Kambodži je POJÍDÁNÍ HMYZU NORMÁLNÍ, v evropském prostoru zatím nikoliv. Evropská unie v roce 2018 zařadila hmyz na seznam takzvaných nových potravin. Na světě podle vědců existuje okolo DVOU TISÍC DRUHŮ JEDLÉHO HMYZU. Na základě pravidel EU jsou u nás podle Potravinářské komory ČR chováni pro lidskou spotřebu především cvrček domácí, saranče stěhovavá, potemník stájový, potemník moučný, potemník brazilský a bourec morušový. Hmyz obsahuje vedle 70 % BÍLKOVIN také všech deset esenciálních aminokyselin, vitamin B2, vitamin B12 a další zdraví prospěšné látky. Pro produkci 1 kg hmyzího masa je nutné použít 1 l vody. Oproti tomu produkce stejného množství hovězího si vyžádá 22 000 l vody, vepřového pak 3500 l. NEJMÉNĚ VODY spotřebuje chov drůbeže, na jeden kilogram masa je potřeba 2300 l vody. Podobná situace je i se SPOTŘEBOU KRMIVA. Pro kilo masa ze cvrčků je potřeba ho vynaložit 1700 g. Na kilo hovězího padne 10 000 g. Hmyzí farmaření má určitě budoucnost. Křupavé cvrčky si lze objednat i v dálkových vlacích Českých drah, o neobvyklý sortiment je stále větší zájem.

Zdroj: časopis Koktejl, Rubrika: Cestopis z Kambodže, číslo 5 / 2023