Českým exportérům potravin by se měl brzy otevřít nový severoafrický trh. Do Maroka budou smět vyvážet mlékárenské výrobky. Je to jeden z velmi perspektivních trhů, říká předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Uplatnit by se na něm mohly například arabské typy sýrů ve slaném nálevu, které se v Česku vyrábějí.

Podobné výrobky produkuje třeba Mlékárna Polná na Vysočině. Její obchodní ředitel Tomáš Jonke o možnostech expanze zatím nechtěl příliš spekulovat. Sever Afriky je totiž podle něj extrémně konkurenčním prostředím.

Firmě se zatím více vyplácí vyvážet sýry k dostatečně velkým arabským komunitám, které jsou v Německu nebo ve Švédsku. Silné konkurenční prostředí potvrzuje i Kopáček. „Je pravda, že ty trhy jsou prakticky rozdělené. Největší bitka je mezi evropskými konkurenty především o Alžírsko, Maroko a Tunis,“ popisuje. Podle něj se tak čeští exportéři budou muset nejprve se svými výrobky blýsknout.

...

Aktuálně se také jedná o dalších trzích, na nichž by se mohly tuzemské potraviny uplatnit, přičemž jednou z nich je Tchaj-wan. Než se ovšem podaří se státy mimo Evropskou unii dohodnout možnost dovozu některého typu potravin, trvá to i léta, upozorňuje za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.Podle něj je získání vývozního osvědčení skutečně náročné. Mnohé země totiž neuznávají informace zveřejňované Mezinárodní organizací pro zdraví zvířat (WOAH, dříve OIE) a mají své vlastní schvalovací procedury.

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové stále státu chybí koncepce agrárního exportu. „Je třeba se na export cíleně připravovat, pečlivě analyzovat všechny evropské a většinu světových zemí. Základem koncepce by měla být například kritéria pro exportní způsobilost jednotlivých výrobců a jejich produkce. Nesmí pak chybět dlouhodobá podpora těchto vybraných regionů formou reklamy, účasti na výstavách, podnikatelských misí,“ uzavřela.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay