Pilotní projekt, v němž šestadvacet školních jídelen v Česku zkoušelo měsíc vařit podle tzv. spotřebního koše, ukázal, že kuchařky změny zvládnou. Tvrdí to na základě výsledků testů garantka odborné skupiny pro školní Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu. Testy měly za úkol prokázat, zda si jídelny poradí například s menším množstvím masa nebo s více luštěninami.
Ač se většina odborníků shoduje, že některé změny jsou nutné, objevuje se i kritika nových plánů. Například Potravinářská komora ČR si v září postěžovala, že s ní nikdo změny nekonzultoval. „Jsme překvapeni, že stát nezajímají znalosti a zkušenosti v oblasti technologie a výroby potravin. Nyní dáváme dohromady připomínky k návrhu,“ sdělil mluvčí komory Marek Zemánek.
Celý článek najdete zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-skoly-stravovani-spotrebni.A241017_104715_ekonomika_drh