Podle odhadů odborníků přichází vniveč třetina potravin vyrobených pro lidskou spotřebu. Mezi hlavní plýtvače v Česku přitom nepatří restaurace, jídelny nebo supermarkety. Více než polovinu vyhozeného jídla mají na svědomí domácnosti. Jak přestat plýtvat?

Každý Evropan vyhodí za rok přibližně 100 kilogramů jídla. Češi přitom ve výzkumech uvádějí, že se snaží jídlem neplýtvat. Podle některých výzkumů by mohla čtyřčlenná rodina každý rok ušetřit více než 14 000 korun, kdyby zodpovědněji hospodařila s jídlem. „Nadměrné vyhazování potravin způsobují především neuvážené nákupy a nesprávné uchovávání jídla, které se tak předčasně kazí,“ říká Jitka Götzová. Mezi potraviny, které často končí v koši, patří ovoce, zelenina, pečivo a mléčné produkty.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay