Praha 7. listopadu (ČTK) - Video předsedy vlády Petra Fialy (ODS) o srovnání nákupu potravin v Německu a v Česku vyvolává podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dojem, že premiér chce, aby Češi jezdili častěji nakupovat do zahraničí, a zvyšovali tak tržby tamním obchodům. Hledat konstruktivní řešení, jak zlevnit potraviny v Česku, je o poznání těžší, napsala dnes na síti X. Poukázala také na nižší DPH na potraviny v Německu. Jako nepovedené vidí Fialovo video i politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek.

Fiala se ve svém příspěvku na sociální síti vydal na nákup do obchodních řetězců v Německu a v ČR. Nakupoval mléko, máslo chléb nebo také například čokoládu, čokoládovou pomazánku Nutella, kečup nebo láhev coca-coly. Řekl, že v Německu stál nákup necelých 20 eur, tedy asi 500 korun. V ČR ho stejný nákup stál o 60 korun více. Podle Fialy byly u některých potravin rozdíly malé, ale například máslo stálo v českém obchodě o třetinu více. "Prakticky totožné výrobky od stejných výrobců jsou v ČR dražší. Navíc se zdá, že v Německu mají větší balení," řekl.

"Pokud se premiér, tedy hlavní představitel výkonné moci, vydá na nákupy. Zjistí, že v Německu jsou potraviny větší, kvalitnější, a hlavně levnější než u nás a v závěru jen rozhodí rukama. Pronese, že vláda nemá v rukou cenotvorbu, ale že se zeptá příslušných firem, proč tomu tak je a bude od nich chtít vysvětlení, tak je to strašně špatně," řekl ČTK k videu Mlejnek. Doplnil, že lidé očekávají, že vláda v takovém případě nějak zasáhne. "Čili premiér má 'nákupním videem' buď avizovat zásah, nebo se supermarketům vyhýbat velkým obloukem," míní.

Večeřová podotkla, že v Německu je výrazně nižší sazba DPH na potraviny. V ČR pro potraviny platí snížená 15procentní sazba DPH. V Německu je základní sazba 19 procent a snížená pro vybrané zboží včetně potravin sedm procent. Potravinářská komora také uvedla, že Fiala dělá pouze "show" s nákupním vozíkem. Večeřová už dříve kritizovala to, že i po zastropování cen energií měly české firmy jednu z nejvyšších cen energií v Evropě, což vede ke zdražování výroby.

Minulý týden se na konferenci v Poslanecké sněmovně prezidentka komory také ohrazovala proti opakovaným výrokům Fialy a dalších členů jeho kabinetu k ziskům výrobců potravin. Často zdůrazňovali například podle nich vysoké zisky hlavně firem z holdingu Agrofert. Komora podle Večeřové spočítala, že zisk potravinářských firem v posledních deseti letech činí v průměru 0,2 procenta jejich ročního obratu. V loňském roce zisk firem v různých oborech byl na úrovni od dvou do pěti procent jejich obratu. Například Vodňanská drůbež ze skupiny Agrofert měla loni obrat přes sedm miliard korun a zisk 240 milionů, což odpovídá 3,4 procenta obratu. Podobně podle výroční zprávy dopadly i výsledky společnosti Madeta.

Zdroj: ČTK