Vlnu emocí vyvolal v posledních týdnech návrh na změnu vyhlášky o požadavcích na maso a masné výrobky, který předložilo ministerstvo zemědělství. Podle ní by měly z obchodů i restaurací zmizet názvy jako kapustový karbanátek, sójový párek, vegetariánský burger či bedlový řízek. Mohou totiž podle ministerstva klamat či mást spotřebitele.

Už přes deset let žijí Češi bez pomazánkového másla a více než dvě dekády bez tuzemského rumu. S evropskou legislativou přišly změny názvů některých oblíbených potravin, nehledě na to, jak zažité byly. Teď možná zmizí i další klasické pochoutky.

Organizace i firmy se už v prosinci začaly k vyhlášce hlasitě vyjadřovat. Zatímco podle ministerstva, Potravinářské a Agrární komory i většiny zpracovatelů masa je správné, aby byly tradiční názvy zachovány jen pro maso, organizace podporující rostlinnou stravu ji považují za byrokratickou šikanu.

„Rostlinné alternativy mají jiné složení i výživovou hodnotu než jejich vzory živočišného původu. Spotřebitel si ale může myslet, že výrobek plní stejnou roli ve výživě. Podle nás by lidé měli vědět, co mají na talíři. Přijde nám úsměvné odmítat živočišné produkty a následně vytvářet jejich kopie,“ sdělil Novinkám mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.

Další informace zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-po-tuzemskem-rumu-maji-zmizet-i-kapustove-karbanatky-a-houbove-rizky-40504947