Vážení,

Společné výzkumné středisko (JRC) Evropské komise zveřejnilo 9. září 2022 čtyři zprávy týkající se informování spotřebitelů o potravinách. Tyto čtyři vědecké studie shrnují současné poznatky o označování výživové hodnoty na přední straně obalu, označování původu a informací o potravinách jinými prostředky než na etiketách a analyzují, co je v současné době na trhu, pokud jde o označování alkoholických nápojů.

Připomínáme, že v květnu 2020 zveřejnilo SVS přehled vědecké literatury o systémech označování výživové hodnoty na přední straně obalu. Zveřejněná zpráva představuje aktualizaci předchozí publikace týkající se účinků systémů nutričního značení na přední straně obalu (FOPNL) na porozumění spotřebitelů, nákup potravin, stravování a zdraví, jakož i na změnu složení potravin.

Zjištění z těchto čtyř studií přispějí k důkazní základně pro posouzení dopadů probíhající revize nařízení EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tato zjištění rovněž podpoří přípravné práce pro nadcházející návrh Evropské komise na legislativní rámec pro udržitelné potravinové systémy (FSFS) a na rámec pro označování udržitelnosti, který má informovat o výživových, klimatických, environmentálních a sociálních aspektech potravinářských výrobků.

Shrnutí hlavních zjištění (připravené sekretariátem FoodDrinkEurope) naleznete níže. 

S pozdravem,

Sekretariát FDE

 

Aj verze: Zpráva Společného výzkumného střediska "Systémy nutričního značení na přední straně obalu: aktualizace důkazů" (2022) - shrnutí připravil sekretariát FoodDrinkEurope

Strojový překlad do českého jazyka zde.