Plýtvání potravinami bývá označováno za závažný ekonomický, ekologický i sociální a etický problém. Když hovoříme o ekonomickém aspektu plýtvání potravinami, máme na mysli především ztrátu finančních prostředků, které jsou vynaloženy na produkci potravin, jež nejsou využity a končí v koši. Podle odhadů zveřejňovaných Eurostatem je hodnota potravin, které jsou v rámci Evropské unie ročně vyplýtvány, přibližně 132 miliard eur.
V této souvislosti je dobré připomenout, že nákup potravin zcela jistě není zanedbatelná položka ani v rozpočtu českých domácností. Podle Českého statistického úřadu byly v roce 2023 výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje (bez restaurací a alkoholických nápojů) 38 955 Kč ročně na jednoho člena domácnosti, tedy 19,1 % ze všech spotřebních výdajů. Vedle výdajů na bydlení, vodu a energie se tak jedná o druhou největší položku v rodinných rozpočtech.
Více v časopisu Odpadové fórum (1/2025)