... Za stále vysoké ceny potravin podle něj (Tomáše Prouzy) mohou výrobci. „Je nejvyšší čas, aby čeští potravináři přestali držet ceny uměle vysoko a promítli nižší ceny do svých dodavatelských cen,“ tvrdí Prouza.„Pokud to neudělají, budou se obchody muset více soustředit na dovoz potravin ze zahraničí, protože zahraniční dodavatelé jsou mnohem férovější a rychlejší v promítání nižších cen vstupů než čeští dodavatelé,“ tvrdí.

Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová Prouzův výpad odmítla. „Například výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny svých výrobků už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila Právu.
Zároveň upozornila, že v mnoha případech se u výrobce průměrné náklady na výrobek zvýšily o 50 procent, kdežto dodavatelská cena šla nahoru jen o 25 procent. „Tato situace ukazuje, že ceny potravin neurčují ani zemědělci ani potravináři, ale jen a výhradně obchodníci, kteří u řady českých výrobků drží obchodní přirážku na úrovni sto procent,“ uvedla Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde: