Praha 3. října (ČTK) - Výdaje ze státního rozpočtu na společnou zemědělskou politiku EU mají příští rok klesnou o šest miliard korun. Vyplývá to z úsporných opatření v rozpočtu na příští rok, které zveřejnilo ministerstvo financí k návrhu rozpočtu. V resortu zemědělství se má ušetřit 10,4 miliardy korun. Národní zemědělské dotace mají klesnou oproti letošnímu rozpočtu o 200 milionů korun na 2,5 miliardy korun.  

Na společnou zemědělskou politiku je v letošním rozpočtu určeno 34,4 miliardy korun. V tom jsou peníze na platby, které získávají zemědělci na hektar půdy, nebo podpory vázané na produkci různých plodin. V Programu rozvoje venkova se rozdělují dotace převážně na investice. ČR se na jeho spolufinancování ze státního rozpočtu od letošního roku podílí ze 65 procent, dříve to bylo 35 procent. V loňském roce Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil 14 miliard korun.

Rozpočet počítá s poklesem dotací na lesní hospodářství o 1,1 miliardy na 2,139 miliardy korun. Podpora vodního hospodářství má klesnout ze tří miliard na jednu miliardu korun.

Podle ministerstva financí se má snížit o miliardu dotace pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), letos měl podle dřívějších vyjádření ministerstva zemědělství hospodařit se dvěma miliardami. Příští rok by také měly klesnou o 100.000 korun výdaje Státního zemědělského a intervenčního fondu na marketing.

Vláda minulý týden poslala návrh rozpočtu do Sněmovny se schodkem 252 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden řekl, že vláda škrtne běžné dotace za 46,1 miliardy korun. Dalších 38 miliard korun úspor by mělo přinést zrušení letošní jednorázové dotace na podporu přenosové a distribuční soustavy.

Úsporná opatření vlády v resortu ministerstva zemědělství

Společná zemědělská politika - část SR -6,000.000.000 Kč
Dotace PGRLF -1,000.000.000
Národní dotace do zemědělství -200.,000.000
Dotace lesní hospodářství -1,100.000.000
Dotace vodní hospodářství -2,000.000.000
SZIF – marketing -100,000.000
Celkem -10,400.000.000

zdroj: Ministerstvo financí

Zdroj: ČTK

MZe: Úsporné opatření za šest miliard Kč je proti původnímu výhledu rozpočtu

Praha 5. října (ČTK) - Úsporné opatření v rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) na rok 2024 za šest miliard korun je snížení vůči střednědobému výhledu, ve kterém se původně počítalo s navýšením peněz o tuto částku. Pro ČTK to dnes uvedl mluvčí MZe Vojtěch Bílý. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že v kapitole ministerstva zemědělství jsou úspory 10,4 miliardy korun. Bílý dnes řekl, že v návrhu rozpočtu zatím nejsou pokryté všechny požadavky ministerstva. Kofinancování Programu rozvoje venkova ve výši 65 procent se podle něj měnit nebude.

rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) je ve výhledu na příští rok na Společnou zemědělskou politiku ze státního rozpočtu částka 11,62 miliardy korun, na letošek byla určena částka 5,68 miliardy korun.

Ministerstvo financí v pondělí zveřejnilo detaily úsporných opatření. Národní dotace v zemědělství mají proti letošnímu roku klesnou o 200 milionů korun na 2,5 miliardy korun. Již letos se zrušil program, ze kterého čerpaly hlavně potravinářské firmy například z holdingu Agrofert, zpracovatelé masa jako třeba Maso uzeniny Písek či mlékárny, jako je Madeta nebo Mlékárna Klatovy. Letos se mělo rozdělit 230 milionů korun. MZe také zrušilo dotační programy, které směřovaly na chov dojnic a skotu bez produkce mléka.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve středu před jednáním vlády řekl, že vláda není schopna dodržet střednědobý plán z minulých let . Uvedl také, že u dotačních programů z národních zdrojů bude pečlivě sledovat smysluplnost a efektivnost nakládání s penězi.

Bílý uvedl, že pro MZe je zásadní zachování podpory základních programů, které směřují na zlepšení životních podmínek zvířat nebo potravinové banky. "Aktuální návrh rozpočtu obsahuje alokace na jednotlivé ukazatele v kapitole ministerstva zemědělství, hospodaření s těmito penězi budeme dále upřesňovat. V rámci kofinancovaní Strategického plánu společné zemědělské politiky (SZP) nejsou v tuto chvíli v návrhu rozpočtu pokryté všechny naše požadavky. Na základě dohody s ministerstvem financí budeme toto pokrytí řešit v průběhu roku 2024. Závazek na kofinancovaní 65 procent SZP vláda schválila a není nijak zpochybněn," doplnil.

Ministerstvo zemědělství by příští rok mělo hospodařit s výdaji 53,7 miliardy korun. Oproti letošnímu rozpočtu je to pokles o 3,8 miliardy korun, tedy o 6,6 procenta. Podle návrhu má letos na podporu agrárního sektoru z rozpočtu směřovat zhruba 39 miliard korun, letos bylo v rozpočtu 39,44 miliardy korun.

Z vládního materiálu vyplývá, že se mají snížit také dotace na lesní hospodářství o 1,1 miliardy na 2,139 miliardy korun. Podpora vodního hospodářství má klesnout ze tří miliard na jednu miliardu korun. O miliardu by měl klesnout rozpočet Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), který letos hospodařil se zhruba dvěma miliardami. Příští rok by také měly klesnou o sto milionů korun výdaje SZIF na marketing.