Kvůli neúrodě kakaových bobů v pěstitelských zemích Afriky globálně zdražují potraviny od čokolády přes pudinky, cukrovinky až po některé nápoje. Klimatický jev El Niño způsobuje sušší počasí v Ghaně a na Pobřeží slonoviny, které jsou dvěma největšími světovými producenty kakaových bobů. Dopad na úrodu mohou mít i vyšší teploty a změny v rozložení srážek způsobené změnou klimatu. Důvodem vysoké ceny jsou i finanční spekulace.
„Protože je na trhu menší množství, zvyšuje se cena, kterou si mohou dovolit zaplatit jen Evropa a USA. Očekáváme obecně menší prodeje. Firmy již nemají zásoby kakaa za staré ceny, musí nakupovat za aktuální ceny (zdražení kakaa a kakaové hmoty je minimálně o 100 %) a dochází k postupnému zdražování výrobků,“ vysvětluje Potravinářská komora.
Celý článek si můžete přečíst zde:
Ilustrační foto: pixabay