Počet domácích zabijaček loni mírně vzrostl o 900 na 22.500, dlouhodobě ale zájem o domácí porážky klesá. Vyplývá to z dat ministerstva zemědělství. Ještě před deseti lety bylo při domácích zabijačkách poraženo kolem 100.000 prasat. Český svaz zpracovatelů masa tvrdí, že důvodem je mimo jiné pokles živočišné výroby v Česku. Nejvíce zabijaček se uskuteční od listopadu do března.

Domácí porážky prasat za posledních 30 let poklesly. Je to dané změnou a strukturou zemědělské výroby v ČR. Dříve mnoho lidí z vesnice mělo deputát ze zemědělského družstva, který byl často použit na výkrm prasat. V současnosti je krmení pro prasata drahou záležitostí," uvedl Radek Slanec, ředitel svazu zpracovatelů masa.

Potravinářská komora ČR uvedla, že pořádání zabijaček prostřednictvím restauračních zařízení je v Česku stále oblíbenější. Potvrdila to také Asociace hotelů a restaurací ČR, podle prezidenta Václava Stárka mají hosté v oblibě veškeré tematické akce, včetně zabijačkových hodů.

Více zde: https://www.tyden.cz/zajem-o-domaci-zabijacky-dlouhodobe-klesa-loni-jich-bylo-22500-drive-100000