Řím 16. listopadu (ČTK) - Italský parlament dnes schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhl ministr zemědělství a potravinářské suverenity Francesco Lollobrigida, který je představitelem krajně pravicové strany Bratři Itálie a švagrem premiérky Giorgii Meloniové.

Krok k definitivnímu schválení návrhu zákona dnes učinila Poslanecká sněmovna, když záměr už před několika měsíci schválil Senát. Pod hrozbou pokuty se mimo jiné zakazuje výroba, dovoz a prodej takzvaného umělého masa určeného pro konzumaci ze strany lidí a obdobných krmiv pro zvířata. Za porušení hrozí firmám pokuta až do deseti procent příjmů a do maximální výše 150.000 eur.

Zákon také zakazuje názvy vegetariánských a veganských produktů, jež odkazují na jídla a produkty z masa. Z italských regálů tak budou muset zmizet rostlinné hamburgery či párky, které bylo dosud možné prodávat bez omezení. Podle navrhovatelů normy by takové názvy mohly klamat zákazníka.

Zákon podporovaly svazy zemědělců, které by chtěly prosadit obdobný zákaz i na unijní úrovni. Vládní představitelé upozorňovali na možné, ale blíže nespecifikované negativní dopady na lidské zdraví. Proti normě naopak hlasovaly či se zdržely hlasování opoziční strany. Podle nich hrozí, že se v Itálii zastaví vývoj tohoto druhu produktů, který by se mohl stát v budoucnu důležitou součástí výroby potravin.

U sídla parlamentu se před hlasováním stal incident, kdy šéf zemedělského svazu Coldiretti Ettore Prandini zaútočil na poslance liberální platformy +Europa Benedetta della Vedovu. Zasáhnout musela policie. Prandini později uvedl, že ho della Vedova a další jeho stoupenci vyprovokovali nápisy, které měly s sebou. "Pěstujete hloupost. Zákaz umělého masa jde proti vědě a proti Itálii," vzkázal poslanec na nápisu shromážděným zemědělcům.

Ochránci práv zvířat tvrdí, že maso kultivované v laboratořích by mohlo tvořit výraznou alternativu intenzivním chovům a porážkám zvířat. Ekologové si od této výrobní metody mimo jiné slibují pokles emisí z produkce masa ze živých zvířat.

jkh spr

Zdroj: ČTK