Vysoké teploty neznamenají jen vodní radovánky a letní pohodu. Mají také mnohá rizika a jedním z nich je otrava jídlem. Ptáte se proč? Ve velkém horku se mikroorganismy mnohem rychleji množí a odborníci proto varují, že právě v takových dnech je nutné věnovat maximální pozornost správné manipulaci s jídlem, a to jak při nákupu, tak během přepravy a skladování.
Vysoké teploty vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a konzumace takových potravin může vést až k vážným zdravotním problémům. Podle Potravinářské komory ČR je klíčové, aby lidé při nakupování dbali správného výběru potravin. „Nákup by měl začínat položkami, kterým teplo neuškodí – například konzervami, pečivem, suchými těstovinami nebo cereáliemi. Potraviny z chladicích a mrazicích boxů by zákazníci měli naopak vybírat až na konci nákupu," doporučuje Potravinářská komora ČR. Zároveň je důležité myslet i na samotnou přepravu domů. Potraviny nepatří do rozpáleného auta, kde teploty překračují i 50 stupňů. Měli byste vlastnit autochladničky, termotašky nebo alespoň potraviny izolovat od přímého slunce. Některé druhy zboží, například čerstvé maso, vejce nebo uzeniny se začnou kazit během několika desítek minut při teplotách nad 30 °C.