Řecký europoslanec Dimitrios Papadimoulis (Levice) vznesl v uplynulých týdnech písemný dotaz Evropské komisi zaměřený na praktiku zvanou „shrinkflation“ (pojem je občas překládán jako „smrskflace“) – tedy praktiku, kdy potravinářské společnosti zmenšují balení, aby nemusely zdražovat. Papadimoulis požádal Evropskou komisi o informace o tom, jak s touto praktikou, která narostla na významu po roce 2022, bojuje, případně jaká opatření hodlá přijmout. Řecký europoslanec ve svém dotazu rovněž upozornil na to, že shrinkflation se projevuje v době, kdy evropští spotřebitelé čelí růstu životních nákladů. Eurokomisařka Věra Jourová (komisařka pro hodnoty a transparentnost) v písemné odpovědi odkázala na platné právní předpisy o nekalých obchodních praktikách a o informacích o potravinách poskytovaných spotřebitelům a uvedla, že Evropská komise žádný další právní předpis zaměřený na problematiku shrinkflation předložit neplánuje. Podle Jourové je v kompetenci členských států situaci řešit. Příkladem může být Francie, kde tamní vláda nařídila supermarketům, aby spotřebitele informovaly o potravinách, u kterých došlo k tomuto „smršťování“. Podle evropské spotřebitelské organizace BEUC by příklad Francie měla následovat celá EU, zakázána by rovněž měla být praktika „skimpflation“, tedy praxe nahrazování kvalitních složek potravin levnějšími.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu

Iustrační foto: pixabay