Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku setkávají na pultech obchodů i v jídelních lístcích stále častěji. Přesto doposud zákon u některých z nich neurčuje, jak konkrétně by měly vypadat. Výsledná podoba i kvalita jednotlivých výrobků se proto může lišit. Změnit to má od letošního léta nová vyhláška ministerstva zemědělství.

Vyhláška předložená resortem mimo jiné definuje některé výrobky, na které zákon prozatím zapomínal. Někteří producenti budou muset upravit svou výrobu tak, aby splnili nově dané parametry.

Například stále více oblíbený hummus (pomazánka z cizrny a sezamové pasty) se momentálně vyskytuje na trhu se značně se lišícím obsahem cizrny. Podle vyhlášky bude muset podíl cizrny v hummusu převažovat nad dalšími surovinami.

Vyhláška také zavádí povinnost dodržovat limit pro opiové alkaloidy v máku. „Tento krok usnadní dozorovým orgánům kontrolu nad trhem s modrým mákem a pomůže zlepšit postavení jeho producentů. Jako světová velmoc v produkci potravinářského máku bychom jistě měli mít jeho kvalitu pevně v rukou,“ sdělil mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.