Svaz obchodu je pro přijetí eura, Agrární komora je spíše opatrná

Praha 7. ledna (ČTK) - Přijetí eura v ČR podporuje Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Prezident svazu Tomáš Prouza ČTK řekl, že obchodníci většinu zboží z dovozu platí eurem. To, že ČR euro nemá, pro ně podle něj znamená miliardové náklady navíc kvůli platbám za směnu měn a zajištění kurzu. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal ČTK řekl, že k přijetí eura je opatrný. Jako výhodu vidí rovněž odbourání směnných nákladů, jako nevýhodu zmínil ztrátu měnové nezávislosti Česka. Tématem přijetí eura se podle prezidentky Dany Večeřové bude zabývat i Potravinářská komora ČR.

Debatu o euru rozproudil v novoročním projevu prezident Petr Pavel výzvou, aby Česko začalo dělat konkrétní kroky k jeho přijetí. Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu řekl, že vláda se v programovém prohlášení nedomluvila, že by se v tomto volebním období přijetím společné evropské měny zabývala. V současnosti ČR ani neplní potřebná kritéria, dodal. Z koaličních stran jsou pro přijetí eura především STAN, Piráti a TOP 09, proti se staví ODS.

Agrární komora i Potravinářská komora zmiňují jako pozitivum to, že se zabrání kurzovým ztrátám. Podle Doležala by to mohlo podpořit zvýšení konkurenceschopnosti zemědělců na evropském trhu. "Současně je třeba říct, že nyní tratíme na tom, že musíme dotace z EU převádět na korunu. Jen v loňském roce čeští zemědělci kvůli silné koruně přišli o zhruba deset procent na dotacích, což je opravdu velká částka," doplnil. Poznamenal také, že Česko se zavázalo k přijetí eura za zcela odlišné ekonomické situace, než je nyní, a cenová hladina v zemích platících eurem je obecně vyšší než v ČR.

Případné negativní dopady přijetí eura na zemědělský sektor by podle něj mohla vláda zmírnit kroky, které by přiblížily ceny zemědělských výrobků v ČR cenám v eurozóně, protože u řady komodit jsou čeští producenti cenově pod evropských průměrem.

Prouza jako argument pro přijetí eura uvedl, že pokud by firmám odpadly náklady se směnou měn nebo kurzovým zajištěním, vedlo by to i k nižším cenám v obchodech. "Zákazníkům by také zejména v příhraničních oblastech pomohlo jednodušší srovnání cen, aby při nákupech v zahraničí nemuseli ceny přepočítávat. Jsme navíc přesvědčeni, že díky zahájené konsolidaci veřejných financí můžeme třeba 1. července 2024 vstoupit do systému ERM II (Evropský mechanismus směnných kurzů) a 1. ledna 2027 přijmout euro. Veřejné finance na to již budou bez problémů připraveny," dodal.

"Vzhledem k aktuální diskusi se jako Potravinářská komora budeme určitě analýzou dopadů zavedení eura pro český potravinářský průmysl detailně zabývat,“ doplnila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Přijetí eura dlouhodobě prosazuje Svaz průmyslu a dopravy.

zaz hj

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay