaný konec 15:00 hod. Občerstvení zajištěno.

Počet účastníků omezen kapacitou posluchárny. Účastníci obdrží osvědčení o absolvování semináře. Pokyny k registraci a k platbě naleznete na konci pozvánky.

Registraci včetně platby je nutné provést nejpozději do 24. ledna 2021.

PROGRAM

7. listopad 2020

Nekontrolované šíření afrického moru prasat (AMP) v pohraničních oblastech Německa a Polska výrazně zvyšuje riziko zavlečení této choroby na území České republiky. Nejvíce ohrožené jsou Ústecký, Liberecký a Královehradecký kraj. Současně s podzimní migrací ptáků se také zvyšuje riziko výskytu ptačí chřipky, která se objevila např. v Německu. Chorobu zaznamenalo také Nizozemsko, kde navíc testy potvrdily nebezpečný typ H5N1, který je přenosný na člověka. Ministr zemědělství kvůli tomu svolá zasedání Ústřední nákazové komise.

„Bohužel nákazová situace v okolních zemích se zhoršuje hned u dvou nebezpečných chorob současně. Státní veterinární správa situaci detailně monitoruje, chceme mít připravené scénáře postupu v případě výskytu afrického moru prasat i ptačí chřipky na našem území. Je otázkou času, kdy se některá z nemocí na našem území znovu objeví, i proto chci situaci probrat v rámci Ústřední nákazové komise, jejíž zasedání svolám co nejdříve,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

O situaci kolem šíření AMP bude ministr Toman videokonferenčně jednat také v úterý 10. listopadu s ministryní zemědělství Německa a ministrem zemědělství Polska. V pohraniční oblasti těchto zemí se v posledních dnech AMP rychle šíří a hrozí, že divoká prasata jej přenesou na území ČR. O tématu plánuje ministr Toman hovořit také na nadcházející Radě ministrů zemědělství v pondělí 16. listopadu.

S velkými obavami sleduje Ministerstvo zemědělství také šíření ptačí chřipky v Evropě. Ta již byla potvrzena mj. ve Velké Británii či Německu. Pozitivní případy má také Nizozemsko, kde navíc úřady potvrdily i nebezpečnou formu H5N1, která je přenosná na člověka.

„S ohledem na podzimní migraci ptáků je riziko výskytu ptačí chřipky velmi vysoké. S vypětím všech sil dozorové orgány situaci zatím zvládají, i ty se ale v současnosti potýkají s nedostatkem lidí kvůli nákaze koronavirem. Chceme proto mít připraveny detailní plány pro případ vypuknutí některé z nákaz na našem území,“ uvedl ministr Toman.

Právě koronavirus a jeho možný přenos na zvířata bude jedním z dalších témat, které chce ministr probrat s Ústřední nákazovou komisí. V tuto chvíli ověřuje Státní veterinární správa informace o možném přenosu koronaviru na norky v Dánsku. Důležité je, že dosud nebyl nikde prokázán přenos Covid-19 ze zvířete na člověka. Přesto ČR k těmto případům zjišťuje více informací.

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

4. listopad 2020

Výskyt afrického moru prasat (AMP) se v Německu rozšířil směrem na jih z Braniborska do Saska, tedy blíže k české hranici. Nákaza byla potvrzena u uloveného prasete divokého poblíž hranic s Polskem v okrese Görlitz. Vzhledem k dalšímu šíření AMP v sousední zemi, upozorňuje SVS na tuto skutečnost a apeluje na nutnost dodržování mimořádných veterinárních opatření a zásad biologické bezpečnosti v chovech.

Německé dozorové orgány aktuálně potvrdily první případ AMP v Sasku. Pozitivní výsledek virologického vyšetření na AMP byl potvrzen u divočáka uloveného poblíž obce Krauschwitz v Horní Lužici ležící blízko polské hranice. Lokalita je vzdálená cca 50 km jižně od nejbližších předchozích pozitivních nálezů v Braniborsku a přibližně 65 km severně od české hranice. Region hraničí s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje a odkud také hrozí její možné rozšíření na území ČR. Spolu s nárůstem případů z Braniborska se celkový počet prokázaných případů v Německu zvýšil na 124. AMP se v současné době vyskytuje na území tří ze čtyř zemí sousedících s ČR.

"Varovné je na současném vývoji zejména to, že se jednalo o uloveného, nikoliv uhynulého divočáka, což může naznačovat, že v oblasti je AMP přítomen již delší dobu, a že zde bude pravděpodobně více případů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád a dodal: „Dalším důvodem k opatrnosti je, že tento nový případ byl detekován v lokalitě 50 km vzdálené od nejbližších nálezů v Braniborsku. Buď došlo opět k přeshraničnímu zavlečení z Polska, anebo je oblast výskytu AMP v Německu větší, než se dosud předpokládalo.“

Česká republika je od loňského dubna opět oficiálně „zemí bez AMP“. I v současnosti však stále platí mimořádná veterinární opatření (MVO) s cílem zabránit možnému opětovnému zavlečení této nákazy do ČR.

„Dle stále platných MVO platí v celé ČR zákaz přikrmování a omezení vnadění prasat divokých. Také je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz dovozu částí těl prasat divokých ke zhotovení trofejí ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející z těchto zemí. Všechna uvedená opatření mají za cíl minimalizovat opětovné zavlečení AMP do ČR,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Důležitým nástrojem při prevenci před zavlečením je také striktní dodržování zákazu zkrmování kuchyňských odpadů v chovech prasat domácích. Riziko představuje také maso a masné výrobky z vepřového masa z domácích porážek a z neznámých zdrojů, to samé platí také pro maso z neprohlédnutých prasat divokých a výrobky z něj.

V současné době je hlášen výskyt AMP na Ukrajině a v Srbsku, vedle toho také v 11 členských státech EU: Belgii, Bulharsku, Estonsku, Itálii (výskyt pouze na Sardinii), Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a nově Německu. Zásilkám vepřového masa a zvěřiny ze zemí s AMP se veterinární dozor dlouhodobě věnuje a namátkově maso testuje na přítomnost původce.

Více aktuálních informací k AMP naleznete zde: https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/africky-mor-prasat-amp/

Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS

Zdroj: SVS

1. říjen 2020

Brno 30. září (ČTK) - Letošní sklizeň hroznů na jihu Moravy bude spíš průměrná, hlavní část vinobraní je v plném proudu. Hrozny mají kvůli dešťům v posledních dnech nižší cukernatost a více kyselin, řekli ČTK oslovení zástupci vinařských sdružení. "Kvalita a stav hroznů je dobrý. Ale cukernatost je nižší a hrozny mají poměrně hodně kyselin," uvedla ředitelka vinařství Víno Blatel Iva Šantavá. Pro dobrý průběh vinobraní je důležité, aby vydrželo sušší počasí. "Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. Věříme, že veškerou úrodu stihneme sklidit včas, nejlépe do konce října," uvedl ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda. Většina hroznů zmizí z vinohradů do konce října, kdo chce připravovat výběry z bobulí nebo výběry z cibéb, nechá hrozny na keřích pravděpodobně o něco déle. Řada vinařství už také připravuje vína pro letošní ročník Svatomartinského vína. A to i přesto, že zatím není jisté, zda se budou moci svatomartinské slavnosti v listopadu uskutečnit. "Zatím vyčkáváme, nechceme slavnostní otvírání Svatomartinského na náměstí Svobody v Brně rušit. Ale je pravda, že jeho konání je velmi nejisté," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Vinařský fond ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji vybraným vínům propůjčuje. Někteří vinaři si ale výrobu tradičního mladého vína ještě rozmýšlejí. "Rušení akcí je pro nás velký problém a bude pokračovat s ohledem na martinské slavnosti, které se většinou odehrávají v restauracích. Zvažujeme, zda Svatomartinská vína pro letošek vůbec vyrábět," dodala Iva Šantavá z vinařství Víno Blatel. Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray ale doufá, že Svatomartinského bude letos dost. "Restaurace zůstanou otevřeny a myslím, že lidé rádi využijí příležitost si na svatého Martina užít mladé víno a husu. Snad se oslavy přesunou na gastronomickou úroveň a lidé na mladá vína z České republiky nezanevřou," poznamenal Nyitray. Veronika Skálová kš

6. srpen 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce consectetuer risus a nunc. Integer malesuada. Aliquam erat volutpat. Curabitur bibendum justo non orci. Duis bibendum, lectus ut viverra rhoncus, dolor nunc faucibus libero, eget facilisis enim ipsum id lacus. Pellentesque pretium lectus id turpis. Aliquam erat volutpat.

6. srpen 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce consectetuer risus a nunc. Integer malesuada. Aliquam erat volutpat. Curabitur bibendum justo non orci. Duis bibendum, lectus ut viverra rhoncus, dolor nunc faucibus libero, eget facilisis enim ipsum id lacus. Pellentesque pretium lectus id turpis. Aliquam erat volutpat.

6. srpen 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce consectetuer risus a nunc. Integer malesuada. Aliquam erat volutpat. Curabitur bibendum justo non orci. Duis bibendum, lectus ut viverra rhoncus, dolor nunc faucibus libero, eget facilisis enim ipsum id lacus. Pellentesque pretium lectus id turpis. Aliquam erat volutpat.

6. srpen 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce consectetuer risus a nunc. Integer malesuada. Aliquam erat volutpat. Curabitur bibendum justo non orci. Duis bibendum, lectus ut viverra rhoncus, dolor nunc faucibus libero, eget facilisis enim ipsum id lacus. Pellentesque pretium lectus id turpis. Aliquam erat volutpat.

6. srpen 2020

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Fusce consectetuer risus a nunc. Integer malesuada. Aliquam erat volutpat. Curabitur bibendum justo non orci. Duis bibendum, lectus ut viverra rhoncus, dolor nunc faucibus libero, eget facilisis enim ipsum id lacus. Pellentesque pretium lectus id turpis. Aliquam erat volutpat.