Vídeňské centrum pro veřejné zdraví MEDUNI zveřejnilo v letošním roce novou studii zaměřenou na veganský způsob stravování a vliv fyzické aktivity na zdraví veganských spotřebitelů. Studie se zúčastnilo celkem 516 participantů stravujících se čistě vegansky, a to po dobu nejméně 3 měsíců před zahájením studie. Průměrný věk respondentů se pohyboval okolo 28 let. Výzkumníci došli ke zjištění, že veganská výživa není synonymem pro lepší zdraví spotřebitelů, kvalita veganské výživy se může významně lišit podle přístupu k veganství i k celkovému životnímu stylu spotřebitele. Z výzkumu vyplynulo, že veganská strava vede ve většině studovaných případů ke zvýšené spotřebě vysoce zpracovaných potravin, a to ve větší míře, než jaká je konzumace vysoce zpracovaných potravin u populace konzumující jak rostlinné tak živočišné bílkoviny. Kategorie vysoce zpracovaných potravin je přitom podle autorů studie podezřelá z řady negativních zdravotních dopadů. Autoři studie rozdělili participanty výzkumu do dvou hlavních skupin – skupina „pohodlných“ veganů představovala 53 % participantů, vyznačovala se vyšší spotřebou rostlinných imitací masa, masných výrobků a ryb, veganských slaných pochutin, zpracovaných potravin, omáček, koření, dortů, sušenek, sladkostí, hotových jídel, rafinovaných obilovin nebo ovocných šťáv. Oproti tomu skupina „zdravě uvědomělých“ veganů ve výzkumu představovala 47 % respondentů a vyznačovala se vyšší spotřebou zeleniny, ovoce, alternativních bílkovin (tofu), rostlinných imitací mléčných výrobků, brambor, celozrnných výrobků, rostlinných olejů a tuků a domácím vařením z čerstvých surovin.

Více informací zde.