Drahé energie a levná polská konkurence. To jsou důvody, proč v Česku končí zpracovatelé masa. V konkurzu skončila třeba společnost Gurmán Sedlnice z Moravskoslezského kraje. Firma s historií od roku 1994.

Tržby více než 40 milionů, třicítka lidí a zisk. Tak vypadala společnost Gurmán Sedlnice na Novojičínsku ještě v roce 2020. Firma ročně zpracovala 80 tun masa a sázela na regionální uzeniny a výrobky. Jenže pak se situace náhle změnila.

Ceny energií narostly a stále více lidí zejména na severní Moravě jezdilo za nákupy do levnějšího Polska, případně nakupovali maso z Polska dovezené. Před několika týdny se tak na facebookových stránkách firmy objevila tato zpráva:

„Vážení zákazníci, s lítostí vám musíme oznámit, že firma Gurmán Sedlnice končí. Výroba masa a uzenin je energeticky nákladná. Bohužel ceny energií a to, že se kupní síla přesunula do Polska, nás donutilo ukončit činnost. Všechny nás to mrzí, protože jsme tuhle práci měli rádi a dělali to pro vás. Děkujeme vám za dlouholetou přízeň a přejeme hodně štěstí a zdraví v těchto nelehkých časech.“

Celý článek si můžete přečíst zde: