Řím 6. října (ČTK) - Světové ceny potravin v září zůstaly celkově téměř beze změny oproti předchozímu měsíci. Výrazný vzestup cen cukru a kukuřice totiž kompenzoval pokles cen rostlinných olejů, mléčných produktů a masa. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cena cukru se podle zprávy zvýšila o téměř deset procent a vystoupila na nejvyšší úroveň za téměř 13 let.

Index FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v září činil 121,5 bodu. Oproti srpnové úrovni tak zůstal téměř beze změny. V meziročním srovnání nicméně index vykazuje pokles o téměř 11 procent. Nachází se 24 procent pod rekordním maximem, na které se vyšplhal loni v březnu v důsledku zahájení ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Ceny cukru se v září meziměsíčně zvýšily o 9,8 procenta, vyšplhaly se tak na nejvyšší úroveň od listopadu 2010. Vzhůru je tlačí rostoucí obavy ohledně dodávek. Ceny obilí stouply o jedno procento, a to kvůli sedmiprocentnímu zdražení kukuřice.

Ceny rostlinných olejů naopak klesly o 3,9 procenta. Mléčné produkty zlevnily o 2,3 procenta a maso o jedno procento. Ceny mléčných produktů tak klesly již devátý měsíc za sebou a ceny masa třetí měsíc za sebou, píše FAO.

Zdroj: ČTK