Kuřecí maso se v řetězcích často prodává za nižší ceny než jsou výrobní náklady. Ceny kuřecího masa ovlivňují především konkurenční boje řetězců, kdy dochází k velkému snížení ceny pod nákupní cenu a často i řetězce na inální ceně tratí. O této situaci hovořil na setkání s novináři v Praze David Bednář, generální ředitel Drůbežářského závodu Klatovy, tuzemské dvojky ve zpracování drůbežího masa.

Chovatelé masné drůbeže se potýkají s nízkými výkupními cenami. Podle tiskové zprávy začaly obchodní řetězce po veřejném tlaku na snižování cen zlevňovat drůbeží maso a také ho častěji zařazovat do slevových akcí. Podle informací z trhu obchodní řetězce mnohdy používají i takové praktiky, že svým dodavatelům ukazují faktury z Polska či Ukrajiny s tak nízkými cenami, za které čeští drůbežáři nejsou schopni kuřata vychovat," tvrdí prezident AK ČR Jan Doležal. Podle tiskové zprávy se v lednu výkupní ceny kuřat meziměsíčně snížily o korunu na 28,5 koruny za kilogram. V únoru zůstala cena přibližně stejná. Průměrná cena za leden a únor 2023 činila 29,8 koruny za kilogram. Současné ceny se pohybují pod průměrem EU.

A komplikace vidí i jinde než jen v rostoucích cenách. „V Česku se teď znovu omezují dotace, i proto klesá soběstačnost, když je v Unii mají všichni ostatní. Oslabujeme tím vlastní konkurenceschopnost. V zemědělství a potravinářství jsme oproti ostatním zaspali, zejména proti Polsku,“ míní šéf DZ Klatovy. Změnit se to snaží i v roli člena představenstva Potravinářské komory. „Spousta států pochopila, že má smysl soustřeďovat se na potraviny. Nemůžeme spoléhat na to, že je vždycky dovezeme,“ upozorňuje a jako příklad uvádí pandemii koronaviru, kdy zavřené hranice zamezily import.

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Agrární obzor a Potravinářský obzor.

Ilustrační foto: pixabay