Vyhláška Ministerstva zemědělství by mohla změnit pravidla rostlinných potravin s názvy po masných pochoutkách, jako jsou burgery či párky. Řetězce a výrobci veganských potravin před změnami varují.
Novela sice uvádění masných výrobků, jako je burger, párek, steak, řízek, paštika, karbanátek, salám apod., v názvech rostlinných alternativ přímo nezakazuje, ale podle oslovených výrobců i SOCR k zákazu směřuje. Zavádí totiž přísné definice těchto výrobků a výslovně říká, že obsahují maso.
Základní argumentace obou stran se točí na tom, co je „dobré“ pro spotřebitele. Potravinářská komora, která dlouhodobě po zákazu masových výrobků v názvech rostlinných potravin volá, tvrdí, že je potřeba přestat klamat zákazníky, kteří by mohli za názvy, jako je fazolový párek, očekávat klasický párek z masa.
„Pokud si zákazník koupí takový výrobek, předpokládá, že chutná jako originál a jeho výživová hodnota se blíží verzi živočišného původu. Což se ale neděje. Kvalita mnohých výrobků je navíc různá,“ uvádí prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Odvolává se mimo jiné na platná pravidla EU, podle nichž se jako mléčné výrobky smí označovat pouze výrobky vyrobené z mléka.