V posledních týdnech zdražuje celá řada potravin. Symbolem zvyšujících se cen se stalo máslo. Najdou se však i výjimky. Například cena cukru je o 40 procent nižší než loni. Může za to především zvýšený dovoz levného cukru z Ukrajiny do Evropské unie. Jeho nízkým cenám se následně musely přizpůsobit i české cukrovary.
Teď je však situace právě opačná. Cena cukru od začátku roku klesá. V říjnu stálo kilo v průměru necelých 23 korun. Ale pozor – Vánoce se blíží a právě cukr je jeden ze slevových taháků. Proto se dá nyní kilové balení sehnat třeba i za 11 korun a 45 haléřů. Spotřebitel jásá, výrobci naříkají.
„Výkupní ceny v současné době nepokrývají náklady a je nutné upozornit na to, že cukrovary jako jediný obor z potravinářství platí emisní povolenky,“ uvedl mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek.
Cukrovary navíc bojují se silným konkurentem. „Dovozy cukru z Ukrajiny mají za důsledek výrazný pokles cen v regionu střední a východní Evropy, a to až o 40 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mluvčí skupiny Tereos TTD Jakub Hradiský.
Čtěte zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/583056-za-drahe-maslo-mohou-kravy-zjistili-odbornici