Zákaz klecových chovů v Česku ovšem neznamená zákaz spotřeby. „Potravinářské podniky budou mít stále možnost tyto produkty z vajec dovážet. Například pekařská a cukrářská výroby využívá pasterované vaječné melanže z klecových chovů dovezené z Polska, Lotyšska nebo ze Slovenska,“ vysvětlila mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová.

Podle ní by bylo ideální ukončit klecové chovy v rámci celé Unie a současně omezit dovozy ze zemí mimo EU, kde jsou podmínky chovů mírnější. „Je pravděpodobné, že levným dovozům by naši zemědělci těžko konkurovali,“ doplnila.

Vaječné hmoty využívané v potravinářství se do Česka předloni za celý rok přivezl ekvivalent 263,5 milionu vajec, konzumních vajec z ciziny dorazilo podle ministerstva zemědělství 480 milionů kusů.

Agrární komora si stěžuje na nerovné podmínky na trhu a obává se zavírání chovů, které nebudou mít dostatek peněz na přestavbu. „Podle loňského průzkumu Agrární komory České republiky a Českomoravské drůbežářské unie plánují skončit po roce 2026 téměř dvě třetiny převážně středních a menších chovatelů nosnic,“ řekla mluvčí komory Barbora Pánková. Útlum chovů podle ní nastává nyní, podle odhadů unie loni ubylo nosnic o deset až 15 procent.

Pánková navíc tvrdí, že se poptávka řetězců po „klecových“ vejcích obnovuje. „Chovatelé samozřejmě vnímají závazky obchodníků a začali se jim přizpůsobovat. Nicméně podle informací z trhu se poptávka po vejcích z klecových chovů opět obnovuje a lze se jen dohadovat, co je důvodem,“ řekla mluvčí.
 
Jednou z možností podle informací MF DNES od chovatelů může být to, že „dvojkových“ a lepších vajec na trhu nebude dost ani v rámci střední Evropy.

Aby se zvládly předělat všechny chovy, bude potřeba podle staršího vyjádření předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé investovat ještě tři miliardy korun. Ministerstvo zemědělství loni začalo předělávky dotačně podporovat, protože také očekává, že farmáři, kteří nebudou mít dostatek peněz nebo nebudou chtít investovat do nových technologií, budou muset opustit trh. Loni tak stát podpořil všech 21 přihlášených projektů, které chtěly celkem příspěvek více než 393 milionů korun. Další kolo těchto žádostí bude letos na podzim.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay