Z jakého důvodu by v Česku měly od ledna zdražit potraviny, když mezinárodní ukazovatele naopak naznačují, že by potraviny měly zlevňovat nebo měly zůstat na stejné cenové hladině?

My se samozřejmě částečně řídíme cenami na světové burze, ale musíme se uvědomit, že tady máme specifické podmínky.

Ty bohužel znamenají velmi vysoké náklady, zejména v souvislosti s tím, co ohlásil Energetický regulační úřad, že od ledna dojde ke zvýšení regulované složky elektřiny a zároveň se na spotřebitele, na obyvatele i na firmy přenese platba za obnovitelné zdroje energie.

Samozřejmě to znamená zvýšení cen, protože s tím nikdo nepočítal. Myslím, že si všichni vzpomenou, že ještě někdy v říjnu jsme říkali, že situace se stabilizuje a že se skutečně snížení DPH třeba o tři procenta může projevit u dražších položek, protože jsou to tři koruny na stokoruně. Bohužel situace se změnila.

Rozhodně to, co říkají obchodní řetězce, že jim dodavatelé posílají ceníky se zvýšením o deset až patnáct procent, není tak úplně pravda. Pravda je, že probíhají vyjednávání. Když se to někdo snaží zvýšit, tak patnáct procent je rozhodně maximum.

Zřejmě k tomu nedojde, protože řetězce tlačí cenu dolů a po řadě dodavatelů chtějí, aby naopak zlevnili dokonce i pod letošní cenu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

(ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz