„Máslová bublina“, kterou zažíváme v posledních měsících, se bude nejspíš ještě dál nafukovat. Podle nejnovějších dat statistiků stojí kilogram másla už průměrných 275,06 koruny, tedy asi 68,8 koruny za „čtvrtinku“. Oproti září to znamená zdražení o 11,2 procenta a ve srovnání s loňskem dokonce o 34,04 procenta. Výjimkou na cenovkách supermarketů však nejsou ceny okolo 80 korun za běžnou čtvrtkilovou kostku.

Mléko je přitom o deset haléřů levnější než loni – aktuálně se prodává za průměrných 25,54 koruny. Co je tedy důvodem, že lidé platí více? Potravinářská komora ČR to přičítá zejména počasí. „Oproti loňsku bylo léto extrémně teplé a dojnice ještě v září produkovaly méně mléka. Mlékárny proto potřebují více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany, z níž se například vyrábí máslo,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.

Na řetězce jako hlavního viníka nové máslové krize ukazuje i potravinářská komora.
 
Ta připustila, že i když výrobci od farmářů kupují mléko o něco dráž, do cen se nejvíce propisují přirážky zpracovatelů, a to zejména prodejců. „Producenti v září meziměsíčně zvedli cenu másla v průměru o 15,8 koruny za kilogram, tedy necelé čtyři koruny za běžnou kostku. Jejich důvody jsou ale oprávněné,“ tvrdí Zemánek z potravinářské komory s tím, že se neustále navyšuje cena lidské práce.
 
„Obchodní řetězce ovšem, na rozdíl od výrobců, z měsíce na měsíc navýšily svou obchodní přirážku o 26,93 koruny za kilogram po odečtení DPH. To téměř působí dojmem, že obchodníci stloukávají smetanu ještě na regálech obchodů,“ dodal Zemánek.