Praha 8. listopadu (ČTK) - Výroba masa v Česku klesá meziročně sedmé čtvrtletí v řadě, v letošním třetím čtvrtletí byla nižší o 5,7 procenta. Snižuje se zejména produkce vepřového, ve třetím čtvrtletí to bylo meziročně o 8,5 procenta méně. Vyprodukovalo se i méně drůbežího, a to o 4,8 procenta. Hovězího masa bylo ve sledovaném období podobně jako loni. Výkup mléka se meziročně zvýšil o 1,3 procenta. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziroční tempo poklesu výroby masa ve třetím čtvrtletí zrychlilo, letos ve druhém čtvrtletí dosáhlo 2,2 procenta a v prvním čtvrtletí 2,8 procenta. Vyšší pokles než v letošním třetím čtvrtletí zaznamenala produkce masa na konci loňského roku, kdy se za poslední tři měsíce vyrobilo meziročně o 7,7 procenta méně masa.

"Výroba masa klesá postupně od začátku roku 2022, nejvíce vepřového. Odhadované množství vepřového masa určeného k domácí spotřebě bylo i díky poklesu dovozu meziročně nižší o pět procent," podotkla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Celkem bylo v Česku v letošním třetím čtvrtletí vyrobeno 104.042 tun masa, z toho 46.231 tun vepřového, 41.489 tun drůbežího a 16.295 tun hovězího. Od tuzemských producentů se ve třetím čtvrtletí nakoupilo téměř 785 milionů litrů mléka.

Ceny jatečných prasat meziročně stouply o 24 procent. Průměrná cena dosáhla 43,60 koruny za kilogram živé hmotnosti nebo 56,67 Kč/kg jatečné hmotnosti, což je o 2,60 Kč/kg v mase více než ve druhém čtvrtletí. Ceny jatečných kuřat byly meziročně vyšší o 1,7 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 29,79 koruny za kilogram v živém. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně klesly o 1,5 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57 korun za kilogram v živém nebo 103,70 Kč/kg v jatečné hmotnosti.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly podle statistiků vzhledem ke zvýšené základně v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 12,3 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,12 koruny a byla o 1,47 koruny za litr nižší než ve druhém čtvrtletí.

Zdroj: ČTK