Potravinářská komora ČR, jejíž součástí jsou i zpracovatelské podniky, pak uvádí, že dovoz drůbeže do ČR v posledních letech roste. „V meziročním srovnání jde o nárůst o 13 271 tun, tedy více než 10procentní. Když uvažujeme, že jeden plně naložený kamion převeze 20 tun drůbežího masa, jde o více než 660 kamionů navíc,“ popisuje mluvčí komory Helena Kavanová.

 Ta ovšem zemědělcům připomíná, že jim klesly náklady na krmné směsi, protože klesá cena obilí, které je pro drůbež hlavní složkou potravy. „Na druhé straně však rostou náklady na obaly, odpady, vodné, stočné, mzdové náklady. Náklady na energie sice poklesly, ale zdaleka nedosahují úrovní před energetickou krizí,“ doplnila Kavanová.

Podle ní jsou podmínky s podniky mimo EU nesrovnatelné. „Je problematické splňovat ambiciózní požadavky Green Dealu a na druhé straně dovážet do země výrobky ze zemí, kde tato pravidla dodržována nejsou. Kvalita drůbežího masa pak není srovnatelná. Dovozy nejen ze třetích zemí tlačí ceny drůbežího masa dolů v celé Evropě,“ vysvětluje. Část chovatelů však kvůli tomu v ČR skončí.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay