Potravináři se obávají zdražení potravin kvůli přibývajícím evropským regulacím, která jsou zaměřena na zmírňování klimatické změny. Nová opatření podle nich totiž zvýší administrativu i náklady na produkci potravin. Informoval o tom tiskový mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek. Komora kritizuje i netransparentnost, s jakou Evropská komise vypracovala možné dopady na podniky a domácnosti. Firmy nově budou muset plnit třeba směrnici CSRD, která ukládá povinnost poskytovat údaje o uhlíkové stopě, a přibude i směrnice o náležité péči podniků v oblasti udržitelnosti, jež má vést k jejich větší odpovědnosti, prosazování lidských práv a ochrany životního prostředí.
„Už dnes má Evropa dražší potraviny, než je tomu ve zbytku světa. A ještě je vlivem nesmyslných opatření budeme muset zdražovat. Obavy z dopadů zelené transformace jsou na místě. V klimatické politice bychom měli používat zdravý rozum,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.
Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.
Více čtěte v Zemědělci (43/2024)
Komora je přesvědčena, že navrhovaná opatření nebudou mít téměř žádné pozitivní dopady. Produkce skleníkových plynů spojených s výrobou potravin se podle ní jen přesune do zemí mimo EU a dopady na klima budou naopak horší.
Více čtěte v Zemědělci (43/2024)