Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala Františka Matese. Organizace stále řeší jednodušší nabírání zahraničních pracovníků, měli by pracovat po vyřízení v daném podniku alespoň rok, v současnosti jde o poloviční dobu, přeje si.
Když už jsme u té Ukrajiny, výrobci si často stěžují na dovozy drůbeže za jiných podmínek produkce.
Od roku 2017, kdy šlo o dovozy 1 708 tun, se nám do loňska zvýšily dovozy na 7 560 tun, to je čtyřnásobek. Samozřejmě, že máme vyšší náklady, a nikdo to neřeší. Poslední audit výroby ze strany Evropské komise byl na Ukrajině před pěti lety, u nás jsou kontroly stále. V rámci obchodních norem tu máme také různé možnosti chlazení drůbežího masa. Chlazení drůbeže je v ČR prováděno výhradně vzduchem, případně vzduchem s mírným mlžením. Tento způsob chlazení je nákladnější než chlazení vodou, ale zaručuje vyšší kvalitu masa. Spotřebitel má záruku, že v ceně masa nekupuje vodu. V Polsku, kde se maso chladí ve vodní lázni, obsahuje maso více absorbované vody, při prodeji na hmotnost je to tak pro Polsko výhodnější. Chlazení ve vodní lázni je využíváno v řadě členských zemí EU, ale i v tzv. třetích zemích. Jde o hromadné chlazení ve vodní lázni, kde může docházet k mikrobiální kontaminaci. Do budoucna pak máme obavy z větších dovozů z Jižní, ale i Severní Ameriky, kde se může používat chlor k dezinfekci povrchu jatečných těl drůbeže, což v EU není povolené.
Celý rozhovor najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kurata-drubez-maso-ukrajina-dovoz-zuzana-slamova.A250406_180849_domaci_stud
Šéfka drůbežářů: Bojíme se dovozu kuřat z Ameriky, ošetřují je chlorem, my nesmíme
07 April 2025