Proteinový chléb, mléko s přidaným proteinem nebo sladké proteinové tyčinky. Potravináři pozorují zvýšený zájem Čechů o produkty s vysokým obsahem bílkovin. Množství této složky ve stravě je jedním z posledních témat nejen mezi sportovci, ale i nadšenci do zdravého životního stylu. Ať už kvůli budování svalové hmoty nebo k hubnutí. Odborníci ale varují, že se lidé občas proteiny přejídají a mohou si naopak uškodit. Jak to dělat správně?
„Bílkoviny se dnes přidávají v podstatě do všech typů potravin od mléčných výrobků přes pečivo, těstoviny až po různé snacky a nápoje,“ potvrzuje mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Dodává však, že například pro tuzemské mlékárny, které nabízí rozmanité množství těchto produktů, jsou high protein výrobky spíše doplňkovou činností. „Žádná tuzemská mlékárna na nich nestaví svůj hlavní byznys.“
Mluvčí potravinářů Zemánek varuje, že tyto produkty mají lidem sloužit pouze jako doplněk a ne jako hlavní zdroj proteinů – tím by měly být kromě mléčných výrobků také luštěniny, maso či vejce.