Vy jste minulý týden taky řekl, že ministr zemědělství Výborný podle vás nebere v potaz to, že zemědělci neprodávají zeleninu přímo obchodům, ale třeba nějakému družstvu, od kterého obchody teprve zeleninu kupují a že tahle odbytová družstva nebo firmy jsou pak odpovědné za velkou část cenového rozdílu. Ministr Výborný to odmítá: „Tady si bohužel Tomáš Prouza vymýšlel, takhle to není prostě. To jsou přímé dodávky zeleniny, kde není zpracovatel, to znamená, není tam potravinář. Ale když se podíváme na potravináře, tak je to v bledě modrém to samé,“ říká Výborný.

 

 

Dále vysvětluje že, „přístup ze strany prodejců se musí opravdu změnit, protože oni si tady zvykli, že po nich nikdo nešel. Mimochodem důkazem je, že když jsme začali tento týden zveřejňovat údaje o vztazích mezi těmi malými, drobnými potravináři a těmi velkými řetězci, no i to je důsledek tlaku, který jsme tady opravdu začali vyvíjet. Protože doposavat před týdnem, před 14 dny, by nikdo nic podobného nezveřejnil z obavy, že po nich velké řetězce půjdou, vylistují je, vyřadí je z prodeje a podobně.“

„Když Tomáš Prouza hovoří o tom, jak tady vadí oligopoly, tak já se ptám, jestli ten oligopol – ten největší, není právě na straně prodejců? A dobře, když se podíváme na srovnání s Rakouskem, Německem, tak je to tam úplně stejné,“ dodává Výborný.

„Tam samozřejmě taky řetězců není víc. Ale já chci, aby dodržovali pravidla a hráli fér vůči svým dodavatelům, stejně tak, jako vůči svým zákazníkům. Prostě můžeme zlevnit a všichni na tom „pořád budou vydělávat“, včetně toho řetězce, uzavírá Výborný.

Jaká je vaše reakce pane Prouzo?
Já se přiznám, že vůbec nechápu, co tím pan ministr chce říct, protože když se podívám na čísla Českého statistického úřadu, tak české zemědělství je každý rok v zisku. Za posledních pět let, to bylo rekordních 27 miliard, čili tady nikdo nekrachuje.

 

 

Pan ministr neříkal, že zemědělství není v zisku.
Tak ale v pořádku, pokud jsou v zisku, tak to přece znamená, že jsou úspěšní podnikatelé a že jim to, co dělají, funguje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay