Jarní deště prospěly španělským olivovým hájům, kde se nyní rýsuje vydařená úroda. A úspěšná sklizeň v zemi produkující nejvíce olivového oleje na světě přináší také pokles cen. V obchodech by mohl být znát až příští rok.
Sucho a tropické teploty v posledních letech způsobily špatnou úrodu oliv a tím pádem také vysoké ceny olivového oleje. Vyhlídky pro zbytek letoška a příští rok však vypadají nadějně - očekává se dobrá úroda, a ceny olivového oleje tím pádem klesají.
„Španělským hájům prospěly jarní deště, a rýsuje se proto vydařená úroda. Je nutné poznamenat, že Španělsko dodává do států Evropské unie 70 procent z veškerého objemu olivového oleje na evropském trhu, a bude tedy určitě promlouvat do cen. Zákazník by cenový rozdíl mohl pocítit až po Novém roce, kdy se na trhu objeví nově zpracovaná úroda,“ vysvětluje tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.