Brno 7. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil v novém roce dvě správní řízení kvůli podezření na porušení novelizovaného zákona o významné tržní síle, a to s jedním maloobchodním řetězcem a s jedním výrobcem potravin. V dnešním pořadu Za pět minut dvanáct na TV Nova to řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Mlsna.
 
Zatímco do konce roku 2022 zákon umožňoval zahajovat správní řízení pouze s maloobchodními řetězci, novela umožnila od letoška postihovat všechny účastníky potravinářského řetězce, kteří by zneužívali svého postavení na trhu ve vztahu ke svým dodavatelům. Mlsna upřesnil, že loňský rok byl stanovený jako přechodné období, kdy mohly podniky upravit smluvní vztahy s dodavateli, aby byly v souladu se zákonem, a odstranili z nich nekalé praktiky.
 
Mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda dnes ČTK řekl, že maximální pokuta, která hrozí těm, kteří zneužijí svou významnou tržní sílu, činí až deset procent z ročního obratu. V roce 2019 dostaly Billa a Penny market dohromady pokutu 164 milionů korun. Nepravomocnou pokutu 183 milionů dostal dříve také Globus, který nakonec místo zaplacení pokuty odškodnil dodavatele.
 
Mlsna také uvedl, že většina podobných případů končí dohodou úřadu se soutěžitelem. "Důkazy jsou obvykle velmi silné. Pokud soutěžitelé podají rozklad nebo správní žalobu, obvykle nerozporují skutkový stav, ale zkoušejí různé právní kličky," řekl Mlsna. Uvedl také, že by rád do konce letošního roku dokončil sektorové šetření na trhu s potravinami, a to nejen v maloobchodu, ale i u zpracovatelů.
 
Dodal, že přes negativní zprávy o tuzemských cenách potravin a o tom, že jsou v porovnání s některými sousedními zeměmi vyšší, činilo v prosinci jejich meziroční zdražení jen 0,8 procenta. "To považuju trochu za zázrak," řekl Mlsna.
 
mei dr
 
Zdroj: ČTK
 
Ilustrační foto: pixabay