Kritici laboratorně vyráběného masa tvrdí, že je horší pro životní prostředí, bude mít negativní dopad na ekonomiku a představuje pro člověka zdravotní rizika.

Přestože se o něm mluví jako o ekologičtějším než o konvenčním chovu hovězího masa, studie vědců z University of California-Davis (UC-Davis) a University of California-Holtville, která byla zveřejněna 21. dubna, naznačuje, že je tomu právě naopak.

Výroba masa na bázi živočišných buněk „se jeví jako náročná na zdroje, pokud ji posuzujeme z pohledu od začátku až po výstup z výroby, a to podle scénářů a předpokladů použitých v našich analýzách,“ uvádí se ve studii. Studie zjistila, že při výrobě laboratorně pěstovaného masa se může uvolňovat výrazně více oxidu uhličitého na kilogram. 

„Náš model je obecně v rozporu s těmito předchozími studiemi, protože naznačuje, že dopad laboratorně vyráběného masa na životní prostředí je pravděpodobně vyšší než u konvenčních systémů chovu hovězího masa, a nikoli šetrnější k životnímu prostředí,“ napsali autoři.

„Tento závěr je důležitý vzhledem k tomu, že do tohoto odvětví byly investovány značné částky s předpokladem, že tento produkt bude šetrnější k životnímu prostředí než hovězí maso.“

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay