Do konce října si cukráři a pekaři dávali čas na stanovení ceníků pro letošní vánoční cukroví. Teď už je jasno. Většina kvůli stále dražším surovinám, zvyšování mzdových nákladů a cenám energií zdraží.

Podle Hlavatého vyhnaly letos ceny vánočního cukroví nahoru zejména ceny surovin, a to především másla, čokolády, oříšků a kakaa. Například máslo meziročně zdražilo o třetinu, čokoláda až o 22 procent.

„Důvody drahého másla jsou především následující: pomalu rostoucí výkupní ceny mléka, nedostatek mléčného tuku na trhu, ale i vyšší cena lidské práce a energií,“ sdělil MF DNES mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek. Kostka másla v obchodech atakuje hranici sedmdesáti korun.

Celý text zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceny-cukrovi-peceni-maslo-mouka-cukr-zdrazeni.A241104_165842_ekonomika_ven