Rozhovor s Karlem Pilčíkem, majitelem firmy MP Krásno a předsedou představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.

...

A odkud se tedy konkrétně maso pro šedý trh bere? Vedle nákupů v zahraničí to může být i nákup přímo od farmáře či chovatele. „Vepřové a kuřecí maso chovatel může porazit a není pod takovým dohledem jako hovězí maso,“ vysvětluje Pilčík.

Cesty se ale dají najít i u hovězího masa. I když jsou takzvané domácí porážky zákonem omezené na tři kusy ročně, kličkou může být porážka takzvané „ztracené krávy“. Tu totiž zemědělec nahlásí státu pod speciálním kódem jako ztracenou a tím ji škrtne z evidence a odepíše. V posledních deseti letech se takto ztrácelo zhruba čtyři tisíce krav ročně, loni číslo vyskočilo na 4400.

„Nahlásí se, že utekla do lesa, ale myslím si, že to jsou zvířata, která jsou poražená. Nebyl u toho veterinář, který by řekl, že maso je poživatelné, a když se takové maso dostane do veřejného stravování, tak máme problém,“ dodává Pilčík. Kdyby se opravdu jednalo o ztracená zvířata v tuzemských lesích běhá více než 40 tisíc krav, říká podnikatel.

Celý rozhovor najdete zde:

Zdroj: Seznam Zprávy

Ilustrační foto: pixabay